Christian Engström, Pirat

3 februari 2011

EU vill registrera dina flygresor

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 12:39

Se gårdagens inslag i Rapport om registrering av allas flygresor

EU-kommissionär Cecilia Malmström presenterade igår ytterligare ett förslag om utökad övervakning av oss alla. Den här gången är det uppgifter om våra flygresor som ska samlas in av myndigheterna och sparas i fem år. Registreringen ska gälla oss alla, helt utan att det finns någon konkret brottsmisstanke.

I gårdagens SVT Rapport försvarade Cecilia Malmström förslaget med att det behövs för att bekämpa terrorism och allvarlig brottslighet. Jag håller inte med.

– Jag tycker det är ett dåligt förslag. Det är ytterligare ett steg mot övervakningssamhället, säger jag i Rapports inslag. Alltid när man samlar in uppgifter vet man att de kan missbrukas, och att de kommer att läcka. Och det här är känsliga uppgifter: vilka som har rest till ett visst politiskt möte, eller vem som åker med sin älskare till Paris.

Det finns heller ingenting som tyder på att den här typen av massinsamling av uppgifter om oskyldiga medborgare är särskilt effektivt. När Tyskland gjorde en utvärdering av datalagringsdirektivet (som de har infört, men inte vi) fann de ingen mätbar positiv effekt, vare sig i form av minskad brottslighet eller ökad uppklarningsprocent.

Det finns inget skäl att tro att uppgifter om oskyldiga medborgares resor skulle vara värdefullare än uppgifterna om oskyldiga medborgares mejl och telefonsamtal. Det kostar bara pengar som skulle kunna användas betydligt bättre.

Brott löser man med riktiga poliser som gör riktigt polisarbete, inte med teknologiskt hokus-pokus i form av massövervakning av oskyldiga. Men tyvärr är många styrande politiker av motsatt uppfattning.

Se inslaget i SVT Rapport (börjar 16 minuter in i programmet).

…………

Andra som skriver om förslaget: Henrik Alexandersson

Tags: , , ,

Annonser

13 kommentarer

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Piratpartiet Live! and lillebrorsan, TwelvE. TwelvE said: Christian Engström: EU vill registrera dina flygresor: Se gårdagens inslag i Rapport om registrering av allas fl… http://bit.ly/heU3Qt […]

  Pingback av Tweets that mention EU vill registrera dina flygresor « Christian Engström, Pirate MEP -- Topsy.com — 3 februari 2011 @ 13:07

 2. Men hör du inte vad Cecilia Malmström säger Christian:

  ” – Visst KAN man övervaka människor och gräva reda på detaljer om människors resmönsteroch privatliv, men det är ju inte SYFTET.”

  Så, SYFTET är att jaga terrorister, alltså kan de lagra vilka uppgifter som helst om vem som helst utan risk.

  Eller så inser man att Cecilia Malmström inte har mycket koll alls. Suck… :-/

  Kommentar av Markus "LAKE" Berglund — 3 februari 2011 @ 13:10

 3. Ett vettigt ändamål med detta är att framtidens släktforskare kan få reda på var deras förfäder reste!!
  Att det bara skall sparas i fem år, är det något som tror på det?

  Kommentar av Dennis Nilsson — 3 februari 2011 @ 13:57

 4. Christian! Titta på inslaget en gång till. Malmström fick namnskylt bägge två tillfällen hon var intervjuad i bild. Du fick ingen! Och omnämndes över huvud taget inte ens från studion i innantillaren text från Telepromptern. Vad var det för gubbe i rutan? Och vad har han för rätt att kritisera Malmström? VI vet vem du är. Vi vet vad du gör som MEP. Men MERPARTEN av Rapports tittare har ingen susning om VEM DU ÄR!!! Har statstelevisionens Rapport gjort så här med flit är det djävligt allvarligt. Men det har ju hänt att de missat namnskyltar förr – dock i detta fall inte de två skyltar Malmström fick.

  Kommentar av JHS — 3 februari 2011 @ 14:58

 5. Jojo… 5 år? Säkert. Jag kan lova att när de uppgifterna kommer in i systemet kommer de aldrig ur. Allt annat är naivt att tro. Jmf polisen i Sverige som ”råkar” glömma att radera gammalt avlyssningsmaterial.

  Kommentar av Mr Profit — 3 februari 2011 @ 20:33

 6. […] kommer ligga lagrad i 5 år. Men precis som Christian Engström menar i Rapports inslag och på sin blogg. All lagrad data riskerar att läcka eller […]

  Pingback av De är rent av livsfarliga! | jon.tng.nu — 4 februari 2011 @ 18:48

 7. Uppgifterna skall vara identifierbara i en månad.

  De flygbolag som tex har kontor i USA kan under den tiden få en ‘subpoena’ eller ‘national security letter’ att lämna ut informationen innan den anonymiseras. Typ samma sak som fick SWIFT att lämna sitt kontor i USA.

  Kommentar av Werner — 5 februari 2011 @ 8:04

 8. Rättelse efter att ha läst Cecilia Malmströms blogg.

  Uppgifterna skall vara identifierbara i 5 år. ”Anonymisering” innebär inte anonymisering eftersom det skall gå att ”återskapa identiteten”. Det är väl något slags nyspråk de har för att få genom förslaget. 😦

  Rot13, anyone?

  Kommentar av Werner — 5 februari 2011 @ 8:17

 9. Eftersom det redan finns liknande system i olika länder, säkert med varierande grad av integritetsskydd, så är det väl bara positivt att man för in ett enhetligt system med harmoniserade regler och en bra nivå av integritetsskydd.

  Debatten liknar lite den om FRA-lagen, att det skulle vara bättre att det är oreglerat än att ha en reglering som man följer och som man på ett ordnat sätt kan justera i olika riktningar vid behov, både om man inser att man registrerar för mycket eller om man har andra behov längre fram. Omvärlden förändras kontinuerligt, det är i grunden bra att man kan justera lagstiftningen löpande. Det är inte bättre att det är oreglerat eller att olika länder har sämre regler än vad man kan uppnå via ett gemensamt regelverk.

  Kommentar av nejtillpirater — 5 februari 2011 @ 9:52

 10. ”Brott löser man med riktiga poliser som gör riktigt polisarbete, inte med teknologiskt hokus-pokus i form av massövervakning av oskyldiga. Men tyvärr är många styrande politiker av motsatt uppfattning.”

  Anar man inte en viss teknikfientlighet?

  IT-forensik är ett område på frammarsch och det är klart att man måste använda sig av teknologi för att avslöja kriminella när de kriminella använder teknologi för att förbereda brott, begå brott eller för att undgå upptäckt. Självklart behövs det även poliser och IT-forensiker i form av människor men teknologin måste också finnas som ett viktigt verktyg.

  Kommentar av nejtillpirater — 5 februari 2011 @ 11:03

 11. nejtillpirater,

  om syftet vore att stärka/harmonisera skulle förslaget stipulera maxtid, och låta de som inte vill lagra slippa. Nu *tvingar* man alla att lagra dina flygningnar i 5 år, och det är en försämring av integriteten i många fall.

  Kommentar av Werner — 5 februari 2011 @ 19:39

 12. Ja, flygbranschen verkar bestå av en brokig skara människor. På http://www.flymecup.se verkar den ena aktören efter den andra ha sin agenda.

  Kommentar av Bibbi Olsson — 6 februari 2011 @ 0:08

 13. […] Bloggar och nyheter om ämnet: HAX, Mark Klamberg, Maria Ferm, Lena Ek, Cecilia Malmström, Svd, Europaportalen, Farmor Gun, Viktualiebrodern, Camilla Lindberg, Berit Krantz, Caroline Szyber, Christian Engström. […]

  Pingback av PNR i ny skepnad « Cecilia Wikström — 27 februari 2012 @ 14:37


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: