Christian Engström, Pirat

6 februari 2010

MP tänker rösta ja till datalagringen

Filed under: datalagringen,informationspolitik — Christian Engström @ 1:16

Jakop Dalunde (MP), språkrör för Grön Ungdom

Jakop Dalunde (MP) återanvänder ett några månader gammalt inlägg av mig, och beskyller oss i Piratpartiet för att vara osakliga när vi påpekar att Miljöpartiet tänker rösta ja till datalagringslagen efter valet.

Remixer är bra, så på den punkten blir jag smickrad och glad. Men i sak bekräftar han bara precis det vi pirater har sagt. Miljöpartiet kommer att rösta ja till datalagringen, med motiveringen att de måste.

– Miljöpartiet vill inte ha datalagringen, och skulle helst se att vi lät bli att implementera datalagringsdirektivet i svensk lag, skriver Dalunde.

Det är jag i och för sig alldeles säker på att det är sant, och det tror jag ingen annan ifrågasätter heller. Men nu handlar det om hur de faktiskt kommer rösta, inte hur gärna eller ogärna de gör det.

Jag ifrågasätter inte ett dugg att Fredrik Federley verkligen inte ville ha FRA-lagen heller. Men han röstade ja i alla fall.

Precis som Miljöpartiet alltså kommer rösta ja till datalagringen.

Sverige måste inte alls införa datalagringsdirektivet. Vi kan hänvisa till Artikel 8 i Europakonventionen, som säger att var och en har rätt till skydd för sitt privatliv och sin korrespondens.

I våras skrev Erik Josefsson och Camilla Lindberg en gemensam debattartikel i SvD där de går igenom hur vi kan göra i detalj.

Det behövs inte ens så goda skäl som att datalagringen bryter mot våra fundamentala rättigheter och svensk grundlag, som i det här fallet. Vi har sagt nej till andra direktiv nej utan någon särskild anledning alls, förutom att vi tyckte att de var olämpliga. Läs mer om avloppsdirektivet.

Och om det nu verkligen skulle vara så att vi ”måste” införa datalagringen, varför ”måste” vi då inte införa euron, som vi lovade dyrt och heligt när vi gick med i EU? För på den punkten står väl MP fast vid att Sverige ska forstätta låta bli?

Piratpartiet är det enda riksdagspartiet som tar strid mot trafikdataregistrering.

Söndagen den 19 september i år är det val till riksdagen.

…………

Andra som skriver om datalagringsdirektivet: Hax, Hax, Scaber Nestor, Tord Oscarsson, Händelsehorisont, Magnihasa, Peter Madison, Opassande, Björn Felten, Sultan, Sagor från livbåten, Skivad lime, Mikael Nilsson, Tankar från rooten, Anna Troberg, Genom röda ögon, Liberal och långsint, Blågrön röra, Futuriteter, Rick Falkvinge, Anders S Lindbäck, Per pladdrar på, Nerikes Allehanda, Kristianstadsbladet, DN, SvD, SvD, SR Studio Ett, SR P3 Nyheter

Andra bloggar om: , , ,

40 kommentarer

 1. Det är ju en sak att vägra införa ett direktiv om ingen protesterar, men hur blir det nu när Domstolen har fastställt att Sverige bryter mot fördraget. Vår chans att få det prövat i EU:s rättsordning är väl försutten nu?

  Det är inte riskfritt att bryta direktiv. Kommissionen kan gå in med en fullgörelsetalan och be domstolen döma ut skadestånd. Enda hoppet där är väl att det är Cecilia Malmström som får frågan på sitt bord.

  Kommentar av Johan Tjäder — 6 februari 2010 @ 1:41

 2. Utdömda skadestånd spelar egentligen inte heller någon som helst roll, eftersom EU inte har någon kronofogdemyndighet eller motsvarande i Sverige.

  Så länge Sverige är nettogivare till EU, så är det bara att rama in och hänga upp böteslappen på väggen.

  Kommentar av Rick Falkvinge (PP) — 6 februari 2010 @ 6:42

 3. Man får gratulera sossarna som har lyckats få till ett samboförhållande med MP – deras egen lilla Anna Anka som gör vad hon tror är bra för förhållandet vare sig hon själv vill eller inte:

  http://www.familjeliv.se/Forum-9-191/m47359099.html

  Kommentar av Kalle O'Cain — 6 februari 2010 @ 6:51

 4. Tja, om EU försöker pressa oss i frågan, så är det väl bara att tala om för dem att antingen så gillar de läget eller så lämnar vi EU.

  Kommentar av Anders Troberg — 6 februari 2010 @ 6:56

 5. Tja, om EU försöker pressa oss i frågan, så är det väl bara att tala om för dem att antingen så gillar de läget eller så lämnar vi EU.

  Ja efter åratal av psykisk misshandel måste man väl ha rätt att skiljas.
  Vi betalar gärna rättegångskostnaderna.

  Kommentar av Pirat så klart — 6 februari 2010 @ 8:15

 6. Vi behöver inte hota med att lämna EU. De kommer inte att sparka ut oss, och vi har ingen anledning att lämna dem bara för att vi inte kränker våra medborgare på befallning.

  Ett enkelt ”nej, vi tänker inte göra det här” räcker utmärkt.

  Kommentar av Rick Falkvinge (PP) — 6 februari 2010 @ 9:33

 7. Gudrun Shyman saeger bara nej till valsamarbete foer att Piratartiet inte vill samarbeta.

  Hon mailar till oss: ”…så länge som
  Piratpartiet inte är intresserade är det nog bara att konstatera att det inte blir någon ”samling”…

  Kommentar av mrperfect72 — 6 februari 2010 @ 9:38

 8. Bra skrivet! Miljöpartiet är det enda riksdagsparti jag ser som någorlunda vettigt, vilket jag har skrivit lite om. Tyvärr blir man som man umgås, och de satsar på att hamna i regeringsställning med såväl Socialdemokraterna som Vänsterpartiet.

  Kommentar av Caspian Rehbinder — 6 februari 2010 @ 10:02

 9. Centerpartiet ville inte införa Ipred, men gick med på det ändå. Tyvärr kan man nog inte säga att det är ”tanken som räknas” inom politiken. Väljarna röstar inte på det parti som har de vackraste önskedrömmarna utan det parti som har störst chans att realisera så mycket som möjligt av den politik som de vill ska drivas.

  Kommentar av Tor — 6 februari 2010 @ 10:15

 10. Skillnaden mellan vad olika partier kan göra beror väl mest på vilket mandat de söker från sina väljare. Anser Dalunde att all makt utgår ifrån EU-kommisionen eller att all makt utgår ifrån folket?

  Kommentar av Robert Andersson — 6 februari 2010 @ 10:30

 11. […] MP tänker rösta ja till datalagringen « Christian Engström, Pirate MEP […]

  Pingback av jardenberg kommenterar – 2010-02-06 | jardenberg unedited — 6 februari 2010 @ 11:08

 12. Det kanske är att ta i att PP är ett riksdagsparti 😉

  Kommentar av Rickard Nordin — 6 februari 2010 @ 11:35

 13. Det allra viktigaste är att påpeka just att miljöpartiet till 99% i praktiken kommer fokusera på att driva miljöfrågor ( det borde väl vara självklart för de flesta..? ) Om inte MP gör ett superduperrekordval ( typ får fler mandat än M eller S.. ) så kommer alla deras resurser gå till att driva igenom alla miljöfrågor de någonsin kan få upp på bordet.

  Kommentar av gastlind — 6 februari 2010 @ 12:32

 14. Vad är det för mening att rösta på ett parti om dom endå ska gå emot deras policy.

  Ja till personval till regeringen! Det skulle öka chansen att det blir rätt person på rätt plats, och mer dramatiska diskutioner i riksdagen.

  Kommentar av oldie — 6 februari 2010 @ 13:11

 15. ”Piratpartiet är det enda riksdagspartiet som tar strid mot trafikdataregistrering.”

  – NEJ

  Nyligen spred ni ju också lögner om att Vänsterpartiet skulle rösta för datalagringsdirektivet. Se bland annat, http://minimaliteter.blogspot.com

  Dessutom är Piratpartiet inget riksdagsparti, och har heller ingenting där att göra. Skaffa en ordentligt plattform och en utstuderad helhetspolitik först. Ställer man upp i riksdagsvalet ska man vara beredd och klara av att styra Sverige.

  Kommentar av Mikael Ekvall — 6 februari 2010 @ 13:12

 16. Mikael: Helt åt helvete fel!

  ALLA nuvarande riksdagspartier var ”enfrågepartier” i sin ungdom. Politiken utformas med tiden i de frågor som inte tillhör ”kärnfrågorna” eller ”hjärtefrågorna”, men det är något som i allmänhet förändras över tiden. Titta exempelvis på MP, riksdagens näst yngsta parti. De kunde inte i din mening ”styra Sverige” i första valet de kom in i riksdagen.

  Kommentar av gastlind — 6 februari 2010 @ 14:44

 17. Mikael: Det finns inget som helst krav i Svensk lag på att ”ha åsikter i alla frågor” för att få ställa upp i riksdagsval.

  Att säga så är att stå emot svensk vallag för att du inte gillar ett parti. Att inte tycka om de demokratiska förutsättningar vi har i Sverige.

  Att vara företrädare för ett parti som ljuger och försöker mörka hur man agerar i vissa frågor är därmot djupt illojalt mot medborgarna. Då förtjänar man att förlora platser i riksdagen till partier som tar sitt uppdrag på allvar.

  Kommentar av Daniel Wijk — 6 februari 2010 @ 14:59

 18. ”ALLA nuvarande riksdagspartier var ”enfrågepartier” i sin ungdom.”

  Om man räknar ideologi som ”en fråga”, men där får du nog statsvetarna emot dig.

  ”Mikael: Det finns inget som helst krav i Svensk lag på att ”ha åsikter i alla frågor”

  Jag är fullt medveten om det, jag läser bland annat statskunskap så jag är på det klara med vad de olika lagarna säger, men jag tycker att ett parti bör ha en sådan helhetspolitik och det är min fulla rätt att också uttrycka den åsikten.

  ”Att vara företrädare för ett parti som ljuger och försöker mörka hur man agerar i vissa frågor är därmot djupt illojalt mot medborgarna. Då förtjänar man att förlora platser i riksdagen till partier som tar sitt uppdrag på allvar.”

  Här skulle jag kunna säga, ”den som det, han var det”, men det tänker jag inte göra. Och respekt till Engström som i sin rubrik skriver ”MP” och inte som flera riksdagskandidater som har skrivit ”MP och V” utan ha något som helst fog för det.

  Vad är det förresten som mörkas? Det finns vanligtvis protokoll man kan granska, eller gedigna principprogram att läsa.

  Kommentar av Mikael Ekvall — 6 februari 2010 @ 15:38

 19. ”den som sa det, han var det”,
  Skall det naturligtvis vara, men jag antar att ni fattande vilket ordspråk jag syftade på.

  Kommentar av Mikael Ekvall — 6 februari 2010 @ 15:40

 20. @ Mikael Ekvall

  ”Dessutom är Piratpartiet inget riksdagsparti, och har heller ingenting där att göra. Skaffa en ordentligt plattform och en utstuderad helhetspolitik först. Ställer man upp i riksdagsvalet ska man vara beredd och klara av att styra Sverige.”

  Vad får dig att tro att man behöver en helhetspolitik på alla områden bara för att vara ett riksdagsparti? Det finns gott om andra partier i riksdagen som kan hantera dessa frågor. Det är bara bra att få in lite spetskompetens emellanåt.

  Kommentar av grohet — 6 februari 2010 @ 15:42

 21. Mikael:
  Piratismen är en ideologi också, utgående från en eller ett fåtal viktiga utgångspunkter, precis på samma sätt som socialismen, konservatismen, environmentalismen ( översättning? ) m.fl. Om statsvetare påstår att PP är ett ”enfrågeparti” ( i meningen att de ”saknar ideologi” ) så tyder det i första hand på att de är dåligt pålästa och uppdaterade på sitt område. Nej begrepp som ”enfrågeparti” eller ”missnöjeparti” är betydligt vanligare att politiska motståndare använder sig av i debatten. För att helt enkelt smutskasta sina motståndare. I praktiken är det enda som det avslöjar förakt och oförmåga att sätta sig in i den ”andra sidans” situation och sätt att tänka.

  Jag tycker tvärt emot dig att det är viktigt att framförallt små partier tydligt förklarar just vilka frågor som är _allra viktigast_ för dem. Som de verkligen kommer lägga krut på. Allt annat – till exempel att säga vad man ”tycker” men egentligen inte _prioriterar_ är tomt prat och göder politikerföraktet i vårt land. Små partier _ska_ vara smala, för de kan inte trovärdigt påstå sig kämpa för en bred politik. De skulle aldrig få igenom något då.

  Kommentar av gastlind — 6 februari 2010 @ 15:53

 22. Mikael Ekvall: Jag som trodde att partierna själva hade ansvar att förmedla vad dom har för politik. Här tycker du alltså att piratpartiet har ansvar att utreda vad alla andra partier har för politik när dom inte själv förmår förmedla detta tydligt?

  Kommer du att ge bidrag till piratpartiet öronmärkt för detta eller är det bara någonting du skrev för att du inte kunde försvara dig på annat sätt?

  Att MP inte kan vara tydliga är deras problem. Något som dock ÄR tydligt är att dom inte står för den politik dom själva vill föra längre.

  Hur man kan försvara det är långt bortom min förståelse.

  Kommentar av Daniel Wijk — 6 februari 2010 @ 17:20

 23. @Mikael Ekvall

  Kul att läsa att du studerar statsvetenskap. Vad menar du med helhetspolitik, och varför är en sådan nödvändig? Måste verkligen alla ledamöter i en riksdag ha en heltäckande agenda eller räcker det med att vissa har små men viktiga politiska pusselbitar som kan fogas in i övrig politik? För egen del skulle jag kunna tänka mig en röst på Liberala Partiet, enbart i syfte att visa mitt missnöje med de statskramande övervakningshetsande kontrollbehovspartierna.

  Kommentar av Robert Andersson — 6 februari 2010 @ 17:27

 24. […] Via de sociala medierna sprids snabbt kunskap om positioneringar från de politiska partierna, just nu t ex till EU:s […]

  Pingback av Kampen om kunskapen – en valfråga 2010? « VÄNSTRA STRANDEN — 6 februari 2010 @ 17:27

 25. ”Kommer du att ge bidrag till piratpartiet öronmärkt för detta eller är det bara någonting du skrev för att du inte kunde försvara dig på annat sätt?”

  Nu förstår jag inte vad du menar, du tycker att jag personligen av mitt studiestöd skall bidra med likvida medel? Dessutom anser jag att jag inte behöver försvara mig, har inte direkt kommit några argument, varken från min sida eller från de som svarat. I en diskussion lyssnar man på varandra och säger vad man tycker, försvar känns som något som är icke-nödvändigt i det läget.

  Men jag har i och för sig en fråga som vore intressant att få besvarad. Piratpartiet tar inte ställning i höger/vänster frågor, men ändå verkar alla dess aktiva medlemmar kalla sig för socialliberaler, en klart borgerlig hållning, hur kommer det sig?

  Kommentar av Mikael Ekvall — 6 februari 2010 @ 20:02

 26. Mikael Ekvall: Jag skrev att MP är enormt otydliga och att det är en strategi i sig. Att då gnälla för att ingen förstår vad man säger är att skylla på andra och ignorera sitt eget ansvar i kommunikationen.

  När man sedan säger att man gör precis det kritikerna påstår att man gör och sedan i samma andetag säger att kritikerna har fel då är man inte bara en hycklare utan även en lögnare.

  Jag är förresten inte alls socialliberal och har aldrig kallat mig själv det så det verkar som du bara skriver vad som faller dig in. Hör förresten med Amelia om hon anser sig borgelig så kommer hon troligtvis skaka på huvudet när hon läser det.

  Är du enbart ute efter att hämnas för att vi är elaka mot ditt kära MP när dom hycklar? Om inte så kanske du ska lägga skulden där den bör ligga: hör Miljöpartiet för att dom återigen överger sina principer.

  Kommentar av Daniel Wijk — 6 februari 2010 @ 21:46

 27. Mikael: Finns både vänsterpirater så väl som högerpirater. Den enda gemensamma faktorn att vi tycker att piratfrågorna är viktigare än de ekonomiska, även om vi privat förstås har åsikter i de frågorna. En vanlig missuppfattning är att högersympatisörer tycks tro att ”piraterna är ju bara vänsterungar som vill ha allt gratis”. Så är det förstås inte. Själv är jag liksom Rick och flera andra ”högerpirat”, men som sagt har Amelia och väldigt många andra pirater hoppat på skeppet från andra hållet 😉

  Både vänstern och högern kommer fortsätta förlora väljare till oss så länge de ignorerar eller aktivt motarbetar oss i våra frågor.

  Kommentar av gastlind — 7 februari 2010 @ 0:00

 28. Min tolkning har alltid vart att MP skulle rösta ja till diktatur bara de i gengäld fick göra om Sveavägen till en gågata.

  Kommentar av kenny_lex — 7 februari 2010 @ 1:05

 29. Till Daniel Wijk; ”Men jag har i och för sig en fråga som vore intressant att få besvarad. Piratpartiet tar inte ställning i höger/vänster frågor, men ändå verkar alla dess aktiva medlemmar kalla sig för socialliberaler, en klart borgerlig hållning, hur kommer det sig?”

  Var någonstans kallar jag dig för socialliberal? En klar fråga som inte riktar sig på dig personligen, det antar jag att du kan läsa eller skall du förvränga allt jag skriver?

  Och jag har aldrig skrivit att jag är anhängare till MP och jag kommer heller inte att bli det. Jag är Vänsterpartist, och har varit medlem i Ung Vänster sedan 1998. Och jag har inte en enda gång försvarat MP i denna kommentarstråd, du har livlig fantasi min vän. Jag är själv emot datalagringsdirektivet, och även Vänsterpartiet är emot och kommer rösta nej.

  Kommentar av Mikael Ekvall — 7 februari 2010 @ 9:36

 30. till gastlind : ”Både vänstern och högern kommer fortsätta förlora väljare till oss så länge de ignorerar eller aktivt motarbetar oss i våra frågor.”

  Det är möjligt,men det är ju därför jag tycker det är så tråkigt när flera piratpartister i sina bloggar inte bara skriver att MP skall rösta för datalagringsdirektivet utan även att V tänker göra så, det det inte stämmer för fem öre. Det är en priatlögn som seglat upp under de senaste dagarna att V skulle rösta ja. Både Ohly och Åström har klart sagt nej, och förtydligade detta ytterligare en gång igår. Har Vänsterpartiet för bra integritetspolitik så pp måste ljuga den dålig? Bara en fråga.

  Kommentar av Mikael Ekvall — 7 februari 2010 @ 9:40

 31. För att förtydliga ytterligare en gång, alltså, jag är inte Miljöpartist jag är Vänsterpartist.

  Jag ville bara bara uttrycka åsikten om att det är tråkigt att en den medlemmar i (pp) ljuger och skriver att V kommer rösta för direktivet när så inte alls är fallet, en del av er har bara skrivit MP i sina rubriker, och det är bara att skicka en eloge till er som håller er till sanningen, men andra har skriver ”V och MP röstar för direktivet”, alltså en ren och skär osanning, det vände jag mig emot.

  För det andra så sa jag bara min personliga åsikt om att alla partier som ställer upp i riksdagsvalet bör vara beredda att styra landet, och det är alltså MIN PERSONLIGA ÅSIKT, och bara för att jag uttalade den tyckte tydligen någon att jag skulle betala bidrag till (pp) för att de skulle utreda saken? Hallå någon hemma?

  Kommentar av Mikael Ekvall — 7 februari 2010 @ 9:49

 32. @Mikael Ekvall: Om du verkligen studerar statsvetenskap, då borde du faktiskt ha insett att höger/vänster inte längre är relevant i svensk politik, idag går skiljelinjen mellan frihetligt och auktoritärt, vilket Piratpartiet och Sverigedemokraterna är yttringar för, de båda är barn av sin tid. Har du mycket gamla lärare som fastnat mentalt i en annan tid?

  Kommentar av steelneck — 7 februari 2010 @ 20:39

 33. Det blir nog BlockPolitik = BlockeringsPolitik en valperiod till – tror Josef B. 8)

  Kommentar av Josef Boberg — 7 februari 2010 @ 22:29

 34. Namnet datalalagringslagen ett olyckligt val av namn ur integritetsperspektiv. Om man fick önska fritt borde det ändras till dataraderingslagen.

  Kommentar av Martin — 8 februari 2010 @ 2:32

 35. @Martin – mitt i prick, verkligen… 🙄

  Kommentar av Josef Boberg — 8 februari 2010 @ 3:49

 36. […] Engström skrev att ”Sverige måste inte alls införa datalagringsdirektivet. Vi kan hänvisa till Artikel 8 […]

  Pingback av Ytterligare förtydligande om MP och datalagringsdirektivet | Jakop Dalunde — 9 februari 2010 @ 11:17

 37. Jag tror fullständigt på det Christian säger.När det gäller att principerna för att undvika böter finns och är klart definierade. Varför görs det inte? Mycket märkligt! Regeringen skulle ju kunna kopiera denna steg-för-steg lista och undvika alla problem med hot om böter. Varför gör de inte det? Är de korkade eller? Eller konflikträdda?

  Kommentar av snuskburken — 11 februari 2010 @ 11:45

 38. @Mikael Ekwall
  gastlind skrev: ”Jag tycker tvärt emot dig att det är viktigt att framförallt små partier tydligt förklarar just vilka frågor som är _allra viktigast_ för dem. Som de verkligen kommer lägga krut på. Allt annat – till exempel att säga vad man ”tycker” men egentligen inte _prioriterar_ är tomt prat och göder politikerföraktet i vårt land.”

  MYCKET bra! Läs och lär.

  Daniel Wijk skrev: ”Jag är förresten inte alls socialliberal…”
  Du skrev: ”Var någonstans kallar jag dig för socialliberal?”

  Här!:
  ”…ändå verkar alla dess (PPs) aktiva medlemmar kalla sig för socialliberaler” (förutsatt att Daniel är en aktiv piratpartist.)

  Kommentar av Hasse — 11 februari 2010 @ 15:17

 39. […] framför allt är det oklart för mig vad de egentligen tycker borde ske. När Christian Engström ska beskriva vad han vill ska göras låter det som […]

  Pingback av MP leder motståndet mot datalagringen — 12 februari 2010 @ 8:28

 40. […] MP tänker rösta ja till datalagringen Miljöpartiet (och Vänsterpartiet?) röstar ja till datalagringsdirektivet […]

  Pingback av Därför borde miljöpartister rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet « infallsvinkel — 24 juni 2010 @ 6:25


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: