Christian Engström, Pirat

30 augusti 2010

EU-parlamentet drar igång igen

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 17:05

EU-parlamentet drar igång med mycket spännande på agendan för hösten

Idag öppnade EU-parlamentet igen efter sommaruppehållet. Nu börjas det igen, och när jag skriver det här sitter jag på mitt rum i EU-parlamentet i Bryssel.

Just nu ser jag två frågor som ligger allra överst i den akuta högen:

 • ACTA-avtalet om hårdare tag mot fildelare och mer övervakning på internet. EU-kommissionen har hunnit med att hålla ytterligare en förhandlingsrunda i Washington medan EU-parlamentet hade uppehåll. Den nya förhandlingstexten är hemlig, och har ännu inte läckt. Men vi får se vad som händer. ACTA-bloggen har lite mer information.
 • Gallo-rapporten, som även den handlar om hårdare tag mot fildelare och mer övervakning på internet. Det här är en resolution från parlamentet som rent tekniskt inte är bindande, men som ändå är viktig för att den visar kommissionen var parlamentet står. Rapporten kommer antagligen att gå till omröstning i plenum endera nästa vecka eller veckan som börjar den 20 september, men jag har inga säkra besked ännu. Jag har skrivit ett antal inlägg om Gallo-rapporten och dess förslag om att inrätta ett ”IP Observatory”. Det här är ett spännande ärende, för även om rapporten antogs i en mycket dålig version i det juridiska utskottet i våras, är det inte alldeles säkert om den får majoritet i plenum i den versionen.

På lite medellång sikt under höstterminen förväntar jag mig bland annat tre ytterligare saker som säkert blir intressanta:

 • Cecilia Malmströms nätcensur kommer antagligen att komma upp. Vår svenska EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP) har lagt ett förslag om att införa ”blockering” av sajter på internet. Argumentet hon använder för att etablera principen är naturligtvis barnporr, men om EU väl accepterar censur som någonting bra och trevligt kommer det förstås inte stanna vid det. Läs mer om Censilia-direktivet.
 • Datalagringsdirektivet, som ännu inte är infört i Sverige, men som ligger färdigskrivet och som både de rödgröna och alliansen vill införa efter valet, ska utvärderas av EU. Det finns stark kritik mot direktivet, bland annat från Tyskland, så det är möjligt att den här utvärderingen kan leda till någonting konstruktivt. Eller inte, det får vi se. Under alla omständigheter måste vi fortsätta slåss mot det i Sverige parallellt. Det är en av de frågor som Piratpartiet gärna skulle vilja diskutera i valrörelsen, men som de två blocken förstås vill tala så lite som möjligt om innan valet. Läs mer om datalagringen.
 • Den ”Digitala Agendan” är ett samlingsnamn för ett antal initiativ som kommissionär Neelie Kroes kommer att komma med. Vad det blir exakt får vi förstås se när det dyker upp, men här finns det för omväxlings skull skäl att hoppas att det kan vara ett antal positiva förslag som vi kan stödja. Men som alltid hänger allt på detaljerna, så vi får se när det kommer.

Det här är de frågor som jag på rak arm kommer på, men förutom dem kommer det med säkerhet dyka upp ett antal andra piratfrågor också, som vi får hantera när de kommer. Det är en del av det spännande med jobbet som EU-parlamentariker, att man aldrig vet riktigt i förväg vad som kommer att dyka upp på den politiska agendan.

Piratpartiet ställer upp i riksdagsvalet i september för att kampen för ett fritt och öppet samhälle måste föras både på EU-nivån och i den svenska riksdagen.

…………

Andra som skriver om vad som komma skall i EU: Henrik Alexandersson

Tags: , , ,

Annonser

6 kommentarer

 1. Skönt att man äntligen börjar göra något åt den illegala fildelningen, bättre sent än aldrig.

  Kommentar av nejtillpirater — 30 augusti 2010 @ 17:17

 2. Ja, att det är illegalt att dela filer är ett problem… 😉

  Kommentar av Björn Odlund — 30 augusti 2010 @ 17:42

 3. Skönt att ha er på plats där nere 😀

  Kommentar av ConnyT — 30 augusti 2010 @ 19:38

 4. ”EU-kommissionen har hunnit med att hålla ytterligare en förhandlingsrunda i Washington” + ”Den nya förhandlingstexten är hemlig, och har ännu inte läckt”

  SMH.

  ”Läs mer om Censilia-direktivet”

  Länken finns ej.

  @nejtillpirater: Sök vård.

  Kommentar av jatillpirater — 30 augusti 2010 @ 19:39

 5. *Ser framför sig 3 veckor av slavarbete framför datorn för att korrigera PP-skarv* 🙂

  Nej, de rödgröna har ingen överenskommelse om datalagringsdirektivet.
  Nej, det rödgröna blocket har ingen ambition att tala så lite om DLD som möjligt – även om Socialdemokraterna kanske har det. Vänsterpartiets valmaterial tar upp DLD-frågan särskilt, just för att det är en fråga där vi behöver söka stöd inför de rödgröna förhandlingarna.
  Ja, det finns bättre argument ni kan använda.

  I övrigt, tack för en bra lägesbeskriving Christian!

  Kommentar av Micke vK — 31 augusti 2010 @ 10:27

 6. Apropå – ”Vår svenska EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP) har lagt ett förslag om att införa ”blockering” av sajter på internet.”

  Vill vi ha det så här? = Staten skall tala om vad som är rätt och fel = Kallocain-samhälle – eller ❓

  Kommentar av Josef Boberg — 1 september 2010 @ 8:50


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: