Christian Engström, Pirat

4 februari 2010

Datalagringslagen – bakgrundslänkar igen

Filed under: datalagringen,informationspolitik — Christian Engström @ 11:43

Datalagringslagen

Idag fälls Sverige i EG-domstolen för att regeringen inte har infört datalagringsdirektivet. ”Att göra rätt sak av fel skäl” skriver Hax.

Datalagringen är nästa stora angrepp på vår personliga integritet. Precis som med FRA-lagen handlar det om att alla kontakter vi har via telefon eller internet ska lagras. Så att myndigheterna kan undersöka vilka vi umgås med om de skulle få för sig att de vill det. Eller så att film- och skivbolagen ska kunna få tillgång till uppgifterna när de vill jaga fildelare med Ipred.

Det hade varit utmärkt om regeringen hade sagt ”nej, det här vill vi inte införa för det strider mot rätten till privat korrespondens som står inskriven i artikel 8 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter”.

Men tyvärr ser ju det politiska landskapet i riksdagen idag inte ut så. Både Alliansen och Socialdemokraterna vill införa datalagringslagen. Lagtexten ligger redan klar. Egentligen skulle de ha infört lagen våren 2009, men de vågade inte före EU-valet. Nu vågar de inte före riksdagsvalet.

Men fair enough, vi ska inte kritisera regeringen för att den för en gångs skull tar en liten smula intryck av vad medborgarna tycker. Vill de göra datalagringslagen till en valfråga har vi ingenting emot det.

Allianspartierna och Socialdemokraterna är för datalagringslagen. Piratpartiet är emot. Den 19 september i år är det riksdagsval. Då får medborgarna bestämma hur det ska bli.

Det har kommit så många angrepp på vår personliga integritet de senaste åren att det är svårt att hålla allt i huvudet samtidigt. Därför upprepar jag ett antal bakgrundslänkar till inlägg som jag har skrivit de senaste åren om datalagringslagen:

25 oktober 2007
Datalagring på gång
Inför att utredningen ska presentera sitt förslag. Oscar Swartz har beskrivit följderna för Danmark, där en motsvarande lag har trätt i kraft. Frendo har skrivit en utförlig bakgrund till direktivet, med många länkar till referensmaterial.

5 november 2007
Datalagringen bryter mot Europakonventionen
Trafikuppgiftsutredningen presenterar sitt lagförslag om datalagring.

Utredningen tillsattes av Thomas Bodström under den tid han var justitieminister. Thomas Bodström var också en av de pådrivande nere i Bryssel när EU antog direktivet som ligger till grund för det svenska lagförslaget.

Den svenska Integritetsskyddskommittén var mycket kritisk mot trafikdatalagringen. Man behöver bara läsa artikel 8 i Europakonventionen för att se att datalagringen strider mot den.

10 november 2007
Obegränsad datalagring
Oscar Swartz upptäckte en luring i utredningens förslag. Lagen anger vilka data det är som ska lagras till att börja med, men regeringen kan ändra det genom en förordning. Det betyder att regeringen när som helst kan utöka vad som ska registreras utan att ens fråga riksdagen och behöva ta en debatt.

Floodis på Free the Mind räknar upp tre olika tunga officiella instanser som har kommit fram till att det strider mot artikel 8 i Europakonventionen.

11 november 2007
Datalagringens politiska karta
Analys av var partierna står i frågan om datalagringen, och möjligheterna att få riksdagen att rösta nej till lagen.

28 december 2007
Fritt fram att jaga fildelare och oliktänkande
Regeringen vill ge polisen i princip fria händer att få ut ip-numren för alla internetanvändare, vare sig de är misstänkta för brott eller inte. Vad är det för mening med att lagra en massa data om man inte får använda dem?

Ip-nummerutredningen är intressant för att den är det första initiativ för utökad övervakning som regeringen själv har lagt, och inte bara ärvt från socialdemokraterna.

9 oktober 2008
Mp-motion om trafikdatalagring
En kritisk motion från Max Andersson (MP), som bland annat tar upp det faktum att regeringen kan utöka registreringen genom en enkel förordning.

Redan från början kräver dock lagen att det ska sparas samma data som FRA vill använda för att kartlägga hela befolkningen och rita sociogram över vilka som känner vilka. Detär ett perfekt verktyg för att utföra åsiktsregistrering och jaga politiska dissidenter.

12 december 2008
Och nu kommer datalagringen
Om konsekvenserna av datalagringen tillsammans med Ipred. De två lagarna är konstruerade för att vara de två halvorna av en tång. Ipred tvingar internetoperatörerna lämna ut trafikdata om de kan, datalagringslagen ser till att de måste spara data så att de alltid kan. Ipred och datalagriingsdirektivet arbetades fram ungefär samtidigt nere i Bryssel, så det är ingen slump.

21 augusti 2009
Låt domstolen pröva datalagringsdirektivet
Jag länkar till en utmärkt debattartikel i SvD, där Erik Josefsson och Camilla Lindberg föreslog att Sverige ska vända stämningen i EG-domstolen till någonting positivt, genom att låta domstolen pröva om datalagringen verkligen är förenlig med artikel 8 i Europakonventionen. Det gjorde ju inte regeringen, men det var en bra idé.

Svenska Dagbladet skriver om datalagringen idag, och har även med en länklista till tidigare artiklar:

Piratpartiet ställer upp i riksdagsvalet den 19 september.

…………

Andra som skriver om datalagringen: SvD, P3, Rick Falkvinge, Hax, Mark Klamberg,

Andra bloggar om: , , ,

12 kommentarer

 1. […] i domstol för lagtrots. Sverige har inte infört datalagringsdirektivet i svensk lag trots att Sverige var det drivande landet för att införa […]

  Pingback av Anders S Lindbäck » Datalagring och kriminella Sverige — 4 februari 2010 @ 12:27

 2. Hmmm… – Christian Engström – kommer underverket att ske i årets val – att BlockPartiernas kontinuerliga fördjupning av Kallocainsamhället kommer att kunna brytas ❓ – undrar Josef B. 8)

  Kommentar av Josef Boberg — 4 februari 2010 @ 13:12

 3. Mycket bra länksamling! Tack för den!

  Caspian Rehbinder

  Kommentar av Caspian Rehbinder — 4 februari 2010 @ 13:27

 4. […] fuling. Man skulle kunna säga att temat från ettan går igen. Det handlar om att staten ska kunna lagra kontakter via telefon och internet. Problemet med lagrad information är att den alltid kan användas för syften som förändras med […]

  Pingback av Anna Troberg » Övervakningen går tydligen inte snabbt nog — 4 februari 2010 @ 15:29

 5. Dessvärre tror jag att en av anledningarna till att man inte infört datalagringsdirektivet, är just att man INTE vill göra det till en valfråga. Det skulle släppa in Piratpartiet i debatten på ett för både alliansen och sossarna oönskat sätt.

  Tejpad

  Kommentar av Tejpad — 4 februari 2010 @ 20:48

 6. […] och bara skall drabba organiserad brottslighet. Det blir inte lika attraktivt att låta obekväma diskussioner vila ett valår. Det blir överhuvudtaget svårare att […]

  Pingback av Snuttifiering av integritetsdebatten | Sagor från livbåten — 4 februari 2010 @ 21:59

 7. […] kommer ta upp hur både alliansen, socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet vill genomföra datalagringsdirektivet. De etablerade partierna kommer att slå ifrån sig… och för den som inte redan är insatt […]

  Pingback av Can’t happen here // Skivad lime — 4 februari 2010 @ 22:03

 8. […] fällt Sverige för att vi inte infört datalagringsdirektivet. Vi hade förbundit oss att införa en lag som gör alla mobiltelefoner till statliga spårsändare, en lag som skulle tvinga teleoperatörer […]

  Pingback av Integritet – det stora grupparbetet valåret 2010 | Sagor från livbåten — 5 februari 2010 @ 1:13

 9. Jag skulle vilja ha lite källor på vem som ska betala kalaset. För operatörerna någon ersättning för detta? Sker betalning innan införandet eller allt eftersom? I klumpsumma eller per utlämnad uppgift?

  Kommentar av Jonas B. — 5 februari 2010 @ 8:16

 10. Nu fattar jag. Reinfeldt vill inte diskutera det nu. Han vill inte riskera valet. Men det kostar Sverige 28 miljoner att vänta. Och det skiter han i, bara han vinner valet. När senaste hade vi politiker som inte vara grova brottslingar?

  Kommentar av Rick — 5 februari 2010 @ 21:56

 11. […] jag förväntar mig att alla andra som står på Piratpartiets valsedlar kommer att göra detsamma. Datalagringsdirektivet är en integritetskatastrof och ska på inga villkor införas i […]

  Pingback av Anna Troberg » Kontrakt är kul och jag är på, men… — 18 mars 2010 @ 19:40

 12. […] finns ytterligare saker som s-väljare bör se upp med. Det är Thomas Bodström som drev igenom den aktuella teledatalagringen i EU. Aktuella och aktuella, alliansregeringen har dröjt med att införa den tvingande […]

  Pingback av S-väljare rösta på Piratpartiet! « Henry Rouhivuori (PP) — 11 juli 2010 @ 17:37


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: