Christian Engström, Pirat

27 juli 2010

”Piratpartiet erbjuder Wikileaks serverplats”

Filed under: informationspolitik,Wikileaks — Christian Engström @ 18:03

Se Anna Troberg diskutera Wikileaks i TV4 Nyhetsmorgon

Piratpartiets vice partiledare Anna Troberg skriver om Wikileaks på DN Debatt:

Det skulle inte förvåna mig det minsta om Sverige inom kort kommer att utsättas för amerikanska påtryckningar om att stänga ner Wikileaks. Man har agerat på liknande sätt när det gällde Pirate Bay och med tanke på att Wikileaks verksamhet slår mot själva hjärtat av den amerikanska makten, så är det troligen bara en tidsfråga innan man agerar.

Nu är det upp till bevis för våra svenska politiker. Kommer de att ha ryggrad nog att stå upp för Wikileaks och demokratin eller kommer de att vika sig för USA och ge sig efter PRQ och Wikileaks?Piratpartiet kommer under inga omständigheter ge vika för påtryckningar. Vi hjälper redan nu demokratiaktivister i bland annat Iran att kommunicera via anonymiserande servrar. Vi levererar bandbredd till vår tids största politiska opinionsbildare, The Pirate Bay. Om Wikileaks återigen attackeras kommer vi omedelbart att erbjuda dem både serverplats och bandbredd. Piratpartiet tror på demokrati och vi är inte rädda för att stå upp för den.

Läs hela inlägget på DN Debatt

Anna Troberg var också med i TV4 Nyhetsmorgon i morse och debatterade Wikileaks och sociala medier med Leo Lagercrantz från Newsmill.

Se inslaget hos TV4

Piratpartiet ställer upp i riksdagsvalet den 19 september. Vi menar att informationsfrihet är en fundamental rättighet, och att man måste ha rätt att vara anonym på internet.

…………

Tags: , , ,

26 kommentarer

 1. […] offrar privatpersoners integritet för publicitet Posted on 27 juli, 2010 by nejtillpirater Piratpartiet går ut med att de erbjuder wikileaks serverplats. Först går man in i samarbete med Pirate Bay så att […]

  Pingback av Piratpartiet offrar privatpersoners integritet för publicitet « Nej till pirater och Piratpartiet — 27 juli 2010 @ 18:13

 2. Stå upp för internet? Behagar ni skämta? 91 000 hemliga och sekretessbelagda dokument bestående av strategiska militära insatser/försvar avseende flera olika stater, däribland Sverige ligger ute på nätet till allmän beskådan. Vad är poängen med detta?

  Bara för att man k_a_n lägga ut hemligt material så betyder inte det att man m_å_s_t_e. Man bör exempelvis tänka på konsekvenserna av sina handlingar och inte röja hemligheter för ”röjandets skull”.

  Det här var spiken i piratkistan! Varför? Jo, för genom att stödja det här och bidra till att handlingarna blir offentliga så riskerar ni inte bara livet på folk. Det är ett brott att avslöja militära hemligheter, han som läckte uppgifterna sitter anhållen. De som fortästter sprida dom ligger nog också rejält skrynligt till.

  Dessutom verkar ni så imbicilla och infantila så ni inte ens fattar själv vad ni ställt till med. Trodde ni skulle bli hjältar? Vari det goda i denna uthängning av hemligstämplat material. Tänk om ni gått på en kupp? Personligen tror jag det här röjandet av dokumenten kommer innebära början på slutet av det internet vi idag känner till.

  Ajöss med frihet och välkommen hårdövervakning och censur. Sen kan fan ingen komma och gnälla!! När idioter till och med lägger ut sånt här skit har man gjort alla internetanvändare en björntjänst. Man läcker nämligan inte försvaruppgifter ostraffat och detta kommer påverka OSS ALLA.

  Och detta tack vare piraterna, PRQ mfl. Trodde ni var frihetsivrare och emot inskränkningar på nätet. Men tack så helvetes jävla mycket!!!

  Kommentar av Fredrik — 27 juli 2010 @ 21:48

 3. @Fredrik

  Håller med fullständigt. Att publicera väl valda läckta dokument, efter att ha kollat så att informationen inte skadar någon oskyldig, är en sak. I detta fall har man fullt medvetet väntat till ett visst tillfälle för att publicera 91 000. Man är bara ute efter att smälla USA på fingrarna, inget annat. Ingen vettig människa kan försvara det här.

  Kommentar av nejtillpirater — 27 juli 2010 @ 22:31

 4. @Fredrik och nejtillpirater
  ”Och detta tack vare piraterna, PRQ mfl” PP inte direkt inblandat i detta alls.

  ”Det är ett brott att avslöja militära hemligheter, han som läckte uppgifterna sitter anhållen”
  Samma resonemang gällde IB-affären, avslöjandet om Israels atombomb, Watergate, Vietnamnkriget etc etc
  Vad är er paroll: ”ett lyckligt folk är ett okunnigt folk”?

  Kommentar av ConnyT — 27 juli 2010 @ 22:39

 5. […] full post on Christian Engström, Pirate MEP This entry was posted in Uncategorized and tagged erbjuder, serverplats”, Wikileaks, […]

  Pingback av ”Piratpartiet erbjuder Wikileaks serverplats” | Piratkopiering — 27 juli 2010 @ 22:44

 6. Som sagts staters integritet är vi inte för tvärtom ska genomlysas och granskas. För att minska korruption och så att enskilda medborgare kan fatta rätt beslut vid val av förtroendevalda. Transparens är den rätta vägen även inom stat och miltär. Beklagligt om det drabbat någon enskild i denna jätte mängd information.

  Kommentar av Erik — 27 juli 2010 @ 22:57

 7. […] som skriver: Farmor Gun – Kulturbloggen – Christian Engström – Fredriks Blogg – Tankar i Gryningens […]

  Pingback av Wikileaks är ett steg på vägen till riksdagen « Henry Rouhivuori (PP) — 27 juli 2010 @ 23:51

 8. […] har naturligtvis också hängt på och skrivit om Wikileaks: Christian Engström, Opassande, Fredriks blogg, Futuriteter, Henry Rouhivuori, Emil Isberg, Full Mental Straightjacket, […]

  Pingback av Ketchupeffekten fortsätter att gynna Piratpartiet | Anna Troberg — 28 juli 2010 @ 8:05

 9. […] om det Farmor Gun, Christian EngströmOpassande, Fredriks blogg, Futuriteter, Henry Rouhivuori, Emil Isberg, Full Mental Straightjacket, […]

  Pingback av Piratpartiet hjälper Wikileaks | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället — 28 juli 2010 @ 11:29

 10. […] märkligt att vice partiledare Anna Troberg gått ut i media och förklarat Piratpartiets vilja att Wikileaks, om det behövs och de vill, kan få både serverplats och bandbredd av oss, skyddade av det starka […]

  Pingback av PP vill hjälpa Wikileaks avslöja sanningen om krig och annat « Calandrellas blogg — 28 juli 2010 @ 13:46

 11. […] staten ska inte falla för påtryckningar från USA att se till att stänga ner de servrar som Wikileaks använder på svensk mark. På den punkten finns det inte några […]

  Pingback av Wikileaks, dolda agendor och personlig integritet - | Signerat Kjellberg | — 28 juli 2010 @ 14:55

 12. @Fredrik

  Det offentligas insyn i staten är en av grundpelarna inom demokratin. I det här fallet rör det sig om coverups, lögner från regering och stat, avslöjanden om mord, övergrepp…och inte minst att en stor del av det utländska biståndet till afghanistan går oavkortat till Al-Quaeda tack vare våra ”allierade” i kriget.

  Jag föreslår att du tittar på det material som publicerats först, kallt konstaterar att det rör sig om gränsfall till att krigstribunalen i Haag borde ta upp delar av det, och slutar göra dig löjlig. ”Militära hemligheter” sekretessbelags enbart för att fienden inte skall kunna utnyttja det. Den saken gäller bara om vi antar att världens medborgare är ”fienden”. Al Quaeda känner ju redan till det här.

  Jag kan sedan fylla på ConnyT’s exempel på saker som fortgått okänt i det tysta med tortyren i Abu Ghraib, Iran-Contras, Dödsskvadronerna i Chile, Massakern på Himmelska Fridens Torg, och Förintelsen.
  …och ber sedan få påpeka att USA självt under nürnbergrättegången förklarade att det är var man i uniforms förbannade skyldighet inför gud och fosterland att avslöja när det skett misshälligheter inom militär och stat.

  Vi lever inte i Kina eller Sovjet. Att ”whistleblowers” har en ”safe harbour” och kan påpeka att oskyldiga torteras, att pengarna som läggs till kriget går till fienden i stället, och att det finns inkompetenta idioter som driver kriget och försöker täcka sina egna arslen genom att hemligstämpla konsekvenserna av sin idioti…DET gynnar och stärker både de demokratiska institutioner som försöker utkämpa kriget i Afghanistan och vår militär när vi uppmärksammas på att saker behöver rättas till.

  Det man snarare skall vara rädd för är nyttiga idioter som förklarar att orden ”militära hemligheter” ursäktar vad som helst. Det tyckte ett antal bonnlurkar i uniform också när de glatt fotograferade hur de torterade fångar i Abu Ghraib i den säkra förvissningen om att det ”aldrig skulle komma ut”.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 28 juli 2010 @ 15:06

 13. Scary ”Massakern” på himmelska fridens torg var synnerligen välpublicerad.

  Kommentar av Grogg — 28 juli 2010 @ 15:17

 14. @Grogg

  Inte om Fredrik eller nejtillpirater hade fått råda, att döma av deras kommentarer. Det betraktas trots allt som en statshemlighet i Kina.
  Som en kommentar till just den händelsen kan man notera att vanlig kinesisk Svensson idag inte vet något om den massakern eller har sett bilderna tack vare den kinesiska censuren – det är bara IT-kompetenta kineser, gamlingar som var med, och en eller annan riktigt intresserad akademiker eller medborgarrättskämpe som vet mer än att det ”var någon form av demonstration där någon gång…”.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 28 juli 2010 @ 16:21

 15. Förtydligande re #12…med ”…fortgått i det tysta…” föll det bort ”Om ingen hade valt att bryta mot den militära sekretessen”.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 28 juli 2010 @ 16:22

 16. I och med att de flesta yngre kineser är väldigt IT kompetenta idag och säkert kan kommunicera med sina föräldrar alldeles utmärkt på det gamla traditionella sättet, så vet de flesta kineser alltså om ”massakern”.

  Kommentar av Grogg — 28 juli 2010 @ 21:04

 17. @Grogg
  Antalet yngre kineser som är både internetkompetenta och vill/vågar ta sig tiden att kringgå blockaden av censurerat material är i storstäderna ungefär samma i proportion som i Sverige. Det kräver intresse av saken samt någon form av politiskt engagemang. Man kan jämföra effekten med att i Sverige de olika politiska ungdomsförbunden och farföräldrarna vore de enda vars medlemmar ens var medvetna om IB-affären eller våra experiment i rashygien under 60-talet.

  Offentlig information kan varje nyfiken person få tag på vilket gör att nyfikna medborgare vare sig behöver specialkunskaper eller ta risken att bli arresterad som upprorsman. Sekretessklassar man historia eller övrig information som folk absolut bör ha möjlighet att ta reda på så får man en omfattande censur med svåra verkningar. I Kina är varje internetanvändare som tar sig an att kringgå statscensuren och förkunnar information om massakern på torget en lika stor brottsling i statens ögon som Wikileaks. Det är där jämförelsen blir ekvivalent. Om man vet att det man säger offentligt kommer att resultera i fängelse, socialt och officiellt stigma likt det hos en pedofil eller återfallsförbrytare eller i det minsta grova böter så vaktar man sig noga.

  Oavsett hur upplyst vi kan tycka att en stat eller ett land är i allmänhet så ligger det alltid i en regerings och myndighets intresse att sekretessklassa långt mer än vad nöden kräver – inklusive och alldeles särskilt där man har bedrivit lögn mot folket eller underdrivit verkan av inkompetens. Detta inkluderar i liten skala i Sverige exempelvis den systematiserade mörkningen som Kapten Klänning lyckades bedriva för att kunna ägna sig åt sina mellanhavanden utan rättsliga påföljder i flera år. På något större skala lokalt IB-affären, SÄPO’s olika övergrepp och lagbrott, samt Ebbe Carlsson-affären.

  Läckor – att modigt folk med insyn har modet att offentliggöra det de ser som generalfel, misskötsel, eller direkta lagbrott – är i det läget ett demokratiskt samhälles enda möjlighet att stävja missbruk av regeringsmakt. För det är lögn att regeringen själva kommer att sköta den saken i praxis.

  Som en fotnot var massakern endast mycket omfattande publicerad i västvärlden/utanför Kina. Inne i själva landet bad man om längre tids internering om man publicerade saken alls. Och så är det fortfarande.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 29 juli 2010 @ 9:08

 18. Undrar vad Wikileaks tycker om PPs erbjudande? Jag antar att de inte är så intresserade av att bli kopplade till ett politiskt parti som PP för då mister de ju sitt oberoende.

  Kommentar av Grogg — 29 juli 2010 @ 11:54

 19. @Grogg

  Det beror på vilken form ett sådant erbjudande tar. Som det är nu ser det ut som ”Vi har en server med ert namn på, om ni skulle behöva den. No strings attached”. I en sund värld borde inte ett sådant erbjudande ens behövts.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 29 juli 2010 @ 14:55

 20. @Fredrik: För i helvete skärp dig. Är du dum i huvet på riktigt eller spelar du bara? 😉 Att andra försöker förstöra internet för att vi använder det som ett demokrativerktyg gör inte oss till bovarna i dramat. Poängen är naturligtvis att visa hur hemskt krig är och att förmå folk att protestera mot dem. Speciellt att få en liten chans att få fast de odjur i varje armé som begår krigsbrott (oavsett nationalitet) och ställa dessa inför rätta.

  @Grogg: Väldokumenterad i väst ja. Nedtystad och förljugen i Kina. Kina – som nu i det närmaste blivit västvärldens förebild vad gäller övervaknings- och censurfasoner.

  Kommentar av gastlind — 29 juli 2010 @ 22:04

 21. Tala om en charmerande och klarsynt Anna Troberg i det här programmet. Vilken tillgång för PP ❗

  Kommentar av Josef Boberg — 31 juli 2010 @ 12:02

 22. ”@Grogg: Väldokumenterad i väst ja. Nedtystad och förljugen i Kina. Kina – som nu i det närmaste blivit västvärldens förebild vad gäller övervaknings- och censurfasoner.”

  Nej största förebilden när det gäller övervakning och censur är nog Storbrittanien och USA. Fler känner till mer om ”massaker”sanningen i Kina än i de flesta andra länder. ”Massakern” överdrevs enormt i västs media.

  Kommentar av Grogg — 31 juli 2010 @ 15:22

 23. Etablissemangets massmedia – och då framförallt i Sverige = ”Trattmedia” (video 2,5 min) enligt Hans Rosling.

  Tala om mycket mycket VÄL kamouflerad CENSUR

  Kommentar av Josef Boberg — 31 juli 2010 @ 18:12

 24. @Grogg

  ”Massakern överdrevs enormt”.

  Jag ställer mig tveksam till om man kan beskriva ramaskriet kring demonstrationen på Himmelska fridens torg som oproportionerliga. CIA uppskattar att 800 människor dödades till följd av att militär sköt skarpt in i folkmassorna utanför torget. Kinesiska Röda Korset uppskattar dödsfallen till runt 2600.

  Avhoppare i landsflykt omtalade sedan ytterligare omfattande förföljelser. Att i Kina det är fängelsestraff på att ens nämna händelsen ser till att man inte sprider skeendena vidare, om man inte blint litar på personen man berättar för.

  Att USA och Storbrittanien är ”föregångsländer” när det gäller mörkning är kanske inte nytt, men de står sig slätt gentemot Kina och Iran. USA och England, oavsett vad man kan tycka om deras praktiska politik i övrigt, måste fortfarande ge visst sken av att man följer grundlagen.
  I Kina säger grundlagen ”Gör som vi säger, tänk som vi säger. Betala annars kulan vi skjuter dig med”. Och landet styrs därefter.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 2 augusti 2010 @ 12:29

 25. ”Gör som vi säger, tänk som vi säger. Betala annars kulan vi skjuter dig med.”

  Rätt just lag måste jag säga – relativt lagstiftningen Wi har i bl a Sverige – som säger: ”Gör som vi säger, tänk som vi säger – annars PLÅGAR Wi Dig till döds under mååånga år !”

  Vilket är att föredra ❓

  Kommentar av Josef Boberg — 2 augusti 2010 @ 14:05

 26. […] Nyheter24, “Vi erbjuder Wikileaks serverplats” Andra om detta: Rick Falkvinge (pp), Christian Engström (pp), […]

  Pingback av Piratpartiet i Media! » gothbarbie's blog — 7 juli 2011 @ 19:50


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: