Christian Engström, Pirat

27 januari 2011

FRA-sveket fullbordat

Filed under: FRA,informationspolitik — Christian Engström @ 21:43

Nu har Fredrik Reinfeldt infört FRA-lagen enligt USA:s beställning

När FRA-lagen skulle införas 2008 lovade statsminister Fredrik Reinfeldt att det bara handlade om militär spaning. Polisen skulle inte få tillgång till materialet, så det var inte alls massövervakning av oss vanliga svenskar.

Vi i Piratpartiet sa att vi inte litade på det. Vi sa att statsministerns garantier när han pressade igenom lagen inte var något värda.

Vi sa också att Socialdemokraterna inte var att lita på i FRA-frågan, eftersom de egentligen gillar övervakning av medborgarna.

Då blev vi kallade foliehattar.

Idag kom de borgerliga regeringspartierna och Socialdemokraterna överens om att låta säkerhetspolisen få använda sig av FRA:s spaning. Enligt ett beslut i riksdagens justitieutskott idag ska Säpo få den möjligheten så snabbt som möjligt, skriver Rapport.

Idag känner sig Fredrik Reinfeldt väldigt nöjd. Han har visat att han kunde leverera det som husse hade beställt. Nu kan han hoppas att få träffa Obama igen. Tänk vad glad Filippa ska bli.

…………

Andra som skriver om sveket: Mark Klamberg, Ett Otyg, Viktualiebrodern, Tioockendroppe, Ericas tillhåll, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen

Tags: , , ,

33 kommentarer

 1. Är det nu allt börjar gå åt helvete? Pga en enskild galning som spränger sig så finns det tydligen helt plötsligt skäl för att offra ännu mer av vår integritet genom att låta ytterligare en myndighet få rota i vad vi gör.
  Var kommer det sluta egentligen? Jag vågar knappt tänka tanken..

  Kommentar av THX1138 — 27 januari 2011 @ 21:58

 2. Känner för att krypa ner i ett hål och leva som grottmäniska. När ska den så kallade Riksdagen inse att det borde finnas gränser för vad makt innebär. Några års slavarbetare i en sebirisk gruva kanske skulle ge dom lite vänligare syn på frihet.

  Kommentar av Vagabond — 27 januari 2011 @ 22:04

 3. Fet laxat mr reinfeldt. Vet inte vad ni är rädda för; kolla här vad jag kan skriva utan att något händer: imorgon spränger jag parlamententet.

  Kommentar av woulf — 27 januari 2011 @ 22:16

 4. […] This post was mentioned on Twitter by Piratpartiet, Anders Törnqvist, Piratpartiet Live!, Fredrik Leijon, Oskar Levin and others. Oskar Levin said: RT @piratpartiet: FRA-sveket fullbordat https://christianengstrom.wordpress.com/2011/01/27/fra-sveket-fullbordat/ #svpol […]

  Pingback av Tweets that mention FRA-sveket fullbordat « Christian Engström, Pirate MEP -- Topsy.com — 27 januari 2011 @ 22:20

 5. Christian,
  Känns det inte som att vi…cyklar i motvind ibland? Orwells dystopi är som en lavin som inte går att stoppa.

  Jag skulle vilja be Dig om en sak, då Du är en av de få politiker jag kan säga att jag har något som helst förtroende för.
  Jag ber Dig, som en människa till en annan; sätt Dig in i vad 911-sanningsrörelsen egentligen handlar om. Granska 911 på riktigt.

  Jag riktar samma vädjan till alla som läser det här; ta reda på vad 911 egentligen handlar om.
  Övervakningslagarna är bara symptomen på en långt värre sjukdom.
  Snälla, vakna upp. Vakna upp.

  Kommentar av Lars — 27 januari 2011 @ 22:22

 6. I dag (27:e januari 2011) vänder Socialdemokratin blad. Mona Sahlin är borta ur leken. Det rödgröna samarbetet, barlasten, är definitivt slut. Nu är socialdemokratin i sitt gamla jag. Innan valet framförde jag att om det kniper parlamentariskt får vi se en stor koalition. Socialdemokrater och Moderater. Trots några nålstick (regeringskanslipengarna) så vill Socialdemokraterna samarbeta med Moderaterna. De övriga tre allianspartier är nickedockor. Detta är min analys. Jag bloggar på s-info numera fast ämnet är litteratur inte politik. Och än finns ingen socialdemokratisk blogg i ämnet i tråden. Väntar på reaktionen bland S-bloggare. Jag är ju inte betalande medlem i den socialdemokratiska statsdelsföreningen. Jag är visserligen partimedlem(S) men hjärtat och medlemsavgiften går till Broderskaparna.

  Kommentar av minata — 27 januari 2011 @ 22:37

 7. […] och alliansen gör upp om signalspaning FRA-sveket fullbordat […]

  Pingback av Misstroendeförklaring, tack! | jon.tng.nu — 27 januari 2011 @ 22:41

 8. […] Christian Engström, Piratpartiet: När FRA-lagen skulle införas 2008 lovade statsminister Fredrik Reinfeldt att det bara handlade om militär spaning. Polisen skulle inte få tillgång till materialet, så det var inte alls massövervakning av oss vanliga svenskar. … Idag kom de borgerliga regeringspartierna och Socialdemokraterna överens om att låta säkerhetspolisen få använda sig av FRA:s spaning. Enligt ett beslut i riksdagens justitieutskott idag ska Säpo få den möjligheten så snabbt som möjligt.. … Idag känner sig Fredrik Reinfeldt väldigt nöjd. Han har visat att han kunde leverera det som husse hade beställt. Nu kan han hoppas att få träffa Obama igen. Tänk vad glad Filippa ska bli. […]

  Pingback av Assholes! « — 27 januari 2011 @ 23:56

 9. […] Nemokrati, Mark Klamberg, Christian Engström och […]

  Pingback av S-svek(?) i FRA-frågan « Röda Berget — 28 januari 2011 @ 7:42

 10. […] som bloggar om detta: Christian Engström, Mark Klamberg, Otyg, Tioockendroppe, MMK, Ericas, […]

  Pingback av Säkerhetspolisens spioneri mot Sveriges befolkning kan tas till nya nivåer « Foliehatt — 28 januari 2011 @ 8:50

 11. Mr Woulf,
  We have noted that you are in the process to blow up the Swedish parlament. Since we can’t really stop you, we would instead like to take the opportunity to recommend that you use C4 or some other of our fine american explosives.
  We also would like to urge you to leave our embassy unharmed.
  Thank you.

  Kommentar av CIA — 28 januari 2011 @ 9:09

 12. Det här hade ju Jag gjort upp med usa från början, så det var busenkelt att få med fredrik. Och eftersom det socialdemokratiska, höh, skeppet saknar kapten kunde Jag lätt styra upp där oxå.

  Kommentar av Reinfeldts Hund — 28 januari 2011 @ 10:22

 13. […] bloggar om ämnet: Polisstaten, HAX, Christian Engström, Viktualiebrodern, Ett otygs funderingar och […]

  Pingback av Pirat-Jonas » Blog Archive » Säpo får rätt att signalspana. — 28 januari 2011 @ 10:57

 14. Och så var ändamålsglidningen i gång precis som kritikerna befarade innan FRA lagen röstades igenom. Undrar vilken myndighet som får tillgång till FRA:s insamlade information härnäst? Snart kommer Svenssons privata korrespondens att vara på drift både till höger och vänster utan att någon vet i vilka händer den hamnar i till slut. Reinfeldt och Tolgfors har ljugit svenska folket rakt i ansiktet.

  Kommentar av erik — 28 januari 2011 @ 11:34

 15. […] som skriver: Pirat-Jonas, HAX, Christian Engström, Viktualiebrodern, Ett otygs funderingar och betraktelser, […]

  Pingback av Ser inte folket lögnerna? « Sysadminbloggen — 28 januari 2011 @ 12:32

 16. Det viskas att regeringens handplockade utredare, tillika FRA-domstolens ordförande, Runar Viksten, förordar att även den öppna polisen och Tullverket ska få beställa spaning av FRA. Utredningen väntas inom en månad. Målet är att återställa massavlyssningen till den situation som rådde innan integritetstokarna började göra sig hörda. Och som sagt, den som kommer att godkänna de enskilda spaningsuppdragen är ingen mindre än utredaren själv, fjälljägare Viksten, FRA:s bäste vän.

  Kommentar av Jakob — 28 januari 2011 @ 14:46

 17. Integritetstokarna.

  Bra uttryck. Tack för tipset.

  Kommentar av minata — 28 januari 2011 @ 14:48

 18. […] Christian Engtröm och Mark Klamberg och Henrik Alexandersson och SvD | DN och Aftonbladet och SVD2 och SVD3 och […]

  Pingback av Internet – ett hot för diktatorer – och den som vill ha demokrati skrotar FRA-lagen | Kulturbloggen — 28 januari 2011 @ 17:18

 19. Pressmeddelande från Socialdemokraterna

  http://www.socialdemokraterna.se/Media/nyheter/Sapos-tillgang-till-signalspaning/

  Kommentar av minata — 28 januari 2011 @ 19:49

 20. Svek? Eller kanske att man gör en annan bedömning idag?

  Eftersom graden av hot varierar över tiden så måste man ju följa med. Eller anser du att man ska låta lagarna ska frysas och så kör vi med dessa i 100 år oavsett vad som händer i omvärlden?

  Kommentar av nejtillpirater — 28 januari 2011 @ 19:56

 21. @nejtillpirater: Jaha? På vilket sätt har hotbilden ändrats? Tror du verkligen på sagan att signalspaningen (för SÄPOs räkning) skulle förhindrat självmordet på Drottninggatan? Om MUST eller någon annan militärorganisation skulle komma över information skulle de inte tipsa SÄPO? FRA har ju inte direkt visat sig så väldigt intresserade att följa lagstiftningen…

  Kommentar av Riverman — 28 januari 2011 @ 22:54

 22. Säpo bekämpar terrorism och paramilitär aktivitet. Så jag har svårt att se detta som ett svek från Reinfeldt. Säpo är en del av vårt försvar. Säpo bedriver militär spaning och har grundlagsstöd att få göra det, alltså har inte Reinfeldt ljugit.

  Problemet är inte att Säpo får tillgång till materialet, det är helt naturligt. Problemet är att man tillåter slumpvis avlyssning och direkt avlyssning med intention utan någon som helst förundersökning eller beviskrav.

  Kommentar av Laoinjo — 29 januari 2011 @ 0:43

 23. @Laoinjo: Ja SÄPO bekämpar INRIKES terrorism och paramilitär aktiviteter och lyder precis som ”vanliga” polismyndigheterna under Rikspolisstyrelsen. De tillhör alltså samma myndighet och styrs av samma förvaltningsmyndighet. Med det vill jag säga att Säpo i allra högsta grad arbetar med inrikes brott och att det inte finns några som helst ”vattentäta skott” mellan FRA spaning -> Säpo -> Polis. Det är med andra ord (oftast) signalspaning av svensktrafik och svenskar.

  Att sedan terrorism i en globaliserad värld innefattar både svenskar/icke svenskar och personer boendes i Sverige och utanför Sveriges gränser, förändrar inget i grunden. Det kräver förstås ett samarbete mellan polismyndigheter i olika länder och det ska skötas via Interpol likt andra brott med internationell prägel.

  Alltså kan man lugnt säga att Reinfeldt ljugit även denna gång. Han jagar inte bara en ”hel ungdomsgeneration” han avlyssnar svenskar och svensktrafik samt säljer denna information till andra utrikes underrättelsetjänster. Dessutom tänker han använda insamlad information för komma åt små och triviala brott fast han hela tiden bedyrat att denna övervakning bara skall användas för att komma åt typ, organiserad brottslighet, terrorism, barnpornografi.

  Tyvärr finns krafter idag som driver fram en utveckling som går ut på att samla information på sätt som vi aldrig gjort eller ens kunnat fantisera om tidigare. Vi pratar om ofantliga informationsmängder som lagras kortare eller längre tid (tyvärr visar det sig oftare vara längre tid och i flertal fall också längre än de generösa lagarna tillåter).

  Informationen samlas in centralt eller vid flera insamlingsställen (internet-, telefon- och mobiloperatörer eller på andra hemliga/militära avlysningsställen). Informationen lagras sedan utspritt organisatoriskt och geografiskt och inte nog med det så sprids slutligen denna information till olika myndigheter och företag men också företag och myndigheter i andra länder.

  När man ägnar sig åt hantering av data vid utveckling- och databassammanhang som försöker man oftast normalisera datat för att säkerställa kvaliteten och hindra att information läcker eller förändras på ett otillåtet sätt. Några grundläggande regler är att:
  – Lagra information på ett ställe
  – Lagra inte samma information på flera ställen.
  – Begränsa åtkomsten av information.
  – Se till att det finns en tydlig ansvarsfördelning för datat.

  Varför denna konstellation? Varför denna gigantiska övervakning? Vad är det man vill komma åt när man steg för steg driver på ändamålsglidningen?

  Kommentar av Riverman — 29 januari 2011 @ 2:33

 24. Ändamålsglidning behöver väl inte vara negativt? Man får ta ställning till läget i varje givet ögonblick och inte vara negativ till alla förändringar av lagar och praxis. Så länge människor ändrar beteende så måste lagarna följa med. Eller ska man förbjuda beteendeglidning?

  Kommentar av nejtillpirater — 29 januari 2011 @ 15:05

 25. Nejtillpirater, du tycker alltså att bruten brevhemlighet och skadat källskydd är något bra? Vilka fler demokratiska rättigheter kan man enligt dig tumma på om nån skulle anse att det behövs? Detta är en obehaglig endamålen helgar medlen-retorik. Vissa grundläggande demokratiska rättigheter får inte ruckas på. Punkt.

  Kommentar av Christoffer — 31 januari 2011 @ 1:05

 26. @nejtillpirater

  Så var vi där igen – jo, när ändamålsglidningen gäller att man till helt och fullo avskaffar den grundlagsstiftade rätten (samt FN’s definition på mänskliga rättigheter och EU’s direktiv) för varje medborgare att betrakta sin kommunikation som fri och förtrolig så är det till helt och fullo en ytterst negativ utveckling.

  Innan någon medborgares rätt till fri och förtrolig kommunikation kränks av staten så skall det krävas ett åklagarebeslut fattat då personen i fråga på skälig grund är misstänkt för grova brott.

  Det här är inget som ändras när mäniskor ändrar beteende vilket vi har känt till under de senaste två tusen åren. I Tyskland när Rote Armée-fraktion härjade som värst stod fortfarande staten som garant till medborgarnas generella rättigheter. Trots att kalla kriget härjade som värst. Trots att det fanns ett ”Ont Imperium” med kärnvapen bakom en mur av taggtråd och betong. Och trots att faran för samhället i sig sågs som minst sagt överhängande.

  De enda som hittills har ställt sådana frågor som du lyfter på fullt allvar har varit fascisterna i Italien, tyskarna under andra världskriget och SD här i Sverige. Vi får hoppas och be att du enbart trollar och således inte på fullaste allvar påstår att vi borde göra oss av med de grundläggande mänskliga rättigheterna för varje medborgare på basen av att det finns kriminella.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 31 januari 2011 @ 12:09

 27. Väl rutat Scary.

  Kommentar av gor — 31 januari 2011 @ 19:18

 28. Scary,

  Den grundlagsskyddade rättigheten gäller för brev via snigelpost och telefonsamtal, inte kommunikation i allmänhet. Brevhemligheten gäller fortfarande, inget har ändrats. Lugn och fin.

  Kommentar av nejtillpirater — 31 januari 2011 @ 21:56

 29. […] Viktualiebrodern, Otyg, Engström, Alexandersson, Pirat-Jonas, Lindbäck, Troberg, PP-live, Troberg, Linander, Klamberg, MMK, RB, […]

  Pingback av Vilken halveringstid har terrorhoten och hur känner sig de nyttiga idioterna i dag? :I hell-mans värld — 31 januari 2011 @ 23:57

 30. @nejtillpirater Just där gör du den logiska kullerbytta som alla väntat på. Det är just därifrån som problemet ursprungligen kommer. ”Den grundlagsskyddade rättigheten gäller för brev via snigelpost och telefonsamtal, inte kommunikation i allmänhet.” Det är ju den lagstiftningen som inte har följt med utvecklingen! Istället för att anpassa de lagarna, när ”kommunikation i allmänhet” inte längre bara handlade om ”snigelpost och telefonsamtal”, utan även började inbegripa andra former av elektronisk kommunikation (utvecklade former av brevskrivande och/eller (mobil)telefoni), för att omfamna och skydda även dessa nya sätt att kommunicera, snart mycket vanligare och effektivare än både ”snigelpost och telefonsamtal”, så har integritetshatarna skapat lagar för att undanta dessa nya kommunikationsformer från även det mest grundläggande skyddet: VEM pratar jag med, NÄR gör jag det och VAR är vi båda när samtalet äger rum. Nu ska SÄPO tillåtas ta del av även VAD som sägs/skrivs! Äntligen ska SÄPO få bli Storebror på riktigt.
  STASI och IB skulle ha älskat dessa nya möjligheter att katalogisera och kategorisera alla oss andra. George Orwell framstår som en allt större optimist för var dag som går.

  Kommentar av IngenStorebrorTack — 1 februari 2011 @ 0:48

 31. @nejtillpirater

  Faktum är att just den lagstiftningen det i detta fall rör sig om är teknikneutral. Det spelar alltså rabiat liten roll om det rör sig om snigelpost, telefonsamtal, eller för den delen röksignaler.

  ”Den som olovligen bereder sig tillgång till ett meddelande, som ett post- eller telebefordringsföretag förmedlar som postförsändelse eller telemeddelande, döms för brytande av post- eller telehemlighet till böter eller fängelse i högst två år.”

  Gissa vad som räknas som telebefordringsföretag? Jo just det.

  Men om du nu prompt vill ha ett förtydligande kan du ju ta en titt på Lagen om Elektronisk Kommunikation som täcker in det området mer specifikt (paragraf 17).

  Det är alltså inte bara en logisk kullerbytta du gör som IngenStoreBrorTack antyder – du har helt enkelt fel. Igen. Och som vanligt hittar du på invändningar helt i enlighet med vad du själv verkar tro vara en bra idé. I stället för att tvärsäkert hävda vad en lagbalk gäller skulle jag å det varmaste rekommendera att du läser på först. Särskilt om du faktiskt inte har minsta aning om hur den är skriven vilket verkar vara fallet här.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 1 februari 2011 @ 16:59

 32. […] Christian Engström, Piratpartiet 27 jan: När FRA-lagen skulle införas 2008 lovade statsminister Fredrik Reinfeldt att det bara handlade om militär spaning. Polisen skulle inte få tillgång till materialet, så det var inte alls massövervakning av oss vanliga svenskar. … Idag kom de borgerliga regeringspartierna och Socialdemokraterna överens om att låta säkerhetspolisen få använda sig av FRA:s spaning. Enligt ett beslut i riksdagens justitieutskott idag ska Säpo få den möjligheten så snabbt som möjligt.. … Idag känner sig Fredrik Reinfeldt väldigt nöjd. Han har visat att han kunde leverera det som husse hade beställt. Nu kan han hoppas att få träffa Obama igen. Tänk vad glad Filippa ska bli. […]

  Pingback av sveken och lögnerna om FRA fullbordas « — 8 februari 2011 @ 22:48

 33. Jag väntar bara på att någon hackar FRA’s servrar och börjar sprida massa information, mest för att ge FRA-anhängare lite att tänka på. Eller varför inte sprida lite information från Ryssland eller Finland som råkar gå genom Sverige? Jag är övertygad om att det vore jättebra för grannfreden.

  Kommentar av Qwazi — 9 februari 2011 @ 12:56


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: