Christian Engström, Pirat

12 juli 2010

Tant Gredelins medicin för Littorin

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 14:40

Justitieminister Beatrice Ask (M) har länge velat att misstänkta sexköpare ska få skamstraff utan dom

Före detta arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har råkat ut för precis det som justitieminister Beatrice Ask tycker att all misstänkta sexköpare ska råka ut för.

Uthängd till allmänt skamstraff utan att någon dom avkunnats, för ett brott som (om det har begåtts) är preskriberat. Familjen (inklusive döttrar) informerade.

Det här tycker Beatrice Ask borde drabba alla sexköpare, alltså även de som inte är offentliga personer. Det var ju innebörden av hennes uppmärksammade uttalande om gredelina kuvert.

Littorin-affären
ger oss en möjlighet att diskutera hur rättsskipning a la justitieministern slår i ett konkret fall, och om vi tycker att det är rimligt att samma sak ska hända vanliga män som misstänks eller anklagas för att ha köpt sexuella tjänster.

Jag tänker inte ha någon synpunkt på rapporteringen runt Littorin själv. Han är ju offentlig person, och ingick i en regering som mycket starkt propagerade för sexköpslagen, och avser att skärpa den. Då gäller det andra regler.

Men för en vanlig privatperson skulle det vara helt orimligt att bli uthängd på det här sättet. Nu skulle väl Aftonbladet knappast upplåta hela sin förstasida till alla ”vanliga” män som anklagas eller misstänks för att ha köpt sex, men man kan ju tänka sig en gredelin websajt istället. Effekten skulle i alla fall vara att alla som känner personen snart får reda på det: familj, vänner, arbetskamrater, framtida arbetsgivare som googlar.

Allt för ett brott utan offer, som jag själv har mycket svårt att förstå varför det ska vara brottsligt överhuvudtaget. Det kan finnas en massa goda skäl att låta bli att besöka prostituerade, men det beslutet tycker jag ska ligga på det privata planet. Jag kan inte se att polisen ska behöva intressera sig för vad samtyckande vuxna kommer överens om för affärsuppgörelser. I vart fall inte så länge ett stort antal brott som faktiskt har offer avskrivs utan utredning på grund av ”resursbrist”.

Beatrice Ask har som justitieminister föreslagit att vanliga icke-offentliga personer som misstänks för sexköp ska få löpa gatlopp på samma sätt som Littorin nu får göra, utan att de ens behöver vara dömda för brott. Det är inte acceptabelt.

Det hade varit mycket bättre om Beatrice Ask hade avgått än att Littorin gjorde det. Justitieministern har betydligt mer att skämmas för.

…………

Andra som skriver: Oscar Swartz, Hax, Hax, Scratches and Dust, Aftonbladet, Expressen, SvD, DN, DN

Tags: , , ,

40 kommentarer

 1. Good point!

  Kommentar av Cattis — 12 juli 2010 @ 14:51

 2. Underbar poäng.

  Vore lite intressant om alliansen kunde sätta i system att prova Asks förslag på den egna gruppen först. Måste väl finnas några mindråriga politikerungar att ta kissprov på.

  Kommentar av smen — 12 juli 2010 @ 14:58

 3. Medhåll från Ove!

  Kommentar av ove snove — 12 juli 2010 @ 14:59

 4. ”Det hade varit mycket bättre om Beatrice Ask hade avgått än att Littorin gjorde det. Justitieministern har betydligt mer att skämmas för.”
  +1

  För övrigt kan man dra en liten parallell till IPRED-lagen som säger att de som döms att betala skadestånd kan bli tvungna att betala för en annons i tidningen där de berättar om sitt brott och straffet.

  Kommentar av Simon Strandman — 12 juli 2010 @ 15:06

 5. Men det borde väl stå ”vanliga män och kvinnor” iom att det finns ju även en del kvinnor som köper även om de inte är lika många?

  Kommentar av Gregor Samsa — 12 juli 2010 @ 15:13

 6. […] lånad från Christian Engström, som säkert lånat den från nån annan innan […]

  Pingback av Det här med sexköp « Klumpesnusk & Sheila — 12 juli 2010 @ 15:28

 7. Kan inte någon journalist ta och fråga justitieminister Beatrice Ask om just detta? Eller instämmer den svenska journalistkåren också i att moralpanik går före rättssäkerhet?

  Kommentar av Peter Harold — 12 juli 2010 @ 16:00

 8. -1

  Förslaget var visserligen ogenomtänkt och hon lär ångra det men det var ju aldrig ett seriöst förslag från henne i egenskap av justitieminister som Christian Engström och Rick Falkvinge vill låta påskina. En ogenomtänkt idé på ett seminarium, rent av en groda, men inte ett riktigt förslag. Gör det inte till något det inte är, det är oseriöst och det tyder på desperation från partiledningen att man klamrar sig fast vid den här typen av halmstrån. Ganska lågt också att utnyttja Littorinaffären till att ännu en gång älta det här.

  Kommentar av nejtillpirater — 12 juli 2010 @ 16:37

 9. Beatrice Ask har ju dessutom gjort en pudel offentligt, se bl.a. http://www.expressen.se/Nyheter/1.1929308/beatrice-ask-gor-en-pudel-om-sexkop

  Ingen kan ta Piratpartiet seriöst när man håller på så här!

  Kommentar av nejtillpirater — 12 juli 2010 @ 16:54

 10. @ Nejtillpirater

  Med all respekt – vilken svamp slickade du på under perioden när detta var på tapeten. Asken sa som du säger detta på ett seminarie men sedan försvarade hon det i minst 2 tidningsartiklar och utveckalde tankegången i minst en. Detta under en period av 1-2 veckor då hon rimligen borde haft tid att tänka efter.

  Nedu problemet är inte att det var ogenomtänkt – problemet är att hon inte ser något fel i det hon sa på seminariet och att hon bara mörkar med sin åsikt och anpassar vad hon säger till vad folk vill höra. Beatrice Ask är farligare för vårt sätt att leva än Osama bin Laden.

  Mvh
  Fredrik Larsson

  Kommentar av Fredrik Larsson — 12 juli 2010 @ 16:57

 11. @nejtillpirater

  Tydligen tar du ju Piratpartiet seriöst? Eller?

  Men men jag kommer av mej *waves to the troll nejtillpirater aka Urban aka 5 other IDs*

  Har inte sett dej på Ricks blogg på ett tag, vad hände?

  Kommentar av DanielS — 12 juli 2010 @ 17:16

 12. Missar jag länk-credden till skaparen av bilden Christian?

  http://valaffisch.se/wordpress/2010/06/29/fru-ask-och-rattssakerheten/

  Kommentar av Markus "LAKE" Berglund — 12 juli 2010 @ 17:22

 13. Lake,

  Tack, jag mindes inte var jag hade hittat bilden.

  Kommentar av Christian Engström — 12 juli 2010 @ 17:26

 14. Bilden av Littorin som en man typ Stig-Helmer (Lasse Åberg) gör detta till en mobbningshistoria inom politikerkretsar.
  Grabben har ju klart nått sin kompetensnivå. Antingen så går han under eller så går han stärkt ur detta.

  Men hittills har det inte varit brottsligt att vara dum i detta land.?

  Men denna enda frihet är kanske hotad?

  Kommentar av Thomas — 12 juli 2010 @ 19:11

 15. smen: Poängen är ej att föräldern blir kränkt av ett ”kissprov”. Det är ju barnet som blir. Föräldern har heller inte ansvar för sitt barns handlingar på samma vis som om Föräldern själv gjort något som han eller hon förespråkar borde vara olagligare.

  Kommentar av gastlind — 12 juli 2010 @ 19:53

 16. Nejtillpirater är ett troll som troligen har betalt av moderaterna för att sabotera en konstruktiv debatt.

  Kommentar av Putte — 12 juli 2010 @ 21:59

 17. Borde vi bestraffa Tiger Woods för att han bedrog sin hustru?
  Borde vi bestraffa Sven Otto Littorin för att han köpte sex og bedrog sin hustru?
  Borde iranierna bestraffa Mohammadi Ashtiani för att han bedrog sin man?

  Nej, sexköp är inte förbjudet i Sverige därför att på så sättet kan vi hindra att äkta män bedrar sina hustrur? Nej, vi begrundar sexköpslag på jämlikhet mellan könen. I andra länder det finns lagar som förbjuder prostitution, men de har en annan grund: att skydda familjen och hindra utomäktenskapliga sexuella relationer som hotar familj. De är stiftade mot äktenskapsbrott.

  När en äkta man bedrar sin hustru, hustrun kan lida när hon får veta om otrohet. Men det är inte våld mot kvinnor. På samma sätt att det inte är våld mot man när en kvinna bedrar sin make.

  Sexkjøp är brott eftersom där män utövar sin ekonomiska makt över kvinnor. Og därför man straffar inte kvinnan, utan bara mannen. Kvinnan bör inte vara en sak som en man kan köpa.

  Vi har fyra olika alternativ hur man kan förehålla sig till sexköp.

  1. Acceptera helt att kvinnan kan få ekonomiskt ersättning av mannen.
  2. Acceptera, att kvinnan kan ekonomiskt ersättning av mannen i långvariga relationer, men inte i tillfälliga relationer.
  3. Inte acceptera att kvinnan får ekonomiska föredelar av mannen varken i långvariga eller tillfälliga relationer, (exklusive att mannen betalar sin del av barnens kostnader).

  Den nuvarande sexköplagen påverkar till jämlikhet bar på nivå 2. Men på denna nivå det är fråga om bara om marginal ekonomiska siffror. De stora pengarna rör sig mellan män och kvinnor i äktenskap.

  Även om lagstiftningen om sexköp inte ännu har nått nivå 3, har flera och flera unga par valt att inte köpa eller sälja sex i sitt äktenskap och trots äktenskap har separata ekonomier mellan varandra.

  Kommentar av Rent Kärlek — 12 juli 2010 @ 22:24

 18. @Rent Kärlek, jag har blivit erbjuden sex i Sverige, Thailand och Tyskland, inte förens man kommit hem eller till hotellet säger dom att dom vill ha betalt, det är inte jag som begär att kompensera dom det är tvärt om dom som ber om kompensation för att ha sex.

  ur ett socialpsykologiskt perspektiv är ett äktenskap också ett prostitution, ett utbyte för nått som personen värderar i detta fall ”Kärlek”, i ett monogamiskt förhållande ger jag henne ensamrätt på min sexuella akt och förväntar mig då en likgiltig kompensation från min partner vilket att vi båda får betalt i det vi vill ha ömsesidig ”kärlek”.

  om jag då köper sex är det samma princip jag kompenserar min tillfälliga partner med pengar och jag kompenseras med sex och ett ömsesidigt utbyte har skett.

  sedan kommer allt klagande på trafficking eller de som tvingats till prostitution, då får man införa en institution som legitimerar prostituerad kanske ett slags Prostitutions ID eller nått liknande och det är enbart lagligt att köpa sex av personer som har sökt och fått ett sådan av ”Prostitutions Myndigheten” ungefär fack föreningen för porrstjärnor i USA som tvingar de som är medlemmar att göra Tester för sjukdomar regelbundet och liknande.

  det är dags att sluta göra saker olagliga och börja tänka på lagliga alternativ att överlagstifta eller förbjuda leder bara till grövre brott för om du begår ett brott kan du lika gärna begå ytterligare ett för du kommer ändå åka fast fast det andra brottet, det var därför man införde en straff skala men när dom skärper straff så rubbas skalan. vill dom få sving på rätts samhället måste man alltid ha lagliga alternativ.

  TEX en alkoholist rånar sällan en tant i en park för att få råd med alkohol för att det är inte olagligt att inneha eller konsumera alkohol, en narkoman där emot begår ofta många andra brott för att få tillgång och råd att konsumera sina droger. hans tanke bana är ”jag kommer ändå åka in för droginnehav då kan jag lika gärna råna tanten också”

  Kommentar av Anonym — 13 juli 2010 @ 4:52

 19. @DanielS

  Du vet nog mycket väl vad som hände i Ricks blogg, därför har jag inte skrivit där sedan jag startade min egen blogg. Rätt meningslöst att skriva i en censurerad blogg där t.o.m. inlägg som liknar mina inlägg raderas (enligt Rick själv). Se även http://nejtillpirater.wordpress.com/about/

  Nu när du fått trolla här så kanske du kan skriva vad du anser om sakfrågan, är det verkligen korrekt av Christian Engström och Rick Falkvinge att påstå att Beatrice Ask kommit med förslag i egenskap av justitieminister när det i själva verket var en groda på ett seminarium, en groda som hon senare har dementerat offtentligt? Jag anser att Christian och Rick för en förtalskampanj mot Beatrice Ask. När ska man släppa det här? Hur många pudlar krävs av Ask? Oskuldspresumptionen – en lek med ord. I piraternas ögon är en person genomrutten för all framtid baserat på ett ogenomtänkt uttalande som personen taget tillbaka. Patetiskt sa Bull.

  Kommentar av nejtillpirater — 13 juli 2010 @ 7:29

 20. @nejtillpirater

  Inte bara vidhöll hon sitt tankeförslag under flera dagar, hon antydde att kritiken mot förlaget och henne hade att göra med att det är valår!
  Som socker på grädden så uttryckte sig Reinfeldt, att det är inte en helt märklig tanke. I själva verket så är det en tanke helt uppåt väggarna för en justitieminister att yppa.

  Kommentar av Bo — 13 juli 2010 @ 7:40

 21. Håller med jag också… förutom i en sak! Det finns inga offentliga personer! Det finns offentliga ÄMBETEN, men inte personer! Offentliga personer är ett medialt ”hittepå” för att rättfärdiga orättfärdigt publicerande av människors privatliv. Något Piratpartiet borde ta till sig.
  Vill man värna den personliga integriteten så kan man inte tycka annat än att medias snaskande i människors privatliv borde, om inte förbjudas, så åtminstone regleras hårt.

  Kommentar av Tejpad — 13 juli 2010 @ 8:03

 22. […] mot Beatrice Ask Posted on 13 juli, 2010 by nejtillpirater Jag undrar hur länge Christian Engström och Rick Falkvinge ska föra sin förtalskampanj mot Beatrice Ask. Nog för att hon gjorde bort sig […]

  Pingback av Piratpartiet för en regelrätt förtalskampanj mot Beatrice Ask « Nej till pirater och Piratpartiet — 13 juli 2010 @ 8:07

 23. Beatrice Asks sexofobi är lika stor som Bodströms. Det är tragiskt. Ask står för det hon sa men inser förstås att det inte kan bli verklighet i en rättsstat. Men hon skulle vilja. Det räcker för att utvärdera henne. Bort!!

  Kommentar av Oscar Swartz — 13 juli 2010 @ 11:16

 24. […] Röda Malmö, Peter Andersson, Högbergs tankar, Jinge, Krassman, Mitt i Steget, Christian Engström, FotoLasse,Andra bloggar om: Opinionsundersökningar, Sven Otto Littorin, Fredrik Reinfeldt, […]

  Pingback av Trottens Betraktelser » Almedalsveckan en katastrof för borgarna — 13 juli 2010 @ 12:17

 25. Tyckar att han skall fråntas alla anspråk på pension och att han får gå på a-kassa som alla andra.
  Jag menar han är ju trots allt bara en vanlig brottsling som borde sitta i fängelse,
  men jag vet att lagen inte är lika för alla, har man pengar kan man göra vad man vill i det här landet.
  Roffe

  Kommentar av Roffe — 13 juli 2010 @ 13:01

 26. @Roffe, #25

  ”Jag menar han är ju trots allt bara en vanlig brottsling som borde sitta i fängelse”

  Så han är dömd på förhand i dina ögon? Trots allt tomt prat om oskuldspresumtionen som Piratpartiet sysslar med? Fast rättigheter vill man ju bara göra anspråk på när det är till piraternas fördel och speciellt om det kan fria Pirate Bay.

  Kommentar av nejtillpirater — 13 juli 2010 @ 13:11

 27. @nejtillpirater

  Ask försvarade offentligt, inför kamera, och i debattartiklar sitt förslag i över en vecka. Det där är inte fråga om en groda – och faktum är att om du skall såga Rick och Christian för att de fördömer hennes handlingar så måste du nog dra hela lagrådet, halva moderata partiet, samtliga tankesmedjor i Sverige, och till och med Tomas Bodström över samma kam.
  Vilket de för övrigt även gjort med de halvdussin förslag damen i fråga har lämnat in som lagpropositioner. En justitieminister vars kompetens mer eller mindre direkt ifrågasätts av lagrådet varje gång hon överlämnar en motion för övervägande bör man faktiskt ifrågasätta, och det kraftigt.

  Dina knärycksreflexer att skrika ”Så är det inte!!!” bara för att det är en piratpartist som yttrat sig är som alltid pinsamt roande. Och det hjälper inte att skriva det under fem olika namn som borta hos Rick heller.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 13 juli 2010 @ 15:27

 28. @nejtillpirater: du som så gärna kallar dig ”saklig”, är det ”sakligt”, anser du, att skriva om historien redan några månader efteråt?

  Som du till och med upprepar fast flera personer däremellan korrigerat dina uppenbara lögner?

  Kommentar av Christer — 13 juli 2010 @ 16:10

 29. @Scary

  Ask har gjort pudel, vad mer krävs?

  Och sluta med de där personangreppen. Jag har skrivit med ett och samma nick, Urban, i Ricks Blogg innan han började spärra min IP-adress och inlägg som liknade mitt och några andra personers, de blev också spärrade. Det faktum att du upprepar att jag skrivit under flera namn gör det inte till en sanning.

  @Christer

  Samma som ovan, Ask har gjort en pudel, vad mer krävs?

  Kommentar av nejtillpirater — 13 juli 2010 @ 19:04

 30. @nejtillpirater

  Hon tog ju tillbaka den pudeln, och skyllde kritiken på att det är valår!

  Kommentar av Bo — 13 juli 2010 @ 19:13

 31. @nejtillpirater

  Bara en sak – ekvivalenten till ”jag är ledsen att ni är så korkade och att ingen tänker på de stackars flickorna” är inte och kommer aldrig bli en pudel.
  Och det tyckte inte halva hennes egna block och den halvan av svenska folket som inte tillhör det.
  Men du älskar henne eftersom just piratpartister bloggar på platsen du snappar upp nyheter på?
  Läs nyheterna, människa. det är sannerligen inte bara vi.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 13 juli 2010 @ 19:50

 32. Utmärkt poäng. Hela denna affären stinker!

  Min blogg: http://ligator.wordpress.com

  Kommentar av jerlerup — 13 juli 2010 @ 23:42

 33. Är väldigt glad att CE sitter i EU-parlamentet. 🙂

  @nejtillpirater: Att rättsäkerhet inte betyder så mycket för justisieministern är väl ganska allvarligt? I en vettigare värld hade hon fått avgå. Men yttrandefrihet, rättsäkerhet och demokrati är kanske sånt som bara pirater tycker är bra.

  Kommentar av Mårten — 14 juli 2010 @ 19:50

 34. @nejtillpirater
  I din kommentar #26 skriver du ”Trots allt tomt prat om oskuldspresumtionen som Piratpartiet sysslar med?” i ett svar till ”Roffe” i kommentar #25.

  Vad i vad ”Roffe” skriver får dig att tro att han är piratpartist?

  Här har vi ytterligare ett ypperligt exempel på att du attackerar alla som inte tycker som du som om de är piratpartiser och därmed djävulens avkomma. *facepalm*

  Kommentar av nef — 17 juli 2010 @ 9:03

 35. @nejtillpirater
  om inte du trollar är fan jag ett troll dina presumtioner är inte tolkade ur ett perspektiv du bara bashar utan att lägga en grånad eller en fundamental anledning till ditt argument du försöker enbart göra en ”One Up” eller bli matad du är ett troll du har inte gett ett enda resonemang som inte varit grundat på att starta ett gräl från folk som är dumma nog att mata dig.

  kom igen grabbar MATA INTE TROLLET!

  Kommentar av Anonym — 18 juli 2010 @ 20:57

 36. @Anonym

  Varför inte? varje gång han kastar in ett härsket och illa genomtänkt argument på det viset han gör löjliggör han antipirater på ett sätt som får en att undra om han egentligen sitter och anti-astroturfar för att få ifpi att se ut som idioter.

  Gratis reklam skall man inte fnysa åt.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 19 juli 2010 @ 21:13

 37. Undrar om inte anledningen till att PP tappat så många sympatisörer kan stavas Scary Devil Monastery? För maken till självgod uppblåst mallig person får man nog leta efter.

  Kommentar av Rejserbil — 24 juli 2010 @ 15:33

 38. @”Rejserbil”

  Ännu ett nick ser jag. Och ärligt talat, ”Urban/nejtillpirater”, förolämpningar från dig tar jag vid det här laget ytterst lätt på. Sitter ”ni” och roterar fem-sex personer kring en och samma dator bara för att förtvivlat lyckas skjuta av fem-sex salvor mot personer som faktiskt hanterar fakta i stället för påhitt och lögn?

  Men jag förstår att någon som inte kan skriva ett inlägg utan tre lögner, två påhitt, litet hyckleri och en gliring tycker att det är både ful argumentationsstil och självgodhet när han får sanning och fakta i ansiktet.

  Den saken kan man inte göra någonting åt.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 24 juli 2010 @ 18:55

 39. ”Men jag förstår att någon som inte kan skriva ett inlägg utan tre lögner, två påhitt, litet hyckleri och en gliring tycker att det är både ful argumentationsstil och självgodhet när han får sanning och fakta i ansiktet.”

  Scary det där slår ju bara tillbaks på dig själv. Du beskriver ju ett typiskt Scary-inlägg.

  Kommentar av Nixon Kennedy — 24 juli 2010 @ 19:25

 40. Skriver jag med ”Nixon”, ”Stensson”, ”Artiel”, ”Frithiof”, ”Rejserbil” och hur många andra som sitter och roterar i skrivande vid en och samma dator med två minuters mellanrum? Jag tror det är dags för dig att gå och lägga dig nu, ”Urban”. Det är inte någon som går på det längre. Skrivs vid på måndag – om du har kläckt ur dig någon ytterligare vansinnighet tillräckligt roande för att det skall vara värt ett svar. 🙂

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 25 juli 2010 @ 14:03


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: