Christian Engström, Pirat

3 december 2009

Oklart när Amelia får bli MEP

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 10:36

Amelia Andersdotter, folkvald tillträdande EU-parlamentariker

I tisdags trädde Lissabonfördraget i kraft. Det innebär en stor överföring av makt från medlemsländerna till Bryssel, och att vi har fått en icke-vald president som representerar oss.

Men fördraget innebär också en del positiva saker. Parlamentets ställning ska stärkas, och Sverige ska få två ytterligare parlamentariker. Den ena av dem är Piratpartiets Amelia Andersdotter.

Men det är oklart när Amelia och de andra nya parlamentarikerna faktiskt kommer att få tillträda. Enligt en artikel hos Euraktiv kan det dröja till slutet av 2010. Eller kanske längre. Ingen här nere i Bryssel kan ge något besked.

Innan de blir fullvärdiga medlemmar av parlamentet är det sagt att de ska få ”observatörsstatus”. Det innebär att de får börja jobba här nere, men inte får rösta. Men det har inte kommit några besked om när de får tillträda som observatörer heller.

Vad sänder det här för signaler? Den icke-valda presidenten finns installerad från dag ett, under stor pompa och ståt. Men de folkvalda parlamentarikerna kan inte ens få besked om när de ska tillträda.

Det är fortfarande Sverige som är ordförande för EU. Det allra minsta man kan begära är ett besked om när Sveriges nya parlamentariker kan få sin observatörsstatus.

Hallå, regeringskansliet! Går det att få ett svar på åtminstone den frågan?

…………

Andra bloggar om: , ,

23 kommentarer

 1. Visserligen är det ju dåligt att parlamentarikerna inte får komma in i parlamentet, men att kalla ordföranden i Europeiska Rådet för EU:s president.

  Kommentar av Sharpless — 3 december 2009 @ 11:26

 2. …är kanske inte helt rätt. (Inte trycka på Skicka innan man är klar)

  Kommentar av Sharpless — 3 december 2009 @ 11:27

 3. Stör inte Regeringskansliet! De är fullt upptagna med att skicka avlyssningsansökningar till FRA!

  Kommentar av Mats Henricson — 3 december 2009 @ 12:13

 4. Where is my vote?

  Kommentar av Mir-Hossein Mousavi — 3 december 2009 @ 12:15

 5. Men lol, lissabonfördraget var ju också tänkt att minska byråkratin.

  Dom kanske får åka ner i sammlad trupp och sätta sig utanför Fortress Europas HQ med några banners.

  Elected by the people, denied by the system. :/

  I annat fall kan hon ju testa och se om hon kan bli politisk stabspraktikant med ersättning från f-kassan.

  Kommentar av ST — 3 december 2009 @ 13:24

 6. Hon kan kanske åka till klimatmötet i Köpenhamn istället tillsammans med de andra praktikanterna…

  Kommentar av Anders — 3 december 2009 @ 14:15

 7. Tja, jag har slutat förvånas efter alla påhitt som politiker levererar oss.

  BTW, vet ni att i Polen så har man först igår, den 2 december 2009, publicerat Lissabonfördraget? Och visst, den polska grundlagen säger att både lagar och internationella avtal (vilket ‘Lissabonfördraget om ändring av fördraget om Europeiska unionen och fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, undertecknat i Lissabon den 13 december 2007’ faktiskt är) för att gälla skall vara publicerade i relevant författningssamling.

  Kommentar av Gregor — 3 december 2009 @ 14:20

 8. ST’s idé om en manifestation av de valda som inte släpps in är ju hur bra som helst. Kan ni inte organisera en sån fort som sjutton? Det borde kunna ge enormt genomslag i media över hela Europa.

  Kommentar av Rasmus — 3 december 2009 @ 14:44

 9. Jag letar efter socialdemokratiska reaktioner, och har än så länge bara hittat http://www.aip.nu/default.aspx?page=3&nyhet=41118
  vilket knappt ens får anses vara reaktion utan mer ett ljumt konstaterande. Frågan förtjänar att upprepas: Where is my vote. —> http://en.wikipedia.org/wiki/Green_Movement#Where_is_my_vote.3F

  Kommentar av Robert Andersson — 3 december 2009 @ 15:56

 10. Fast presidenten väljs ju av kommisionen och (stats?)ministrarna i diskussion (eller?), det vill säga personer (kommisionen) utsedda av personer (ministarna) utsedda av personer (nationella parlamentarikerna) utsedda av folket i diskusson med personer (ministrarna) utsedda av personer (nationella parlamentarikerna) utsedda av folket. Så SÅ odemokratiskt är det inte, bara väldigt många representionssteg i den representativa demokratin.

  Kommentar av calandrella — 3 december 2009 @ 16:09

 11. Jag håller med. Konfirmera nu genast det nya antalet ledamöter och låt Sverige skicka sina nya två.

  Under tiden kan man ju passa på att ställa en fråga till Rådet om när de tänker få ändan ur vagnen.

  Kommentar av Johan Tjäder — 3 december 2009 @ 18:24

 12. Jag gillar utnämningen av ”utrikesministern”.
  Jag menar, var annars kan än i EU en person som aldrig blivit (folk)vald till något ämbete kunna stiga till toppen av den styrande makten?

  Kommentar av scaber nestor — 3 december 2009 @ 20:43

 13. @Scaber Nestor:

  Kina?

  Kommentar av Christian Engström — 3 december 2009 @ 21:45

 14. Sharpless: Ordförande och president är synonymer.

  Kommentar av RedLib — 4 december 2009 @ 4:50

 15. Intressant inlägg, man kan ju undra varför så myckte tystas ner. Och att man inte svaran inte på obehagliga frågor. Annars gillar jag ditt inlägg om ådalen 31. Om ekonomi skulle skjutas i sank, skulle vara tillbaks där.

  Kommentar av Kent Svensson — 4 december 2009 @ 9:43

 16. […] i sådana här frågor. Tillsammans med andra ageranden som upplevs som övergrepp och fler demokratiska märkligheter så har Piratpartiet mycket att göra i svensk […]

  Pingback av Rick Falkvinge (PP) » Ännu ett inkompetent tingsrättsbeslut — 4 december 2009 @ 13:35

 17. ‘Money talks, bullshit walks.’ Det är bra att ni kämpar i Bryssel och vi är bakom dig till 150% men vi kan inte sticka under stolen med att allt det här är uppgjort och rättvisa är en saga man berättar för undersåtarna.

  Kommentar av Rick — 5 december 2009 @ 0:22

 18. EU (video 9 min) som demokrati sett – i meningen som folkstyrt – är ju som det är = det har sina uppenbart föreliggande brister, tyvärr tyvärr… 😥 – ”vet” Josef B. 😉

  PS. Dock… – Det finns Något i Allt ❗ Samverkan Är Win-Win för Alla. Motverkan ger vinnare och förlorare = Alla blir förlorare över tid sett, tyvärr tyvärr… 😥

  Kommentar av Josef Boberg — 6 december 2009 @ 14:09

 19. Min konspiratoriska sida säger att det inte är så viktigt för regeringen då det är en (s) och en (pp) som ska åka ner, alltså inga röster som dom tjänar något på.

  Kommentar av Chrisse — 7 december 2009 @ 10:51

 20. När sa Fredrik Reinfeldt att vi inte ska jaga en hel ungdomsgeneration, vilket program, vilken kanal, vilket datum/år, behöver denna information så jag kan köpa programmet ifrån SVT.

  Kommentar av Anonym — 7 december 2009 @ 22:49

 21. Det verkar ha varit onsdag den 8 juni 2006, enligt den här artikeln i Svenska Dagbladet:
  M och v byter fil i delningsfråga

  Själva klippet finns ju tyvärr inte på nätet längre, eftersom SVT tar bort saker efter 30 dagar för att inte få problem med upphovsrätten. Inlägg där jag kritiserar det: Öppna TV-arkivet

  Kommentar av Christian Engström — 9 december 2009 @ 13:36

 22. Halloj Christian et all
  Jag mailade dej när lissabon trädde i kraft, men efter vad jag förstår är chansen att du läst liten, dessutom fler kanske vill se detta förslag till hur man skulle kunna demokratisera EU: http://www.eukritik.se/dokument/eu-alternativ.htm
  häls, anders

  Kommentar av anders erk — 16 december 2009 @ 18:34

 23. […] Engström i EU-parlamentet uppmärksammar oss på att han ska få sällskap, men att det verkar lite ogenomtänkt hur det ska gå till.  En politiskt insatt vän till mej […]

  Pingback av Koll på EU-Sverige » Blog Archive » Vem bryr sej om folkvalda? — 2 januari 2010 @ 0:54


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: