Christian Engström, Pirat

2 januari 2011

Tack, Rick! Nu kör vi vidare!

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 16:55

Rick Falkvinge har gjort ett fantastiskt jobb som partiledare under Piratpartiets fem första år

Rick Falkvinge avgick igår som partiledare för Piratpartiet efter fem år, och lämnade över partiledartröjan till Anna Troberg.

Det är ett utmärkt beslut vid exakt rätt tidpunkt. Anna är som klippt och skuren för rollen som ledare för Piratpartiet i det skede vi är nu. Vi har en otrolig tur som har henne. Och Rick behövs ärligt talat mer ute i Europa än han gör i Sverige nu.

I Sverige har den informationspolitiska debatten växt ur småbarnsstadiet. Här tillhör det numera trots allt undantagen att någon motdebattör påstår att kopiering är detsamma som stöld, så om man reformerar upphovsrätten det minsta kommer folk börja stjäla varandras gräsklippare.

Men ute i Europa är det fortfarande ofta den låga nivån på debatt som gäller. Här har vi en stor pedagogisk uppgift framför oss. Men som vi sett i Sverige är den inte omöjlig.

Att debatten i Sverige ligger längst fram i världen idag beror bland annat på en datakille som kände att det hade gått för långt, och satte upp en hemsida med texten ”Nu startar jag Piratpartiet” den 1 januari 2006. Det var så Rick tog steget från att vara en välavlönad IT-chef på mellannivå till att bli politisk aktivist utan försörjning.

Kanske inte nödvändigtvis ett karriärdrag som SYO-konsulenten skulle ha rekommenderat. Men definitivt, skulle det visa sig, någonting som vi som vill stå upp för det öppna samhället har anledning att vara tacksamma för idag.

Vid den tiden (2006) fanns det en grund att stå på för den informationspolitiska debatten i Sverige, tack vare aktivistorganisationer som Piratbyrån och fria debattörer som Oscar Swartz. Utan den grunden hade det inte gått att starta Piratpartiet.

Men genom att Rick bestämde sig för att han hade fått nog, och att det var dags att starta ett parti för att politisera frågorna på allvar, tog debatten i Sverige ett rejält steg framåt. Nu fanns det en flagga att samlas runt för dem som ville kämpa för friheten på nätet med politiska verktyg.

Den som inte har varit med om att dra igång ett nytt politiskt parti har svårt att föreställa sig hur mycket jobb det är. Att ha en mejlinglista med likasinnade som är överens om själva politiken är en sak. Men att gå därifrån till en rikstäckande organisation som klarar av att distribuera valsedlar till 6000 röstningsställen på valdagen, det är inte något som går av sig självt.

Här visade sig Rick vara den ledare och entreprenör som kunde ro i land uppgiften. Han har en smittsam entusiasm som inte dämpas av att ett hinder kan tyckas helt oöverstigligt, och han är en ”doer” ut i fingerspetsarna. Han kan ta snabba beslut när det behövs (och det gör det ofta), men han är samtidigt extremt lyhörd när det gäller att verkligen lyssna på konstruktiv kritik om något blivit fel, och korrigera kursen.

Det är inte många som har den kombination av egenskaper som behövs för att starta ett nytt parti från grunden, helt utan vare sig pengar eller kändisar, och samla 7% av rösterna i ett EU-val tre och ett halvt år senare.

Piratpartiet har redan skrivit in sig i både Sveriges politiska historia och världens. Det beror på att vi är många som har samarbetat för ett gemensamt mål, så allt är inte bara Ricks förtjänst.

Men att vi haft partiet som plattform där det samarbetet kunnat uppstå, det är tack vare den före detta IT-chefen som blev så förbannad att han startade ett nytt parti, och sedan visade sig ha den förmåga, uthållighet och energi som behövdes för att lyckas.

Nu har vi mycket kvar att göra. Riksdagsvalet 2010 var en enorm besvikelse, men det förändrar egentligen inte så mycket i sak. Alla de informationspolitiska frågorna som gammelpartierna så skickligt lyckades hålla borta från valrörelsen ligger fortfarande bordet olösta, både i Sverige och Europa.

Piratpartiet gör ett vaktombyte på kommandobryggan, men kursen ligger fast. Vi vill se ett fritt internet i ett öppet samhälle, som bejakar den nya teknikens möjligheter för kultur, kunskap och demokrati.

Tack, Rick, för det du gjort under fem år som partiledare, och välkommen vid rodret, Anna!

Nu kör vi vidare framåt!

…………

Andra som skriver om partiledarbytet: Rick Falkvinge, Anna Troberg, Oscar Swartz, 之乎者也, Henrik Alexandersson, Opassande, Kulturbloggen, Annarkia, Drottningsylt, Deep Edition, Gothbarbie, Mary X Jensen, Zac, Piratplatsen, Ulf Bjereld, DNABEXSvDGP och Torrentfreak.

Picture by Christian Engström, free for publication CC0

Tags: , , ,

8 kommentarer

 1. […] så ingen missförstår är jag liksom Christian djupt tacksam över att Rick ställde sig upp och hojtade att vi inte tänkte ställa upp på […]

  Pingback av Partiledarbyte och Viddes engagemang | Sanningen som jag ser den — 2 januari 2011 @ 18:30

 2. […] “Opassande” Andersson uppskattar Ricks och mina olika kvalitéer. Christian Engström tackar Rick och trampar gasen i botten. Kulturbloggen gillar att vi fortsätter att kämpa mot övervakningssamhället. (Själv gillar jag […]

  Pingback av Tankar dagen efter kvällen före | Anna Troberg — 2 januari 2011 @ 18:51

 3. […] del. Sen tror jag personligen att Rick Falkvinge som internationell pirat kan bli riktigt intressant.Det märkliga är det här uttalandet – att han väljer att avgå på grund av en osund […]

  Pingback av Anna Troberg tar över piratrodret | Deepedition — 2 januari 2011 @ 19:35

 4. […] “Opassande” Andersson uppskattar Ricks och mina olika kvalitéer. Christian Engström tackar Rick och trampar gasen i botten. Kulturbloggen gillar att vi fortsätter att kämpa mot övervakningssamhället. (Själv gillar jag […]

  Pingback av Nu heter min partiledare Anna Troberg | Henry Rouhivuori — 2 januari 2011 @ 22:22

 5. […] mer här: Opassande, DN, DN, Christian Engström, Falkvinge, Troberg, Ulf Bjereld, Drottningsylt, […]

  Pingback av Grattis, Anna Troberg! « Sverige är inte världens navel! — 3 januari 2011 @ 10:50

 6. ”Piratpartiet gör ett vaktombyte på kommandobryggan, men kursen ligger fast. Vi vill se ett fritt internet i ett öppet samhälle, som bejakar den nya teknikens möjligheter för kultur, kunskap och demokrati.”

  Jo… – Christian – all lycka till med det ❗ – för nätets möjligheter synes ju vara åt hållet ”oändliga” (video ca 8 min) – för oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna.

  Kommentar av Josef Boberg — 3 januari 2011 @ 13:57

 7. […] på tisdagsmorgonen i SVT. Sydsvenskan Expressen Kunskapssamhället Pressmeddelande Piratpartiet Christian Engström Henrik […]

  Pingback av Anna Troberg, partiledare i Piratpartiet: Jag vill att människor ska förstå att vår politik handlar om deras vardag | Kulturbloggen — 4 januari 2011 @ 7:16

 8. […] tankemissar eller halmgubbar för att hänga ihop (Flickus Flackus Flum är upprörd över att Christian Engström vill avlöna Rick för lobbyarbete i Europa. Jo, Christians uppgift är att få förståelse för piratfrågor i europa), eller att lämna […]

  Pingback av Angående partiledarbytet i Piratpartiet « Jeppelin — 4 januari 2011 @ 21:16


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: