Christian Engström, Pirat

17 juni 2010

Grönast i den gröna gruppen

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 10:35

På ItsYourParliament.eu kan du kolla hur alla EU-parlamentariker har röstat

På websajten ItsYourParliament.eu kan du kontrollera hur de enskilda Europaparlamentarikerna har röstat, och jämföra det med de olika parlamentsgruppernas positioner.

Om man jämför mig med den gröna gruppen i Europaparlamentet, hamnar jag på svårslagna 100% överensstämmelse.

Jag är alltså grönast i den gröna parlamentsgruppen, enligt det här måttet.

Jag spöar inte bara svenska Miljöpartiets två representanter Carl Schlyter (85%) och Isabella Lövin (92%), utan även gruppledarna Daniel Cohn-Bendit (98%) och Rebecca Harms (99%).

Grönast av de gröna, således. 🙂

Betyder det här att Piratpartiet plötsligt har skaffat sig en miljöpolitik, och driver den hårdare och mer konsekvent än alla andra? Nej, inte alls.

Det betyder bara att jag har gjort precis det som Piratpartiet lovade före valet. Jag lägger all min kraft på informationspolitik, och följer gruppen som jag är med i i samtliga frågor som ligger utanför vår valplattform.

Hade jag gått med i den liberala gruppen istället, skulle jag ha varit lika trogen mot den.

Precis så här kommer vi att agera när Piratpartiet kommer in i riksdagen också. Det är själva kärnan i vår vågmästarstrategi. Vi stödjer den regering (röd eller blå) som ger oss det bästa budet när det gäller att försvara rätten till ett privatliv och övriga fundamentala rättigheter, och välja en positiv väg in i informationssamhället för Sverige och Europa.

I alla andra frågor stödjer vi regeringen vi har valt, vad var och en av våra riksdagsmän än må tycka privat i olika frågor.

Tanken bakom den här strategin är att vi ska vara lätta att samarbeta med för den som är beredd att gå oss till mötes i våra frågor. Det gäller både i EU-parlamentet och i den svenska riksdagen, när vi har tagit plats där efter valet.

Varken jag eller någon annan i partiet kan idag svara på om vi kommer att ge vårt stöd till Reinfeldt eller Sahlin efter valet. Det enda vi kan garantera är att vi kommer att satsa allt vårt politiska kapital på att Sverige ska väja en informationspolitisk kurs som befrämjar integritet, kunskap och kultur. Precis som vi gör i EU-parlamentet idag.

Så jag har inte plötsligt sprungit och blivit miljöpolitiker, och tänker inte bli det heller.

Fast lite kul är det ju förstås att jag kan reta mina gruppkamrater för att de inte är lika gröna som jag. 😉

…………

Uppdatering: Sajten votewatch.eu listar mig som mest grupplojal i hela parlamentet på 99.84%

En annan sajt som det är bra att ha länken till är EU MEP sök, där du lätt kan hitta de relevanta parlamentarikerna när du vill mejla dem om någon fråga.

Andra bloggar om: , , ,

35 kommentarer

 1. Här är en annan sajt där du också toppar: http://u.nu/3m42c

  Kommentar av Erik Josefsson — 17 juni 2010 @ 10:50

 2. Borde ge en stark signal till svenska riksdagspolitiker att PP håller sitt ord (så länge de följer oss i våra frågor). =)

  Kommentar av gastlind — 17 juni 2010 @ 10:52

 3. dödsläger, jaa… 😉

  Kommentar av Björn Odlund — 17 juni 2010 @ 11:16

 4. Faktum är att det säger något annat också. Det säger nämligen att den gröna gruppen har din hållning i PPs frågor. Annars hade du inte kunnat få 100% – GRATTIS!!!

  Mvh
  Fredrik Larsson

  Kommentar av Fredrik Larsson — 17 juni 2010 @ 11:52

 5. Du har också en bra närvaro vilket man kan tolka som att du plikttroget utför det jobb du är ålagd. Varför många andra har så dålig närvaro kan man fundera på.

  Kommentar av Slasher — 17 juni 2010 @ 11:54

 6. Är det många frågor där du har röstat mot din personliga övertygelse?

  Kommentar av Joakim — 17 juni 2010 @ 12:00

 7. Den gröna gruppen ligger rätt bra till i informationspolitik kan man väl också tyda in i detta.

  Det visar att det var rätt att välja gröna gruppen från början, och möjligen också att du har lyckats få resten av gruppen med dig på din linje. Det är lovvärt i sig.

  Kommentar av Johan Tjäder — 17 juni 2010 @ 12:08

 8. Och nästan bäst på närvaro…

  Du verkar dock ligga bäst till på närvaro bland svenskarna så vitt jag kan se. (kan också vara intressant för vår lokala kampanj i dessa politikerföraktets tider)

  Kommentar av Johan — 17 juni 2010 @ 12:11

 9. Äsch, det gällde nog den gröna gruppen…

  Kommentar av Johan — 17 juni 2010 @ 12:13

 10. Joakim skrev:

  Är det många frågor där du har röstat mot din personliga övertygelse?

  Antagligen, men i de flesta fall vet jag inte ens om det, eftersom jag inte sätter mig in i ärenden som ligger utanför Piratpartiets agenda.

  Kommentar av Christian Engström — 17 juni 2010 @ 12:25

 11. Kul att kunna reta gruppledarna at de inte är lika lojala mot grummen som du är. 🙂

  Kommentar av Markus "LAKE" Berglund — 17 juni 2010 @ 12:39

 12. Återigen känns det som att det var den bästa röst jag lagt i ett val hittills. Tusen tack för allt jobb du lägger ner. Det uppskattas verkligen!

  Kommentar av Lilleman — 17 juni 2010 @ 12:44

 13. […] Han är dessutom den mest lojale EU-parlamentariken som alltid röstar som sin grupp. […]

  Pingback av Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället » Christian Engström (pp) bäst i EU parlamentet — 17 juni 2010 @ 13:30

 14. Ett skämt. 100% agreement på alla områden är inte svårt att få för ett enfrågeparti vars fråga inte ingår i något av områdena som listas. Det betyder alltså i praktiken 100% walk-over.

  Kommentar av nejtillpirater — 17 juni 2010 @ 16:37

 15. Hmmm… – Christian Engström – apropå PP´s vågmästarstrategi, så löser det ju ej alls BlockeringsPolitikseländet, tyvärr tyvärr 😥

  Kommentar av Josef Boberg — 17 juni 2010 @ 18:05

 16. Jag antar att man får finna tröst i detta att vi nu har EN seriös parlamentariker i ETT parlament i Europa.

  Låt oss försöka få in fler, det vore inte dumt med några i Sverige från och med i höst till att börja med…

  Kommentar av Christer — 17 juni 2010 @ 21:45

 17. Underligt nog verkar Votewatch och ”It’s Your Parliament” inte räkna likadant. Votewatch säger 634 av 635 omröstningar, och ”It’s Your Parliament” säger 100% av 725. Är alltså EU-byråkratin så fruktansvärt rörig att man inte kan vara säker på hur många omröstningar som har hållits?

  Kommentar av Björn Persson — 17 juni 2010 @ 22:59

 18. @ Björn Persson,

  För att göra en lång historia kort: Ja.

  Dessutom är det så att de allra flesta röster man avlägger inte räknas på personnivå, utan man bara kollar om det blir majoritet eller inte med handuppräckning. De omröstningarna är alltså inte med i statistiken, för det datat finns inte.

  Det är bara när det är en så kallad ”roll call vote” (RCV i röstlistan) som man använder det elektroniska systemet och visar vem som röstade hur på stora tavlan.

  – Varför då, och är inte det helsjukt? undrar säkert någon.

  – För att det är så, och visst är det det, är svaret på de frågorna.

  Kommentar av Christian Engström — 17 juni 2010 @ 23:31

 19. Skoj 🙂 Men ni har fortfarande inte rett ut hur vågmästarstrategin går ihop med löftet att fälla varje regering som lägger fram en propp om datalagringsdirektivet.

  Kommentar av Micke vK — 18 juni 2010 @ 0:20

 20. @ Micke vK,

  Du har rätt, vi borde kanske förtydliga/förfina till ”fälla varje regering som lägger en propp om datalagring, om det finns någon alternativ regeringsbildare som inte är lika dålig, för i annat fall får vi vänta tills oppositionsledaren får lite vett i skallen”.

  Typ. 🙂

  Kommentar av Christian Engström — 18 juni 2010 @ 0:52

 21. En manuell trackback får du också:

  http://lakonism.blogspot.com/2010/06/ny-bemarkelsedag-17-juni-partipiskans.html

  🙂

  Kommentar av Markus "LAKE" Berglund — 18 juni 2010 @ 6:51

 22. ”Ett skämt. 100% agreement på alla områden är inte svårt att få för ett enfrågeparti vars fråga inte ingår i något av områdena som listas. Det betyder alltså i praktiken 100% walk-over.

  Kommentar av nejtillpirater — 17 juni 2010 @ 16:37”

  Vilket är precis det som Alliansen kontra Oppositionen kör med här i Sverige. Kul att du just utdömde samtliga sittande politiker i Svensk riksdag som ett skämt. Det är samma som vi anser för tillfället. Förutom M och S rör det sig om 100% walk-over från alla ”satellitpartier”.

  Det finns egentligen bara två detaljer där vi skiljer oss ifrån nuvarande partier – vi behöver inte blåljuga om vad vi står för och sedan bryta våra vallöften för att kunna få igenom vår politik.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 18 juni 2010 @ 9:53

 23. @Christian

  Haha, en guldformulering!

  Kommentar av Micke vK — 18 juni 2010 @ 10:09

 24. @Björn Persson

  På It’s Your Parliament medtager vi samtlige RCV i statistikken. Votewatch sorterer nogle fra, derfor er der også forskel på antallet af afstemninger hos votewatch (Loyalty to political group 634 out of *635* votes // Loyalty to country majority 464 out of *614* votes). Hvorfor votewatch gør som de gør, må du høre dem om – vi mener det er mest korrekt at medtage alle afstemninger.

  Det totale antal RCV er det samme hos votewatch og It’s Your Parliament.

  Kommentar av Niels E (Its Your Parliament) — 18 juni 2010 @ 11:41

 25. Den enda fråga under året där du enligt Votewatch röstade emot gruppens linje synes ha tillhört området ”Internal regulations of the EP” (som en av totalt fyra frågor inom det området). Kan du påminna oss om vilken fråga det var, och varför din röst skilde sig från gruppens i det fallet? Rörde den informationspolitik?

  Jag har ett vagt minne av att du skrev något om flyttcirkusen; kan det ha varit den..?

  Kommentar av Anders Andersson — 18 juni 2010 @ 19:02

 26. Jag tror att jag har hittat den (också med hjälp av Votewatch): Parliament’s calendar of part-sessions – 2011 den 19 maj, där 30 ledamöter i den gröna gruppen röstade mot och 17 (däribland Christian) röstade för. Gruppen var splittrad, med andra ord, medan de svenska ledamöterna övervägande var för (Marita Ulvskog röstade mot, och Alf Svensson avstod).

  Jag förstår fortfarande inte vad frågan handlade om, men det låter inte som något viktigt…

  Kommentar av Anders Andersson — 18 juni 2010 @ 19:27

 27. Jag minns faktiskt inte själv, för att vara helt ärlig, men det kan ha rört sig om just flyttcirkusen, och ett förslag om att slå ihop två stycken Strasbourg-sessioner till en, så att det i vart fall skulle ha blivit en Strasbourg-resa mindre.

  Kommentar av Christian Engström — 20 juni 2010 @ 10:19

 28. Jag misstänker att det blocket skulle vara det rödgröna. Trots allt är det de rödgröna som lovat riva upp FRA och IPRED. Men jag vill verkligen inte ha en rödgrön regering, så jag kan nog inte rösta på Piratpartiet, tyvärr.

  Kommentar av Erik Mattsson — 21 juni 2010 @ 20:25

 29. @Erik Mattsson

  Jag tvivlar starkt på att de ”rödgröna” vill göra sig av med vare sig IPRED eller FRA. Och dessutom kommer de släpandes med lik i lasten vid namn Bodström.

  Alliansen är fullständigt oacceptabel, men så även de rödgröna.

  Min tanke är att om PP kommer in så ändrar det på hela situationen. Etablerade partier kommer att se 4% som hänger i luften bara man blir mer IT-vänliga. I det läget hoppas jag att oavsett vilken regering vi får nästa mandatperiod så kommer Reinfeldt, Ask, Schlingmann och Bodström inte att existera ens i sinnevärlden i den regering som kommer mandatet efter det.

  Jag kan ta Sahlin och Wetterstrand i fyra år, om det innebär att ”Nya Moderaterna” och ”Förbudspartiet Oliberalerna” försvinner från den politiska kartan.

  Vi har det otrevliga valet att:
  1) Rösta på något vi tror på, och tvingas ta en stor sked skit i gröten på köpet,
  2) Rösta på Alliansen/rödgrönt – enligt tanken att det är bättre att gå med på prygel än att få det ovilligt.
  eller, 3) Sitta på sofflocket och inte ens kunna säga att man försökte få stopp på eländet.

  Vill jag ha rödgrönt? Nej. Lika litet som jag vill ha M. Men med PP i riksdagen finns en chans att få saker ändrade, det finns det inte annars. Och ärligt talat bryr jag mig inte i jämförelse om vi i fyra års tid får struket ROT och RUT, eller blir tvungna att betala 50 öre mer per liter bensin om alternativet är Reinfeldt och Tant Gredelin.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 22 juni 2010 @ 17:03

 30. Inte Tant Gredelin. Askmolnet.

  Kommentar av R.W. — 24 juni 2010 @ 11:27

 31. I had a look at that website, and noticed that Motti (the smile29 guy) was ranked as the 4th worst MEP. After refreshing the page five minutes later, he mysteriously moved to 30th worst — that’s +20 votes for him in literally five minutes.

  Looking at how little activity there is on the site, I would say *someone* is casting votes using different IPs to move Motti up to a better ranking!

  Kommentar av robert — 25 juni 2010 @ 0:47

 32. Motti is now one of the top MEPs! 😀
  This is actually rather hilarious.

  Kommentar av robert — 25 juni 2010 @ 15:03

 33. Well, we know of at least one anti-pirate ifpi sympathizer who likes to use multiple logins…:)

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 27 juni 2010 @ 12:15

 34. We have been looking at the log files and the explanation to the many votes on Motti is that there has been posted a link on Facebook directly to Motti’s profile page at Its Your Parliament. Many users – almost all with Italian IP-adresses – has followed the link and voted in favor or against Motti at our site.

  Kommentar av Niels E (Its Your Parliament) — 27 juni 2010 @ 14:59

 35. Bra jobbat Christian 🙂
  Bästa rösten jag lagt i ett val.
  Och nästa röst, på pp, i årets val kommer att bli minst lika bra!

  Kommentar av Malingo — 18 juli 2010 @ 18:40


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: