Christian Engström, Pirat

19 mars 2010

Årsmöte med stök i Piratpartiet

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 17:24

Läs mer hos Europaportalen

Den 12 — 25 april håller Piratpartiet årsmöte i forumet.

Valberedningen har lagt ett förslag till styrelse där jag inte finns med, men jag har deklarerat att jag står till förfogande för omval som styrelseledamot.

Årsmötet avgör hur det blir.

Läs mer om den interna konflikten i Piratpartiet hos Europaportalen, som har en utförlig artikel.

Och rösta på årsmötet den 12 — 25 april.

…………

Andra bloggar om: , , ,

55 kommentarer

 1. Man ska vara glad att någon vill bidra med stora summor, en eloge till vår MEP i EU. Att tillbakadragande ska ses som misstroendvotum finner jag befängt. Jag tror att medlemstalet i Piratpartiet kan ge mera i partistöd.Jag ser MEP’s bidrag som initialt för att få igång partiarbetet, så det verkar helt OK att begära tillbaka det när det inte längre behövs.

  Kommentar av huh noname — 19 mars 2010 @ 17:47

 2. @huh.

  Läs artikeln och berätta var det står att den anledningen du anför är samma anledning som MEP Christian Engströms.

  Försvara gärna beslutet, men hitta inte på saker som inte är med sanningen överensstämmande för att ursäkta det.

  Kommentar av scaber nestor — 19 mars 2010 @ 18:10

 3. Beror det enbart pga pengarna eller finns det ideologi bakom? Det är lite problematiskt med et parti bestående av både liberaler och kommunister.

  Kommentar av Fredrik — 19 mars 2010 @ 18:20

 4. scaber nestor: mina svar finns på din sida

  Kommentar av huh noname — 19 mars 2010 @ 19:16

 5. Jag ser inget konstigt i att Christian drar tillbaka ett privat lån till PPs styrelse. Skulle du låna ut dina privata pengar till människor du inte känner och därav vet vad de går för när du själv inte får sitta med och förvalta investeringen? Lånet går inte till PP som parti.

  Nyckelordet här är PRIVATA pengar. Partiet får fortfarande väldigt mycket i form av fiansiellt stöd av Christian i form av avlönade medlemmar i sverige etc. Detta trots att Christians mandat egenteligen bara rör EU delen.

  Argumentet att denna privata donation uteblir resulterar i att vissa personer inte kan anställas är tvivelaktigt. Budgeten för partiet fungerar som vilken annan budget som helst. Sviktar det på något håll skaffa då in mer kapital, bränn inte energin och tiden på att skapa onödiga rubriker över de donationer som inte blir av.

  Eller ännu bättre, varför inte satsa den energin och den tiden på att ta Piratpartiet in i riksdagen? Då kommer partistödet att lösa alla budgetproblem.

  Kommentar av Andreas — 19 mars 2010 @ 19:30

 6. Christian, du har mitt fulla stöd och jag kommer inte att rösta enligt valberedningens förslag; tvärtom förefaller det väl som den sittande styrlsen gjort ett enastående arbete och borde få fortsätta med det under förutsättning att dom själva vill!

  Keep up the good work!

  Kommentar av Peter — 19 mars 2010 @ 19:42

 7. Kommentar av Andreas — 19 mars 2010 @ 19:30

  ”Eller ännu bättre, varför inte satsa den energin och den tiden på att ta Piratpartiet in i riksdagen?”

  Jag håller fullkomligt med. Christian har jort sitt val, och det får man acceptera. Jag skulle föreslå
  att alla aktiva politiker, och medlemmar, innom Piratpartiet i stället ser på vad de har att arbeta med
  och utgå från det i stället för att kasta blogposter i huvudet på varandra. Dialog och debatt är bra, men
  inte om det stjäl fokus från där fokus behövs, Piratpartiets politik!

  Piratpartiet behövs i så stor utsträckning, med tanke på alla besynnerliga utspel från de ”etablerade”,
  att detta, enligt mig, är en fullkommlig ickefråga.

  Nu skall jag personligen försöka mig på något konstruktivt, så fort jag tänkt ut vad det kan bestå i.

  Vänligen
  -Isaksson

  Kommentar av Isaksson — 19 mars 2010 @ 20:09

 8. Christian och de övriga i nuvarande styrelsen har mitt fulla förtroende. Pratpellar som ”jag-har-inget-att-säga-men-pratar/skriver-mycket” som Bjärnemalm har sedan de gick med i PP hållit på så här, och ifrågasatt allt som går att ifrågasätta.

  Det är ett mycket märkligt beteende.

  Motståndarna till Piratpartiet och dess politik sitter givetvis inte med armarna i kors. Så klart så skulle det vara toppen för Piratpartiets motståndare att få in eget folk i PP:s styrelse.

  Piratpartiets politik behövs!

  Kommentar av Dennis Homo Sapiens Nilsson — 19 mars 2010 @ 21:28

 9. […] vilken tur att Ung Pirat har pengar så vi får chansen att överhuvudtaget synas i år, eller vad säger du Christian? Hej Styrelsen, Ett av valberedningens motiv till varför den inte ville rekommendera omval av mig […]

  Pingback av Christian martyr…? « Kapten TOQigs piratskepp — 19 mars 2010 @ 21:40

 10. CE: Stämmer det att det var du som gick med denna nyheten till Europaportalen? Notera att jag inte vill anklaga dig eller liknande, har bara hört ryktet och vill veta huruvida det stämmer direkt från ”källan”.

  Kommentar av Simon Rosenqvist — 19 mars 2010 @ 21:45

 11. På forumet skriver Christian så här:
  ”Precis som Mikael Nilsson också skriver har jag inte aktivt deltagit i det operativa arbetet som vice partiledare, och lär inte komma att göra det i framtiden heller. Det går inte från Bryssel, det måste vara någon i Sverige som har den funktionen.”

  Borde inte samma resonemang gälla för styrelsearbete ? Eller varför skulle det kunna bedrivas på ett bra sätt från Bryssel ?
  Det borde åtminstone vara en negativ faktor vid bedömningen av kandidater, det kan väl även Christian hållla med om ?
  Sedan är det möjligt att han trots detta kan tillföra så mycket att han ändå skulle kunna vara värd en plats.

  Christian har gjort ett kanonjobb så här långt men att lånet endast gäller under villkor att han själv får sitta i styrelsen låter inte bra.

  Kommentar av Anders — 19 mars 2010 @ 22:10

 12. Det känns som om valberedningen skulle behöva ett besök av SlösO, eftersom dem verkar tycka om tanken att någon ANNAN ska betala utan att kunna påverka vad pengarna ska användas till. Jag skulle vilja se hur länge ett företag skulle klara sig om ägarna inte har rösträtt och hur villiga dem då blir av investeringar. Självklart så ska inte CE uteslutas av valberedningen eftersom det är upp till oss medlemmar att bestämda, inte en valberedning med svagt mandat.

  Nej lite ödmjukhet inför det hästjobb som vår partitopp (och CE i synnerhet) gör för oss skulle inte skada.

  Kommentar av MRhama — 19 mars 2010 @ 22:26

 13. Det är synd att ett så nystartat parti skall redan behöva handskas med såna här sorgliga inre stridigheter. Det är knappast positivt för partiets utveckling. Jag tycker det är synd att du Christian inte är med för omval till styrelsen, samtidigt undrar jag om man skall kunna köpa till sig toppositioner inom ett parti bara för att man har mycket pengar (eller fixar lån)? Men det kanske är en norm inom politik att det är så man gör.

  Jaja, det är en sorglig historia. PP visar att PP inte är ett dugg annorlunda än andra politiska partier där man håller på med småsinta skitsaker.

  Kommentar av Samisin — 19 mars 2010 @ 23:13

 14. @Anders #11: Styrelsearbete och partiledningsarbete är väldigt annorlunda i hur mycket och när det tar tid i anspråk. Det första är i princip ett eller ett par möten (afk eller telefon) per månad plus inläsning som kan tas när man har tid över. Partiledningsarbete är mycket mer 24/7 där man måste vara relativt med i arbetet medan det pågår under dagens lopp.

  Ungefär.

  Kommentar av Björn Odlund — 19 mars 2010 @ 23:46

 15. […] Man tror att det går till på så sätt att Christian Engström blir arg på forumet och kanske sin blogg. Men det är så att Christian har lånat ut mängder med pengar till partiet. Dessa pengar skulle […]

  Pingback av Om framtidspartiet | Isak Gerson — 19 mars 2010 @ 23:49

 16. Jag skulle bara som hastigast vilja kommentera tre saker som tagits upp bland kommentatorerna här.

  För det första är det givetvis upp till medlemmarna att avgöra. Valberedningens förslag är varken mer eller mindre än ett förslag på vilka vi ansåg skulle vara den bästa styrelsen. Christian finns redan inkluderad i en rad motförslag mot vårt förslag och på årsmötet kommer därmed medlemmarna kunna avgöra vilken styrelse den vill se.

  Sedan angående det här med Christians lån.

  CE överför idag runt 25 000 kr till partiet var månad från den budgetpost som heter kontorsstöd inom EU. Den posten ligger totalt på ca 42 000 kr och dett är pengar som EU låter parlamentarikerna göra i stort sett vad de vill med. CE har väldigt generöst valt att donera dem till partiet. I det avtal som CE föreslog till partiet kring hans utlåning av en halv miljon ingick att om partiet inte kommer in riksdagen i höst och inte får partistöd ska de här kontorspengarna gå till att betala tillbaka skulden till honom. Vilket också kommer hinnas med innan hans mandatperiod löper ut. Med andra ord skulle pengar från ett konto som Ce har kontroll över användas till att betala tillbaka skulden till CE. Således fanns det ingen risk över huvud taget att CE inte skulle få tillbaks sina utlånade pengar eftersom det helt enkelt ligger utanför partiets kontroll att neka honom.

  Slutligen angående Dennis post om att partiets motståndare vill få in sina egna kandidater i styrelsen. Det kanske är fallet, men kritiken mot valberedningen har inte varit attt vi inkluderat felaktiga kandidater, utan att vi exkluderat CE. Även de bland de aktiva som kritiserat vårt förslag för detta har överlag varit positiva till de kandidater vi föreslagit. Finns det någon bland våra kandidater du tror är en infiltratör utifrån får du gärna peka ut den personen så att vi kan kolla närmare på den individen.

  Kommentar av Mab — 20 mars 2010 @ 0:00

 17. Det är märkligt hur det går att vränga till en naturlig reaktion.
  Det är sant att en hel del pengar kanaliseras från EU till PP via Christian och att han dessutom erbjudit ett personligt finansierat lån för att förstärka PP under valkampanjen. Valberedningen har sett det som ett problem att andra kan hamna i beroendeställning till en person som mer eller mindre sitter på dessa pengaströmmar och därför valt att eliminera problemet genom att inte ta med Christian.
  Vad är då naturligt att göra? Jo, att eliminera problemet så långt det går. Tidigare har Christian låtit andra ta beslut om EU-pengarna och nu tar han tillbaka löftet om lånet. Jag tror inte en sekund att det handlar om att köpa sig platser som ”Samisin” antyder i tidigare kommentar.
  Trist är det om den svenska jantelagen skulle lyckas dämpa PP:s starkaste spelare som satsar all sin tid, kompetens och pengar på projektet PP.

  Kommentar av Alvar — 20 mars 2010 @ 0:15

 18. […] Engström dragit tillbaks sitt lån till partiet till synes eftersom demokratin inte tycks behaga hans önskemål sitter vi i en lite tråkig sits. Människor vi behöver kan inte anställas, budgetar skärs lite […]

  Pingback av Projekt 500 Bäckar Små // Skivad lime — 20 mars 2010 @ 0:55

 19. Vill bara säga att jag läst igenom. Respekterar Christian och hans arbete.
  Ändå kan jag se fördelar med valberednings förslag. Mina tankar går mot att detta är en period i pp när yngre tar plats.
  Jag gör ju ingen hemlighet att jag suportar och stöttar de yngre i pp eftersom vi behöver en växling inom politiken i Sverige. Jag tror inte att det är speciellt för piratpartiet denna problematik, utan även andra partier kommer att få nytt blod i sina ådror.
  Christian är mycket viktig för pp Sverige. Men i vilken relation till pp får jag ta ställning till i val av ny styrelse med min röst.

  Kommentar av Anne Kekki Forshaga — 20 mars 2010 @ 1:53

 20. Se till att det går ut tydlig information till alla medlemmar om att det pågår ett kuppförsök. Om det bara blir aktivister som röstar finns risken att valberedningens förslag vinner.

  Kommentar av Aewheros — 20 mars 2010 @ 2:13

 21. Christian! Jag förväntar mej att du med din erfarenhet och klokskap istället för att minska PP’s chanser i riksdagsvalet genom att inte läna ut dina pengar som lovat. Söker kommunikation och lösningar på problemet. Ditt agerande spär på en redan infekterad arbetssituation. Vi behöver dina pengar för att med kraft kampanja i sommar. Tack / Mikke VL Kalmar ( oxo 50 år i år )

  Kommentar av Mikke Svensson — 20 mars 2010 @ 7:49

 22. Jag tycker du gör ett strålande jobb nere i Bryssel och du verkar på det stora hela vara en bra och sympatisk person.

  Jag kan dock inte se hur detta bråk kan gagna Piratpartiet. Att bråka på detta sätt offentligt är bara dumt, transparens eller inte. Det övergripande och gemensamma målet är ju ändå att få in pp i riksdagen. Samlas kring det istället för att delas kring annat.

  Läs Emmas kommentar på opassande, den var mycket tänkvärd!

  Kommentar av Tommy — 20 mars 2010 @ 7:59

 23. Jag tänker rösta för att Christian ska sitta i styrelsen.

  Kommentar av Lukas — 20 mars 2010 @ 9:31

 24. […] kan inte annat än hålla med opassande i att nu är det fanimej dags för ansvarspersonerna i Piratpartiet att skärpa till sig! Ni måste börja jobba åt samma mål och ta de nödvändiga beslut för att ta partiet över 4% […]

  Pingback av Växtverk och proffspolitik « obeveklig — 20 mars 2010 @ 11:01

 25. @Aewheros: Chilla lite, det pågår inget ”kuppförsök”, bara lite vanlig föreningsliv. Det tillhör spelreglerna att man ibland blir lite förvånad när en valberedning föreslår viss förnyelse. Man sitter inte på poster för evigt, bara för att man haft dem en mandatperiod.

  Kommentar av Jörgen L — 20 mars 2010 @ 12:01

 26. Det är inte så bra att ändra om i styrelsen nu när det riktiga arbetet börjar.
  Först och främst måste man få allting att rulla på i en bra riktning och sedan kan man börja arbeta mer med att förändra i styrelsen.

  Kommentar av Fredrik — 20 mars 2010 @ 14:10

 27. Jag kommer att rösta på den sittande styrelsen och sålunda i strid med valberedningens förslag. Den sittande styrelsen har gjort ett utmärkt arbete och skall därför inte bytas ut. Jag anser dock att dessa interna strider är skadliga för partiet. Diskutera gärna, men håll striderna innanför de egna dörrarna som varje familj gör.

  Även att mina sympatier ligger hos den sittande styrelsen kommer jag att bidra med 1000 kronor till 500 bäckar eftersom jag bedömer att partiet behöver pengarna.

  Kommentar av Juristen — 20 mars 2010 @ 14:23

 28. Kan man på allvar mena att det rör sig om en kupp bara för att valberedningen försöker få in lite förnyelse? CE skulle väl ändå ha inflytande i maktprocesserna med tanke på att han sitter i EP?

  Kommentar av Erik Thor — 20 mars 2010 @ 14:46

 29. Christian
  De som vill få något gjort inom politiken har mitt fulla stöd. Action är det som ränkas fram till valet. Det finns tyvärr en fraktion inom PP som mest liknar kårpolitiker. Jag tror att de aldrig kommer att leverera ett något mer än perfekt stavade protokoll.

  Kommentar av Martin — 20 mars 2010 @ 15:01

 30. Hmmm… – Christian Engström & Co – nu ser det ju ut som i ”de gamla vanliga partierna” även i PP, tyvärr tyvärr… 😥 – och opinionsbilden är ju som den är.

  Dags att fundera över en valsamverkan ❓ – undrar Josef B. 😉

  Kommentar av Josef Boberg — 20 mars 2010 @ 15:45

 31. […] neutral (men ärlig) i diskussionerna de senaste dagarna. Inte det lättaste ska väl sägas. Men Christian Engströms anklagelse om att valberedningen försöker göra nån form av kupp blev lite väl bisarr för att ha […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Näe hörrni, nu får ni ta och kamma till er — 20 mars 2010 @ 16:58

 32. Jag har följt PP under 4 års tid och min uppfattning är att Christian är den mest kompetenta personen i hela partiet. Just därför borde han sitta med i styrelsen.

  Kommentar av Albert — 20 mars 2010 @ 17:17

 33. Svar på fråga:

  Det var Europaportalen som hörde av sig och ville ha en intervju.

  Kommentar av Henrik Alexandersson — 20 mars 2010 @ 17:23

 34. CE: Jag har gjort två förslag och en partikamrat tog och komponerade ihop ett förslag ur dom. Sharing is caring. Då finns det tre styrelseförslag att rösta på om man får välja flera, så kallad acceptvotering.

  http://vbulletin.piratpartiet.se/showthread.php?t=24036
  http://vbulletin.piratpartiet.se/showthread.php?t=24170
  http://vbulletin.piratpartiet.se/showthread.php?t=24185

  Hoppas att någon av dessa förslag blir den nya styrelsen. Jag kommer att sätta in en lagom stor slant till partiet i förhållande till min fattigpension om det så sker.

  Kommentar av HR — 20 mars 2010 @ 17:36

 35. Om det skall röstas i Pirateweb på ett alternativt sätt som är föreslaget, då gäller Ja på dom tre förslagen ovan, Avstår på de förslagen där CE är suppleant och Nej för valberedningens och de förslag där CE inte ingår.

  Kommentar av HR — 20 mars 2010 @ 18:36

 36. Jag tycker det nog är bra anledningar som valberedning angav. Det är inte bra med för mycket beroende (makt) från en person. ”Power corrupts and absolut power corrupts absolutly” som det står i min signatur. Jag tycker du gör ett ypperligt jobb i EU och samtidigt vill jag ha ett starkt piratparti i Sverige. Därför har jag donerat till Projekt 500 bäckar ( http://www.skivadlime.se/2010/03/projekt-500-backar-sma/) så att vi ska kunna fortsätta utan allt för stora privata donationer.

  Kommentar av Slasher — 20 mars 2010 @ 19:05

 37. @Christian:

  Jag tycker det kan vara förvånande att kalla det ”stök” att det till ett styrelseval i ett politiskt parti finns fler kandidater än det finns platser. Det är absolut inget ovanligt i de etablerade riksdagspartierna heller. Du vet väl mer om de bakomliggande orsakerna antar jag.

  Även om anställare och anställd i allmänhet kan vara ledamot i samma styrelse, så tycker jag att det finns en uppenbar risk för delikatessjäv. Det vore ju dumt att förneka det, även om anställningarna är en av styrelsen sanktionerad ordning. Samtidigt ska man väga in att Piratpartiet är en liten organisation med små resurser. Man får ju ändå förmoda att om Piratpartiet hade haft andra resurser så hade de nu aktuella kandidaterna kanske inte stått på din avlöningslista.

  Omvänt kan man väl också fundera på hur kul det är att ha partiets styrelseledamöter som anställda.

  Oavsett vad valberedningen haft för motiv, så är frågeställningen relevant. Rent logiskt finns det andra alternativ för att lösa ut frågan, om det blir nödvändigt, t.ex. att de som väljs till styrelsen frånträder sin tjänst hos dig eller att de som är anställda hos dig inte kandiderar.

  Samtidigt väcks hos mig frågan om vilket valsystem som tillämpas i Piratpartiet när partistyrelsen utses. Det är ju en inte helt oviktig fråga i sammanhanget.

  Kommentar av Johan Tjäder — 20 mars 2010 @ 20:44

 38. @Johan Tjäder
  ”Rent logiskt finns det andra alternativ för att lösa ut frågan, om det blir nödvändigt, t.ex. att de som väljs till styrelsen frånträder sin tjänst hos dig eller att de som är anställda hos dig inte kandiderar.”

  Kan inte du ta en banklån på 500 000 kr och låna ut dem ovillkorat till Piratpartiet?? Så har vi ett alternativ för att ”lösa frågan”. (OBS IRONI)

  Ett annat alternativ är att de som vill sitta i styrelsen tar varsitt lån på 50 000 kr var och lånar ut dem ovillkorat till Piratpartiet!

  Det skulle vara hemskt intressant att se hur många som skulle kandidera då! Då får man facit på vilka som har ett brinnande intresse. Kan man inte få ett lån så kan man alltid be föräldrar och anhöriga att ställa upp.

  För många år sedan gjorde jag och några andra i styrelsen för Radioutgivareföreningen detta för att finansiera föreningens lobbying avseende införandet av ”fri radio” i Sverige. Var och en av oss tog ett lån på 80 000 kr för att finansiera föreningens verksamhet.

  Kommentar av Dennis Homo Sapiens Nilsson — 21 mars 2010 @ 0:05

 39. kupp och kupp kanske lite överdrivet. Förmodligen röstar jag på CE i styrelsen. Hoppas vi går stärkta ur det här lite stridigheter behövs alltid i ett parti. MAB gör oskså ett bra jobb i valberedningen passar han perfekt. Det behövs olika synsätt i partiet.

  Kommentar av Erik — 21 mars 2010 @ 1:24

 40. Har fullt förtroende för dig, Christian, och för resten av partiets ledning.
  Du gör ett fantastisk jobb!

  Men jag måste samtidigt erkänna att det ligger något i valberedningens resonemang.
  Det är klart olämpligt att en styrelseledamot får en sådan särställning som du
  onekligen skulle få, och att de andra styrelseledamöterna kan hamna i en beroendeställning till
  dig är orimligt.

  Jag hoppas det ordnar sig på ett bra sätt.

  Kommentar av JonasN — 21 mars 2010 @ 2:12

 41. @Dennis Homo Sapiens Nilsson

  Jag tror det är klart olämpligt om Piratpartiet kom att framstå som partiet där man kan köpa en plats i styrelsen. Likaså vore det olyckligt om det skulle krävas en finansiell insats från den som kandiderar till styrelsen.

  Piratpartiet skulle kanske fundera på att fråga sina medlemmar om pengar. Med nästan 50 tusen medlemmar är en halv miljon en droppe i havet. Om man bad alla sina medlemmar om 100 kr så skulle det ju bli nästan fem miljoner. Som du säger Dennis så får vi väl se hur lojalt det är i leden då.

  Piratpartiet skulle kanske också fundera på ”valobligationer” för de mer välbemedlade medlemmarna. En ”valobligation” är ett lån som bara betalas tillbaka om Piratpartiet kommer in i riksdagen. Då får man nämligen partistöd och har råd att betala tillbaka.

  Jag tycker det nog vore enklast om de kandidater som i dag får lön från Christian kunde deklarera att detta upphör om Piratpartiet kommer in i riksdagen. Innan dess, delikatessjäv eller ej, så vore det korkat att inte satsa resurserna där de behövs mest – på Piratpartiets förtroendevalda styrelseledamöter.

  Kommentar av Johan Tjäder — 21 mars 2010 @ 6:55

 42. Dennis & Johan:

  Det arbetas just nu på att försöka lösa den ekonomiska situationen genom mindre dontationer från medlemmar som kan tänka sig bidra men i en något mindre omfattning. Det projektet och hur det går hittar ni här:

  http://www.skivadlime.se/2010/03/projekt-500-backar-sma/

  Kommentar av Mab — 21 mars 2010 @ 15:43

 43. De motiv som valberedningen anger håller inte.

  Att CE inte skulle kunna ersätta någon annan och därmed förbättra styrelsen, bygger ju på den artificiella motsättningen att den föreslagna styrelsen redan är maximal storlek. Det är inte fel att valberedningen först bestämmer en målstorlek, men efter kritiken mot att inte återvälja CE, samt att propotionen nya mot sittande medlemmar riskerar att skapa diskontinuitet, så skulle naturligtvis valberedningen löst konflikten genom att lägga till CE till befintliga förslaget. Argumentet faller därmed platt.

  Att CE skulle diskvalificeras för att han under tiden fram till dess vi får andra finansiella källor fördelar de pengar vi får i EU samt till och med ett personligt lån, är helt orimligt. Han ska straffas för att han hjälper partiet finansiellt. Ska även Guldpirater därmed förbjudas i styrelsen? Givetvis vore det bättre om det inte fanns en finansiell koppling, vilket kan ordnas samma dag vi får partistöd, och sker redan nu med crowd funding, så problemet är tidsbegränsat. Dessutom måste det ju ha beaktats av styrelsen i samband med att det finansiella stödet accepterades. Varför vill valberedningen sätta sig upp mot styrelsen beslut i den frågan?

  CEs deltagandefrekvens är också irrelevant. Om det var sant och han blev återvald men för det mesta var frånvarande, varför skulle det vara ett problem enligt valberedningen?

  Slutsatsen blir att det finns andra anledningar; personliga konflikter, åsiktskillnader med och ömma tår hos UP, och kanske något mer. Som röstberättigad men utan kopplingar till partiets inre krets, är jag naturligtvis mest intresserad av det sistnämnda. Lite undrande är jag inför att valberedningen inte lyckades få 2 styrelseledamöter att svara på frågor om hur arbetet fungerat.

  Har valberedningen något konkret att invända mot CEs fortsatta arbete i styrelsen, eller är det bara stora egon?

  Kommentar av elak — 21 mars 2010 @ 19:05

 44. Ja rätt horribelt att man ska bli straffad för att man hjälper partiet ekonomiskt. Håller med ovanstående.

  Kommentar av Erik — 21 mars 2010 @ 23:43

 45. Eftersom Christian själv länkar till artikeln så antar jag att han inte ser några större fel i den.
  Jag noterar ett par uttalanden från Christian som jag undrar om han verkligen står för:

  ”Det är ett kuppförsök”
  På vilket sätt är detta ett kuppförsök ?

  ”Men både Rick Falkvinge och vice ordföranden Anna Troberg valdes 2009 på ett tvåårsmandat. Annars hade de också rykt, enligt Engström.”
  Vad finns det för grund för det uttalandet ?

  ”När jag föreslog lånet såg jag ju framför mig hur styrelsen skulle se ut de kommande åren. Men jag kan inte låna ut en halv miljon till några jag inte vet vilka de är.”
  Ska man kunna köpa sig en plats i Piratpartiets styrelse ?

  Kommentar av Anders — 22 mars 2010 @ 0:31

 46. @ Anders:

  Janne Lindgren i valberedningen skrev det i ett mejl till mig med cc styrelsen:

  Om vi hade haft den makten så är risken stor att Rick (som för övrigt valdes på två år förra året), Anna Troberg och Mårten hade blivit avsatta till det här årsmötet.

  Kommentar av Christian Engström — 22 mars 2010 @ 8:51

 47. @Christian

  Hur frestande det än kan kännas så tror jag det är kontraproduktivt att börja posta klipp ur mail eller diverse annat. Det leder debatten fel.

  @Piratpartister i världen

  Man får väl ha viss förtröstan i att medlemmarna väljer personer med klokskap och integritet. För att citera en viss statsminister: ”Alla tjänar om debatten lägger sig” och då menar jag frågan om valberedningen försökt kuppa och andra sidospår. Framhäv gärna vad var och en av kandidaterna kan ta med in i styrelsen och lita på att medlemmarna gör det rätta.

  Kommentar av Johan Tjäder — 22 mars 2010 @ 9:49

 48. Ni har ju triggat mig att försöka delta i årsmötet. Och givetvis rösta FÖR CE.

  Kommentar av Ludvig — 22 mars 2010 @ 11:35

 49. Men Christian!

  Nu läcker du ju till att börja med mail som var mellan mig och dig/styrelsen och det är väl inte något som ni i styrelsen ska hålla på och göra?

  Och om du ändå håller på och klipper in delar av mail, så varför inte ta och klippa in resten – du vet, det delen som sätter den meningen i perspektiv.

  Det här kommer från ett mail som jag skickade som en del av vad jag trodde var en privat dialog mellan mig och Christian/Styrelsen om det faktum att Christian påstod att vi i valberedningen hade ”avsatt” honom.

  ”Om vi hade haft den makten så är risken stor att Rick (som för övrigt valdes på två år förra året), Anna Troberg och Mårten hade blivit avsatta till det här årsmötet. Inte för att vi har nåt emot det arbete som de har lagt och gjort, utan för att det har varit många och långa diskussioner det senaste året om att separera just styrelsen och den operativa ledningen (där Rick har varit en av de främsta förespråkarna för detta). Utöver det så behöver vi dela upp så att folk inte sitter på för många poster samtidigt. Det är bara dåligt och leder till att folk riskerar att bränna ut sig och dessutom hindrar det nya förmågor från att komma fram – och vi borde alla veta vid det här laget att vi är för få som gör för mycket. Med en separation av posterna så blir det mycket lättare för nya och duktiga människor att komma fram.”

  Vi har ju i nästan ett års tid pratat om att separera styrelsen och ledningen och Rick har varit en av dem som har varit mest drivande i denna fråga.

  Jag har dessutom vid upprepade tillfällen frågat styrelsen om jag skulle ha tagit det faktum att jag inte fick förnyat förtroende att sitta i styrelsen vid det förra årsmötet som att jag hade blivit avsatt och har inte kunnat få svar på denna fråga.

  Jag tog det aldrig som att jag hade blivit avsatt, utan att annan kompetens än min behövdes i styrelsen och tyckte det var viktigare än om jag fick sitta med eller inte. Såhär i efterhand är jag glad över att jag inte har suttit i styrelsen det här året och jag tänker aldrig mer sätta min fot i valberedningen igen.

  Kommentar av Jan Lindgren — 22 mars 2010 @ 19:54

 50. ”och jag tänker aldrig mer sätta min fot i valberedningen igen.”

  +1 på det.

  Kommentar av Jonathan — 22 mars 2010 @ 20:23

 51. Då ångrar jag att jag var för pratig till valberedningen (via mail). Det kom sig av en bloggkommentar om vem man fjäskar med i valberedningen. Min linje på årsmötet är att ta bort valberedningen, men styrelsen kompromissar. Det vill säga att valberedningen skall ta fram kandidater till _alla_ personval i partiet, men att medlemsmöte väljer dessa kandidater som enskilda kandidater som ett primärval till riksdagsvalsedlarna. Schulzeranking är den mest optimala metoden vid personval. Den används i ett flertal större organisationer.

  HR

  Kommentar av HR — 22 mars 2010 @ 20:35

 52. Det är uppenbarligen väldigt viktigt för dig att sitta i styrelsen och jag ser att många vill att du ska sitta där också. När någon vill något så pass att de är villiga att göra så mycket som du är villig att göra brukar det bero på att man känner att man har något unikt att tillföra, så mina frågor är helt enkelt: Vad är det med just styrelsearbete som du anser är så engagerande för dig? Vad är det du vill åstadkomma i styrelsen genom ett eventuellt förnyat mandat förutom att ta partiet in i riksdagen då det redan känns givet? Vad är det som du är mest stolt över kring ditt tidigare styrelsearbete och vad styrelsen gjort under året? Vad anser du är unikt med dig som bara du kan tillföra i styrelsen? 🙂

  Kommentar av Leffe — 23 mars 2010 @ 12:16

 53. +1 på Leffe. Mycket bra! Jag är också nyfiken på just detta, det har ju mycket stor betydelse för oss som funderar på hur vi vill rösta på årsmötet. Är du snäll och svarar, Christian?

  Kommentar av Lena — 26 mars 2010 @ 13:12

 54. Du gör ett superarbete som bidrar att sprida piratismen i Europa och sedemera även världen, Christian. Hoppas ej partiet som sådant (riksdagsmöjligheter m.m.) skadas av ditt beslut. Tråkig situation. Men du har åstakommit mest av oss hittills så ingen kan direkt klandra dig för dina val. Även om de i värsta fall riskerar att sabba vårt gemensamma mål.

  Kommentar av gastlind — 30 mars 2010 @ 0:03


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: