Christian Engström, Pirat

25 april 2010

Länkar om Censilia-direktivet

Filed under: Censilia,informationspolitik — Christian Engström @ 19:51

EU-kommissionär Cecilia Malmström avbildas så här på nätet

Många skriver kritiskt om förslaget från EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP) förslag att införa censur på nätet, Censilia-direktivet.

Blogge 之乎者也 är återigen lika pedagogisk som vanligt när han går igenom argumenten mot censur, och varför censur på nätet i alla fall inte fungerar.

Kapten Toqig skriver under rubriken ”EU-kommissionär hjälper pedofiler?”, och har en översättning till svenska av det (satiriska) engelska brevet från Europas cyberbrottslingar, som tackar kommissonär Malmström för det kontraproduktiva förslaget.

Henrik Alexandersson (Hax) skriver ”Nätcensur: vansinnigt var ordet”, och undrar om Cecilia Malmström verkligen menar att den tyska regeringen är vansinnig som kritiserar direktivet just för att det innebär censur.

We Rebuild Interfax har översatt Europaportalens intervju med Malmström till engelska.

Carl Johan Rehbinder, Satmaran, Skivad Lime, Magnihasa, Anders S Lindholm, Futuriteter, Farmor Gun, och Opassande kommenterar också.

Själv har jag lagt till en kategori ”Censilia” här på bloggen, där jag har samlat mina tidigare inlägg om Censilia-direktivet.

Censur i fredstid är inte en bra idé, vare sig på internet eller någon annanstans. Cecilia Malmström måste dra tillbaks det här förslaget omedelbart.

…………

Andra bloggar om: , , ,

11 kommentarer

 1. Nja, de vill ju inte ens se det som censur eftersom det är ”frivilligt”. Vad som händer om ingen operatör vill vara med på det här frivilligt framgår dock inte, mer än att inget land i EU kan välja att inte genomföra gemensamma beslut.

  Kan ett land få EU-böter för att det följer sin grundlag?

  Kommentar av Johan Tjäder — 25 april 2010 @ 20:01

 2. Tack för länkkärlek….hoppas hon tar in och lyssnar också!

  Kommentar av TOQig — 25 april 2010 @ 21:01

 3. Du skriver ofta om ”censur i fredstid”, det gör mig lite intresserad av vad är det för behov för censur som krigstid skapar?

  Kommentar av jkings — 25 april 2010 @ 21:48

 4. Jag säger inte att jag är för censur i krigstid heller, men när det är krig eller undantagstillstånd kommer ju saker i ett annat läge, och är landet i en desperat situation kan man möjligen diskutera upphävandet av vissa fundamentala rättigheter. Möjligen, eventuellt, och jag säger inte alls att jag är för det ens i så fall. Men under de omständigheterna accepterar jag rent teoretiskt att man för saken på tal.

  Men där är vi ju inte alls idag. Vare sig Sverige eller Europa är involverat i något krig där nationens överlevnad är hotad, så inte ens den ursäkten för att upphäva fundamentala rättigheter finns på bordet.

  Att jag skriver ”censur i fredstid” är bara menat som en reality check för dem som förespråkar censur, och en påminnelse om vilka extrema omständigheter som krävs för att det ska vara legitimt att ens föreslå det.

  Kommentar av Christian Engström — 26 april 2010 @ 8:21

 5. Jag förstår. Tack för svaret!

  Kommentar av jkings — 26 april 2010 @ 8:32

 6. 2 kap regeringsformen

  ”13 § Yttrandefriheten och informationsfriheten får begränsas med hänsyn till rikets säkerhet, folkförsörjningen, allmän ordning och säkerhet, enskilds anseende, privatlivets helgd eller förebyggandet och beivrandet av brott. Vidare får friheten att yttra sig i näringsverksamhet begränsas. I övrigt får begränsningar av yttrandefriheten och informationsfriheten ske endast om särskilt viktiga skäl föranleder det.”

  Detta gäller dock vanligt folk. Censurförbudet kan inte hävas genom denna bestämmelse eftersom förhandsgranskning och förbud mot tryckning är uttryckligen otillåtet i grundlagen.

  Kommentar av Johan Tjäder — 26 april 2010 @ 8:44

 7. Du skriver att censur i fredstid är en dålig ide, skulle det vara försvarbart i krigstider eller är det bara lite extra efterblivet nu?

  Kommentar av intefanny — 26 april 2010 @ 9:24

 8. […] 26 april 2010 in Cecilia Malmström | Tags: barnporr, blockering, internet, Piratpartiet I vissa kretsar på nätet fortsätter diskussionen om det förslag för att skydda barn mot utnyttjande och övergrepp som jag la fram för en tid sedan. Jag har mött stort stöd för förslaget, men det finns också en grupp bloggare som motsätter sig idén att webbsidor med barnpornografiskt innehåll ska kunna blockeras. Jag har förklarat här och här varför jag tror att det är ett viktigt redskap, och har egentligen inte mycket mer att tillägga. Att man är oense är del av politiken, även om jag tycker att man som folkvald bör kunna föra en sansad politisk debatt utan att ge sina meningsmotståndare öknamn. […]

  Pingback av En undran « Cecilia Malmström — 26 april 2010 @ 13:57

 9. […] Posted on 26 april, 2010 by nejtillpirater Christian Engström, ”Pirate MEP”, angriper EU-kommissionär Cecilia Malmström igen på sin blogg. Han kallar henne upprepat för Sensilia. När man fått slut på vettig argumentation så är det […]

  Pingback av Piratpartiet anser att Cecilia Malmström hjälper pedofiler « Nej till pirater och Piratpartiet — 26 april 2010 @ 16:43

 10. […] Frågan om nätfilter börjar segla upp på dagordningen. Tidigare har vi länkat två inlägg av nyss nämnde Anders R Olsson och ett av filterseminariets moderator Isobel Hadley-Kamptz. Diskussionen har fortsatt snurra runt på nätet, bland annat utifrån piratpartistiske europaparlamentarikern Christan Engströms blogg. […]

  Pingback av Nätfilters effektivitet och legitimitet : Cybernormer.se — 27 april 2010 @ 11:02

 11. Du också? Jag trodde faktiskt att du inte skulle delta i tramset med öknamn. Det här är en fråga där Cecilia Malmström (m.fl.) har de ”enkla” svaren, som är lätta att ta sig till, medan ni har de ”svåra” svaren som kräver större insikter och större kunskaper, och därför är mycket svårare att få ut. Jag förstår att det är frustrerande, men gräv inte ner er i skyttegravar såhär för den skull. Chansen att ”motståndarsidan” ska lyssna existerar knappt i och med det, och även chansen att åskådare ska lyssna kan minska.

  Kommentar av Per Starbäck — 27 april 2010 @ 11:56


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: