Christian Engström, Pirat

16 september 2010

Taktikrösta på Piratpartiet, Alliansen sitter säkert

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 23:04

En röst på Piratpartiet är riskfri vad gäller regeringsmakten

Alliansen vinner valet, och Fredrik Reinfeldt sitter kvar som statsminister.

Alla institut ger nu Alliansen egen majoritet, i vissa institut med en ledning över tio procentenheter. Det är inte något som Rödgröna kommer att hämta in på tre dagar, skriver Rick Falkvinge, och uppmanar alla socialdemokrater att taktikrösta på Piratpartiet.

Precis som Erik Laakso i nätverket Sossar mot storebror redan har föreslagit. Och Lake Berglund och Henrik Brändén. Taktikrösta på Piratpartiet.

Hade det varit jämnt mellan blocken hade en röst på Piratpartiet eventuellt kunnat betyda att det ”egna” laget inte vann. Men nu är det redan avgjort. Vare sig du tycker det är bra eller inte sitter Reinfeldt kvar efter valet.

Du kan använda din röst till att taktikrösta på Piratpartiet vare sig du normalt skulle rösta på de rödgröna eller alliansen. Det kostar ingenting vad gäller regeringsmakten, för den är redan avgjord.

Det blir en stabil regering även om Piratpartiet kommer in. Vår vågmästarstrategi går ut på att vi är beredd att fälla statsministern om det finns en bättre regeringsbildare att tillgå. Det kommer det inte göra efter det här valet.

Mona Sahlin får ingen möjlighet att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna ens om hon skulle vilja. Och det vill hon inte.

Piratpartiet kommer vara en del av oppositionen, tillsammans med de rödgröna och i värsta fall även Sverigedemokraterna. Har allianspartierna fått egen majoritet är det inget att diskutera. Det är vad opinionsundersökningarna pekar på.

Men även om Alliansen mot förmodan inte skulle få egen majoritet, utan vara beroende av stöd av andra partier i riksdagen, får den det stödet av oss.

Vi får inte vågmästarställning, eftersom det bara finns en möjlig regeringsbildare, Fredrik Reinfeldt. Skulle han behöva vårt stöd i någon fråga utanför vårt eget partiprogram, då kan han räkna med det stödet.

Vår vågmästarstrategi säger att vi alltid stöder den sittande regeringen i alla sakfrågor utanför vårt program, så det kommer vi göra med regeringen Reinfeldt. Men socialdemokraterna kommer i alla fall aldrig att rösta emot något som skulle riskera att fälla regeringen. Då kommer de lägga ner sina röster, eftersom de inte kan bilda regering själva.

Strategin säger också att vi aldrig fäller en regering om det inte finns någon bättre regering att tillgå. Det gör det inte, så därför kommer vi inte försöka fälla regeringen under mandatperioden.

Det är riskfritt vad gäller regeringens stabilitet att Piratpartiet kommer in i riksdagen.

Det är avgjort i huvudmatchen, skriver Henrik Alexandersson, och fortsätter:

Men valet handlar om mer. Om hur mycket svensk politik de närmast fyra åren skall handla om människors rätt till privatliv. Om att återupprätta de medborgerliga fri- och rättigheterna. Om rättsstaten och rättssäkerheten. Om yttrandefrihet, informationssamhällets möjligheter och internets frihet.

Du som tänkt rösta borgerligt:
Slappna av. De vinner. Så varför inte göra en markering i sista stund, istället? För att återupprätta borgerliga kärnvärden som integritet och rättssäkerhet? Att bli borgerlighetens lilla dåliga samvete..? En pirat kämpar ju faktiskt mer för en del viktiga borgerliga kärnvärden än borgarna själva.

Du som tänkt rösta rödgrönt:
Sorry, men jag tror det är kört för en rödgrön regering. Varför inte lägga din röst på ett parti som kan bli en tumme i ögat, en finne i baken och ett ilsket kliande myggbett – på goda grunder – för borgarna istället? Var glada att det inte drabbar er. Rösta Pirat och tänk på hur Reinfeldt kommer att svära inombords.

Du som tänkt rösta på Sverigedemokraterna:
Ja, jag vet att du är frustrerad. Men gör nu inget dumt. Om man till exempel får tro (sd):s kulturpolitiska program, så kan man inte lita på dem när gäller viktiga saker som yttrandefrihet. Vill du jävlas med både borgare och rödgröna – rösta då istället på ett parti som sparkar till dem där det gör riktigt, riktigt ont. Det vill säga mot deras pampfasoner, korporativa tendenser och stumma demokratiska klangbotten. Rösta Pirat!

Du som röstade på Piratpartiet i EU-valet, men som nog inte orkar rösta i år:
Upp och hoppa! Även om Piratpartiet inte skulle komma in i riksdagen, så kan just din röst vara avgörande. Får (pp) en procent av rösterna, då får vi gratis valsedlar nästa gång – så att våra aktivister kan ägna sig åt att kampanja istället för åt vaktmästeritjänster. Får (pp) 2,5 procent, då får vi partistöd – och en lite bättre chans att ta upp striden med gammelpartierna. Och det kan, bokstavligen talat, vara din röst det hänger på. Så – gå och rösta på Piratpartiet!

And it aint over ‘till the fat lady sings! ”Allt” som krävs för att Piratpartiet skall komma in i riksdagen är att de som röstade pirat i Europavalet nu gör det igen. Då kommer vi in.

Taktikrösta på Piratpartiet i riksdagsvalet som som pågår nu.

…………

Tags: , , ,

Annonser

23 kommentarer

 1. Lol.

  Kommentar av Effe — 16 september 2010 @ 23:12

 2. Falkvinge lever i en drömvärld, chansen att sossar frivilligt skulle rösta på en självutnämnd ultrakapitalists nyliberala parti är nog rätt minimal.

  Kommentar av Buppe — 16 september 2010 @ 23:27

 3. Ändå har flera redan gjort det. Läs inlägget.

  Kommentar av Anton Nordenfur — 17 september 2010 @ 0:11

 4. Ett fåtal idioter finns det ju alltid som går på allt. Frågan är om de känner till Falkvinges politiska inriktning och agenda?

  Kommentar av Buppe — 17 september 2010 @ 0:28

 5. @Buppe

  Här kan du läsa om vad Falkvinge tycker om att bli kallad ultrakapitalist:
  http://rickfalkvinge.se/2010/09/10/desinformationskontroll-i/

  Kommentar av André — 17 september 2010 @ 2:03

 6. En röst på sd gör självfallet mycket mera ont för Alliansen och Vänsterkartellen än en röst på pp. Men det kan ju vara rätt betydelsefullt för pp att komma över 1 % och få gratis valsedlar nästa gång. Tydligen var stödet 0,7 % i senaste Sifo.

  Kommentar av Niklas — 17 september 2010 @ 3:13

 7. @Nilkas: Var kommer 0,7%-siffran från? Hittar ingen källa.

  Kommentar av E-mannen — 17 september 2010 @ 7:39

 8. Alla borde veta vad statistik står för: LUFT! Inget att lita det minsta på. Jag, som absolut vill se ett regeringsskifte har tyvärr tagit valet att min röst är för värdefull för att jag ska beröva rödgröna den. Och självklart är det mot bakgrund av att jag läst opinionsundersökningarna. Men uppmana gärna de borgerliga röstarna, speciellt KD och SD-röstarna att rösta PP 🙂

  Kommentar av Paula — 17 september 2010 @ 8:50

 9. André, Rick tycker nog om att bli kallad ultrakapitalist eftersom han själv benämnt sig som en sådan och ståendes till höger om moderaterna som han anser alldeles för mjäkigt socialliberala, det visar vilken människosyn han har, att gratis kunna ladda ned Hollywoodfilmer och XXX är för honom viktigare än andra människors allmänna välbefinnande. PP är ett solklart libertarianskt parti som verkligen inte behövs i riksdagen.

  Kommentar av Buppe — 17 september 2010 @ 10:07

 10. @Buppe

  Du rapar fortfarande ur dig ditt mantra utan att ens ha läst vad Rick själv anser sig vara förstår jag. Rent patetiskt av dig.

  Kommentar av André — 17 september 2010 @ 11:12

 11. […] i dag ska jag i väg och rösta. Gör det du med. Rösta på Piratpartiet! ArrayArrayArrayArrayArrayArrayArrayAKPC_IDS += "5806,";Popularity: unranked […]

  Pingback av En högst Opassande munterhet i valruschen | Anna Troberg — 17 september 2010 @ 11:39

 12. André, nej det är du som är patetisk som inte har insett vad Falkvinges egentliga agenda med PP är. Sen att du tycker att Falkvinges beskrivning av sig själv som ultrakapitalist, ståendes betydligt till höger om moderaterna att du tycker det inte är trovärdigt är ju bara lol.

  Kommentar av Buppe — 17 september 2010 @ 16:34

 13. ”Sen – att du tycker – att du tycker – det inte är trovärdigt – är bara lol?”

  Återkom när du kan formulera en begriplig svensk mening.
  Förutsatt att du kan formulera en sådan får du gärna förklara Ricks lömska ”agenda”, då det skulle vara trevlig underhållning.

  Kommentar av André — 17 september 2010 @ 16:43

 14. Här avslöjas Piratpartiet som ett parti styrt av mörka despoter.
  ”3) Båda blocken tvärvägrar att gå med på våra krav. Det här är det krångligaste fallet, men vi kan hantera det också. Till att börja med stöder vi det ena blocket, och släpper fram en regering. Troligen det block som fick minst röster i valet, så att de andra, ”segrarna”, känner sig snuvade på regeringsmakten. De kan dock inte göra mycket åt saken, eftersom vi reservationslöst stöder sittande regering i allt som inte är våra frågor.

  När ”segrarna” väl sitter tryggt placerade i utvisningsbåset i opposition inleder vi sakliga och lågmälda samtal med dem, tills de börjar inse att våra förslag faktiskt inte är så farliga, och att de bara har att vinna på att göra som vi ber dem. När de fått syna våra argument i glansen från den hägrande regeringsmakten ett tag, finns det goda skäl att tro att de kommer att hålla med oss. Då ställer vi ett misstroendevotum och byter regering. Därefter stöder piratpartiet den nya regeringen reservationslöst i alla frågor, så länge de driver våra frågor med kraft, precis som i scenario 1) och 2).”
  http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

  Kommentar av Buppe — 17 september 2010 @ 16:49

 15. En smula märklig kommentardebatt..
  Dock, ser att vi är flera som är inne på samma tankar betr taktikröstning.
  Något jag i o f sig ogillar. Men inte minst pga alla opinionsundersökningar så är det lätt att halka in på detta….

  CE, en anmärkning. Betr ett alternativ. Du skriver att om inte Alliansen skulle få egen majoritet så klarar den sig pga stödet från pp. Men inte villkorslöst väl? Det gäller väl under förutsättning att pp får igenom sina krav!

  Om pp kommer in men inte får inflytande så ska pp givetvis stödja ett nyval så fort som möjligt. Inte vara ett villkorslöst stödparti åt någon.

  Kommentar av Lars-Erick F ... — 17 september 2010 @ 17:24

 16. @Buppe

  Och exakt vad vill du säga med att kopiera och klistra in Piratpartiets vågmästarstrategi som stått formulerad på dess hemsida sedan starten 2006? Vågmästarstrategin, som samtliga medlemmar och aktivister och potentiella väljare har kunnat ta ställning till då den klart och tydligt och lättåtkomligt står på hemsidan?
  Det är en av de mest fundamentala av Piratpartiets strategier, och ett sätt att ena folk från både vänster och höger.

  Detta är alltså det argument du lägger fram, för att Piratpartiet är styrt av ”mörka despoter”? Det är inte ens värt att skratta åt. Piratpartiet är Sveriges transparentaste politiska parti.

  Kommentar av André — 17 september 2010 @ 18:34

 17. André det är val nu och många har säkert inte läst denna despotiska text tidigare,

  och om PP är Sveriges mest transparenta parti så vore det intressant om Rick kunde berätta vem/vilka som finansierade PP i starten och varför, det har han ju inte velat berätta hittills.

  Kommentar av Buppe — 17 september 2010 @ 18:42

 18. @Lars-Erick F:

  Vi fäller bara regeringen om det finns en bättre statsminister att tillgå. Det gör det inte efter valet, eftersom Mona varken kan eller vill bilda regering med Sverigedemokraterna som stöd.

  Därför kommer Piratpartiet inte fälla regeringen Reinfeldt ens om den inför datalagringsdirektivet. Det finns ju inget alternativ, och landet måste ha en regering.

  Om och när det kommer en proposition om datalagringen (den är redan färdigskriven), röstar vi mot den propositionen, men vi ställer inget misstroendevotum mot Reinfeldt.

  Förhoppningsvis röstar även resten av oppositionen mot datalagringen, om inte annat för att ta politiska poäng, och då slipper vi datalagringen i Sverige.

  En röst på Piratpartiet innebär att Reinfeldt får regera mandatperioden ut, men att det blir debatt om varje förslag som inkräktar på integriteten, och kanske att vi lyckas stoppa dem.

  Kommentar av Christian Engström — 18 september 2010 @ 0:40

 19. @ Buppe

  ” Falkvinge lever i en drömvärld, chansen att sossar frivilligt skulle rösta på en självutnämnd ultrakapitalists nyliberala parti är nog rätt minimal.”

  Hur många gånger man än upprepar en lögn så kvarstår faktumet att det är just en lögn.

  ” Ett fåtal idioter finns det ju alltid som går på allt. Frågan är om de känner till Falkvinges politiska inriktning och agenda?”

  Visste du att det rör sig om ett självständigt parti med både styrelse och årsmöten? Det är ingen enmansshow det här…

  ” André, Rick tycker nog om att bli kallad ultrakapitalist eftersom han själv benämnt sig som en sådan och ståendes till höger om moderaterna som han anser alldeles för mjäkigt socialliberala, det visar vilken människosyn han har, att gratis kunna ladda ned Hollywoodfilmer och XXX är för honom viktigare än andra människors allmänna välbefinnande. PP är ett solklart libertarianskt parti som verkligen inte behövs i riksdagen.”

  Det fanns inte mycket substans här. Jag råder också dig att läsa länken där Falkvinge förklarar en av dessa fördomar.

  ” André, nej det är du som är patetisk som inte har insett vad Falkvinges egentliga agenda med PP är. Sen att du tycker att Falkvinges beskrivning av sig själv som ultrakapitalist, ståendes betydligt till höger om moderaterna att du tycker det inte är trovärdigt är ju bara lol.”

  Eftersom du verkar vara den enda personen här som vet Falkvinges ”egentliga” agenda så får du gärna upplysa oss…

  Kommentar av orvar — 18 september 2010 @ 16:14

 20. ”Valet blir en rysare.
  De rödgröna knappar in snabbt.
  Alliansen leder med bara tre procent.”

  Kommentar av Buppe — 18 september 2010 @ 16:55

 21. Orvar dina bortförklaringar är pinsamma. Både Rick Christian och hans assistent är nyliberaler, PP är ett klart libertarianskt parti, det går inte att bortförklara bort.Men du kanske gillar ulrakapitalister?

  Kommentar av Buppe — 18 september 2010 @ 16:58

 22. […] jag läste ett blogginlägg om att man ska taktikrösta på piratpartiet i riksdagsvalet. https://christianengstrom.wordpress.com/2010/09/16/taktikrosta-pa-piratpartiet-alliansen-sitter-sake…. Inlägget riktade sig till alla väljare, det fanns till och med olika underrubriker till olika […]

  Pingback av Bloggläsning « 3mi158106 — 20 september 2010 @ 18:43

 23. @ Buppe

  ” Orvar dina bortförklaringar är pinsamma. Både Rick Christian och hans assistent är nyliberaler, PP är ett klart libertarianskt parti, det går inte att bortförklara bort.Men du kanske gillar ulrakapitalister?”

  Hur mycket du än önskar kommer du inte att med diverse fördomar och stämplar kunna bortförklara det faktum att Piratpartiet är ett helt vanligt parti med partistämmor och hela köret, och som dessutom består av medlemmar från alla möjliga ideologiska håll.

  Kommentar av orvar — 22 september 2010 @ 13:33


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: