Christian Engström, Pirat

10 februari 2011

Bra av regeringen om nätneutralitet

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 11:01

Post- och telestyrelsen ska se till att mobiloperatörer inte blockerar Skype

Regeringen kommer idag att klubba ett förslag som gör att mobiloperatörer inte får blockera Skype och annan IP-telefoni, rapporterar TT, som hittat nyheten hos SVT Rapport.

Det är ett bra beslut.

I den bästa av alla världar skulle det inte behövas regleringar för att få de mobila internetoperatörerna att bete sig på ett juste sätt mot sina kunder, men tyvärr är det inte den världen vi lever i.

I de flesta länder i Europa använder mobiloperatörerna sin oligopolställning för att blockera IP-telefoni och försöka bromsa den tekniska utvecklingen när den slår mot deras möjligheter att mjölka konsumenterna på pengar. Det hade varit bra om det hade funnits så mycket konkurrens mellan mobiloperatörerna att den sortens missbruk av marknadsställning inte fungerade, men så är det inte.

Därför är det bra att regeringen och Post- och telestyrelsen ingriper.

Nu har jag skrivit ett helt blogginlägg där jag berömmer regeringen för något den gjort inom Piratpartiets politikområden. Det känns väldigt ovant, för jag kan inte på rak arm påminna mig att jag haft anledning att göra det någon enda gång sedan partiet startade 2006. Men jag hoppas jag får tillfälle att göra det fler gånger i framtiden. 🙂

…………

Andra som skriver om ämnet: SvD, Rick Falkvinge, Anders S Lindbäck, HumbleBee

Tags: , , ,

Annonser

14 kommentarer

 1. Du kan tyvärr inte helt lita på vad som står i SvD – för det är bara en möjlighet – det finns inga direkta krav på PTS att förbjuda mobilt internet när man tar bort möjligheten till att köra Skype.

  Vid närmare granskning av underlaget till det SvD skriver så visar det sig att detta inget direkt förbud för telekombranschen att förbjuda skype. Telekombranschen kan fortsätta med det så länge som telekombolagen talar om för kunden att skype är blockerat INNAN de säljer sitt mobila surf.

  Så nej regeringen förtjänar inte beröm.

  Kommentar av Anders S Lindbäck — 10 februari 2011 @ 11:20

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Piratpartiet Live!, lillebrorsan and Erling Hellenäs, TwelvE. TwelvE said: Christian Engström: Bra av regeringen om nätneutralitet: Post- och telestyrelsen ska se till att mobiloperatörer… http://bit.ly/hwkIfY […]

  Pingback av Tweets that mention Bra av regeringen om nätneutralitet « Christian Engström, Pirate MEP -- Topsy.com — 10 februari 2011 @ 11:27

 3. […] skrev jag, Falkvinge och Christan Engström etc om regeringens förslag om att införa nätneutralitet i mobilt Internet. Det har visat sig att […]

  Pingback av Ingen nätneutralitet i mobilt surf-access | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället — 10 februari 2011 @ 11:29

 4. Äras den som äras bör. Det handlar om att implementera EU:s telekompaket från 2009, så det är väl MEP Engström själv m.fl. som bör tackas.

  @Anders S Lindbäck (#1)
  Förslaget innehåller även möjlighet för PTS att sätta en lägsta tjänstenivå, vilket innebär att operatörerna kan föreläggas att tillhandahålla abbonemang där Skype är tillåtet. Sådana abbonemang kommer förstås att vara dyrare.

  Kommentar av Johan Tjäder — 10 februari 2011 @ 12:18

 5. För att kommentera ditt inlägg ytterligare, så har jag svårt att finna argument mot att man får betala dyrare för premiumtjänster som t.ex. realtidsljud eller video.

  Kommentar av Johan Tjäder — 10 februari 2011 @ 12:20

 6. @Johan Tjäder:
  Realtidsljud eller video kan knappast räknas som ”premiumtjänster” för en internetleverantör – de finns ju redan på internet. Däremot kan man naturligtvis ta mer betalt för ett abonnemang med jämnare hastighet och mindre fördröjningar, vilket behövs för telefoni, spel och andra saker, och mindre för en sunkuppkoppling med ojämn hastighet och stor fördröjning.

  Kommentar av ANNM — 10 februari 2011 @ 13:21

 7. Kanske dags att även ge sig på filter av fast Internet anslutning, tex. att vissa operatörer filtererar inkommande port 25 (smtp).

  Kommentar av Henrik — 10 februari 2011 @ 13:23

 8. @ANNM

  Allting kan räknas som premiumtjänster. Och om operatörerna valt ATM i stället för IP så hade världen sett annorlunda ut. Nu ska vi uppfinna hjulet igen.

  Kommentar av Johan Tjäder — 10 februari 2011 @ 16:04

 9. Det hedrar dig att du kan berömma regeringen ibland men det här har väl inte något med nätneutralitet att göra, det handlar väl bara om att inte förhindra konkurrens vad gäller telefonitjänster.

  Kommentar av nejtillpirater — 10 februari 2011 @ 18:33

 10. Nätneutralitet är till för att hindra att stora aktörer använder sin marknadsandel för att konkurrera ut små nya aktörer. Och det är just vad telekom-bolagen försöker göra mot skype i mobilt bredband. Nätneutralitet genomförs genom att införa konkurrenslagstiftning om missbruk av dominerade ställning på internet.

  Kommentar av Anders S Lindbäck — 10 februari 2011 @ 20:02

 11. @Anders S Lindbäck:

  Sådan konkurrenslagstiftning har vi väl redan både i Sverige och EU, såvitt jag förstår.

  Problemet är bara om man är tillräckligt stor för att ha en dominerande marknadsställning, då är man tillräckligt stor för att betala advokater som drar ut konkurrensmålet i åratal, tills det inte längre är relevant (till exempel för att uppstickaren tvingats i konkurs).

  Därför tror jag tyvärr inte att konkurrenslagstiftninen räcker för att säkerställa att nätet förblir en jämn spelplan, där nya entrepenörer kan konkurrera på lika villkor.

  Det ser jag som enormt viktigt för Europas innovationsklimat och ekonomi, så därför tror jag tyvärr att det är nödvändigt att lagstifta om nätneutralitet.

  Nu verkar det kanske inte som om regerings beslut var riktigt så bra som jag uppfattade det först, som du påpekar, men det är i alla fall ett litet steg i rätt riktning.

  Kommentar av Christian Engström — 10 februari 2011 @ 23:34

 12. Visst är det bra att kunna vara positiv. Trots det tycker jag att det vore bra med att lägga upp intervjun med dig på http://rt.com/on-air/#
  som rullar i deras nyheter i dag.

  Kommentar av Lennart Mogren — 11 februari 2011 @ 9:21

 13. […] Bra av regeringen om nätneutralitet « Christian Engström, Pirate MEP – Väldigt glädjande att regeringen nu tar ansvar för att vi ska få till en ordentlig nätneutralitet. Detta inlägg är publicerat i Uppdatering. Bokmärk permalink. Skriv en kommentar eller lämna en trackback: Trackback URL. « Delat och intressant – 10 February, 2011 […]

  Pingback av Delat och intressant – 11 February, 2011 | [insert random stupid name here] — 11 februari 2011 @ 9:57

 14. @nejtillpirater

  …det här har väl inte något med nätneutralitet att göra, det handlar väl bara om att inte förhindra konkurrens vad gäller telefonitjänster.

  Med förlov sagt…vad, exakt, trodde du att nätneutralitet gick ut på? När 3 ställer sig och hotar ingripa i sina kunders kommunikation grundat på att kunderna använder sitt mobila bredband för att kommunicera verbalt och med video – så använder de sin ställning som leverantör av infrastruktur för att slå ut all tänkbar konkurrens.

  Jämförbart med om, som exempel, vägverket hade spärrat alla vägar som leder till en MacDonald’s-restaurang om de vore delägare i/har avtal med Burger King.

  Lagen om ElKom har redan belyst även den aspekten – strikt sett bryter redan 3 mot lagen om de blockerar Skype, exempelvis. Sak samma som Telia fick smisk på fingrarna när de försökte sig på liknande tilltag. Problemet vi har i Sverige är att lagen i sig är tandlös.

  Vilket inte rättades till av regeringens förslag. Kravet att leverantören måste vara öppen med eventuella blockeringar kommer däremot att verka gynnsamt. Min tanke är att Bahnhof nu borde kunna tjäna mycket på att ge sig in i mobilmarknaden.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 14 februari 2011 @ 11:43


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: