Christian Engström, Pirat

12 augusti 2010

Erase and rewind

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 11:11

Backa storebrorssamhället och bygg nytt på frihetlig grund istället, säger Piratpartiet

”Backa bandet eller fortsätta framåt?” frågar Alliansen på sina nya valaffischer.

Jag har mitt svar klart. Jag vill backa bandet som har givit oss lagar som FRA, Ipred och datalagringsdirektivet.

Jag skulle vilja att Moderaterna tittade ett par decennier tillbaks, till den tiden då de fortfarande hade en ideologi och stod för frihet.

Piratpartiet är det mest framtidsoptimistiska partiet som ställer upp i riksdagsvalet. Vi ser alla de fantastiska möjligheter som den nya tekniken ger för kultur, kunskap och demokrati, och vill se en informationspolitik som tar vara på de möjligheterna.

Men först måste vi backa ut ur det övervakningssamhälle som Alliansen håller på att bygga, och välja en annan väg. Riv upp, gör om, gör rätt. Erase and rewind.

Vi ska bygga ett nytt och spännande samhälle, men det samhället måste vara byggt på en stabil frihetlig grund.

Piratpartiet ställer upp i riksdagsvalet den 19 september för att vi anser att det goda samhället bygger på frihet och rättssäkerhet. Precis som Moderaterna ansåg på 80-talet. En del gamla principer förtjänar bättre än att slängas på sophögen.

…………

Tags: , , ,

30 kommentarer

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar and lillebrorsan, Niklas Dougherty. Niklas Dougherty said: https://christianengstrom.wordpress.com/2010/08/12/erase-and-rewind/ […]

  Pingback av Tweets that mention Erase and rewind « Christian Engström, Pirate MEP -- Topsy.com — 12 augusti 2010 @ 11:19

 2. Gösta Bohman är glömd! En man med ryggrad!

  Kommentar av Laszlo Donat — 12 augusti 2010 @ 11:22

 3. Lila backpilar 😀

  Kommentar av David — 12 augusti 2010 @ 11:46

 4. Föreslår: <>

  Kommentar av mats p. — 12 augusti 2010 @ 11:54

 5. Vafan, wordpress manglade allt totalt sönder sönder och samman. Det ska alltså vara
  ”rewind”+”pp”+”fastforward”. Allt i ett alltså.

  Kommentar av mats p. — 12 augusti 2010 @ 11:56

 6. Regeringen kan börja med att omedelbart trycka på stoppknappen vad gäller ACTA. Nästa vecka börjar nämligen nästa förhandlingsrunda där så vitt jag förstår Sverige sitter med och förhandlar om straffrättsliga åtgärder mot immaterialrättsintrång. Resten av eländet sköter kommissionen på ett mandat klubbat av centerpartiets starke man Eskil Erlandsson.

  Är det annonserat? Nej. Finns det en agenda? Nej. Är några möten med NGOer ordnade? Nej. Är journalister inbjudna? Nej.

  Är Europaparlamentet stängt? Ja. Är alla MEPar på semester? Ja.

  Så här står det i Lissbonfördraget artikel 218.10: ”Europaparlamentet ska omedelbart och fullständigt informeras i alla skeden av förfarandet.”.

  Om stoppknappen känns lite trög är det minsta man kan begära att Sverige ställer som villkor att resultatet offentliggörs omedelbart efter förhandlingsrundan är avslutad. Typ på fredag nästa vecka.

  Kommentar av Erik Josefsson — 12 augusti 2010 @ 12:01

 7. Först en Eject av de som ställde till dagens röra…

  Kommentar av Anders Troberg — 12 augusti 2010 @ 12:48

 8. […] alla roliga remixer på valaffischer. Marie “Opassande” Andersson bloggar om det och Christian Engström har remixat alldeles själv med inspiration från […]

  Pingback av Massor av mojo! | Anna Troberg — 12 augusti 2010 @ 13:13

 9. Backa låter inte bra, men ändå. I detta fall ett måste.

  Christian, sänd detta till dagspressen. Eller uppmuntar några fotfolkspirater skicka det som insändare till tidningarna.

  Internet når tyvärr inte lika långt.

  Kommentar av Lars-Erick F — 12 augusti 2010 @ 14:58

 10. Jag håller inte alls med om att Piratpartiet är framtidsoptimistiskt, snarare tvärtom. Man ropar DDR, Stasi och 1984 så fort något förs in som kan kröka minsta hår på kriminella och fuskare. Jag tycker att de politiker och lagstiftare som tar kriminalitet och fusk på allvar snarare är de som är mest framtidsoptimistiska för vårt samhälle ska vara tryggt och säkert för vanligt hederligt folk i första hand.

  Kommentar av nejtillpirater — 12 augusti 2010 @ 16:43

 11. Nejtillpirater: Vi är framtidsoptimister, för vi förstår att vi kan ändra på samhället till det bättre 🙂 Du skriver i en pirat-europaparlamentarikers blogg och har ännu inte fattat detta. När ska du lära dig? :p

  Kommentar av gastlind — 12 augusti 2010 @ 19:02

 12. @gastlind

  Vad är det du tycker att jag ska lära mig? En sak du inte verkar ha förstått är att människor har olika uppfattningar. Piraternas uppfattning delas av en mycket liten minoritet. Enligt senaste Sifo-undersökningen hade övriga partier c:a 0.6% och under denna siffra gömmer sig PP, Fi, Kalle Anka-partiet, Fantomen m.fl. småpartier.

  Kommentar av nejtillpirater — 12 augusti 2010 @ 19:28

 13. Där tar du fel ”nejtillpirater”. Pirater talar om att samhället kan vara PÅ VÄG MOT ett samhälle där individens integritet kränks i större omfattning genom lagar som FRA, Ipred och Datalagringsdirektivet och det är inte rätt väg att gå mot ett tryggare samhälle. Piraternas poäng är att sådan lagstiftning kan kosta samhället mer än vad den löser i längden. DDR, Stasi och 1984 kommer visserligen många gånger upp i debatten men oftast för att dra något till sin spets i ett visst sammanhang. Kriminalitet och fusk bekämpas inte nödvändigtvis bäst genom hårdare lagstiftning. Naturligtvis behövs lagstiftning i någon mån men den är bara effektiv om den används rätt, inte missbrukas och ej drabbar oskyldiga i större omfattning. Tro det eller ej men många problem kan lösas genom en snabb, öppen, ärlig, och saklig dialog människor emellan. Ett sådant ”klimat” uppnår man bara när folk känner sig trygga, inte är övervakade samt litar på rättssystemets förutsägbarhet.

  Kommentar av erik — 12 augusti 2010 @ 19:31

 14. @erik

  ”Tro det eller ej men många problem kan lösas genom en snabb, öppen, ärlig, och saklig dialog människor emellan.”

  Och du tycker kanske att piratkopieringen är piraternas sätt att visa upphovsmännen hur bra det fungerar med en s.k. snabb, öppen, ärlig, och saklig dialog människor emellan? Enligt min mening är det en snabb, dold, oärlig, och osaklig monolig där Pirater roffar åt sig.

  Kommentar av nejtillpirater — 12 augusti 2010 @ 19:45

 15. ”Vi ska bygga ett nytt och spännande samhälle….”
  Senaste gången världen hörde nåt liknande var väl under Mao’s kulturrevolution?
  Vi vet ju hur det gick….

  Men PP’s förslag om att förstatliga all läkemedelsforskning ligger ju nära Mao’s marxistiska ideal, samma andas barn.
  Och som sagt, vi vet ju hur det gick….

  Kommentar av Thomas — 12 augusti 2010 @ 20:51

 16. @nejtillpirater

  ”Och du tycker kanske att piratkopieringen är piraternas sätt att visa upphovsmännen hur bra det fungerar med en s.k. snabb, öppen, ärlig, och saklig dialog människor emellan? Enligt min mening är det en snabb, dold, oärlig, och osaklig monolig där Pirater roffar åt sig.”

  Både ja och nej i detta fall. Många upphovsmän vill att deras verk ska piratkopieras och ser en möjlighet via tex. fildelning att knyta fler fans till sig och skapa engagemang kring sitt artistskap medan andra bara ser ett hot mot sin skivförsäljning. Det finns inget absolut rätt eller fel när man diskuterar upphovsrätt och jag tycker det är bra att Piraterna har lyft ut debatten från styrelserummen till allmänheten och politiken. Det är helt klart en knepig fråga och många intressen, både allmänna och kommersiella, står i konflikt med varandra och sådana frågor diskuteras bäst i ”dagsljus” med alla parter inblandade. Personligen tror jag att en reformerad och enklare upphovsrätt med kortare kommersiella verkshöjder, säg 10-15 år, bättre skulle gynna skapande, distribution och spridande av kultur i samhället vilket också är syftet med upphovsrätten samtidigt som upphovsmännen får betalt.

  Kommentar av erik — 12 augusti 2010 @ 21:30

 17. En MedMänniska är en som ställer till det gott för sin egen del OCH så många andra som möjligt.

  En PyramidMaktHavare är en som ställer till det gott för sin egen del – men på andra människors bekostnad (video 3 tim 35 min) – och då FRAMFÖRALLT oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna.

  Det förefaller vara brist på MedMänniskor i de vanliga riksdagspartierna – tycker Josef Boberg 😉

  Kommentar av Josef Boberg — 12 augusti 2010 @ 21:55

 18. @erik

  ”Många upphovsmän vill att deras verk ska piratkopieras”

  Hur många då? Tror du verkligen själv på detta?

  ”Personligen tror jag att en reformerad och enklare upphovsrätt med kortare kommersiella verkshöjder, säg 10-15 år, bättre skulle gynna skapande, distribution och spridande av kultur i samhället vilket också är syftet med upphovsrätten samtidigt som upphovsmännen får betalt.”

  Vad skulle sänkt skyddstid (verkshöjd är fel ord) till 10-15 år spela för roll när det bara tar enstaka dagar innan verket fildelas på Pirate Bay / Piratpartiet i miljontals exemplar?

  Kommentar av nejtillpirater — 13 augusti 2010 @ 6:01

 19. @nejtillpirater

  Hur många då? Tror du verkligen själv på detta?

  Jag har ingen statistik på det tyvärr, varken på de som är för eller emot. Ja, jag tror på det. Talar man med upphovsmän så går meningarna isär men fler ställer sig positiva till att deras verk fildelas och ser möjligheterna med det än de som är negativa. Man ska också komma ihåg att upprätthållandet av upphovsrätten också den har ett pris för samhället i form av repressivare lagstiftning, tex IPRED och Datalagringsdirektivet och dyra advokatkostnader för de som hamnar i upphovsrättvister.

  Hur långt är du själv beredd att gå för att försvara Upphovsrätten? Kan du tänka dig en ändring av tex. IPRED lagen som ger privata intressen mer polisiära befogenheter än de har idag?

  ”Vad skulle sänkt skyddstid (verkshöjd är fel ord) till 10-15 år spela för roll när det bara tar enstaka dagar innan verket fildelas på Pirate Bay / Piratpartiet i miljontals exemplar?” – Ja någonstans måste gränsen dras och det finns ingen absolut sanning här. Dagens skyddstider på livstid+70 hindrar den inte heller och den skulle inte hindras av oändliga skyddstider heller. Jag tror inte heller fildelning går att stoppa utan att saxa kabeln till Internet alternativt inskränka det grovt och det priset tror jag inte samhället är beredd att betala. Jag läste en intressant studie för ett tag sedan som diskuterar valet av skyddstider ‘Forever minus a day? Some Theory and Empirics of Optimal Copyright’ av Rufus Pollock. Du kan googla efter den om du inte redan läst den. Den har nog påverkat mitt val av just 10-15 år en del samt att man i många länder tidigare brukat 14år som skyddstid och det har fungerat väl.

  Vad anser du själv vara en rimlig skyddstid?

  Det är som sagt flera samhällsvärden som måste vägas in därför tycker jag det är bra att Piratpartiet skapar en ordentlig debatt i ämnet. Frågan är för komplex och för många intressen som står i konflikt med varandra för att upphovsrättens framtida utformning bara ska bestämmas av politiker och upphovsrättslobbyn.

  Kommentar av Ulf — 13 augusti 2010 @ 9:51

 20. @nejtillpirater #18
  Look here:

  Dieter Bohlen in Johannes B. Kerner Show 01.11.07 at ZDF, most famous television channel in Europe
  (Referenzes:
  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Dieter_Bohlen
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Zdf )
  Dieter Bohlen says ”Yes” to download and ”No” to criminalise filesharer downloading song files. (01:53;
  ”JBK: Free music via internet?
  DB: For sure! Many (artists) do that already.”
  (02:51)
  So Erik has just rewind it (in his own words). 🙂 This is a commonplace, nejtillpirater.

  Kommentar av Idee — 13 augusti 2010 @ 10:27

 21. @nejtillpirater

  Oj, där smög sig mitt andra namn Ulf in. Ber om ursäkt för det. Det går dock bra att kalla mig vid båda namnen:)

  Kommentar av erik — 13 augusti 2010 @ 10:34

 22. @Idee #21
  Sorry, but there is a mistakes done by the system:
  Line 1 @nejtillpirater #18 => @nejtillpirater #19

  Kommentar av Idee — 13 augusti 2010 @ 10:34

 23. Isn’t it better to ”rewind and erase” rather than to ”erase and rewind”? ^^
  Germany – Secretary of State for the Home Department (Innenministerium, Thomas de Maizière)

  Klicka för att komma åt thesen_netzpolitik.pdf

  (14 Theses about Netpolicy)
  => These 3
  Thomas de Maizière is also looking for a tool: ”digital rubber”:
  http://www.focus.de/digital/digital-news/internet-innenminister-de-maiziere-will-digitalen-radiergummi_aid_522418.html
  to get more private (data) protection and less anonymity in the internet.
  This digital rubber should erase autonomous data while providing a ”best before end” option.

  Kommentar av Idee — 13 augusti 2010 @ 13:11

 24. @nejtillpirater

  ”Man ropar DDR, Stasi och 1984 så fort något förs in som kan kröka minsta hår på kriminella och fuskare.”

  IPRED = Privata aktörer får befogenheter som vanlig polis och åklagare inte får. Bevisbördan sänks till vad som bara kan jämföras med ”hörsägen”.

  Teledatalagringsdirektivet = Varje människas persontrafik övervakas löpande, samtliga mobiltelefoner förvandlas i ett slag till ekvivalenten av elektronisk fotboja. Källskydd, patientsekretess kringgås eller beskärs helt.

  FRA = Varje medborgares persontrafik; bankärenden, digitala telefonsamtal, tittvanor, internetvanor, emailtrafik och överföringar av alla slag övervakas och registreras löpande.

  SÄPO och Ordningspolis ber om utdrag ur ovan nämnda för att kunna ”kartlägga” enligt samma direktiv som åsiktsregistreringen 1974.

  DDR försökte övervaka varje medborgare på exakt samma sätt, men i Sverige har vi i och med FRA gått om dem. Om övervakningen är mer omfattande än vad den var i DDR och är fullt jämställbar med den som gestaltas i 1984, så är det snarare den jämför det med ”så fort något förs in som kan kröka minsta hår på kriminella” som helt har tappat greppet om verkligheten.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 13 augusti 2010 @ 14:16

 25. […] Svd, Aftonbladet, Christian Engström, Anna Troberg, Rick […]

  Pingback av Piratpartiets ”nya” politik för barnporr och kriminalitet « Nej till pirater och Piratpartiet — 13 augusti 2010 @ 18:59

 26. Det stör mig att ”frihet” kapas av människor som inte tycker om att betala skatt. Det är problematiskt om PP skulle glida åt höger på den förlegade höger-vänster-skalan och missta sin ”piratdimension”. Frihet kan också betyda frihet att begå misstag eller att överleva olyckor. För att vara mer än bara människa måste man samarbete med de gemensamma resurserna. Ingen man är en ö. Just nu upplever jag att många missbrukar den ”frihetliga” andan i partiet som kommer att alienera en stor del av våra potentiella väljare. Det är också oroande att ”pirat” i Piratpartiet inte längre upplevs som viktigt och att fildelning omnämns som en ”marginaliserad fråga”. Jag är helt för frihet, men jag anser inte att det är ett glasklart begrepp och det ska balanseras med behovet att ta ansvar.

  Kommentar av Kristofer Pettersson — 14 augusti 2010 @ 10:28

 27. ”Piratpartiet ställer upp i riksdagsvalet den 19 september för att vi anser att det goda samhället bygger på frihet och rättssäkerhet. Precis som Moderaterna ansåg på 80-talet. En del gamla principer förtjänar bättre än att slängas på sophögen.”

  Jo… – Christian Engström – om det är jag helt enig med Dig. Men tror Du verkligen på att det PartiKratiStyre = vanstyre, som de nuvarande riksdagspartierna ”står upp för” – kommer att kunna fixa det – med eller utan PP i Riksdagen ❓

  Själv tvivlar jag STARKT – därför att demokrati i meningen FolkStyre existerar ju ej alls i Sverige – eller ❓

  Kommentar av Josef Boberg — 14 augusti 2010 @ 21:31

 28. @Idee: använd bit.ly för fasicken. Och ‘erase and rewind’ är en Cardigans låt.
  @nejtillpirater: Håll dig till din egen blog. Eller har du ingen som besöker den?

  Christian: visst har du rätt men medelsvensson fattar symboler lättare, även om de innehåller lögner. Tyvärr. PP behöver sin egen symbolik. Och Reinfeldts resurser.

  Kommentar av Rick — 16 augusti 2010 @ 18:30

 29. Den som roas av remixade valaffischer kanske också kan tycka det är roligt med Piratpartiets valmanifest i form av lolcats :), http://bit.ly/afZx9r

  Kommentar av Tino — 17 augusti 2010 @ 8:56

 30. Kul, WoW, väldigt många kommnetarer! Måste tipsa om ett inlägg av högtsa intresse för piratpartister som bryr sig det minsta om personlig integritet:

  http://thegayinterpreter.blogspot.com/2010/08/bild-video-nick-merrill-fo

  Tack & Vänliga hälsningar

  /T

  Kommentar av thegayinterpreter — 17 augusti 2010 @ 14:05


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: