Christian Engström, Pirat

23 augusti 2009

Intressant idé i maktdelningsdebatten

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 21:20
.

.

Mikael Ståldal skriver ett mycket intressant inlägg i debatten om maktfördelningen i EU, som jag, Karl Sigfrid (M) och Staffan Danielsson (C) har haft.

Han har flera konstruktiva förslag till hur man skulle kunna göra EU mer demokratiskt. Speciellt gillar jag den här tanken:

Det vore nog bra om ministerrådet i huvudsak beslutar vilka områden EU ska ha makt över, och att Europaparlamentet beslutar vad som ska gälla inom dessa områden.

Det tycker jag rent spontant är en briljant idé.

Men framför allt tycker jag det är roligt att vi har en debatt om hur EU borde se ut. Om Irland röstar nej till Lissabonfördraget i oktober finns det ingen som har något färdigt förslag till vad vi ska göra istället. Det är hög tid att vi börjar diskutera hur ett sådant borde se ut.

Läs hela inlägget hos Mikael Ståldal.

…………

Andra bloggar om: , ,

10 kommentarer

 1. ”Det vore nog bra om ministerrådet i huvudsak beslutar vilka områden EU ska ha makt över…”

  Fast det bör även ratificeras av de nationella parlamenten.
  Regeringen får inte delegera beslut som de inte själva får ta, så att säga.

  Kommentar av Aewheros — 23 augusti 2009 @ 23:09

 2. Du gör ett felslut, du är alldeles för optimistisk. Jag tycker att de gjort det alldeles tydligt att oavsett vad Irland röstar så SKA Lissabon-fördraget genom. Punkt.

  Tro mig, de kommer hitta en väg rund Irland och deras demokrati. Och vem vet, de kanske helt enkelt fortsätter tjata, förlåt ”fråga”, Irland tills de får rätt svar?

  Kommentar av WysiWyg — 24 augusti 2009 @ 8:44

 3. Det är nog troligare att dom gör plan B då, skapar ett nytt EU utan Irland.

  Annars låter det där som en ypperlig idé att rådet får bestämma vad parlamentet ska ha för makt. Lägg till kvalificerad majoritet på det (dvs 66% av länderna måste samtycka) så kan det nog bli bra.

  Kommentar av Chrisse — 24 augusti 2009 @ 9:15

 4. Nej. Om det blir ett tydligt nej, så kommer motkrafter till EU att vädra morgonluft. Man kommer att (helt korrekt) se den förda politiken där Lissabon endast är en del, som ett totalfiasko, och kräva helt andra reformer. Sannolikt kommer detta inte ge särskilt mycket, och eliten kommer låsa in sig ett bra tag för att ordna ett nytt fördrag med vilket man ämnar försöka igen.

  Kommentar av Svempa — 24 augusti 2009 @ 9:41

 5. Mikael Ståldals idé låter ypperlig. Den tydliggör det ministerrådet skapas för – att bromsa ”EU-staten”, samtidigt som det inte låter för mycket makt i form av lagstiftningsmöjlighet tillfalla ministerrådet.

  Det påminner mig om den gamla ”rättviseprincipen”: du delar, jag väljer.

  Kommentar av Olofb — 24 augusti 2009 @ 9:52

 6. Men Christian, det blir sannolikt ett JA i omröstningen, propagandan för ett Ja är enorm. Min fråga är om det blir Ja till Lissabonfördraget i Irland, vad gör Piratpartiet då. Tänker ni verkligen va kvar i EU då?

  Kommentar av R — 24 augusti 2009 @ 10:07

 7. Så Christian Engström, du gillar denna mans förslag. Så här skriver Mikael Ståldal i sitt inlägg:

  Citat:

  Eftersom jag är Folkpartist (sic!) så ser jag inga egentliga problem med att EU blir en superstat, men det är viktigt att denna superstat har ett välfungerande demokratiskt beslutsfattande, och det saknas tyvärr i alltför stor utsträckning i dagens EU och det finns inget som tyder på att Lissabonfördraget eller något annat kommer rätta till detta ordentligt framöver.

  Slut citat.

  @Christian Engström

  Du är före detta folkpartist. Bryr du dig inte heller om EU blir en superstat, precis som Mikael Ståldal inte bryr sig, med tanke på att du gillar vad han skriver?

  Kommentar av R — 24 augusti 2009 @ 10:12

 8. Visst, det är viktigt att inte ministerrådet/ministrarna tar sig eller får för mycket makt, det är ju de nationella parlamaneten som ”ger” dem makt.
  Och hur maktfördelningen ska vara mellan EU och resp nation, det ska inte kunna göras upp över huvudet på de nationella parlamenten.

  Kommentar av Lars-Erick — 24 augusti 2009 @ 10:19

 9. De kommer aldrig att utesluta Irland. EU-projektet går ut på att svälja hela Europa. Den som väl är inne kommer inte ut. Att EU frivilligt skulle släppa Irland är osannolikt. Irland kommer inte loss om så 99% av invånarna skulle vilja befria sig från EU.

  Kommentar av Magnus — 24 augusti 2009 @ 10:28

 10. @R:

  Hos oss i Sverige just nu, hörs och syns ju absolut ingenting om EU-omröstningen på Irland.

  Jag är, som säkerligen fler, klart intresserad av det valet.

  Har du några länkar där jag kan se den ”information”/propaganda som irländarna får. Jag vore väldigt tacksam för din hjälp med det.

  Kommentar av Hans J — 24 augusti 2009 @ 11:56


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: