Christian Engström, Pirat

6 oktober 2009

Varuförfalskningar och piratkopiering i JURI

Filed under: informationspolitik,IP Observatory — Christian Engström @ 15:48
Margot Fröhlinger från EU-kommissionen i JURI

Margot Fröhlinger från EU-kommissionen i JURI

EU-kommissionen vill starta ett ”observatory” för att bekämpa ”counterfeiting and piracy”, alltså varuförfalskningar och piratkopiering. Erik Josefsson hittade dokumentet för ett par veckor sedan.

Mikael Nilsson (PP) sammanfattade det hela som ”en omfattande kampanj för att tillsammans med upphovsrättsindustrin hitta de bästa metoderna att jaga och hjärntvätta befolkningen”. Det tror jag är en bra sammanfattning.

Idag var Margot Fröhlinger från EU-kommissionen och presenterade rapporten för parlamentets juridiska utskott JURI. Fröhlinger är en hög chef inom ett av direktoraten inom kommissionen. Hon pratade länge och väl om hur ”counterfeiting and piracy” är ett stort problem.

Enligt henne och kommissionen handlar det inte bara om att företag förlorar jättemycket pengar (uppskattad siffra), utan också om att allmänheten utsätts för risker i form av hälsovådliga och farliga produkter, och att det finansierar organiserad brottslighet och terrorism.

När jag fick ordet började jag med att påpeka att ”piracy” inte är någon juridisk term, men att det framgår av en fotnot på sidan 3 att de menar ”upphovsrättsintrång” [*].

Jag sa att ingen väl vill påstå att det innebär några risker för ”public health and safety” att ungdomar tankar ner musik från nätet, utan att det är varuförfalskningar som leder till den typen av problem, och att även Piratpartiet tycker att varuförfalskningar är någonting dåligt som ska vara förbjudet.

Därför skulle vi gärna se lite mer stringens i diskussionerna, så att man separerar diskussionen om varuförfalskningar från eventuella diskussioner om olaglig nedladdning från internet.

På det här svarade Fröhlinger ungefär blaha blaha, men jag hoppas ändå att några av utskottets medlemmar tog intryck av påpekandet.

Om man inte ens klarar av att upprätthålla de mest grundläggande skillnaderna mellan olika former av immaterialrättsintrång blir diskussionen bara tramsig. Jag förstår att upphovsrättslobbyn har stort intresse av att försöka blanda bort korten så mycket de kan, men vi har ingen anledning att låta dem komma undan med det.

Varuförfalskningar är en sak. Icke-kommersiell spridning av upphovsrättsskyddat material utan rättighetsinnehavarens medgivande är en annan.

När jurister medvetet uttrycker sig luddigt bör man bli misstänksam. Diskussionen kommer alldeles säkert att fortsätta.

* Den aktuella fotnoten lyder:

In this Communication, the term ”counterfeiting and piracy” should be understood as covering the infringement of all intellectual property rights as referred to in the Statement by the Commission concerning Article 2 of Directive 2004/48/EC; OJ L 94, 13.4.2005, p. 37.

Googlar man upp direktivet och läser artikel 2 ser man att det handlar om upphovsrättsintrång.

…………

Andra bloggar om: , , ,

22 kommentarer

 1. I den version av direktivet som jag får upp står det i Artikel 2 stycke 1 att det gäller ”varje intrång i de immateriella rättigheter som följer av gemenskapsrätten och/eller den berörda medlemsstatens nationella rätt.”

  Detta omfattar helt klart förfalskning, varumärkesskydd m.m.

  Att det även omfattar upphovsrätt är också helt klart. Så det är bra att du markerar så att de blir varse att det finns någon som håller koll.

  Kommentar av Johan Tjäder — 6 oktober 2009 @ 16:26

 2. Tack Christian! Det här bekräftar mina misstankar som jag haft en längre tid angående hur EU arbetar, hur det står till med demokratin i EU och framför allt hur beslut fattas i största hemlighet utan insyn.

  Kommentar av Magnus — 6 oktober 2009 @ 16:27

 3. Jag hoppas innerligt att du fortsätter kommentera för oss som inte pratar så bra byråkratiska vad som händer där nere! Keep up! 🙂

  Kommentar av Gustav Wetter — 6 oktober 2009 @ 16:52

 4. EU-kommissionen uppför sig som om de skulle vara en Politbyrå.

  Intressant är det att jämföra EU-kommissionen agerande med sovjet-statens motsvarighet Politbyrån:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Politburo

  Kommentar av Dennis Nilsson — 6 oktober 2009 @ 17:12

 5. Varning!
  Torrentfiler med metadata innehållandes trackern thepiratebay.org kan få din dator att explodera!
  Vänligen kontakta närmaste Microsoft-återförsäljare för att få den skadliga programvaran borttagen!
  (slut på ironi)

  Kommentar av Mrhama — 6 oktober 2009 @ 17:13

 6. Utmärkt, flera såna här poster som faktiskt visar arbetet i EU inifrån tack. 🙂

  Kommentar av Robert — 6 oktober 2009 @ 17:27

 7. Mycket intressant att ”piracy” används som en mer eller mindre formell term. Antingen är det på grund av lättja, eller mer troligt på grund av ordets stigmatiserade betydelse som det ordet fått fotfäste. I vanliga fall brukar ju titlar och skrivelser vara byråkratiska in absurdum när de författats inom EU-organen.

  ”Piracy” är väl något som går att sälja in bland parlamentariker och gräsrötterna, medan upphovsrättsintrång knappast höjer blodtrycket hos någon. Kräv att korrekta benämningar används genomgående, det kan vara avgörande en vacker dag.

  Kommentar av Daniel — 6 oktober 2009 @ 18:02

 8. I och med denna enda postning känner jag att all energi jag lade ned på valarbetet var väl investerad. Du har lönat dig, Christian! 🙂
  Resten är bonus. Det här kommer att bli fantastiska år.

  Kommentar av Whippet — 6 oktober 2009 @ 18:48

 9. Bar jobbat Christer men hur ska vi få dem att sluta sprida rena lögner i sina rapporter och komma undan med blaha, blaha när man påtalar det?

  Kommentar av Anders — 6 oktober 2009 @ 20:16

 10. Piratkopiering finansierar organiserad brottslighet och terrorism. URSÄKTA!?

  Kommentar av Kalle Vedin — 6 oktober 2009 @ 21:28

 11. ..jag antar att hon menar förfalskade kläder och sånt :O?

  Kommentar av Kalle Vedin — 6 oktober 2009 @ 21:38

 12. Mycket bra Christian Engström! Du gör ett bra jobb och det är mycket skönt att veta att en röst på PP är en bra röst!

  Kommentar av sebastian Johansson — 6 oktober 2009 @ 21:38

 13. Ja vad säger man? Att det är huggsexa på att kalla saker och ting för vad de inte är ganska uppenbart. Denna hybris och detta fulspel når inga höjder, då det inte verkar finnas något tak att tala om. Agendan är satt och ändamålet helgar medlem verkar vara detta spektaktels slogan.

  Bra jobbat Christian, du har mitt stöd och jag är förbannat glad att jag röstade på PP. Blir även PP i rikdagsvalet 2010.

  Kommentar av Mikael — 6 oktober 2009 @ 21:39

 14. … att ungdomar tankar ner musik från nätet

  Jag tycker att du behöver vakta din tunga lite bättre. Kom ihåg att du talar med personer som lider av svår datormysticism och rent reflexmässigt aldrig funderar över vad fildelning egentligen är. Jag tycker istället du skulle sagt: .. att ungdomar skickar musik till varandra. Det kan verka som en bagatell, men verktyget för hjärntvätt är ord och formuleringar och samma verktyg måste användas för att avprogrammera, hammare och skruvmejsel fungerar inte.

  ”från nätet” är alldelens för abstrakt och låter dem ha sin mysticism ifred, de kan fortsätta att leva lyckliga i sitt dårparadis. Frasen ungdomar som kommunicerar med varandra, är betydligt mer konkret och för den som redan har kognitiv som implicerar ”tanka ned” med något brottsligt som skall bekämpas, så innebär det mer konkreta att kognitiven ifrågasätts.

  När det gäller varumärkesintrång så skulle du också kunnat problematisera diskussionen genom att nämna hur tillverkare själva kannibaliserar på sina varumärken. Jag tror att Oscar Swartz hade en postning om det där för ett år eller så sedan.

  Kommentar av Anton S. — 6 oktober 2009 @ 21:52

 15. Fan vad schysst att någon äntligen är där och kan motsäga dessa ludditer.. 😉

  Kommentar av Globetrotter — 7 oktober 2009 @ 8:53

 16. Den här filmen måste ses av alla, kommer ut den 21 oktober, och ja den berör precis vartenda ämne som tas upp här. Förstå helheten.

  Fall of the republic kommer ut 21 oktober 2009

  Kommentar av Anonym — 7 oktober 2009 @ 9:38

 17. Man måste se utanför Europa och arbeta för att Federal Reserve blir undersökt. Läs Ron Pauls bok End the Fed. Detta är grundbulten, finansieringen av övervakningssamhället kommer ifrån Federal Reserve. Attackera kärnan, attackera pengarna som styr samhället, som kapat makten över USA regeringen och över världens banker och ekonomi. Det krävs att Europa också börjar begära att Federal Reserve åtminstonde undwersöks. Stöd hr 1207 Audit thr federal reserve.
  Detta stoppa Lissabonfördraget, Stockholmsprogrammet, EU:s monsterförvandling. Allt ligger hos Federal Reserve, de finansierar de falska kriget emot terror, de ligger bakom krisen, de finansierar kriget emot droger. De finansierar Global warming politiken som handlar om att stor företag ska få göra vad de vill, men den lilla företagaren skall beskattas och regleras till döds.

  http://www.ronpaul.com/on-the-issues/audit-the-federal-reserve-hr-1207/

  Kommentar av Anonym — 7 oktober 2009 @ 10:58

 18. Jamen varför inte lägga detta pa polisen (motsv, Interpol antar jag) sa kan de avgöra hur mycket resurser de vill lägga pa detta – avvägt mot alla andra typer av förseelser och brott osv.

  Hur mycket överlapp blir det inte nu? Med motsvarande resursslöseri.
  Se bara till vänster (Interpol-länken) vad annat som finns att göra.

  Och längre ned ”Links between IP crime and the financing of terrorist activities” skulle väl knappast peka mot nedladdning, vinstlöst som det är!

  Som alltid är människor daliga pa att göra riskbedömningar. Man ska ha en riktigt lang lista, just för att kunna sätta saker pa sin rätta plats och göra en informerad avvägning. Vilket t ex Interpol skulle kunna göra.

  Vet inte om jag skjuter mig i foten om jag drar in nagot mer här, folk har en tendens att haka upp sig pa icke-huvudsaker (se föregaende resonemang…); visserligen skulle Interpol inte ta med allt t ex inte X (jo, jag fegar ur).
  Men de skulle i alla fall ha en rimligt lang lista, inom sitt kompetensomrade (competent, definition #2).

  Kommentar av JohanIII — 7 oktober 2009 @ 11:42

 19. Tack Christian,

  Det är obehagligt att de försöker hävda att min fysiska säkerhet är i fara pga av nerladdningar. Fy fan för demokratiunderskottet, å andra sidan är väl de flesta parlamentariker ”puppets” under the FED.
  Jag kommer lägga min riksdagsröst på PP också, det är bara ni som uppmärksammar den här skiten som pågår.

  Mvh

  Kommentar av Johan L — 7 oktober 2009 @ 11:47

 20. […] Engström skriver om hur upphovsrättslobbyn i EU försöker blanda korten och argumenterar mot fildelning med argument mot […]

  Pingback av TPBs attityd mot mafiaan sprider sig « projO's/gothbarbie's blog — 7 oktober 2009 @ 12:18

 21. Det där var ett klockrent exempel på vad Richard Stallman säger: «In general, if somebody uses the term ”intellectual property”, either he’s confused or he’s trying to confuse you.»

  Kommentar av Björn Persson — 8 oktober 2009 @ 16:39

 22. The Statement from the Commission is not a legally binding text, and was just a lobbying tactic from the Commission to push the Member States to adopt the maximum scope.

  This is in any case justified or backed by econometric arguments.

  Kommentar av zoobab — 3 november 2009 @ 9:15


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: