Christian Engström, Pirat

30 juli 2009

Att fokusera är inte att skolka

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 10:55
Missvisande rubrik

Missvisande rubrik

Expressen har en artikel med rubriken Piratpartisten planerar att skolka. Själva artikeln är det inget större fel på, men rubriken och ingressen tycker jag är ganska missvisande och osakliga. Jag planerar inte alls att skolka från parlamentetsarbetet.

Det jag har sagt till Expressens reporter är att jag kommer att fokusera mitt arbete i parlamentet på de frågor Piratpartiet gick till val på. Före valet sa vi att vi kommer lägga all vår energi på att värna de medborgerliga rättigheterna i informationssamhället (inklusive rätten till ett privatliv), reformera lagstiftningen runt upphovsrätt och patent, och att arbeta för att EU blir mer demokratiskt och transparent. Det säger vi nu efter valet också.

Redan i höst
står telekompaketet, de hemliga ACTA-förhandlingarna och Stockholmsprogrammet överst på dagordningen. Bland annat.

I frågan om telekompaketet handlar det i första hand om att försvara tillägg 138, som säger att om människor ska stängas av från internet får det åtminstone inte ske utan att en domstol har beslutat om det. Parlamentet tyckte det i sin andrabehandling, men mycket tyder på att den svenska regeringen med infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) i spetsen vill få bort det tillägget.

ACTA-förhandlingarna förs bakom ryggen på både EU-parlamentet, den svenska riksdagen och medborgarna. Av de handlingar som har läckt ut framgår att det rör sig om nya integritetskränkande förslag för att ytterligare intensifiera fildelarjakten. Men regeringen mörkar och förnekar.

Stockholmsprogrammet är också en uppvisning i lagstiftningsarbete i det fördolda. Det som finns officiellt publicerat är ett ganska intetsägande policydokument som mest innehåller vackra fraser. Men att det handlar om att ”förstärka de övervakande myndigheternas kapacitet” för övervakning av internet är i alla fall klart.

Kanske ingår PNR-förslaget om att systematiskt övervaka alla medborgares resor i Stockholmsprogrammet, kanske ligger det utanför som ett separat ärende. På gång är det i alla fall. Samma sak med att USA ska ha tillgång till alla våra banktransaktioner: kanske eller kanske inte en del av Stockholmsprogrammet, men i alla fall en aktuell fråga.

Det är mycket som händer inom de områden som Piratpartiet har på sitt program, och det är viktiga frågor. Den som tror att det är ett deltidsjobb att försöka genomföra Piratpartiets politiska agenda bör nog fundera en gång till. För att vi överhuvudtaget ska ha en chans att uträtta någonting alls måste vi fokusera allt vi kan på de frågor vi gick till val på. Det skäms vi inte det minsta för att påpeka så många gånger det behövs.

En anonym kommentar hos Kent Persson (M) sammanfattar det klockrent:

Nu skall han [Christian Engström] tydligen gå och göra precis det han sade innan valet, förstår att det känns främmande för en moderat.

Om rubriksättare på tidningar eller politiker från andra partier har problem med den saken får det stå för dem. Piratpartiet står för ett fritt internet i ett öppet samhälle, som säger ja till den nya teknikens fantastiska möjligheter.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , ,

25 kommentarer

 1. Bra klargörande.

  Kommentar av gastlind — 30 juli 2009 @ 11:11

 2. Mycket bra klargörande. Kent har uppdaterat sitt blogginlägg efter kommentarerna som han fått….

  Kommentar av Leo — 30 juli 2009 @ 11:14

 3. ”I frågan om telekompaketet handlar det i första hand om att försvara tillägg 138, som säger att om människor ska stängas av från internet får det åtminstone inte ske utan att en domstol har beslutat om det.”
  Och, icke att förglömma, att försöka få med tillägg 166.

  Kommentar av calandrella — 30 juli 2009 @ 12:09

 4. Det mest viktiga är att i alla lägen bojkotta och fördöma tidningen Kloakpressen (den med spyflugan).

  Det vill säga, om Kloakpressen någon gång skriver något man gillar, länka inte, nämn det inte. Ignorera. Om Kloakpressen ber om att få göra en positiv intervju eller kändisreportage, tacka nej. Om du har valvaka, stäng ute Kloakpressen. Om du har en en mejllista för pressmedelanden, stryk Kloakpressen från listan. (Gäller alla partier.)

  Om du känner någon av Kloakpressens krönikörer, uppmana de att sluta skriva i Kloakpressen. Om du träffar någon journalist från Kloakpressen, fråga varför denne inte skaffar sig ett hederligt jobb istället.

  Köp aldrig kloakpressen på papperformat. Gå ge dom inga klick, gå aldrig till deras webbplats. Säg till lokala mataffär att du blir äcklad av att behöva se Kloakpressens löpsedlar och deras vidriga ljugande förstasida när du står i kön till kassan. Be dom att placera Kloakpressen mer undanskymt och aldrig sätta upp Kloakpressens löpsedlar.

  Anmäl de affärer och Pressbyråkiosker som sätter upp Kloakpressens spyiga löpsedlar för förargelseväckande beteende. Skriv till din lokala politiker och säg att Kloakpressens löpsedlar förstör din vackra hemstad och det offentliga rummet.

  Starta en webbplats för att lurade köpare av Kloakpressen ska kunna föra grupptalan i domstol och få tillbaks de pengar de lurats att lägga ut på Kloakpressen. Det vill säga, om det innehåll som utlovats i löpsedeln eller förstasidan på Kloakpressen inte svarar mot innehållet i tidningen ska man som konsument kräva tillbaks pengarna för den köpta tidningen (exempel: ”Alla döda från Estoniaolyckan hela listan” ”Persbrant intagen för akut alkoholförgiftning”)

  Kommentar av Putte — 30 juli 2009 @ 12:12

 5. […] Mattias Andersson och Christian Engström som tydliggör hans uppfattning. Jag har läst inlägget och har full respekt för det. Jag tror på […]

  Pingback av Kan någon ta Christian Engström (PP) på allvar? « Kent Persson (m) blogg — 30 juli 2009 @ 12:45

 6. Vad blir det härnäst? Sportbladet som avslöjar att landslagsbackarna i fotbollslandslaget tänker ”skolka” från att göra mål framåt och istället fokusera sig på att hålla rent på egen planhalva, det vill säga det de är bäst på…

  Kommentar av Down and Out — 30 juli 2009 @ 13:54

 7. Att bevara 138, ja. Men 166an eller vad nu numret var, mere conduitsaken röstades ju ner. Finns det någon möjlighet att ni kan få i den igen?

  Kommentar av David — 30 juli 2009 @ 16:21

 8. I have no reason to doubt your enthusiasm. People at Bonnier has a problem with their business plan right now, that’s all. And the Pirate Party is not singing to their tune. Expect more smear campaigns as the old-media runs out of money. Keep up the good work Christian, you still have my vote. 😛

  /Mollemand

  Kommentar av Mollemand — 30 juli 2009 @ 17:31

 9. @David:

  Om rådet inte godtar parlamentets version av telekompaketet så går det till ytterligare en läsning i parlamentet, och då är fältet öppet för att lägga in vilka nya eller gamla ändringar som helst. Fast antagligen så vill väl en del i parlamentet få till en kompromiss som rådet faktiskt kommer att godta hellre än att dumpa hela telekompaketet.

  Kommentar av Lars — 30 juli 2009 @ 17:58

 10. Att lita på vad expressen skriver är ju lika säkert som att luta sig mot ett duschdrapperi.

  Låt dem försöka Christian. De kommer försöka alla möjliga taktiker för att komma åt med att dra i mattan du står på.
  Fortsätt bara stå lika stadigt och håll krusen. Världen behöver dig även om inte alla har förstått det ännu.

  Kommentar av Eric — 30 juli 2009 @ 19:12

 11. Aftontidningarnas rubriker påminner mig mest om tidningen En Ding Din värld. Måste kännas lite tråkigt att vara tvungen att lägga energi på att hela tiden förklara om sig vad ni faktiskt menar. Men å andra sidan är det väl en tacksam öppningspunkt för en djupare beskrivning av ditt arbete.

  Kommentar av Slasher — 30 juli 2009 @ 19:55

 12. Hej Christian,

  Har läst ditt inlägg, som jag också länkat till. Jag har korrigerat mitt inlägg. Jag har full respekt för ditt engagemang och din blogg tydliggör det jag misstolkade i expressen. En ursäkt från mig är därför på sin plats. Lycka till i ditt parlamentariska arbete.

  MVH

  Kent

  Kommentar av www.kentpersson.se — 30 juli 2009 @ 20:08

 13. Tack, ingen fara! 🙂

  Kommentar av Christian Engström — 30 juli 2009 @ 20:17

 14. Nej, inte riktigt.

  Det som parlamentet gjorde var andra läsningen. Rådet har att välja mellan att endera godta den som den är, eller starta en ”förlikningsprocess” (tredjebehandling). Då förhandlar 27 representanter för rådet (en för varje medlemsland) med 27 representanter för parlamentet (utsedda av grupperna). Målet för den förhandlingen är att komma fram till något som både rådet och parlamentet blir överens om.

  Sedan röstar parlamentet om helheten, och kan bara välja mellan att anta kompromissen eller avslå den. Blir kompromissen avslagen faller hela paketet.

  Så här har i alla fall jag förstått reglerna för tredjebehandlingen, men om jag missuppfattat kan säkert någon korrigera mig.

  Kommentar av Christian Engström — 30 juli 2009 @ 20:22

 15. Skönt att se att det är Expressen och Bonnier som kritiseras här. Jag tycker faktiskt synd om den unge reportern som är tvungen att underteckna med bild och e-post trots att det troligen inte är han som satt rubriken. Däremot blir jag ordentligt besviken på Marit Paulsen om hon är korrekt citerad. Den typen av låg smutskastning hade jag inte väntat mig av henne.

  Kommentar av Biggles — 30 juli 2009 @ 20:23

 16. @Biggles
  Jag förväntar mig inte så mycket vettigt av Marit Paulsen, efter att ha hört hennes utläggningar till försvar för kemikaliejordbruk.
  Det skall bli intressant att se hennes statistik när perioden går mot sitt slut. Det brukar ju skilja sig en del, ledamöterna emellan.
  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1522535

  …och när det gäller ”folk” på kvällstidningar är alltid motfrågan: ”Har du slutat slå din sambo? Svara med ett enkelt ja eller nej.”

  Kommentar av Whippet — 31 juli 2009 @ 0:46

 17. Det var nog ingen läsare som trodde på rubriken och ingressen, oavsett om de sedan läste resten av artikeln eller inte. Övertygad om att människor har förstått vad du står för och att du är en seriös person. Tycker att Expressen har börjat spåra ur totalt under senare tid.

  Kommentar av Hippie Tanten — 31 juli 2009 @ 17:14

 18. Jävla idioter.

  Kommentar av Micke — 1 augusti 2009 @ 0:19

 19. Aftonbladet och expressen är sedan många år skämt tidningar för mig. Ska jag skratta eller gråta när någon ens tar dom en gnutta på allvar? Dom som nu tar dom på stort allvar skulle jag inte oroa mig för överhuvudtaget men rätt ska vara rätt.

  Kommentar av jotho — 2 augusti 2009 @ 9:50

 20. Du är minsann en förarglig typ. Ta hänsyn till och arbeta för att genomföra det som Du före valet lovade Dina väljare? Jag har aldrig sett maken till fräckhet? Du kan ju inte vara en riktig politiker? Var kan denna ytterliga fräckhet beivras månntro?

  Kommentar av bo — 2 augusti 2009 @ 14:48

 21. >Bo..

  Ja, jag kan faktist hålla med. Ordet
  ”politiker” har nu mer eller mindre
  blivit ett skällsord som man i stil
  med ”Jävla dumskalle” utbrister till
  folk som ljuger, sover på möten och
  på andra sätt missköter sitt arbete.

  Engström och Falkvinge ser jag som
  politiska arbetare, inte som poli-
  tiker. (Tills jag får anledning att
  tycka annat, naturligtvis.)

  Kommentar av Isaksson — 2 augusti 2009 @ 19:44

 22. Betaltv-kanalen internet – Patent på den lila färgen…

  Linus Höök på Norrbottens Kuriren skriver om det jag fruktat och hört rykten om ett bra tag nu. Vi hörde den senast ang telekompaketet om jag minns rätt. Som snart ska behandlas en gång till. Internet som betaltv-kanal handlade det om!
  Skvaller blaskor…

  Trackback av OSMIDIGT — 4 augusti 2009 @ 1:27

 23. Betaltv internet redan på väg verkar det som. Undra hur det kan bli då fler möjligheter öppnar sig 😦

  Kommentar av Jonas — 4 augusti 2009 @ 1:32

 24. Kanske finns någon risk att övriga partier/politiker blir säger så:Varför ska vi agera oss i Privatparters frågor när bryr sig om våra(hjärtefrågor ) så varför ska vi bry oss privatpartiet?

  Kommentar av ´Per — 6 augusti 2009 @ 15:10

 25. […] åsikter om ex. kör- och vilotidsdirektivet, och det kan inte gärna betecknas som ett svek att följa vad man själv har sagt i […]

  Pingback av Inte tänker väl Piratpartiet skolka HELA mandatperioden? « Departementet — 3 september 2009 @ 21:51


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: