Christian Engström, Pirat

21 augusti 2009

Låt domstolen pröva datalagringsdirektivet

Filed under: datalagringen,skyddat privatliv — Christian Engström @ 12:00
SvD 27 maj 2009

SvD 27 maj 2009

Datalagringsdirektivet kommer att dyka upp som proposition i höst, rapporterar DN. EU-kommissionen har hotat att stämma Sverige för att vi har varit sena med att införa direktivet i svensk lag, och regeringen har tänkt lägga sig platt. Det behöver den inte göra om den inte vill.

I våras skrev Erik Josefsson och Camilla Lindberg en utmärkt debattartikel i SvD, där de föreslog att Sverige ska vända stämningen till någonting positivt:

Den spontana reaktionen på att kommissionen drar Sverige inför domstolen är att nu måste vi skynda på. Ett verkligt europeiskt ledarskap skulle istället ta tjuren vid hornen och se till att få frågan om datalagringsdirektivet är förenligt med Europakonventionen besvarad.

Det här är en mycket bra idé.

Riksdagsvalet 2010 ligger bara ett år framåt i tiden, och regeringspartierna har redan börjat sprida vackra ord om integritetsskydd omkring sig. Men väljare som minns allt vackert som sas i valrörelsen 2006, och hur det sedan blev, kommer inte låta nöja sig med bara ord. Den sittande regeringen kommer att bedömas på sina handlingar före valet, och ingenting annat.

Om allianspartierna bryr sig det allra minsta om den personliga integriteten måste de ta den här chansen. Låt EG-domstolen pröva om det är förenligt med våra grundläggande mänskliga rättigheter att allt vi gör på internet ska loggas och registreras i stora databaser.

desperat är inte situationen på landets gator och torg att vi till varje pris måste hasta igenom en lagstiftning som förväntas ge 0,006% förbättring av brottsbekämpningen. Låt oss för omväxlings skull göra rätt från början, så att vi slipper riva upp i efterhand.

Låt EG-domstolen pröva datalagringen innan vi överväger att införa den. Kan vi för en gångs skull få se lite ryggrad från regeringen i en EU-fråga?

…………

Andra bloggar om: , ,

8 kommentarer

 1. Ja, gör rätt och inför det inte alls.

  Kommentar av Svålen — 21 augusti 2009 @ 12:50

 2. Jag klickade på den stora bilden du hade med länk till artikeln i Svenska Dagbladet.

  Så började jag läsa. Det verkade bekant på något sätt.

  Erik Josefsson, Camilla Lindberg – Jo, man tackar! Nu drar hösten igång tänkte jag – äntligen!

  Jag kunde ju inte hålla mig utan ville kommentera direkt. Nittiotvå kommentarer? På 4 timmar. Det var attans. Vad skönt att det äntligen blir den storm som denna fråga förtjänar. Men nittiotvå kommentarer. För bra för att vara sant…

  Så ser jag det jag missat artikeln skrevs 27 maj 2009, 09.04 !

  Men vad är detta? Vad har vår regering sysslat med i tre månader? Kan de inte harkla sig? Kan de inte ta en halstablett och uttala det som hela det svenska folket anser: Vi ska inte ha registrering av alla våra telefonsamtal och vart vi surfar eller gör i övrigt på Internet.

  Denna tilltänkta lag är ju rent kränkande. Direktivet måste ju vara ett misstag. Misstag ska man ju rätta till!

  Kan inte regeringen visa det ledarskap som annonserats. Vilseledande marknadsföring kallas det när produkten inte motsvarar innehållet i annonsen.

  Kan det inte vara val snart?

  Kommentar av Hans J — 21 augusti 2009 @ 12:54

 3. Vad hjälper det? Båda blocken tycks ju vara överens. Läs gärna vad Thomas Bodström sa i gårdagens interpellationsdebatt.

  Det är verkligen bekymmersamt. Här går telekommarknaden mot flatrate och då ska Bodström förstöra det i brottsbekämpande syfte?

  Finns det en konkret misstanke mot någon så kan man börja lagra information – inte annars. Ska det vara så svårt?

  Kommentar av Johan Tjäder — 21 augusti 2009 @ 15:00

 4. Regeringen och dess anförvanter kommer inte att göra ett dugg, ifall det inte brinner i deras egen personliga ända.

  Typ någon präktig skandal i klass med det som stod att läsa på SR.se (från New York Times) häromdagen;
  CIA tog hjälp av Blackwater i mordplaner
  http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3045091

  eller något i den här stilen;
  Hemliga militära handlingar försvunna
  http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3048167

  Ifall vår militär (läs regering) inte kan hålla reda på sina hemliga handlingar, hur skall de kunna hemlighålla svenska folkets korrespondens? Jag är övertygad om att det redan finns åtskillga mullvadar som bara väntar på att få gotta sig. Den som tror något annat är naiv.

  Så du hedervärda svenske medborgare och whistleblower, gör historia, gör en insats så att grundfundamentena för vår demokrati bibehålls, att våra barn, våra unga får fortsätta leva i ett öppet och demokratiskt samhälle!

  Kommentar av Dennis Nilsson — 21 augusti 2009 @ 19:34

 5. […] Låt domstolen pröva datalagringsdirektivet « Christian Engström, Pirate MEP christianengstrom.wordpress.com/2009/08/21/lat-domstolen-prova-datalagringsdirektivet – view page – cached #RSS 2.0 Christian Engström, Pirate MEP » Låt domstolen pröva datalagringsdirektivet kommentarsflöde Christian Engström, Pirate MEP Aktivism räcker inte The Pirate Bay blockeras på Irland — From the page […]

  Pingback av Twitter Trackbacks for Låt domstolen pröva datalagringsdirektivet « Christian Engström, Pirate MEP [christianengstrom.wordpress.com] on Topsy.com — 22 augusti 2009 @ 0:11

 6. Otroligt intressant med den officiella statestiken från tyskland tycker jag. Att den är helt sinnesjuk gör det ännu mer intressant. Jag kan dock inte så mycket tyska så jag skulle uppskatta om någon förklarade/översatte vad exakt källan har fått statestiken ifrån. Tack 🙂

  PS. Är det någon som har gjort våra ministrar i regeringen medvetna om den statestiken? Kan ju vara bra att upplysa dem lite annars, måste ju ge dem en chans att göra rätt, så att säga.

  Kommentar av Micke — 25 augusti 2009 @ 20:57

 7. PS(2). Officiell kanske den inte kan räknas som 🙂

  Kommentar av Micke — 25 augusti 2009 @ 20:58

 8. Jo det var det visst. Min hjärna går på lågvarv…Infon vill jag ha ändå ^^

  Kommentar av Micke — 25 augusti 2009 @ 21:07


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: