Christian Engström, Pirat

17 juli 2010

”Internet är redan trasigt”

Filed under: informationspolitik,Telecoms Package — Christian Engström @ 11:54

Marcin de Kaminsky och Christopher Kullenberg, Juliagruppen

Juliagruppens Christopher Kullenberg och Marcin de Kaminsky skriver hos SvD idag under rubriken ”Internet är redan trasigt”:

Internet ska vara internet, och då krävs att det inte beskärs. Om Näringsdepartementet och kommande regeringar vill garantera detta är det av mycket stor vikt att man i samband med implementeringen av telekompaketet också tar ansvar för såväl internet som dess användare. Vill man ha ett helt och fungerande internet är det dags att ta tag i de problem som redan finns och hindra dem från att växa sig större. Internet är tyvärr redan trasigt.

Läs debattartikeln hos SvD.

…………

Tags: , , ,

56 kommentarer

 1. […] bloggar om vårt trasiga Internet: HAX, Opassande, Intensifier, Christian Engström, Sjumil, Jöran […]

  Pingback av Internet är trasigt- Förstör inte mer utan laga istället! « Fritänk — 17 juli 2010 @ 14:13

 2. Jag vill ha svar på en fråga av piratpartiet. Hur ska filmare få betalt via internet när folk kan tanka ner film gratis utan att kunna åka fast för det?

  Piratpartiet säger hela tiden att de vill att kulturarbetare ska få betalt för sina filmer som de gör, men hur ska det gå till om filmares filmer inte kan skyddas ifrån att ens film blir nedtankad gratis.

  Det är frågan om jag ska kunna ta betalt för en produkt jag satsat pengar på att framställa. Det är en sak om ingen vill ha min produkt, men när folk uppenbarligen vill ha en film men inte betalar för den så blir ju läget ett helt annat.

  Om Piratpartiet kan ge ett tydligt svar på den frågan hur det ska gå till kan jag tänka mig rösta pirat. Detta är frågan som ingen pirat någonsin har lyckats svara på.

  Tyvärr förväntar jag mig bara svävande formuleringar, men vem vet kanske någon kan ge mig ett konkret svar. Är dock övertygad om att Christian Engström saknar svar, upp till bevis Christian, vad är ditt svar, eller är du svarslös?

  Kommentar av Ron — 17 juli 2010 @ 18:55

 3. /Bloggpolis-mode on
  @ron: Registrera dig på forumet för diskussioner som inte berör blogginlägget tack. Juliagruppens utspel är viktigare än fri/ofri film. http://vbulletin.piratpartiet.se/index.php
  /Bloggpolis-mode off

  Tyvärr har väldigt många leverantörer redan satt begränsningar i system med försöket till barnporrfilter.
  En klar specificering av Konsumentverket vad ”Internet” är och att det blir utdömt böter för falsk marknadsföring om leverantörerna säljer saker som inte innefattar allt som där ingår är en väg. Även om Telia då kan sälja en ”Internetliknande uppkoppling” så är det kanske ett steg på rätt väg? 🙂

  Kommentar av E-mannen — 17 juli 2010 @ 19:50

 4. Jag vill ha svar på en fråga av Ron. Hur skall människor kunna leva ett värdigt liv när polisen sitter i deras sängkammare och övervakar dem för att de inte skall byta filmer med varandra under täcket?

  Ron säger hela tiden att han inte vill kränka människors privatliv, men hur skall det gå till om han insisterar på att göra husrannsakan så fort två människor går in i sin bostad med en film de tänker titta på tillsammans?

  Frågan gäller huruvida människor måste betala till näringslivet för något de gör innanför hemmets fyra väggar utan att störa någon annan.

  Om Ron kan ge ett tydligt svar på den frågan kan jag tänka mig att även i framtiden uttala mitt stöd för en begränsad ensamrätt att utnyttja intellektuella prestationer kommersiellt.

  Om däremot den enda ensamrätt som tillfredsställer Ron förutsätter kontinuerlig övervakning av alla människor och förbud mot kopiering för enskilt bruk, då ser jag ingen annan utväg än ett totalt avskaffande av allt vad upphovsrätt heter.

  Man skapar inte kultur genom att hota att kasta människor i fängelse.

  Jag har två biocheckar som jag skulle vilja utnyttja utan att riskera att göda den underhållningsmaffia som lever på civilrättsliga stämningar och barnarbete. Går det en enda film på svenska biografer just nu som inte involverar kreativ bokföring i syfte att lura upphovsmännen på deras royalty? Underhållningsmaffian skall tala jävligt tyst om hur ”kreatörerna måste få betalt”; det är produktionsbolagen som är de största snyltarna på andras arbete.

  Kommentar av Anders Andersson — 17 juli 2010 @ 20:08

 5. […] full post on Christian Engström, Pirate MEP This entry was posted in Uncategorized and tagged redan, trasigt”, ”Internet. Bookmark the […]

  Pingback av ”Internet är redan trasigt” | Piratkopiering — 18 juli 2010 @ 7:56

 6. >Hur ska filmare få betalt via internet när folk kan tanka ner film gratis utan att kunna åka fast för det?
  Man kan idag i stort sett hela världen ladda ner film gratis utan att kunna åka fast för det (de som åker fast är en så extremt liten del av alla fildelare att det i princip inte finns någon som helst risk öht).

  Och enligt filmfolkets egen statistik så har det tydligen inte gått bättre på biografer mm som just nu… Knepigt värre va?

  Kommentar av Henrik Holst — 19 juli 2010 @ 0:21

 7. @Ron (#2)

  Det lustiga är att de som fildelar film oftare och betalar mer än folk i genomsnitt för ”riktig” bio.

  Tänka sig.

  Kommentar av Johan Tjäder — 19 juli 2010 @ 9:31

 8. @Ron

  1) Att kunna säkerställa att fildelning av upphovsrättsskyddat material ej sker förutsätter att man övervakar och avlyssnar i klartext all trafik varje enskild medborgare ägnar sig åt – inklusive banktransaktioner, personlig korrespondens, lösenord och inloggningsuppgifter.
  2) Kan man inte sätta fast personer för brottslig verksamhet utan att massövervaka hela samhället så att privatlivet för alla upphör helt på nätet så får man ta att det ”brottet” antingen får betraktas tillåtet eller om det visar sig orsaka grova skador på enskilda eller samhället som helhet, beivra det på annat sätt.
  3) Massavlyssning av hela samhället är inte ett alternativ under några omständigheter, minst av allt fildelning, alltså måste man finna en alternativ modell.
  4) Artister som Beastie Boys, Radiohead, Nine Inch Nails med flera har lyckats riktigt bra att sälja sin musik ”gratis” och fortfarande tjäna pengar – deras exempel uppmuntras som bra manual till hur man skall göra.
  5) Alternativ av typen Spotify/Voddler har man börjat försöka med, och även det kan bli en bra modell.

  Den artist som bejakar fildelning kan det gå riktigt bra för, förutsatt att de lyckas odla en trogen skara fans. De som inte bejakar fildelningen och bränner sina egna fans på bål kommer att förlora sina fans, likt Metallica gjorde, och därigenom bara sänka sina intäkter ytterligare.

  Du kan inte nu, har aldrig kunnat, och kommer aldrig kunna hindra en film eller vilken annan media som helst att kopieras mellan två eller flera individer på internet. Utvecklingen i den frågan går bara åt ett håll.

  Valet är helt enkelt att vi har internet och därmed fri fildelning. Eller så har vi inte internet alls.
  Den senare metoden är vad Iran tvingats ta till varje gång de försöker hindra information om vad som sker i landet från att komma ut. Och de saknar inte direkt vare sig vilja eller resurser att försöka kontrollera internet.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 19 juli 2010 @ 12:40

 9. Ron,

  Vem säger att filmare ska kunna få betalt?
  De har ingen självklar rätt att få betalt. Vill de ha betalt får de helt enkelt hitta ett sätt att få människor att vilja betala. Det är inte upp till staten att trygga någon särskild grupps möjlighet att ta betalt.

  Nu är det inget stort problem eftersom de filmare du antagligen avser får lön och produktionsbolag anser uppenbart att det är värt besväret att finansiera filmer. Filmare som inte backas upp av stora bolag däremot har idag svårt att få betalt. Men deras problem är att ingen vill, eller får möjlighet, att se deras filmer. Piratkopiering är där inget problem.

  Kommentar av Mumfi — 22 juli 2010 @ 13:37

 10. […] mina vänner i WeRebuild/Telecomix och Juliagruppen för, ihop med bland andra Brysselstationerade Christian Engström och Henrik Alexandersson. I en bloggdiskussion hos Lakes Lakonismer uttryckte en […]

  Pingback av “Internet är redan trasigt” » Marcin de Kaminski — 22 juli 2010 @ 22:51

 11. Ahhh, Harliga Juliagruppen som beskriver sig som ett kluster, en organisation – men inte bestar av mer an 11 individer som inte representerar nagot annat an just dessa 11 individer.
  Lite som PP som dock en gang hade 55 000 stodjande individer – som nu efter historiens storsta politiska medlemsras (underligt att inga tidningar ens namt detta, hade det hant ngt annat parti sa hade det beskrivits som en katastrof).
  Men tillbaka till Junilistan, denna lilla Thinktank av sjalvutnamnda Internetexperter som inte ens kan beskriva vad de egentligen ar, namligen ett klassiskt forsok till mediamanipulation.

  Kommentar av Frank — 23 juli 2010 @ 5:39

 12. ”Självutnämnda internetexperter”?

  Många av medlemmarna i juliagruppen verkar kunna internet i både teori och praktik på en nivå som överstiger den man finner hos de flesta lärosäten i systemvetenskap, min herre. Alternativt har tillbringat ett flertal år med att sätta sig in i ämnet och skriva offentligt i media. Inklusive de medlemmar som är återkommande krönikörer i dagspressen.

  Det här uttalandet kommer från två specifika personer som väljer att ange juliagruppen som närmaste tillhörighet i frågan, och av de två personerna är Kaminski exempelvis en av piratbyråns grundare.
  Dessa personers åsikter är en sak, men när de säger exakt samma sak om vikten av nätneutralitet som exempelvis Google, Barack Hussein Obama och merparten av internets gamla ”husgudar” så antar jag att du menar att även dessa i huvudsak ägnar sig åt billig mediamanipulation? Eller hur var det nu?

  Så ursäkta, men ställ upp den halmgubben på annat håll.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 23 juli 2010 @ 9:12

 13. Var kommer alla dessa rättshaverister ifrån? De som gör utspelet har ju själva varit med om att ha sönder nätet genom diverse hyss, sluta gnäll och skaffa er riktiga jobb istället för att snylta på och förstöra för oss andra!!

  Kommentar av Frithiof — 23 juli 2010 @ 11:40

 14. Scary Devil som tur är styrs inte världen av teknokrater som dessa som du verkar beundra så djupt.

  Kommentar av Artiel — 23 juli 2010 @ 11:42

 15. ”Det lustiga är att de som fildelar film oftare och betalar mer än folk i genomsnitt för ”riktig” bio.”
  Lika lustigt som att det oftast är alkoholister som snattar på systembolaget….

  Men det gör det ju inte heller OK…

  Kommentar av Vol Au Vent — 23 juli 2010 @ 11:44

 16. @”Frithiof”

  Barack Obama och ledarna av Google är alltså rättshaverister för att de har samma inställning som Kaminski och Kullenberg? Utveckla gärna resonemanget.

  @”Artiel”

  Nu är det faktiskt så att världen styrs av teknokrater, just eftersom det är tekniker som bygger systemen, och tekniker – varandes experterna i vad som är möjligt eller ej – som talar om vad som går att genomföra eller inte.
  När man inte lyssnar på tekniker så sker det som skedde när försäkringskassan bytte datorsystem och katastrofen pågick i ett halvår med upp till nio månader försenade utbetalningar och en extrakostnad på nära miljarden.

  Det är samma ofrånkomliga faktum som att det är skickliga mekaniker som gör bedömningen om din bil är färdsäker eller ej. Och att du helst vill att en tränad kirurg fattar beslut om vilka behandlingar som är tillrådliga.

  Eller skall vi vända på saken och säga att med ditt resonemang så skall alltså besluten om hur din blindtarmsoperation skall utföras – eller om det ens är tillrådligt – att fattas av lekmän? Men för all del, en av dessa ”teknokrater” du anser jag beundrar så djupt som sagt samma sak – Barack Obama – styr onekligen tillräckligt mycket av världen för att falla in under begreppet ”direkt beslutsfattare”.

  Faktum är att om man inte vet hur något fungerar och inte lyckas skaffa sig förståelse nog att på ett korrekt sätt göra en bedömning, så kan du kanske ta beslutet, men det blir en katastrof när du försöker genomföra det. Och när du väl skaffat dig den förståelse som krävs, ja då är helt plötsligt även du en av dessa teknokrater.

  @”Vol Au Vent”
  Och skillnaden är att om en alkoholist hade tittat på varorna i systembolaget och sedan satt sitt eget vin därhemma för att skapa en likvärdig produkt så hade det fortfarande varit fullständigt ok – Vilket är närmaste jämförelse med fildelning. Kopierar någon en bläckpatron från Lexmark och bara ger tusan i att sätta logotyp på den är det också helt ok. Så har det varit i alla tider.
  Är du konsekvent nog att pinsamt noggrant undvika alla kläder och konsumtionsartiklar som inte är ”brand label” så kan du tala om saken utan att det blir hyckleri av ditt argument. En halmgubbe blev det däremot.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 23 juli 2010 @ 16:13

 17. ”Nu är det faktiskt så att världen styrs av teknokrater,”
  I your dreams sucker…

  Kommentar av Artiel — 23 juli 2010 @ 16:19

 18. Ha-ha-ha man har ju hört tals om fanboys men frågan är om inte Scary slår alla fanboyrekord han slickar ju allt och alla som har piratanknytning…

  Kommentar av Josedd — 23 juli 2010 @ 16:21

 19. Scary Monster jag förstår att du har rätt stora fattningsproblem normalt, men att jämföra vinframställning med piratkopiering visar att du inte riktigt förstår någonting alls, gör man vin hemma så betalar man ju för ingredienserna och är delaktigt i skapandet av ett vin som tar ett tag att framställa och som antagligen inte ens blir gott! Medan när man piratkopierar så tar man ju ett färdigt verk utan att anstränga sig det minsta.

  Kommentar av Vol Au Vent — 23 juli 2010 @ 16:26

 20. @”Artiel”

  Nej faktiskt inte. Det finns ingen i dag sittande regering som kan ta ett steg utan att få reda på vad som kan göras och hur det kan göras. Du kan inte ens framföra din bil innan en mekaniker tagit ställning till om bilen är säker att framföra eller ej. Du får ingen behandling utan att en professionell läkare tagit ställning till vad som skall behandlas och hur. Du kan tycka och säga vad du vill men i slutänden är det upp till en juridiskt kunnig person att besluta om du skall få tyst på din grannes bjäbbiga hund eller ej.

  ”Politiker” är beslutsfattare som har att ta ställning till vad som är rimligt och önskvärt att genomföra. De besluten görs antingen i enlighet med vad experterna tillrått…eller så blir det med största sannolikhet pannkaka av vad de än beslutar.

  Verkligheten ser ut på ett sätt. Experterna vi anlitar för att tala om hur det ligger till är i grund och botten även de som styr.

  Faktum kvarstår att till 95% är all lagstiftning antingen stoppad eller godkänd av experter inom antingen IT, juridik, eller byråkratiska system. Samma gäller för varje framgångsrikt bolag i Sverige och världen. De som har kompetensen inom ett område är i realiteten även de som fattar besluten om genomförande eller ej, likaså på vilket sätt genomförande bör ske. Anledningen är enkel – En IT-expert har som regel som yttersta ansvar att se till att inget går snett och är därför extremt konservativ i sina bedömningar. Medans finanschefen som söker råd har som yttersta ansvar att se till att rapporteringen blir korrekt. Finanschefen förstår inte systemen, och kan då knappast beordra något där IT-experten anger att det finns stora risker. IT-expertens ansvar ligger å andra sidan att bibehålla integriteten i databaserna som skall hanteras, och därmed kommer en förändring alltid att ske enligt de direktiv som IT-experten godkänner och inget annat.

  När det gäller särskilt IT kan man lugnt konstatera att de flesta initiativ som har gått emot ”teknokraternas” rådgivning har blivit antingen tandlöst eller uppåt väggarna fel. Jag rekommenderar närmare studier av Australien’s, Iran’s och Kina’s internetfiltrering, eller för den delen ”verkansgraden” av den amerikanska DMCA-regleringen för en mer informativ beskrivning. Bara för att man försöker lagstifta emot tyngdlagen innebär det inte att det ger effekt.
  Och innan vi har tvärvetenskapliga utbildningar som kombinerar systemvetenskap med exempelvis juridik, samhälskunskap och ekonomi så finns ingen annan än just systemvetarna som kan formulera kompromisserna på ett sådant sätt att lösningarna fungerar.

  Du kan fråga på vilken arbetsplats som helst. Halva finans kan ligga sjuka i en månad och det ger litet mer jobb. Går IT-nissen hem i samma månad så riskerar hela firman stå still.

  Ur rent personlig synvinkel är det inte en önskvärd situation. Men innan nästa generation växer upp med en god allmänkunskap i hur samhället fungerar på samma sätt som var vuxen man idag förstår sig på trafikregler i teori och praktik så sitter vi med fenomenet att IT-vetare idag blir tvungna att ta ställning till – och stoppa – ibland rent vansinniga förslag. På alla nivåer i samhället.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 23 juli 2010 @ 16:52

 21. @”Vol Au Vent”

  Det verkar som om du saknar vissa fakta…om jag sätter ihop en samling elektroner i min dator till ren information som jag lagrar på min hårddisk utan att på något sätt påverka originalet så har jag tillverkat en kopia med min el, på min dator, och med min programvara. Det ”färdiga verket” du refererar till har jag inte tagit i ens med tång. Annat än om du anser att jag har snott en bil om jag har tagit ett foto av den och framställer något som ser likadant ut.

  Så med tanke på att jag har betalat för alla ingredienserna så ser ditt argument ut hur då…? Annat än som ytterligare en halmgubbe.

  På precis samma sätt som en Taiwanesisk fabrik kan tillverka en exakt kopia av en bläckpatron, ett par jeans, eller ett par skor, utan att man skäller dem för vare sig piratkopiering eller stöld. Eller för den delen om du går hem och bakar ett antal kakor enligt samma recept som ICA.

  Låt mig gissa, du vill helst förbjuda kameror också?

  @”Josedd”

  Med tanke på att jag är piratpartist själv vore det snarare underligt om jag inte talade för den saken. Å, och förresten, välkommen tillbaka. 🙂

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 23 juli 2010 @ 17:01

 22. @Scary Devil Monastery
  Om du nu skulle villja vara korrekt när du jämför att sätta eget vin med fildelning så bör fildelaren i så fall
  – precis som den vintillverkande individen – spela in sin egen variant baserad på ”receptet” alltså noterna. Fildelaren är fri att spela vilka instrument som helst, sjunga hur falskt som helst eller hur bra som helst och det är fritt att tolka allt från Ozzy till Abba till Nirvana.

  Kommentar av Stensson — 23 juli 2010 @ 17:23

 23. Fast snälla lilla scarypants du sätter inte ihop elektronerna och programvaran lär inte vara din utan snodd från nätet elen och datorn betalar väl dina föräldrar förövrigt.

  Inser som sagt att du har grova fattningsproblem men nog borde du liksom de flesta andra se skillnader mellan att tillverka vin själv och att göra en piratkopia på en film eller skiva.

  Den Taiwanesiska fabriken som inte betalar licensavgift för att tillverka bläckpatroner åker förr eller senare dit för piratkopiering.

  Kommentar av Vol Au Vent — 23 juli 2010 @ 17:29

 24. @Stensson

  Ja, men det är precis det som ”fildelaren” faktiskt gör. Han har tillgång till bättre verktyg – precis som exempelvis den som tillverkar exakta kopior av Lexmarks Bläckpatroner, Ecco-skor eller Levissjeans. Skall vi ta de tekniska detaljerna eller nöjer du dig med förklaringen att det ursprungliga verket, oavsett i vilket format det från början blev inspelat på i 99.95% av fallen har blivit kopierat inte bit för bit, men baserat på en uppskattning av hur datorn i fråga har tolkat verket.

  Här kan man med fördel läsa på vad de olika filformaten och framför allt vad en konvertering mellan de olika formaten innebär rent fysiskt.

  Menar du då att om man gör en tillräckligt exakt tolkning av en sak så tar den steget från laglig till olaglig? Konverterar jag en fil från ett CSS-format så kan jag ha gjort mig skyldig till brott mot UHL i USA måhända, även om lagstiftningen är minst sagt ambivalent. Men i den konverteringen översätts och tolkas rå output av datorn till ett annat format, och skrivs därigenom om helt.
  Det är därför man ofta tappar viss kvalitet när man rippar en backup av en musik eller övrig mediafil om man inte har en relativt tung maskin att tillgå och låter den tugga ett tag.

  Rent fysiskt har den konverterade filen därefter undergått exakt samma behandling som om en man med perfekt tonöra och förmåga att imitera hade hört en sång och framförde den själv. I dina egna ord ”hur bra som helst”. I de flesta fall kommer man om man jämför en konverterad fil och originalet inte längre att kunna konstatera att de är likadana annat än när en människa lyssnar på dem. Vad du har är en ekvivalent av samma kaliber som du får när du beställer bläck ifrån Inkclub. Eller om du är en riktigt skicklig vintillverkare som sätter eget på sin gård och lyckas med att få det tillräckligt ekvivalent för att kunna övertyga gemene man till att det är en Bordeaux.

  Om jag sedan framställer en kopia av den konverterade tolkningen med min egen el, på min egen hårddisk, med min egen processorkraft…tja, då ser jag inte problemet, om vi skall utgå från ditt resonemang.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 23 juli 2010 @ 17:46

 25. @”Vol Au Vent”

  Faktum är att elen betalar jag själv, datorn köpte jag med en av bonusarna från mitt jobb, programvaran är open source och således hur laglig som helst.

  …och den Taiwanesiska fabriken som tillverkar kopior av bläckpatroner är fullt laglig och de säljs på Inkclub eller de flesta stormarknader i Sverige. Den saken är lika laglig som att köpa icke märkesjeans eller för den delen att köpa kopior av Ecco-skor.

  Det man inte får göra, och det som gör att den saken skulle räknas som piratkopiering enligt lag är om de anger logotypen ”Lexmark”, ”Levi’s” eller ”Ecco” på sina produkter.

  Det vi har ett problem med här är att du verkar sakna kunskaper i samtliga ämnen du talar så hett om. Får man rekommendera något lättläst som exempelvis Wikipedia så kan du tillägna dig litet grundkunskaper om upphovsrättslag och teknik?

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 23 juli 2010 @ 17:54

 26. Scarypants de taiwanesiska tillverkarna har ofta licens att tillverka kompatibla patroner. Det har inte du när du gör piratkopior i hemmet. Lite magstarkt av dig att prata om kunskapsbrister i ämnet när du själv gör idiotjämförelser.

  Kommentar av Vol Au Vent — 23 juli 2010 @ 18:57

 27. Det är litet skrämmande vilken ”stenhård koll” du har på läget. 🙂
  Piratkopierade bläckpatroner tillverkas inte under någon licens alls. Det är bland annat därför som Lexmark, HP och Canon specifikt säger att garantin upphör att gälla på deras skrivare om man inte använder märkesvara. Samma sak gäller kläder, skor, övrig hemelektronik med mera. I samtliga fall när det gäller ”Äkta piratkopierat gods” rör det sig om att någon mindre nogräknad tillverkare i asien eller gamla öststaterna tillverkat en billig kopia av exempelvis Gucci eller Louis Vuttón och sedan inkluderat en förfalskning av logotypen.

  Så även det resonemanget faller platt till marken. Inklusive halmgubben du stöttade upp så klent. Faktafel är fel slagträ att anfalla andras argument med. Som sagt…det här är rysligt enkelt att kontrollera över nätet, så varför inte försöka först innan du tvärsäkert argumenterar ting du inte känner till ens grunderna i.

  Annars kan du för all del firtsätta. Det sägs att oändligt antal apor vid varsin skrivmaskin förr eller senare lyckas skriva ut pjäser av Shakespeare, så om du fortsätter gissa vilt kommer även du förr eller senare statistiskt sett att få någonting rätt. Fram tills dess får du väl försöka med att fortsätta uttala dig om mina persondetaljer igen. ”Stenhård koll” som sagt. 🙂

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 23 juli 2010 @ 20:10

 28. Scary din härskarteknik fungerar rätt dåligt eftersom du är så ägd av dina piratfantasier. Återigen kan man inte se skilnaden på att lagligt tillverka vin hemma och på att olagligt ladda ned piratkopierat material utan tillstånd så är du nog ett hopplöst fall.

  Kommentar av Vol Au Vent — 23 juli 2010 @ 20:43

 29. Med härskaretknik menar du att jag har rätt där du har fel…och sedan kontrar du med ännu en svag halmgubbe?

  se post #24. Den enda skillnaden mellan vintillverkning, hemsnickeri, eller icke märkesvaror (som de där bläckpatronerna utan licens du hade sådan ”koll” på) är att det är marginellt svårare att inom vintillverkning och vanligt hemsnickeri uppnå samma ekvivalens som det är vid framställningen av en konverterad fil, en bläckpatron, eller ett par jeans.

  Vet man inte hur saker fungerar så vet man inte, antar jag. vill man inte veta så får man fortsätta göra som du gjort med sådan bravur hittills och gissa. 🙂

  Vi får väl synas i morgon antar jag.

  Kommentar av Anonym — 23 juli 2010 @ 21:16

 30. Whoops, glömde lägga in mitt nick. Post #29 är från mig – om det skulle vara tvivel om saken. 🙂

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 23 juli 2010 @ 23:02

 31. Scary det är inte internet som är trasigt! Set är du och dina teorier som inte håller för ett nickel ens.

  Kommentar av Vol Au Vent — 24 juli 2010 @ 0:28

 32. Scary Devil Monaster

  Lol, du anser väl dig själv som medförfattare till Fröken Julie efter att ha plöjt den genom scannern och verkshöjden du oberopar är din scanners unika chipmönster.

  Kommentar av Stensson — 24 juli 2010 @ 7:14

 33. @ Frithiof, Artiel, Vol Au Vent, Struben, Nixon Kennedy, Josedd, Directore, Bonnie och Smelly (som alla har samma ip-nummer):

  Kommentera gärna, och kommentera gärna under signatur. Men använd samma signatur på dina olika inlägg.

  Jag ser vilket ip-nummer du skriver från, så jag vet att du bara är en person. Men det är precis lika uppenbart för alla andra läsare att det är samma person bakom pennan hos de olika signaturerna.

  Att hitta på låtsaskompisar för att få stöd i kommentarsdiskussioner är en värdelös teknik.

  Kommentar av Christian Engström — 24 juli 2010 @ 8:48

 34. Men Christian, det är ju så ni fick upp ert medlemstal till 55 000, ja just det – det funkade ju inte i längden. Men å andra sidan betyder ju inte ett ip-nummer att det är en och samma person, du vet en dator kan användas av flera riktiga kompisar.

  Kommentar av Stensson — 24 juli 2010 @ 8:56

 35. @Stensson

  Om du tror att det var det tricket som gav oss två platser i EU-parlamentet när vi gick till val så får du gärna anmäla saken. Men hur vi skall ha lyckats åstadkomma den röstsiffran och 7% genom att dubbel/trippelrösta med hjälp av falska ip-nummer får du gärna förklara.
  Eller förresten, det kanske du helst vill slippa eftersom en halmgubbe inte tål närmare granskning.

  När den officiella uppskattningen av kontinuerliga fildelare ligger närmare 15% av Sveriges befolkning betyder det bara att vår sak lever i högönsklig välmåga. Men tack för utspelet.

  🙂

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 24 juli 2010 @ 10:31

 36. @ Stensson,

  Det angivna medlemsantalet är direkt kopplat till vår databas, och visar det aktuella antalet medlemmar med högst fem minuters fördröjning. Medlemskap i Piratpartiet gäller i 365 dagar från aktivering eller förnyelse, och är alltså inte kopplat till kalenderår. Det gör att medlemsantalet kan förväntas ändra sig både uppåt och neråt över tiden.

  Eftersom andra partier och förbund bara publicerar medlemsantal en gång om året, vid respektive topp den 31 december innan deras medlemskap går ut, så haltar jämförelsen något till deras fördel.

  Du kan generera en graf över medlemsstatistiken mellan två godtyckliga datum på den här sidan.

  Här är statistiken från 1 jan 2009 till idag 18 månader senare:

  https://christianengstrom.wordpress.com/?attachment_id=3492

  Som du ser var det en stark tillströmning av nya medlemmar i samband med TPB-rättegången. Ett år senare valde en del av dessa nya medlemmar att förnya, medan många inte gjorde det. Därav raset.

  Men nettoeffekten är att vi har gått från ca 9.000 medlemmar 1 jan 2009, till ca 16.000 idag.

  Och som SDM påpekar: vad du än anser om våra medlemmar, torde du i vart fall inte kunna förklara bort att vi faktiskt fick 225.000 röster i EU-valet 2009.

  Kommentar av Christian Engström — 24 juli 2010 @ 11:40

 37. @Stensson #32

  Åh förresten…

  ”Lol, du anser väl dig själv som medförfattare till Fröken Julie efter att ha plöjt den genom scannern och verkshöjden du oberopar är din scanners unika chipmönster.”

  Vill jag svara med ditt eget inlägg, #22 – ”Fildelaren är fri att spela vilka instrument som helst, sjunga hur falskt som helst eller hur bra som helst och det är fritt att tolka allt från Ozzy till Abba till Nirvana.”

  Och återigen referera till min förklaring på den saken i #24.

  Det är alltså enligt ditt eget uttalande fritt att tolka ett verk precis hur bra som helst – vilket även fildelaren gör. Samma princip gäller i princip för en scanner, då även den inte exakt kopierar informationen utan tolkar den. I slutänden kommer vi alltså till att återgivning enligt dig nåste vara förbjuden om den är exakt nog. Där flög förutsättningen för att sjunga en låt eller citera ett verk bara man återger det med tillräcklig ekvivalens.

  Du kan ha det på ena sättet eller andra – men de två olika förutsättningar som är nödvändiga för dina separata tolkningar i de två givna fallen är ömsesidigt oförenliga.

  Skall jag anta, att givet dina protester, du siktar på att all teknologi för replikering skall vara otillåten? Då får du nog problem givet gällande den tekniska utvecklingen.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 24 juli 2010 @ 12:35

 38. Scary Devil Monaste

  GazilionLOL, då du fortfarande anser att en digital kopia innebär någon form av tolkning vilket innebär att alla Zeroxkopior någonsingjorda skulle resultera i personliga tolkningar. Gör samma digitala kopia av en värdehandling – förklara sen för Polisen att det inte är ngt fel på sin egengjorda digitala hundralapp.

  Kommentar av Stensson — 24 juli 2010 @ 13:28

 39. Är det någon mer än jag som ser det ironiska och tragisaka i att Christian utan andra bevis än ip-nummer anklagar mig för att ha skrivit under alla de nicks han räknar upp, för det första har han fel, denna IP adress och dator används av ett flertal personer så inläggen är skrivna av ett flertl personer under olika nicks. För det andra så är det hyckleri och dubbelmoral av stora mått av Christian att å ena sidan grina för att man inte får vara anonym på nätet och å andra sidan grina när några är det och de dessutom är kritiska mot PP. Patetiskt av er men gratis ni är nu kända som PatetikerPartiet…

  Kommentar av Nixon Kennedy — 24 juli 2010 @ 13:32

 40. Christian, du borde skriva uppriktigt och då är formuleringen; De FLESTA valde att inte förnya sitt förhållande med PP. 55 000 medlemmar resulterade i ca 225 000 röster, samma förhållande på 16 000 medlemmar är ca 65 500 röster, lycka till.

  Kommentar av Stensson — 24 juli 2010 @ 13:32

 41. @Stensson

  Ja men då så, det är ju det jag sagt…en kopierad värdehandling har ingen laglig status och sådana monopolpengar kan man sprida fritt. Det enda man inte kan göra lagligt med den är att betala med den.
  Som sagt, det där med konsekvens…

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 24 juli 2010 @ 15:42

 42. Scary klart en kopierad värdehandling har en laglig status! Den är nämligen olaglig! Bara innehav av en sådan kopierad värdehandling can send your sorry ass off to jail.

  Kommentar av Rejserbil — 24 juli 2010 @ 17:16

 43. @Rejserbil

  Nej det har den faktiskt inte. Vi tar kopior på alla möjliga värdehandlingar i våra jobb, på bankkontor, och på posten hur mycket och ofta som helst. Jag kan dra hur många kopior jag vill på en hundrakronorssedel, en faktura, en skuldsedel, fondbrev eller övrig bankhandling och så länge jag inte försöker använda den som lagligt betalningsmedel är detta helt OK med alla myndigheter i samtliga länder som finns på världskartan. Så länge det på något vis framgår att det rör sig om en kopia är jag helt på laglig grund.

  Skall vi verkligen bruka det som exempel så bör det även vara lagligt att kopiera media så länge man inte försöker hävda att det rör sig om ett originalexemplar, och försöker sälja det vidare. Den biten köper jag (och alla andra piratpartister) oförbehållet. Eller vill du hitta på något annat att jämföra med, denna gång kanske med jämförelser som tål granskning och konsekvens?

  Eller är du bara ute efter halmgubbeargument nummer 53+?

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 24 juli 2010 @ 18:16

 44. Alltså. Jag kan dra min hundrakronorssedel genom scannern 30.000 ggr, och detta godtar både lag och myndighet så länge det framgår att det rör sig om en kopia. Jag kan även sprida den kopian utan minsta problem, hur ofta och mycket jag än vill. Tror du annorlunda står det dig naturligtvis fritt att anmäla samtliga Svenska dagstidningar som avbildat en sedel helt eller delvis för myntförfalskning. 🙂

  De kriterierna fullföljer samtliga former av fildelning, så jag förstår faktiskt inte vad du dillar om här. Varsågod nästa nick.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 24 juli 2010 @ 18:19

 45. Nedan kommer ett utdrag från Riksbanken gällande kopior altså förfalskning av sedlar, utdraget visar att SDM har fel vad det gäller besitta kopior av sedlar. Men fel är ju ett ledmotiv för SDM, CE, RF och PP. Nedan text säger ”även innehav av falska sedlar är straffbart”.

  ”Falska sedlar
  En falsk sedel får inte användas som betalningsmedel. Det är ett allvarligt brott och den som medvetet gör detta kan dömas till fängelsestraff. Även innehav av falska sedlar är straffbart. Den som upptäcker en falsk sedel ska inte ta emot den. Den som redan tagit emot sedeln ska försöka komma ihåg hur han eller hon kan ha fått den och göra en polisanmälan.”

  Kommentar av Stensson — 24 juli 2010 @ 18:53

 46. @”Stensson”

  Jag upprepar tidigare uttalande ”Jag kan dra min hundrakronorssedel genom scannern 30.000 ggr, och detta godtar både lag och myndighet så länge det framgår att det rör sig om en kopia.”. Samt ”…så länge jag inte försöker använda den som lagligt betalningsmedel är detta helt OK med alla myndigheter i samtliga länder som finns på världskartan…” Hade det varit annorlunda hade polisen slagit till mot varje dagstidning som publicerat en bild på sedlar och mynt, likaså mot SVT.

  Det är bra att du börjat kolla upp fakta, men hur vore det med att läsa både kommentar och lagen till slut och observera giltig lagtolkning innan du flyger på resonliga människor med vilda anklagelser? 🙂

  Vet du vad, jag skall göra det lätt för dig. Vad sägs om att jag scannar in, i detta nu, en hundrakronorssedel, och skickar den scannade kopian både som pdf och i papperstryck till samtliga medlemmar i PP’s ledning. Om din tolkning stämmer är det nu bara att anmäla oss allesammans och dina problem är lösta.
  Eller kan det vara så att farbror polisen kommer att ge dig konstiga blickar och undra om du fått hjälp ännu? Säg bara till, jag hjälper gärna till att pröva din hypotes. 🙂

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 24 juli 2010 @ 19:04

 47. Scary varför inte bara erkänna när du har fel du skrev faktiskt.

  ”en kopierad värdehandling har ingen laglig status och sådana monopolpengar kan man sprida fritt.”

  Vilket alltså inte stämde enligt lagen. Så hela din infantila analogi med piratkopierat från nätet rasade ihop. en började du svamla om att det är ok så länge man kan skilja på kopierade värdehandlingar och äkta men det kan man ju inte med exakt kopierade filer.

  Kommentar av Rejserbil — 24 juli 2010 @ 19:34

 48. Läs igen. Och den här gången, läs vad jag skrev i övrigt. Är hela meningar för svåra?

  Som sagt, go ahead, anmäl för farbror blå att jag har en låda fylld med kopierade hundrakronorssedlar.
  Vad är felet, jag erbjuder dig faktiskt möjligheten att bevisa du har rätt, utan minsta tvekan och med min frihet på spel. Stämmer det du säger rör det sig om ett brott så grovt att wordpress utan minsta tvekan hystar upp vem jag är och min ISP gör sammalunda. Eller är det bara så att du är fullt medveten om vilket nonsens du kastar ur dig?

  Och en sak till…

  ”men det kan man ju inte med exakt kopierade filer.” Jo, faktiskt kan man det. En mp3/xvid/mp4/ogg/mkv-fil är inte en kopia – faktiskt skiljer den sig såpass mycket ifrån originalet att en mediaspelare av vilket slag som helst behöver en översättare – en separat codec – för att ens kunna hantera den. Varvid det som dyker upp är
  ekvivalenten
  till originalet, vilket det krävs en människa för att ens kunna säga att det rör sig om samma typ av produktion.

  För guds skull, människa. Lär dig vad ”kopiering” egentligen innebär innan du kommer dragande med en slutsats baserad på dina egna hopkok. 🙂

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 24 juli 2010 @ 20:31

 49. Scary Tokstolle Vad var det som var svårt att förstå med uttrycket EXAKT KOPIERADE filer? Sen tycker jag att det vore klädsamt om du inte ljög och hittade på så mycket som du gör.

  Kommentar av Rejserbil — 24 juli 2010 @ 21:27

 50. ”Scary Tokstolle”?

  Vänta här nu… Det där sättet att bemöta sina motdebattörer känner jag igen från Falkvinges blogg då Urban (aka nejtillpirater) och Mikael Popovic (ala Poppe/Pop) härjade som mest. Något som ledde till en ip-block från Falkvinges sida.

  Kanske det är läge för Rick och Christan att jämföra ip-adresser med varandra? 😉

  Och, nej–för att förekomma–att ”spåra ip-adresser” är inget som piratpartister pysslar med (hur nu det skulle gå till om man inte har fulkontakter hos varje isp) i syfter att ta reda på någons identitet.

  Däremot så lägger vi nog märke till om flera angivna nick postar kommentarer från samma ip-adress. Grundregeln är att vem som skriver inte är av intresse, det intressanta är vad som skrivs, men när samma saker skrivs av flera ”okända” nick så blir man fundresam.

  Ja, vi är medvetna om att man i ett och samma hushåll vanligtvis har samma ip-adress och att en ip-adress inte pekar ut person utan bara uppkoppling, men att då (som i kommentar #39 härovan) komma med förklaringen att man är flera som delar på samma dator (när inläggen skrivs med bara några minuters mellanrum), det om något kan man väl kalla patetiskt. (Patetiskt då i sin rätta betydelse, dvs ”liderligt”, ”känslosamt”, ”högtravande” osv och inte i den löjliga betydelsen ”löjligt”.)

  Man ser framför sig hur ni är fem pers som leker hela havet stormar runt en endast stol, en stol som står vid en endaste uppkopplad dator…

  En mer trolig ”förklaring” är väl att ni är ett gäng (polare eller av varandra oberoende) deltagare på ett LAN, polare (eller främlingar) på ett biblioteket/internetcafé eller en drös familjemedlemmar/gäster i samma hushåll med varsin dator. Men nej då–ni delar dator och byter av varandra med ett par minuters mellanrum! *facepalm*

  Kommentar av nef — 25 juli 2010 @ 0:31

 51. SDM
  Jag avstår från att skicka förfalskade pengar till era sektledare då jag anser det vara brottsligt, men skicka gärna själv i o m att du tycker det är lagligt. Du får publicera handlingen med bild av sedlen om du vill jämföra dig med en tidning ( redogör gärna då även hur perfekt och identisk kopian är med originalet). Tror att fabror polisen i det ögonblicket ger dig mer än en undrande blick då lagen säger att skapandet av en förfalskning är olagligt men även att innehavet av en dylik är illegalt och jag tippar att t o m en högupplöst raw fil av en sedel skulle kunna ge dig sinkaburum.

  Kommentar av Stensson — 25 juli 2010 @ 4:29

 52. @”Stensson” (och alla de övriga sex personerna som trängs runt samma ”dator”.)

  Jag rekommenderar år det varmaste litet genomläsning om vad Riksbanken har att säga om saken – http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Broschyrer/sedlar%20_mynt_060925.pdf

  Och rekommenderar vidare högupplösta bilder på sedlar här. http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=20596

  Du får tycka vad du vill, men din åsikt går – återigen – inte hand i hand med verkligheten. Det är inte förfalskningar att kopiera en sedel, oavsett upplösning, så länge man inte inkluderar de ytterligare säkerhetsdetaljer som finns.
  Och det är här vi stöter på att de ”kopior” av media som laddas fram och tillbaka rör sig med samma typ av tolkning och precision som om man bara hade scannat en sedel och klippt ut den ur ett vanligt A4 vitpapper. Tolkningen har helt enkelt inget sammanhang med originalet längre, vilket var exakt den sak du efterfrågade i dina tidigare inlägg.

  Att du tillbringar så pass mycket tid och energi som du gör enbart för att säga emot dina egna tidigare argument talar sitt tydliga språk. Nu får du ha det bra och läsa på, så får vi skrivas vid igen på måndag kanske. Eller inte, beroende på hur underhållande dina senaste fantasier blivit. 🙂

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 25 juli 2010 @ 13:37

 53. Men kära SDM

  Fråga gärna Personangrepps Christian om jag har samma IPnr som ngn annan, jag skriver på en Iphone som endast nyttjas av just mig och jag befinner mig långt från Sverige och andra Svenskar. Men Christian kanske använder just den taktiken gällande alla kommentarer han inte gillar och vem vet om han talar sanning?

  Om du nu skall jämnställa en kopia av en sedel med dina förfalskade musikfiler så bör du ju inkludera sedelns alla säkerhetsdetaljer, du inkluderar ju alla detaljer när du kopierar en musikfil från någon av dina 12  000 000 bästa kompisar på TPB. Annars är det ju som att sakna all bryggor i Stairway to Heaven. 

  Om du nu vill göra en tolkning av en hundralapp rekomenderar jag annars målarduk och oljefärg, garanterat lagligt och anses nog av de flesta att uppfylla kraven på att vara en tolkning men om det inte är en tolkning och om din sedel innehåller all information och säkerhetsaspekter så har du en förfalskning i din hand och t o m endast innehavet är kriminellt, som du kan läsa på Riksbankens hemsida.

  Kommentar av Stensson — 25 juli 2010 @ 14:50

 54. Scary kollade du ens på Riksbankslänkarna? Jag antar att du inte gjorde det. Du är nu så genomgående ägd att det är löjligt!

  Kommentar av Rejserbil — 25 juli 2010 @ 17:22

 55. Det går inte att släppa er ensamma, eller hur?

  Det finns ingen gräns för hur ”dålig” en förfalskning av sedlar och mynt får vara. Om man tar en bit toapapper och skriver ”20” på den och försöker handla med den så gör man sig skyldig till penningförfalskning. Det avgörande är det brottsliga uppsåtet i gärningen.

  I Sverige gäller ingen upphovsrätt på sedlar och mynt. Det betyder att man får göra avbildningar och inneha kopior av sedlar och mynt, dock avbilda endast med sådana hjälpmedel som inte är särskilt ägnade att förfalska mynt och sedlar. Några avancerade säkerhetsdetaljer kan man därmed inte få till. Anskaffande och innehav av sådana brottshjälpmedel är förstås förbjudet.

  Återigen är det avsaknad av brottsligt uppsåt som är avgörande. Riksbanken uttalar sig lite grovt, men har väsentligen rätt. Man får räkna med att rätten vill ha en väldigt bra förklaring om polisen hittar falska sedlar hemma hos dig, annars blir det olovlig befattning med falska pengar och kan ge fängelse i högst två år, böter och fängelse högst sex månader för ringa brott samt minst sex månader och högst fyra år för grovt brott.

  Det är inte tillåtet att sprida kopior av sedlar, mynt eller något annat offentligt värdemärke som lätt kan förväxlas med äkta vara. Det är olaga spridande av efterbildning och kan ge böter.

  Särskilt att notera om penningförfalskning är att det är ett av få brott där man är skyldig att avslöja sådana brott om det kommer till ens kännedom, annars väntar ansvar för s.k. negativ medhjälp.

  Kommentar av Johan Tjäder — 25 juli 2010 @ 23:29

 56. Du kan ha handlat med rent guld – en klassiker i ämnet penningförfalskning.

  Kommentar av Johan Tjäder — 25 juli 2010 @ 23:35


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: