Christian Engström, Pirat

4 juli 2009

Almedalen var lila i år

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 20:45
Almedalen 2009

Almedalen 2009

Politikerveckan i Almedalen gick helt i piratlila. Överallt diskuterades dels Piratpartiets framgångar i EU-valet, dels upphovsrätten. Jag vet inte hur många seminarier om piratfrågor det var, men varje dag var det så många olika sådana evenemang att de krockade med varandra.

Upphovsrättsdebatten i Sverige ligger absolut längst fram i världen just nu, och det har aldrig märkts så tydligt som nu i Almedalen. Debattörer som för ett år sedan låg milsvitt ifrån oss börjar nu låta mer och mer som pirater, vare sig de själva vill eller inte. 🙂 Jag tyckte mig höra ljudet av islossning överallt.

Ung Pirat och Piratpartiet hade tillsammans 25 personer på plats. Ungpiraterna gjorde mycket bra ifrån sig. Det var flera personer jag pratade med, som oberoende av varandra spontant nämnde att de hade haft givande diskussioner med olika ungpirater, och tagit intryck av det. Att sprida politiska tankar handlar om att prata med människor en i taget.

Det händer för mycket under en vecka i Almedalen för att det ska gå att sammanfatta i efterhand, men jag ska nämna ett par möten där jag lovade att återkomma med länkar. Det kan jag ju lika gärna göra här på bloggen (också).

En PR-byrå ordnade som vanligt evenemanget ”Allsång i Almedalen”, där man sjunger politiska kampsånger från alla olika läger. Det fanns inga piratsånger med i häftet den här gången, men jag lovade att skicka länkar till Kreti och Pletis Hymn till warezhavet, Elvis Popcorns Sången om storebror FRA (som ju kommer vara högaktuell inför valet 2010), och min egen Staten och kapitalet i piratversion.

På ett mingel fick jag tillfälle att byta några ord med justitiekansler Göran Lambertz om att Sverige kan legalisera fildelning imorgon, utan att vi bryter mot några internationella avtal.

I WIPO Copyright Treaty (WCT) står det inskrivet att länder får göra undantag från upphovsmannens ensamrätt om det finns goda skäl att göra det. Den möjligheten till undantag har redan använts i svensk lag. Det är inget straff om man kopierar datorprogram, så länge det inte är för kommersiella syften.

På precis samma sätt skulle man kunna göra fildelning lagligt, så länge det är icke-kommersiellt. Och det är det ju.

Men det mest bestående intrycket tror jag ändå var när jag och Rickard Olsson (PP) satt på en uteservering, och det kom fram en ung kille och ville han min autograf. Han visade sig vara 15 år och medlem i MUF. Vi småpratade lite, och han frågade om hur jag trodde det skulle bli med telekompaketet i höst, och med tillägg 138. Han hade följt den frågan hos Hax och ville veta mer.

Det här är någonting nytt i svensk politik. För ett år sedan var EU-politik någonting som inga tidningar ville skriva om, eftersom det uppfattades som hopplöst tråkigt, eftersom det var obegripligt för de flesta. Idag intresserar sig 15-åringar för pågående lagstiftningsarbete i EU, och gör det på tilläggsnivå. Och vi är ännu bara i början.

EU-politik är verkligen tråkigt om det bara handlar om att passivt ta del av kommunikéerna från stora toppmöten. ”I helgen möttes Europas si-och-så-ministrar på en exotisk plats och skrev under ett avtal som ingen hade hört talas om innan. Medborgarna förväntas applådera.” Jaså.

Men när EU-politiken blir en deltagarsport blir det helt annorlunda. Då gäller det att lära sig så mycket som möjligt så att man hjälpa till att påverka utgången. Då blir det spännande, vare sig man är 15 eller 49 eller något annat.

Det etablerade partierna har länge pratat om hur gärna de ville att medborgarna skulle engagera sig mer i EU-politiken. Det kan vara på väg att hända nu. Jag undrar om de etablerade politikerna förstått vad det kommer innebära.

…………

Bilden är fri för publicering, cc0. Fotograf Christian Engström, men det behöver inte anges.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , ,

16 kommentarer

 1. ”Idag intresserar sig 15-åringar för pågående lagstiftningsarbete i EU, och gör det på tilläggsnivå.”
  15-ÅRING??? Gamla människor…

  🙂

  Kommentar av calandrella — 4 juli 2009 @ 22:00

 2. Precis, det här är inte bara en ungdomsgrej längre, utan det sprider sig uppåt. 🙂

  Kommentar av Christian Engström — 4 juli 2009 @ 22:35

 3. ”Debattörer som för ett år sedan låg milsvitt ifrån oss börjar nu låta mer och mer som pirater, vare sig de själva vill eller inte.”

  Gäller detta även (till synes) politiskt obundna eller är det partitaktik? Göran Hägglund verkar fortfarande piratkritisk, kanske satsar KD på den nischen, och M också? Känns lite dumt för oss om bara partier på röda sidan närmar sig oss för då får vi kanske svårare att dra blå människor i riksdagsvalet och vår balans kan rubbas. Vad är i så fall vår strategi mot det, att släppa fram fler blå människor i partitoppen?

  Kommentar av magnuskindblom — 5 juli 2009 @ 0:05

 4. Jag tror att allianspartierna har utsett Hägglund till den som får angripa oss offentligt, eftersom han är den ende av dem som inte själv insett hur rätt vi egentligen har. På så vis hoppas de upprätthålla skenet av ett trovärdigt regeringsalternativ inför sina kvarvarande anhängare, medan vi ödslar tid på att bemöta Hägglunds anklagelser om ”stöld” och liknande. Kd kommer sannolikt att åka ur riksdagen nästa år, och då behöver den återstående borgerligheten kunna distansera sig från Hägglunds osakligheter för att vinna eventuella vågmästarpiraters stöd…

  Kommentar av Anders Andersson — 5 juli 2009 @ 2:29

 5. Hej!

  Med undantag av något litet klavertramp (hax) tycker jag att ni pp som varit i almedalen ska vara stolta för ni har gjort ett bra jobb.
  Unna er nu att njuta av lite sommar. Betyg väl godkänt för pp 🙂

  Kommentar av dr Filip — 5 juli 2009 @ 8:57

 6. Att Kristdemokraterna och Göran Hägglund utsett sig själva till våra huvudmotståndare tycker jag är väldigt bra. Det är de faktiskt, rent ideologiskt. Då är det bra om det syns tydligt i den offentliga debatten.

  Tittar man djupare än de dagsaktuella frågorna om Ipred, FRA, datalagring etc tycker jag att det är helt korrekt att säga att vi och KD ligger i varsin ända på den politiska axeln öppenhet-kontroll.

  Piratpartiet ligger väldigt långt åt öppenhetshållet. Vår vision handlar om mångfald, kreativt kaos och att alla får göra vad de själva vill så långt det är möjligt. Det tror vi blir roligast och bäst.

  KD vill hellre se ett samhälle som är mer kontrollerat, där internet hålls rent från otrevligheter och omoral, där familjer består av mamma-pappa-barn och där ingen tittar på porrfilm före midnatt (och helst bara på lördagkvällar).

  KD är förstås inte riktigt lika långt ut på den axeln som Sverigedemokraterna, som dessutom vill att alla ska vara väldigt svenska och heta Leif (typ), men det är samma riktning på samma axel.

  För att den offentliga debatten ska bli givande behövs det tydliga positioner, och jag tycker att både vi och KD har tydliga positioner som står emot varandra. Därför plockar jag gärna upp handsken som KD har kastat till oss.

  Vi ska se till att vi sköter debatten snyggt och hederligt och med respekt för våra meningsmotståndare, men det är ingen tvekan om att vi och KD står mot varandra i många av Piratpartiets grundläggande värderingar. Det ska bli kul att diskutera med dem framöver.

  Kommentar av Christian Engström — 5 juli 2009 @ 9:01

 7. Christian!

  Hur kan det vara att de kristna blir till huvudmoståndare. Att dela med dig till din nästa är väl av Jesu lära. (Snygg genitiv).

  Vad tror du det beror på?

  Kommentar av Martin — 5 juli 2009 @ 13:26

 8. det gillar vi:D sverige goes LILA

  Kommentar av piratstranden — 5 juli 2009 @ 16:23

 9. ”Hur kan det vara att de kristna blir till huvudmoståndare. Att dela med dig till din nästa är väl av Jesu lära.”

  Jo men hade alla kristna lyssnat på Jesus hade dom ju varit vänster hela bunten, vilket ju inte är fallet 😉

  Jag säger bra jobbat till partirepresentanterna under Almedalsveckan, ni gjorde ett bra jobb med att synas och höras. Och så var det ju trevligt att vi fick tillfälle att starta upp UP Visby!

  Kommentar av Nandi — 5 juli 2009 @ 16:24

 10. Är du verkligen förvånad?
  De kristna har väl alltid stått för censur och kontroll av information. Förr skedde det genom att bränna böcker och förfölja astronomer som påstod att jorden inte var universums centurm.

  IPRED, FRA, etc. är ju inget annat än de digitala motsvarigheterna.

  Kommentar av Timmy Brolin — 5 juli 2009 @ 16:34

 11. Martin, vad pratar du om? Christian har överhuvudtaget inte nämnt några kristna (förutom att han själv heter ”kristen” i förnamn, men det är en gammal namntradition som inte behöver avspegla hans egen trosuppfattning).

  Är det ett sådant där kvällstidningsinspirerat försök att göra en ”skandal” av absolut ingenting – absolut ingenting alls? Det har ju varit på modet den sista veckan…

  Kommentar av Anders Andersson — 5 juli 2009 @ 18:02

 12. ”Piratpartiet ligger väldigt långt åt öppenhetshållet. Vår vision handlar om mångfald, kreativt kaos och att alla får göra vad de själva vill så långt det är möjligt. Det tror vi blir roligast och bäst.”

  Absolut, Christian, när det handlar om att utveckla kulturen, det sociala livet och den personliga ansvarsfulla kreativiteten. Lite frågetecken för snävt självcentrerat agerande dock, särskilt i ledning för storföretag, där vi ju har flera av våra motståndare, som uppenbarligen gör vad de själva vill (läs Hollywood m fl) . Jag var på ett mycket intressant seminarium om frihet i Almedalen, där man problematiserade friheten på många intressanta sätt, med insikten om att det finns många slags friheter beroende på ens perspektiv.

  Kommentar av anders erk — 5 juli 2009 @ 21:50

 13. Anders.

  Cristian har nämt KD som är förkortning av KristDemokraterna. Är de inte kristna? Jag trodde faktsikt att de stod för kristna traditioner och Jesu läror. Tydligen inte. Jag ska läsa på! Tack för tipset.

  Kommentar av Martin — 6 juli 2009 @ 2:42

 14. @Martin

  Är det för mycket begärt att du håller isär ”kristna” från ”KD”?

  Christian pratar om det politiska partiet KD, ett parti som spelar ett spel för att hålla sig kvar ovanför 4%-strecket. Du svarar på detta, och blandar ihop partiet KD med dom ”kristna”, vilka är individer, och vad jag vet så är dom även fler än 4% av befolkningen?

  Det är märkligt att det dagligen kommer osakliga påhopp på allt Rick och Christian skriver, innehållandes förvanskningar om vad dom egentligen skrev, som man tvingas bemöta genom att belysa självklarheter, som vem som helst med sunt förnuft borde förstå på egen hand utan att få det förklarat för sig.

  Jag ser två förklaringar, antingen är Piratpartiets meningsmotståndare idioter, som helt enkelt inte förstår självklarheter, kan läsa svenska språket och förstå ut vad det skrivna betyder, eller så klarar dom inte av att bemöta Piratpartiets politik på ett sakligt och detaljerat sätt, varvid dom tvingas angripa halmgubbar, för att överhuvudtaget kunna få ut sig något som kan liknas vid kritik mot Piratpartiet och deras företrädare.

  Om det är det förstnämnda så är det riktigt tragiskt, men om det är det sistnämnda så får det ses som ett bevis på att PPs politik är helrätt, och i det närmaste omöjlig att angripa på ett hederligt och sakligt sätt.

  Kommentar av Fredrika — 6 juli 2009 @ 9:25

 15. @Fredrika

  Det är inte alls för mycket begärt att jag ska hålla isär kristna och KD. Jag tänkte att KD-are var kristna, därav min förvåning över att de ogillar piratpartiet.

  Men visst har du rätt. Helt rätt. Det finns naturligtvis krisnta socialdemokrtater och helt säkert också kristna piratpartister.

  Kommentar av Martin — 6 juli 2009 @ 10:25

 16. […] Aftonbladets blogg och Europaparlamentarikern Christian Engström konstaterar oberoende av varandra: Almedalen var piratlila i […]

  Pingback av Rick Falkvinge (PP) » Reflektioner — 8 juli 2009 @ 16:37


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: