Christian Engström, Pirat

30 augusti 2009

Nu drar EU-parlamentet igång

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 22:45
På kontoret i Bryssel

På kontoret i Bryssel

Hösten nalkas och arbetet i EU-parlamentet håller på att komma igång efter sommarsemestern.

Förra veckan var en ”gruppvecka” i Bryssel som är reserverad för sammanträden inom den egna parlamentsgruppen. Jag var nere för ett möte med parlamentariker ur gröna gruppen, och för att diskutera vad vi ska göra i höst med Hax och Erik Josefsson, men det var ganska lugnt i parlamentet.

Nu i veckan kommer arbetet i EU-parlamentet igång på allvar. Det är en så kallad ”utskottsvecka”, där det alltså är sammanträden med utskotten.

Jag sitter med i två utskott: IMCO, som har hand om inre marknaden och konsumentfrågor, och JURI, som är det juridiska utskottet.

IMCO-utskottet ska ha flera möten i veckan, och får besök av svenska ministrar (med anledning av det svenska ordförandeskapet). På onsdag morgon kommer migrationsminister Nyamko Sabuni (FP) till utskottet, och på eftermiddagen är det handelsminister Ewa Björlings tur.

Det senare krockar tyvärr med att justitieminister Beatrice Ask ska framträda inför det andra utskottet jag sitter med i, JURI. Dessutom kommer infrastrukturminister Åsa Torstensson till ITRE, som är industriutskottet. Där sitter jag visserligen inte med, men eftersom telekompaketet ligger på Åsa Torstenssons bort är det ändå högintressant. Vi ska försöka bevaka både de här evenemangen.

På onsdagskvällen bjuder ministrarna de svenska parlamentarikerna på middag.

JURI-utskottet har ett ytterligare möte på torsdagen, där någon från EU-kommissionen ska tala om Stockholmsprogrammet. Det ska bli intressant att höra om han har något mer konkret att komma med än vad Beatrice Ask hittills har låtit undslippa sig.

Veckan efter, som också är i Bryssel, inleds med att Piratpartiet i samarbete med den gröna gruppen håller en konferens om telekompaketet. Jag och Eva Lichtenberger, som är grön MEP från Österrike, bjuder tillsammans in till konferensen. Alla detaljer är inte klara ännu, men Erik Josefsson håller på för fullt och råddar ihop det.

Dagen efter ordnar de gröna en konferens om Stockholmsprogrammet, som vi förstås också ska gå på.

Därefter följer en vecka i Strasbourg. Exakt hur programmet ser ut för den veckan är inte klart ännu, men det har börjat dyka upp möten och andra programpunkter.

Det blir en intensiv höst, för det är många av piratpartiets frågor som ligger högt på agendan. Telekompaketet, ACTA-förhandlingarna och Stockholmsprogrammet är kanske de tre största. Men det lär dyka upp en hel del annat också.

Hax har skrivit en lägesrapport och Rick Falkvinge (PP) har skrivit ett nyhetsbrev om vad vi har att vänta oss inför hösten. Binero har en intervju med mig om hur det har varit hittills sedan valet.

…………

Bilden är fri för publicering, cc0. Fotograf Henrik Alexandersson, men det behöver inte anges.

Andra bloggar om: , ,

10 kommentarer

 1. Tack för uppdateringen, skönt att höra att börjar finna er till rätta…

  Kommentar av Daniel A — 30 augusti 2009 @ 23:11

 2. Toppen med denna uppdatering!
  Kan du inte byta ut bilden på dig på denna blogg till en på dig där du inte ser så helspänd/allvarligt ut??

  Visserligen är det allvarliga frågor du har på ditt bord, men man måste vara optimist och se ljust på tillvaron. 🙂

  Kommentar av Dennis Nilsson — 30 augusti 2009 @ 23:18

 3. Skönt att höra Christian! Håll fanan högt och oss valarbetare underrättade!

  Kommentar av Jonas B. — 31 augusti 2009 @ 0:03

 4. Hmm, du borde verkligen kolla upp reglerna om att banda de där disskutionerna.. Skulle bli riktigt intressant o kunna spela upp en ljudfil som en politiker säger att han inte har sagt o liknande.. Dock får man passa sig för att använda den aldeless för mycket, utan bara när någon står o blåljuger..

  Kommentar av Billy G — 31 augusti 2009 @ 1:59

 5. Instämmer, att banda det hela vore underbart

  Kommentar av Bomaz — 31 augusti 2009 @ 5:39

 6. Så, du har ”bara en fråga” du ska hantera och redan schemaläggs flera saker av intresse för din fråga samtidigt. Det fick mig att tänka på högre studier där man vissa dagar knappt har nånting på schemat och när det väl händer nåt kan man inte vara med på allt.

  Skulle man då kunna jämföra en politiker som försöker vara med på allt med en student som försöker läsa alla universitetsprogram samtidigt?

  Kommentar av Trezker — 31 augusti 2009 @ 5:48

 7. höh vafan haru vodka-flaskan på bordet?

  Kommentar av Jocke — 31 augusti 2009 @ 7:55

 8. @Jocke,

  Tyvärr inte. 😀

  Kommentar av Christian Engström — 31 augusti 2009 @ 8:15

 9. Det har varit väldigt tyst kring Amelia. När får hon komma ner?

  Kommentar av Tuxie — 31 augusti 2009 @ 9:21

 10. Kul att läsa lite om vad som händer, EU-parlamentet har tidigare (i alla fall för mig) varit en väldigt sluten värld!

  Kommentar av Jonas — 31 augusti 2009 @ 22:14


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: