Christian Engström, Pirat

13 november 2009

Förnuftigt om märklig IT-politik

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 14:09
Screenshot

Infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) har i veckan presenterat regeringens visioner inom IT-politiken

Dagens Svenskbladet sammanfattar regeringens IT-politik i en artikel med rubriken ”Sverige ska bli snabbast i världen att kolla mejl”.  Regeringens politik går ut på att vi ska betala för utbyggnad av 100Mbit till alla hushåll, samtidigt som man med lagens hjälp säkerställer att vi inte kan använda det.

Artikeln innehåller även ett par pratminus från mig. Även om jag inte direkt kan påminna mig att jag varit tillfrågad, tycker jag att det är förnuftiga saker jag säger. 🙂

…………

Andra bloggar om: , , ,

14 kommentarer

 1. Vad du missat i intervjun är att skateboardåkande hundar snart finns i full HD-upplösning. Då krävs uppemot 10 Mbps, och för att hela familjen ska kunna titta på varsin hund på varsin dator i varsitt rum är 100 Mbps önskvärt. Åsa Torstenssons politik är alltså konsekvent och förnuftig.

  Kommentar av Jens Ayton — 13 november 2009 @ 15:22

 2. Det är faktiskt en sak som jag har undrat.

  Hur kommer det sig att nästan alla klipp med djur som gör bort sig, vare sig det är på Americas Funniest Home Videos eller på nätet, är så himla gamla och är i så himla dålig kvalitet?

  Kan vi verkligen vara säkra på att det kommer dyka upp tillräckligt många hundar på skateboard i HD-kvalitet? Hur ska hundägarna få betalt?

  Kommentar av Christian Engström — 13 november 2009 @ 15:36

 3. Hundägarna har rätt få betalt och hundägarna har _måste_ få betalt!!! annars görs snart inga videos med artister… förlåt hundar som gör bort sig i HD-kvalitè!

  Kommentar av Nisse — 13 november 2009 @ 15:51

 4. Bara en stilla Undran.!

  Denna artikel som du hänvisar till och belyser här och nu idag.
  Den livade upp hela dagen så att jag känner mig jättelycklig
  och kommer att sova gott inatt.
  PS:Har själv försökt att förklara för nära och kära och
  alla andra som jag träffar då och då.
  Men detta var kanonbra förklarat så nu borde ju de flesta svenskar
  och folk i hela världen förstå hur det förhåller sig i denna frågan.!
  JL.

  Just a quiet wonder.!

  This article you refer to and highlight here and now today.
  It made my whole day so that I feel really happy
  and will sleep well tonight.
  PS: Have myself tried to explain to loved ones and
  all those I meet from time to time.
  But this was the killer stated that now ought to make most Swedes
  and people worldwide understand how the should relates to this issue.!
  JL.

  Kommentar av Jan — 13 november 2009 @ 16:19

 5. Christian, dina uttalanden i Svenskbladet var de mest aningslösa och inskränkta jag hört från dig fram till nu, och de går på tvärs med Piratpartiets hittillsvarande retorik, som jag uppfattar den.

  Hela poängen med diskussionen om nätneutralitet och öppet nät går ju ut på att man inte kan förutse vilka nyttigheter för allmänheten som klurigt folk kan uppfinna när man inte hindrar dem. Rätta mig om jag har fel.

  På samma sätt är det naturligtvis med hög kapacitet. Man vet inte vilka nyttigheter folk kan uppfinna när bandbredd blir ganska mycket mindre av ett hinder när ”alla” har 100 Mbit. Bara för att du inte ser nyttan med 100 MBbit så betyder det ju inte att den finns där.

  Och som Jens Ayton säger här ovan är dessutom inte 100 Mbit så där värst mycket om alla i familjen ska se på sin egen HD-film, videokonferensa och allt möjligt. Snart kommer dessutom nästa än mer högupplösta videoformat, Digital Cinema (4096×2160) och Super Hi-Vision (7680×4320).

  Kommentar av Johan Tjäder — 13 november 2009 @ 16:56

 6. Angående (#2) så är det inte omöjligt att man – åtminstone i proffs-tv – ”amatöriserar” videon genom att ge den en sämre bildkvalitet. Det ser för oäkta ut med för hög bildkvalitet helt enkelt.

  Kommentar av Johan Tjäder — 13 november 2009 @ 16:59

 7. @ Johan Tjäder
  ”Christian, dina uttalanden i Svenskbladet var de mest aningslösa och inskränkta jag hört från dig fram till nu, och de går på tvärs med Piratpartiets hittillsvarande retorik, som jag uppfattar den.”

  Jag hoppas du var ironisk där. Om inte så får jag väl upplysa dig om att Svenskbladet är en ironisk och sarkastiskt sajt samt peka på Christians egna ord i posten:
  ”Även om jag inte direkt kan påminna mig att jag varit tillfrågad, tycker jag att det är förnuftiga saker jag säger.”

  Det är alltså satir och inte sanna citat…

  Kommentar av nef — 13 november 2009 @ 17:11

 8. Johan Tjäder (#5) skrev:

  Man vet inte vilka nyttigheter folk kan uppfinna när bandbredd blir ganska mycket mindre av ett hinder när ”alla” har 100 Mbit.

  Det är alldeles sant. Det enda man kan veta säkert är att några sammanslutningar av företag kommer hävda att det gör intrång i deras copyright, och att insamlinssällskapen kommer kräva att få betalt om man utnyttjar de nya möjligheterna. 🙂

  Kommentar av Christian Engström — 13 november 2009 @ 17:14

 9. Jag vet Ladda fri mjukvara i kombination med ngåra TB lagrings ytrymme så kan man ha ett helt förråd hemma. Kanske bygga HURD/GNU server stackar som delar ännu mera fri mjukvara. Jag undrar vad som skulle hända om piratkopieringen (illegal kopiering upphovsrättintrång) skulle gå ner mer än med löjliga lagar som IPRED? Om det vissade sig att MAFIAAs, IFPIs, BSA och antipiratbyråns medlemmar inte blivit rikare utan folk har minskat på sin konsumtion av sådant material i snitt vissa mer och några helt. Vad delar då folk om inte storfilm och musik från artister de stora skivbolagen vill promota? Det undrar många i EU…
  Vad skulle de dela då? Fri mjukvara kanske? ledtråd kolla min Mupp länk.

  Kommentar av Mupp — 13 november 2009 @ 19:02

 10. You gotta love being ‘obliviously clever’ 😀

  I even think it trumps the famous bliss of ignorance.

  Well done on the telecom abomination. I can’t thank you (staff and all) enough. ACTA better choke on that. Yet I feel it is time to send some ‘ACTA dej!’ – t-shirts to the swedish decision makers involved – just for the heck of it. Could you make a list of the ‘whom it may concern’?

  Blessings,
  Mollemand

  Kommentar av Mollemand van der Verbodenstrühm — 13 november 2009 @ 20:21

 11. Ojdå. Var inte riktigt vaken där märker jag.

  Jag ber om ursäkt.

  Kommentar av Johan Tjäder — 13 november 2009 @ 22:04

 12. Jens Ayton, ”Då krävs uppemot 10 Mbps, och för att hela familjen ska kunna titta på varsin hund på varsin dator i varsitt rum är 100 Mbps önskvärt.”

  Du kan strömma full hd till flera datorer mellan Californien och Sverige på 8 mbit utan problem, för det handlar då mest om vilken ”cache” storlek du tillåter på din dator. Dom problem som uppstår, utan ”cache:ande”, beror mest på allting som finns mellan din dator och servern.

  Med komprimering behöver man inte ens 8mbit. Man kan få bättre än DVD kvalité med ström från californien från t om 1080i nedskalad till 576p och sen komprimerad som fungerar på mindre än 8 mbit, än man kan få via dagens SVTPlay(”Hd”) direkt från samma nät som svtplay(”Hd”) servern befinner sig på. Men då ingår å andra sidan ingen patetisk kryptering.

  Kommentar av ST — 14 november 2009 @ 2:10

 13. ”Dagens Svenskbladet sammanfattar regeringens IT-politik i en artikel med rubriken ”Sverige ska bli snabbast i världen att kolla mejl”. …”

  Jo… – Christian Engström – i o f s så har Du ju åt hållet rätt i det – men parallellt likväl åt hållet fel – därför att Regeringens s k IT-politik utesluter ju HELT frågan om den hälsoförstörande IT-SMOGEN = STRESS-SJUKDOMAR – och då SÄRSKILT för barn och tonåringar, tyvärr tyvärr… 😥

  Personligen tror jag att IT-smogsfrågan ÄR väsentligen allvarligare (som i sig styrks av docenten i neurovetenskap Olle Johansson) – än vad övervakningsfrågan som sådan är – hälsar Josef B.

  Kommentar av Josef Boberg — 15 november 2009 @ 12:15

 14. Hoppsan… – min föregående kommentar hamnade i Ditt spamfilter, tyvärr tyvärr… 😥

  Kommentar av Josef Boberg — 15 november 2009 @ 12:16


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: