Christian Engström, Pirat

10 februari 2010

Rysare om Swift imorgon

Filed under: informationspolitik,Swift — Christian Engström @ 15:40

Cecilia Malmström (FP) talar sig varm för Swift-avtalet

Imorgon torsdag kommer EU-parlamentet rösta om Swift-avtalet med USA. Blir det ett ja i parlamentet innebär det ett klartecken för att ge USA tillgång till våra banktransaktioner för att ”hitta terrorister”. Men det är inte alls säkert att parlamentet verkligen kommer att rösta ja.

När Swift-frågan var uppe i parlamentets utskott för mänskliga rättigheter LIBE, blev det ett nej till avtalet med röstsiffrorna 29 – 23. Men hur det kommer gå i plenum imorgon finns det nog ingen som vet.

Just nu pågår debatten i kammaren, och kan ses live på webben. När jag skriver det här står kommissionär Cecilia Malmström och talar sig varm för att låta USA få som de vill.

Piratpartiet kommer att rösta nej till avtalet, precis som vi sa i vårt pressmeddelande för ett par veckor sedan. Vi ser det som en oacceptabel kränkning av medborgarnas integritet att deras banktransaktioner lämnas ut till främmande makt utan att de på något sätt är misstänkta för brott.

Finns det konkreta misstankar mot en speciell individ har vi naturligtvis ingenting emot normalt polissamarbete över gränserna. Det finns det redan färdiga rutiner för. Men Swift-avtalet handlar om att föra över stora mängder rådata till USA. Det är något helt annat. Mark Klamberg förklarar.

Att det finns en chans att parlementet säger nej till Swift beror bara delvis på själva sakfrågan. Det har också att göra med sättet som frågan hanterades på av det svenska ordförandeskapet, under Fredrik Reinfeldts ledning. Hans sätt att visa öppet förakt för parlamentet har retat många här nere. Därför är utgången oviss.

Naturligtvis vore det bättre om vi kunde vara säkra på att parlamentet skulle rösta nej på grund av själva sakfrågan, att det inte är EU:s jobb att lämna ut privat information om medborgare som inte är brottsmisstänkta till främmande makt. Men om det blir ett nej för att parlamentet inte gillar att bli spottat på är det också okay. Ett nej är ett nej, oberoende av anledningen.

Fortsättning följer imorgon. Ibland är EU-politik ganska spännande.

…………

Andra som skriver om Swift-omröstningen: Aftonbladet, Aftonbladet, DN, SR Studio Ett, Satmaran, Hax, Röda Berget, Johan Westerholm, Tioockendroppe.

19 kommentarer

 1. När man lyssnar på debatten så verkar det som att den onda sidan (EPP, rådet, kommissionen) har gett upp hoppet om en JA-röst och istället satsar på en bordläggning. Hoppas att de övriga MEParna är tillräckligt smarta för att inte gå med på det.

  Kommentar av Sten — 10 februari 2010 @ 16:28

 2. […] Malm nybliven utrikespolitisk talesperson verkar mera vara en nybliven utrikespolitisk mussla. Engström levererar en salva från Piratskeppet i […]

  Pingback av Cecilia Malmström försvarar bank-avtalet med USA så öronen blöder « Röda Berget — 10 februari 2010 @ 16:53

 3. […] är ytterligare en del av USAs, EUs och regeringens våldtäkt på mitt privatliv. Aftonbladet.se, Christian Engström och flera kommentarer hittar ni under de olika inläggen jag länkat […]

  Pingback av Skönt att mitt privatliv blir våldtaget. « Ensson's Blogg — 10 februari 2010 @ 16:55

 4. Sedan så fattar jag inte hur man överhuvudtaget kan diskutera ett avtal som inte ger något tillbaka?
  Vill de spionera i våra bankuppgifter så får de väl för h-e lämna ut lite av sina egna.

  Man häpnar.

  Kommentar av Pedant — 10 februari 2010 @ 17:03

 5. Varför, VARFÖR???? Är det så viktigt för USA att kunna övervaka våra transaktioner???

  Handlar det om insider affärer måntro???

  Kommentar av JL — 10 februari 2010 @ 17:26

 6. Vad tror ni hade hänt om EUs ordförande ringt upp talmannen i USAs Kongress och tryckt på för att Kongressen ska lägga sig platt för administrationens redan påskrivna mygelavtal med EU (om t.ex. klimatåtgärder)?

  Kommentar av Daniel — 10 februari 2010 @ 17:43

 7. Stor skanadal. Den sittande regeringen kommer att gå till historien som regeringen som slutligt avskaffade demokratisk fri- och rättigheter i Sverige. Jag har röstat på Moderaterna sedan tidigt 80-tal. Aldrig mer!!

  Till alla andra säger jag; Mejla till Moderaterna, låt dem få vet att ni motsätter sig deras nyvunna stasimetoder.

  Kommentar av Krister Larsson — 10 februari 2010 @ 19:15

 8. Bildt ville så gärna vara tredje ”B”-net i trojkan: Bush, Blair, Bildt…

  Bildt har i hela sitt liv varit USA-kramare. Det spelar ingen roll vad USA gör, Bildt står på deras sida…

  Eller snarare,
  Bildt inser att hans chans till ”fame”, hans chans till att hamna i historieböckerna, är att liera sig med en större aktör än lilla Sverige, därför vill han gärna ha deras stöd. I övrigt är det Schröder, Nafta/Gazprom eller Lundin Oil som gäller.

  Denna inställning verkar Fredrik Reinfeldt ha övertagit. Varför ger sig inte USA på sveriges nästan totala nedläggning av sitt försvar? Räknar USA via Bildt/Reinfeldt att kunna ”överta” sverige via en svensk anslutning till NATO som säkerligen kommer att resa krav på en väldigt mycket upprustad krigsmakt?

  Tills dess att vi slutligt ansluts till USA så räcker det om vi deltar med trupp i Afghanistan, lyssnar åt USA medelst FRA och trumfar igenom total informationsåtkomst av vår ekonomi åt USA via SWIFT!

  Kommentar av Hans J — 10 februari 2010 @ 20:13

 9. Men… är det inte lika illa att EU själva har tillgång till bankdata? Eller har de inte det?

  Kommentar av Calandrella — 10 februari 2010 @ 20:43

 10. […] finns saker och ting som verkligen skulle behöva synas i sömmarna och i morgon så klubbas det om SWIFT i Europaparlamentet. Och inte en nyhetsstavelse om det i Aftonbladet eller på politikerbloggen.se. […]

  Pingback av Ursula Federlay « Ensson's Blogg — 10 februari 2010 @ 21:11

 11. Gammelmedia: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/dramatiken-tatnar-kring-swift_4242809.svd

  ”Under de sista dagarna har parlamentarikerna utsatts för massivt kampanjande från ja-sidan.”

  Kommentar av Albert — 10 februari 2010 @ 21:24

 12. Vi håller tummarna. Klart är det nej till SWIFT. Förbaskade USA!

  Kommentar av Rick — 10 februari 2010 @ 21:57

 13. Kommer inte detta lite VÄL lägligt???:

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/nya-bilder-fran-elfte-september_4243825.svd

  Kommentar av Harlekin33 — 10 februari 2010 @ 23:20

 14. […] artikel i SvD bekräftar de mail, jag har fått från svenska EU-parlamentariker. Socialistgruppen, med undantag från spanjorerna, gröna, liberala och vänstergruppen är emot […]

  Pingback av EU-parlamentet måste stå emot Rådet, Kommisionen och USA « Röda Berget — 11 februari 2010 @ 7:26

 15. […] 2010 – 7:08 am | by emma Swift låter nästan lite trevligt sådär, men egentligen är det en rätt tråkig historia. EU ska besluta om huruvida detaljer om européers privata ekonomi ska skickas över till USA i […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Övernakning och andra godsaker — 11 februari 2010 @ 8:09

 16. […] och vår Europaparlamentariker kommer att rösta nej. Det finns ingen anledning över huvud taget att ge USA data om våra […]

  Pingback av Rysare om SWIFT idag kl 12 | Rick Falkvinge (PP) — 11 februari 2010 @ 8:53

 17. […] Christian Engström, Johan Westerholm, Alliansfritt Sverige, Emil Isberg, Satmaran, Röda berget 1, Röda berget 2, […]

  Pingback av Åsa Westlund » Nej till SWIFT-avtalet — 11 februari 2010 @ 10:05

 18. […] Rysare om Swift imorgon […]

  Pingback av Swift: Seger! « Christian Engström, Pirate MEP — 11 februari 2010 @ 12:51

 19. […] Kent Persson säger att ensam är inte stark, Mary X Jensen skriver om meningslös social kontroll, Christian Engström skriver om digitala rättigheter, Mark Kamberg […]

  Pingback av Vi ska alltid vara steget före « Under den lugna korkeken — 11 februari 2010 @ 21:18


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: