Christian Engström, Pirat

27 november 2009

Parlamentets resolution om Stockholmspaketet

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 0:32

Kalle Larsson (V)

I veckan antog Europaparlamentet en resolution om Stockholmsprogrammet. Piratpartiet och den Gröna gruppen valde att avstå i slutomröstningen, medan Vänstern röstade nej.

Kalle Larsson (V) skriver om att Piratpartiet avstod i en kommentar:

När det gäller Stockholmsprogrammet har ni också inledningsvis varit synnerligen tydliga, bland annat här: Demonstration mot Stockholmsprogrammet

Sedan väljer ni ändå att i parlamentet inte protestera mot programmet, trots att det i allt väsentligt har samma innehåll och inriktning nu som tidigare.

Jag är förstås medveten om att själva Stockholmsprogrammet inte behandlas i EU-parlamentet, men den resolution som antogs på onsdagen var det tillfälle parlamentet, och därmed varje enskild parlamentariker, hade att tala om vad man anser om programmet.

I den omröstningen var det som bekant återigen bara vänstergruppen som röstade nej till programmet även om vi fick välkommet stöd av de två svenska miljöpartisterna som därmed röstade emot den gröna grupp ni gemensamt sitter i. Ni valde att avstå i omröstningen, vilket också gör mig såväl orolig som beklämd.

Jag svarar:

Att rösta nej var inte att rösta nej till Stockholmsprogrammet, utan till parlamentets kritik av Stockholmsprogrammet. Det är en helt annan sak.

Innan slutomröstningen hade det varit omröstningar om ett ganska stort antal ändringsförslag till parlamentets text. Vi och den Gröna gruppen hade ett halvdussin ändringar som vi själva såg som centrala (och som skulle ha inneburit skärpningar av parlamentets kritik av programmet). Det är genom att titta på de ändringsförslagen som man ser vad vi tycker.

När vi var framme vid slutomröstningen om hela resolutionen hade vi fått igenom ett av de centrala ändringsförslagen (om hur man ska tolka ordet ”balans”), men i runda slängar förlorat de övrga av våra ändringsförslag. Sammantaget var det alltså inte så skarp kritik som vi hade velat se, men en del bra kritik ändå.

I det här läget valde gruppen att avstå i slutomröstningen. Det var inte en så skarp resolution att vi ville ställa oss bakom den, men den innehåller trots allt en del bra (bland annat balansresonemanget), så vi ville inte rösta emot den.

Observera alltså att Piratpartiet följde den Gröna gruppens rekommendation (vilket tydligen inte svenska Miljöpartiet gjorde, om de röstade nej). Det här var en strategi som vi hade kommit överens om dagen innan under ledning av Jan Albrecht, som är gruppens skuggrapportör på Stockholmsprogrammet, och som vi samarbetar nära med.

Jag har full respekt för att V röstade nej i den här slutomröstningen, för ärligt talat var det ganska hugget som stucket om den bästa markeringen var att rösta nej eller avstå.

Men framför allt är det viktigt att komma ihåg att det inte var en omröstning om själva Stockholmsprogrammet, utan om en resolution med kommentarer från parlamentet, som inte har någon juridisk effekt alls. Själva Stockholmsprogrammet beslutas av ministerrådet, utan parlamentets medverkan.

…………

Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer

 1. Vilka lögnare de där v verkar vara.

  Kommentar av robbin — 27 november 2009 @ 1:43

 2. Kan man få se resten av era ändringsförslag, tack?

  Kommentar av Fredrik — 27 november 2009 @ 8:34

 3. Fredrik, ”Kan man få se resten av era ändringsförslag, tack?”

  Har Engström spenderat tid i onödan på att gå igenom allt det på denna här Engströmska bloggen?

  Det är väl bara gå tillbaka i Engströms blogg, eller faktiskt läsa det som läggs upp på EP sidorna. Jag menar om du verkligen vill veta så har du ju tid.

  Kommentar av ST — 27 november 2009 @ 19:05


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: