Christian Engström, Pirat

19 september 2010

Tack för en väl genomförd valrörelse!

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 23:14

Tillsammans är vi fantastiska

Vi vet ännu inte vad det exakta valresultatet för Piratpartiet blev, men vi vet att det blev en stor besvikelse.

Sett inifrån känns det dessutom väldigt orättvist. Vi hade en mycket bättre valkampanj nu än 2009 (för att inte tala om 2006). Vi var synligare, aktivare och mer rutinerade än förra gången, och framför allt var vi många fler.

Ett stort tack till alla fantastiska aktivister som har lagt ner kropp och själ och tid och pengar i en otroligt bra valrörelse!

Tyvärr  räckte det inte vad vi gjorde. I ett val är det många andra omständigheter som spelar in också, och den här gången var de omständigheterna inte på vår sida. Vi kom inte in i riksdagen den här gången.

Men kampen går vidare ändå. Vi måste avbryta marschen mot storebrorssamhället, och slå vakt om det öppna samhället i Sverige. Den uppgiften behöver fortfarande lösas.

Det hade varit effektivare, och betydligt bekvämare, att föra den kampen inifrån riksdagshuset. Men även om det inte blev så den här gången, tänker vi inte sluta slåss.

Problemen finns fortfarande kvar. Bara för att riksdagspartierna lyckades sopa dem under mattan före valet betyder inte att de har försvunnit.

Datalagringsdirektivet ligger redan färdigskrivet, så vi kan förvänta oss att regeringen lägger fram det under hösten. FRA-lagen borde komma upp till debatt, eftersom det såvitt jag förstår valresultatet nu finns en majoritet av partier som sagt sig vilja göra om lagen. Rättegången i hovrätten mot The Pirate Bay startar om någon vecka.

Nu får vi fortsätta opinionsbilda i informationspolitiska frågor från en position utanför riksdagen, precis som vi har gjort hittills. Och man ska minnas att vi har uträttat storverk redan under den korta tid partiet har funnits. FRA-debatten 2008. EU-valet 2009. Bland annat.

Sverige är fortfarande det land i världen där den informationspolitiska debatten har kommit längst. Det märker jag när jag pratar med politiker från andra länder nere i Bryssel.

Det är tack vare den svenska pirat- och integritetsrörelsen, i vid bemärkelse. Där ingår Piratpartiet som en del, och vi har aldrig varit så välorganiserade som vi är just nu. Det ska vi dra nytta av när vi nu går tillbaka i “aktivistläge”.

Men vi ska också pusta ut nu när valet är över. Det är många som har jobbat 25 timmar om dygnet för att få valrörelsen att flyta, och den takten kan man inte hålla för jämnan.

Slappna av och ta en paus om du känner att du behöver det. Det har du som har bidragit i valrörelsen ärligen förtjänat. Gå ut i solen och köp en glass. Eller i regnet och bara känn att det finns annat än valrörelser här i världen.

Du behöver inte vara orolig för att du missar chansen att bidra. Det kommer alltid att dyka upp ny ondska att bekämpa, så du behöver inte vara rädd att den tar slut innan du kommer tillbaka, om du känner att du behöver en paus.

Vi har all anledning att vara stolta över vad vi har åstadkommit i den här valrörelsen. Vi har lärt oss mycket om hur man bedriver politiskt arbete tillsammans, och vi vet att vi är bättre nu än vi någonsin har varit.

Tack alla aktivister för en fantastiskt väl genomförd valrörelse!

…………

Tags: piratpartiet, eu, politik, informationspolitik

39 kommentarer

 1. Vilken majoritet är det som vill göra om FRA-lagen? Nyfiken på hur du resonerar, eftersom jag inte alls får det till det. Bra skrivet i övrigt!

  Kommentar av Mikael Nilsson — 19 september 2010 @ 23:20

 2. SD har väl sagt att de vill göra om den, och även sossarna? Tillsammans med V och MP blir väl det majoritet — eller har valprognosen ändrats sen jag stängde av teven? 😉

  Även Centern har väl för övrigt sagt något liknande har jag för mig.

  Kommentar av Christian Engström — 19 september 2010 @ 23:24

 3. Centern har ju iofs accepterat nuvarande FRA-lag som sin ståndpunkt, så där finns nog ingen att hämta. Vad SD tycker om FRA vet jag inte – men jag blir förvånad om de vill förändra. Vi får väl se…

  Intressantare blir det ju om alliansen ska samarbeta med MP. Hur blir det då med datalagringen? Jag gissar att regeringen kommer tvingas samarbeta med s i den frågan, det kan bli underhållande.

  Kommentar av Mikael Nilsson — 19 september 2010 @ 23:33

 4. […] This post was mentioned on Twitter by Ann Markström and lillebrorsan, Blippe af Leiner. Blippe af Leiner said: ♥Tack för en väl genomförd valrörelse! http://j.mp/bndEWh […]

  Pingback av Tweets that mention Tack för en väl genomförd valrörelse! « Christian Engström, Pirate MEP -- Topsy.com — 19 september 2010 @ 23:44

 5. MP borde enligt min åsikt sälja sig dyrt till en allians som verkar vilja ha deras stöd. Nu får de en ny möjlighet att driva igenom sin åsikt i frågor som datalagring, FRA, IPRED och så vidare. Piratpartiets informationspolitiska plattform kan delvis leva vidare inom riksdagen genom de miljöpartister som likt oss förstår sig på vad som står på spel.

  Det finns nu möjlighet till självrannsakan om hur bred vår bas faktiskt är om vi kan tappa större delen av de ~220’000 röster som ser till att du, Christian (och snart Amelia) sitter i EU-parlamentet. Vi är bättre än det här resultatet; om Sverigedemokraterna kan nå upp till Vänsterns och Kristdemokraternas storlek så borde vi kunna knyta till oss fler som tycker som vi gör utan att göra avkall för det vi står för. Jag tycker att det är läge att granska den skillnad som femton månader gjorde, och att inte försöka sopa den under mattan.

  Kommentar av Jesper — 19 september 2010 @ 23:56

 6. Sverigedemokraterna ger luddiga besked om såväl datalagringen som FRA. De har besvarat 100 frågor till alliansen. Fråga 53,54:

  53. Ska datalagringsdirektivet införas eller inte?

  SD: -Inte i dess ursprungliga form. Det torde finnas möjligheter att få undantag eller ev modifieringar av lagen. Detta efter domslutet i den tyska författningsdomstolen.

  54. Ska signalspaning regleras för att värna Sveriges och medborgarnas säkerhet?

  SD: -En reglering av signalspaningen måste givetvis till. Hur denna reglering ska se ut i detalj är för tidigt att svara på i nuläget.

  Kommentar av Anders G — 20 september 2010 @ 0:05

 7. Det blir 9 dagars vila och sen börjar Spectrial del. 2

  Kommentar av Toledomahn — 20 september 2010 @ 0:08

 8. Vad man säger och vad man gör är två olika saker.
  Se vad Centern sade i valrörelsen 2006 och hur de röstat under mandatperioden.

  Kommentar av scaber nestor — 20 september 2010 @ 0:09

 9. Nästa val sitter vi i riksdagen! Kolla här: http://demokratireformen2014.atspace.org

  Kommentar av Anonym — 20 september 2010 @ 0:14

 10. ”Nästa val sitter vi i riksdagen!” Vi?
  Du implicerar ju att Falkvinge skulle sitta där men han kommer med stor sannolikhet nog inte kandidera för PP utan för
  UP UltrakapitalistPartiet De Lila….

  Kommentar av ZungMo — 20 september 2010 @ 0:19

 11. Fint trollat. Om han inte sitter som kommunist, menar du?

  Kommentar av Jesper — 20 september 2010 @ 0:20

 12. När kommer Rick avisera sin avgång? Nu finns det ju inga ursäkter längre. PPs valresultat är ett gigantiskt misslyckande med tanke på hur självsäker Falkvinge uttalat sig om PPs chanser att komma in i riksdagen.

  Kommentar av Blasko Da Finco — 20 september 2010 @ 0:23

 13. Jesper, Rick har aldrig kallat sig kommunist däremot stoltserade han i Focus med att han tyckte moderaterna var för mjäkigt socialliberala och att han kallar sig ULTRAKAPITALIST.

  Kommentar av ZungMo — 20 september 2010 @ 0:36

 14. Ingen har väl rätt att säga att PP’s kampanj har varit dålig. http://www.alexa.com/ jämför vilken partisajt som fått mest träffar – om man tittar på trafiken till PP’s sida, så är det svårt att tro att valresultatet är sant.

  Kommentar av kanonen — 20 september 2010 @ 0:39

 15. Aha, så det är ”ondska” ni ”bekämpar”? Jag har inte kallats ond förut… Det känns, kan jag säga. Din retorik är ju värre än SDs!

  Kommentar av Emanuel — 20 september 2010 @ 0:45

 16. @ZungoMo
  Tack för din utmärkt underhållande information. Jag skall ta och bygga luftslott med den.

  Kommentar av Dennis Nilsson — 20 september 2010 @ 0:46

 17. @Emanuel
  Det finns många som har gjort anspråk på att vara ubermänniskor. Du sällar dig tydligen till dem. Jag har gjort en notering om det i min anteckningsbok.

  Kommentar av Dennis Nilsson — 20 september 2010 @ 1:02

 18. Tack! Det har varit storartat, även om resultatet var en besvikelse.

  Kommentar av Simon Rosenqvist — 20 september 2010 @ 1:21

 19. Christian Engström som Partiledare!

  Kommentar av fuckedVal — 20 september 2010 @ 3:29

 20. Tack själv Christian!
  Det är bara att bryta ihop och komma igen…

  Kommentar av ConnyT — 20 september 2010 @ 7:08

 21. Jag har sagt samma sak i forumet men jag måste få det ur mig..

  Jag hade ångest riktig ångest i går jag kunde inte bestämma mig på vad jag skulle rösta. Mitt hjärta vrålade pirat men hjärnan sade något helt annat. Det slutgiltiga valet skedde först bakom det gröna skynket.

  Varför blev det nu så?
  När alla valundersökningar pekade på att PP inte skulle komma in och att SD skulle komma in i riksdagen kände jag att om jag ger min röst till PP (och de inte kommer in) så kommer SD att få en ökad procentuell andel i riksdagen och det ville jag absolut inte. Så för att minimera SD´s makt gav jag min röst till det block jag trodde skulle vinna för att undvika att ge SD vågmästarroll.

  Jag har svikit mitt hjärta och det känns tungt. Men med facit i hand skulle jag nog göra om samma sak, nu hoppas jag bara mitt kryss ger efterverkningar i våra frågor ändå.

  Jag tror att PP´s dåliga val inte har att göra med PP utan att Pirater är så mycket för det fria samhället att de hällre ger sin röst till andra än medverkar till att ge SD makt.

  En mycket ledsen pirat.

  Kommentar av En mycket ledsen pirat. — 20 september 2010 @ 7:58

 22. […] har all anledning att vara stolta. Vi har gjort den bästa valrörelsen någonsin. Vi har delat ut fler flygblad och satt upp fler affischer än någonsin. Vi har fått in fler […]

  Pingback av Det är ingen kalkon, det är en Fenix | Anna Troberg — 20 september 2010 @ 8:11

 23. @Mikael Nilsson:

  2008 sa Sverigedemokraterna att de sa ”nej till FRA in sin nuvarande form”. Länk: https://christianengstrom.wordpress.com/2008/06/23/sd-stodjer-fra-avlyssningen/

  Alla tre rödgröna partierna vill ju också ändra på lagen på ena eller andra sättet. Därmed torde det åtminstone på pappret finnas en majoritet i riksdagen för att ta upp frågan på nytt.

  Fast det bygger förstås på att SD inte bara blåljög 2008 i FRA-frågan.

  Det är helt enkelt upp till bevis för SD: Tänker de inleda sin karriär i riksdagen genom att visa att de är lika falska och populistiska som de påstår att alla gammelpolitiker är, eller tänker de samarbeta med riksdagsmajoriteten som finns för att göra det de lovade 2008 när FRA-frågan diskuterades?

  Jag vet ju förstås vad jag själv personligen tror är svaret på den frågan. Men jag ska ge dem benefit of doubt. Det är upp till SD att visa att jag har fel, och det kan de göra väldigt enkelt på den här punkten.

  Kommer de att göra det?

  Kommentar av Christian Engström — 20 september 2010 @ 8:55

 24. Kanske idé att notera Camilla Lindbergs petning bland FPs riksdagsledamöter.

  Kommentar av gastlind — 20 september 2010 @ 10:02


 25. JOSEF BOBERGS VALANALYS

  Sverigedemokraternas valframgång kan förklaras med: ”Medverka aktivt i att förstora ett samhällsproblem – invänta reaktionerna – presentera lösningen = rösta in SD i Riksdagen.” – och så blev det ju bevisligen (video ca 8 min) med SD som nytt vågmästarparti i Riksdagen.

  Men VERKLIGHETEN tillhandahåller ju ALLTID en ideal lösning på ALLA samhällsproblem – som i detta fallet får uppfattas vara: ”En besjälad person kan göra mycket – men två besjälade personer i sann förening kan förändra hela världen – bokstavligt talat !”

  Så frågan blir ju nu om Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin är dessa Sveriges och världens första TVÅ personer ❓ – som TILLSAMMANS bl a skulle kunna eliminera RÄNTEBLUFFENS förödande effekter på Sveriges nationalekonomi.

  Kommentar av Josef Boberg — 20 september 2010 @ 10:35

 26. Igen, så alla förstår: Både pirater och feminister till riksdagen! Avskaffa 4%-spärren

  Följ länk för mer info.

  Kommentar av Demokratireformen 2014 — 20 september 2010 @ 11:09

 27. Sämre förlorare än Piraterna får man leta efter, fiaskot är allas fel utom piraterna själva.

  Kommentar av No:1 — 20 september 2010 @ 11:25

 28. Jo… – #26 Demokratireformen – så är det ju…

  Kommentar av Josef Boberg — 20 september 2010 @ 11:58

 29. Hmm Alliansen sitter visst inte så säkert, tänk om 7000 väljare följt Christians förslag då kan vi tacka honom för kaoset! Fast ärligt så var väl ingen så dum att de följde hans förslag?

  Kommentar av No:1 — 20 september 2010 @ 20:40

 30. #29, ditt gamla troll: Jag skulle påstå att det som Christian sade var att de skulle få en säker seger över det rödgröna blocket, vilket hände, och att de skulle få en klar och tydlig majoritet enligt opinionsundersökningarna, vilket inte hände. Han sade även ”Resonemanget här är baserat på att valresultatet blir som opinionsundersökningarna säger.”, vilket ju visade sig vara betydligt fel. Till och med SVTs egen valundersökning missade SDs inflytande med mer än en procentenhet (4,6% vs 5,7%).

  ”Risken” att utnyttja sin demokratiska rättighet och rösta på ett parti som man själv har valt istället för det som vore klokt dagen efter fördelas dessutom på alla som inte röstade på alliansen enligt ditt resonemang, alltså lite drygt hälften av alla som röstade. Om man hade lämnat sitt parti för det rödgröna blocket så hade det inte spelat någon roll i begreppet majoritetsregering om det inte var just SD man lämnade. Men fortsätt för all del att föra ditt resonemang och låt inte enkla logiska slutsatser komma i vägen.

  Kommentar av Jesper — 20 september 2010 @ 21:09

 31. Jesper, Logik och du&PP går inte så bra ihop.

  Kommentar av No:1 — 20 september 2010 @ 22:42

 32. På sin presskonferens idag lyfte mp fram integritetsfrågorna. Det verkar ha gått de flesta förbi i det intensiva mediebruset. Maria Wetterstrand tog faktiskt upp värnandet av den personliga integriteten, som en av de punkter, där de rödgröna står långt ifrån alliansen (åtminstone enligt den egna retoriken). Törs man hoppas på att mp trots allt lyckas åstadkomma något här?

  Att det kommer att bli blocköverskridande överenskommelser i en lång rad frågor under mandatperioden står ju redan klart. Frågan är bara om det blir som under Bildt-regeringen, dvs med hoppande majoriteter, eller om vi har ett formaliserat samarbete med mp att vänta.

  Kommentar av Anders G — 20 september 2010 @ 22:58

 33. Du har rätt i mycket i ditt inlägg, faktiskt allt utom en sak; Partiet är inte välorganiserat. Partiet har också extremt dåligt med pengar, men har ändå folk som inte lyfter arslet men lyfter lön. Sen har vi Rick som hanterar media dåligt i jämförelse med dig. Däremot är du inte material för partiledare, som någon hejar här uppe. Jag tror din personlighet faktiskt passar bäst i just EU-parlamentet.

  Just nu längtar jag efter Amelias inträde, och håller tummarna för en styrelse nästa årsmöte, som är intresserade av intern organisation. Intern organisation var det SD sysslade med förra året, och de lyckades bra. De började också i den lokala änden, i motsats till oss. De har vänt sig direkt till folk och talat öga mot öga, som vi försökt göra lokalt. Alla träffar på nätet är inte så viktiga som någon försöker belysa ovan – en klick kan lika gärna grunda sig i avsky för det som länken visar…

  I övrigt är jag så jävla besviken på att ett integritetsfientligt parti kom in i riksdagen. Mänskliga rättigheter villkorade, något som jag antar att du möter varje dag nere i Bryssel. Kämpa på, och få med dig din kollega asap, the more the merrier!

  Kommentar av TOQig — 21 september 2010 @ 19:00

 34. Nu har jag läst om varför det gick så dåligt för Piratpartiet i valet 2010:
  http://www.svenskbladet.se/politik/index.php?alias=piratpartiet_glomde_valet___fastnade_i_starcraft_ii.html

  Kommentar av Johan Grip af Stålhielm — 21 september 2010 @ 23:32

 35. […] stolta över det arbetet vi har åstadkommit. Fler av oss reflekterar nu över valet vi har gjort. Vår bästa valrörelse någonsin. Vi har nu den längsta tiden vi någonsin har haft som parti till nästa val! 2006 hade vi bara 9 […]

  Pingback av Marie till Riksdagen » Blog Archive » Reflektion #val2010 — 21 september 2010 @ 23:57

 36. Börjar tro att de här killarna var något på spåren trots allt:
  http://snovas.blogspot.com/2010/09/sverigedemokraterna-blir-hovmastare.html

  Kommentar av Tove — 22 september 2010 @ 0:49

 37. Allvarligt talat så kan det faktum att SD kom in bli bättre för medborgarna, men sämre för politikerna. Eftersom en minoritetsregering med alliansen (vilket inte verkar orimligt, när rösträkningen och överklaganden är klara) kommer att behöva MOTIVERA sina förslag för att få igenom dem i riksdagen, då den inte längre bara är en stämpelinstans. Och att lagstiftningstakten skulle minska vore ju inte fy skam heller. Troligen är det få vettiga förslag som inte antingen kommer få stöd från vänster eller höger, dvs. man kan regera på samma sätt som (s) har gjort genom att anta att (v) inte skulle rösta ner förslag som de borgerliga var emot, SD har ju klart deklarerat att de inte vill ha Mona som statsminister.

  No. 1 har naturligtvis rätt, röstfiaskot beror på (pp), omständigheterna är förklaringar men inte ursäkter. Kunden har alltid rätt, även när han har fel. Jag kände att det hoppet försvann när Rick backade angående innehavsförbudet om barnporr, det enda rätta hade varit att i detalj redovisa varför, och varför det är lika fel nu som före 1998, och varför det strider mot USA:s konstitution (kongressen har försökt få igenom samma lagar där, men det har slagits ner av US Supreme court.) Man måste dra igenom det mycket långa förklaringen till varför ett förbud som få ser sig som drabbade av ändå resulterar i allvarliga problem i förlängningen (bokbål, historielöshet/minneshål och collateral damage). Genom att Rick backade såg det för oinitierade istället ut som han hade dåligt omdöme, och snarast ville ge pedofiler frisedel, väldigt obra. Det rätta skulle vara att ta tjuren vid hornen och hänga kvar för glatta livet. Davy Crocketts ”Be Sure You’re Right, Then Go Ahead” är en bra ledstjärna, omgivningens omedelbara reaktioner är det inte.

  Kommentar av pwq — 24 september 2010 @ 0:24

 38. Du har delvis rätt, pwq. Det finns dock två problem; 1: Frågan är inte på något sätt förankrad hos medlemmarna i partiet. Ska man utge sig för att vara demokratisk ledare måste man också respektera interndemokratin, medlemmarnas röster. 2: Media tillåter inte de långa utläggningarna.

  Kommentar av Hanna Dönsberg — 28 september 2010 @ 16:59

 39. Visst var det dumt att inte förankra frågan ordentligt först, men jag är nog av den åsikten att den principfasta versionen är den rätt eftersom principer är Piratpartiets existensberättigande. Att sedan inte media tillåter de långa utläggningarna, tja, det är inte mycket att göra åt. Men Piratpartiet kan knappast lita på att media ger en riktig bild, nästan oavsett vilken fråga det än gäller, och det går knappast att vinna dem som bara litar på medias bild. Det som fungerar är att ge svar via pekare eller autoriter, precis som Carl Bildt när han nästan drev media till vansinne för något år sedan när han bara svarade att de skulle titta på hans blogg.

  Kommentar av pwq — 29 september 2010 @ 1:29


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: