Christian Engström, Pirat

24 september 2010

Sista ACTA-förhandlingarna igång

Filed under: ACTA,informationspolitik — Christian Engström @ 15:23

Den sista (?) rundan av ACTA-förhandlingar började i Tokyo igår

ACTA-bloggen skriver:

Igår startade den 11:e, och preliminärt sista, förhandlingsrundan om ACTA-avtalet. Förhandlingarna sker  i Tokyo, Japan. Förhandlingarna äger rum den 23.e september till 1 oktober, och är således två dagar längre än de tidigare förhandlingsrundorna. Dagordningen innehåller diskussioner om samtliga kapitel i avtalet, samt punkter om öppenhet. Parterna har utlovat ett pressmeddelande när förhandlingarna är klara.

Ska Keller, MEP för den gröna gruppen i EU-Parlamentet och medlem i den gröna gruppens ACTA-grupp, har skickat ett brev till Japans utrikesministerium där hon ber om att den gröna gruppen skall få delta i eventuella konsultationsmöten förhandlingarna håller med ”intresserade parter” och stakeholders. Huruvida förhandlarna förbereder några sådana diskussioner är inte bekräftat, men det har ryktats om att ett eventuellt sådant möte skulle hållas idag, fredag.

Förhandlarna har onekligen många frågetecken att reda ut, och kort tid att göra det på. EU-Parlamentets antagande av den skriftliga deklarationen  12/2010 innebär också att EU-Kommissionen är satt under extra press att försöka få igenom förändringar i avtalet som kan blidka det upprörda EU-Parlamentet, om Kommissionen har några förhoppningar om att EU skall ingå i ACTA-avtalet. Det är dock möjligt att EU-Kommissionen anser sig ha ökade möjligheter att få igenom ACTA-avtalet även i EU-Parlamentet efter att Parlamentet i veckan röstat igenom den kontroversiella Gallo-rapporten, en rapport vars effekter kommer innebära betydligt hårdare tag mot fildelare och varumärkesförfalskning (vilket är två helt olika saker, vilket rapportens författare inte verkar ha stenkoll på).

ACTA-experten Michael Geist har i dagarna startat upp en ny sida, ”ACTA-watch”, där han samlat allt sitt och andras material om ACTA-avtalet och förhandlingarna. Detta är således definitivt en sida att hålla ögonen på för den intresserade.

Vi rapporterar kontinuerligt om något från de som vanligt stängda förhandlingarna läcker ut. Upplösningen på ACTA-historien närmar sig onekligen.

PS.
Japans regering svarade nej på MEP Kellers förfrågan, fick jag veta i telefon igår. Det blir alltså inget möte med aktivistorganisationer och andra intresserade, såvitt jag förstår.

…………

Tags: , , ,

Annonser

8 kommentarer

 1. Japan gör som USA säger.

  Kommentar av Martin — 24 september 2010 @ 15:27

 2. Angående något helt annat, enligt http://www.europarl.europa.eu/oeil/file.jsp?id=5263692 så drog kommissionen tillbaka IPRED2-förslaget den 18 september i år. Vad innebär det? Var det väntat? Är det ett omarbetat förslag på gång?

  Kommentar av ANNM — 24 september 2010 @ 17:30

 3. +1 på ANNM.

  Kommentar av scaber nestor — 24 september 2010 @ 19:50

 4. En mycket kortfattad och komprimerad historik om mediakontroll och övervakning. http://nynarcissisten.wordpress.com/2010/09/23/nyckeln-till-frihet/

  Kommentar av nynarcissisten — 25 september 2010 @ 2:18

 5. hej
  kan inte du lägga ner..å gå i pension eller flytta eller nåt?

  Kommentar av Tjippchopp — 25 september 2010 @ 15:13

 6. Återigen är det någon som inte vet hur man förkortar länkar.

  Kommentar av Truss — 27 september 2010 @ 1:29

 7. #5, Tjippchopp

  ”kan inte du lägga ner..å gå i pension eller flytta eller nåt?”

  Då CE är, enligt parlamentsredovisningen, en av dem som har högst grad av närvaro och den parlamentarik i EU som har bäst redovisning av att följa, till punkt och pricka, det mandat som getts honom, måste jag undra om det är din åsikt att de politiker som faktiskt gör vad de åsagt sig att göra borde pensioneras i förtid?

  M.a.o…den politiker som föjer sitt mandat skall avskaffas? Kul tanke. Förklara gärna vidare.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 1 oktober 2010 @ 3:28


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: