Christian Engström, Pirat

13 juni 2009

Pirate MEP elect

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 12:16
EU-parlamentet

EU-parlamentet

Nu har jag bytt namn på den här bloggen till ”Christian Engström, Pirate MEP elect”. ”Tillträdande pirat-EU-parlamentariker”, alltså. Formellt tillträder jag den 14 juli när det nya parlamentet har sin första session i Strasbourg.

Nu börjar ett nytt kapitel. Europas blickar är riktade mot Sverige och Piratpartiet, och nu ska vi se till att få saker gjorda.

Jag planerar att åka ner till Bryssel nästa vecka för att prata med i första hand den gröna gruppen, den liberala gruppen och vänstergruppen. Från vänstergruppen har vi fått ett formellt erbjudande om att gå med, och från de gröna och de liberala har vi fått mycket starka signaler om att vi är väldigt välkomna.

Vilken grupp det blir är inte bestämt ännu, och det är mycket att tänka på i samband med gruppvalet. Nils Lundgren gjorde ett mycket intressant radioinslag där han pratade om hur det fungerar. Mycket att fundera på, som sagt.

Intresset från europeiska media har lugnat ner sig en aning jämfört med den första hysteriska dagen efter valet, men det är fortfarande mycket högt.

Journalisterna i Bryssel ser oss som ungefär det roligaste som har hänt sedan Gud uppfann zebran och giraffen, eftersom vi är en rörelse som har lyckats med det som alla trodde var helt omöjligt: att få unga människor (i alla åldrar) att bli aktivt intresserade av EU-politik. Det är ett suveränt utgångsläge.

Jag ber om ursäkt för att jag inte har bloggat regelbundet efter valet, men jag har helt enkelt inte haft kapacitet. Förhoppningsvis lugnar det ner sig en smula med tiden, så jag räknar med att jag kommer att bättra mig på den punkten. Antagligen kommer jag börja skriva åtminstone en del inlägg på engelska, därav anglifierieringen av namnet på bloggen. Men vi får se, helt enkelt.

Nu ska jag se om min svajiga 3g-koppling låter mig boka hotell och flygbiljetter och möten med folk nere i Bryssel. Har jag spritt en massa pratminus omkring mig där jag påstår att den fysiska platsen inte spelar någon roll för oss, eftersom internet finns överallt? Kvalificerat skitsnack i så fall, åtminstone med min 3g-leverantör. 🙂

Ett jättestort tack än en gång till alla pirater som gjorde vår valseger möjlig, och ett lika stort tack till alla som visade oss förtroendet att rösta på Piratpartiet. Nu är det upp till oss att förvandla stödet från väljarna och intresset från europeiska media till konkreta politiska segrar.

Det kommer ta tid och kräva mycket arbete av oss alla tillsammans. Det är inte i första hand ”jag” som har kommit in i parlamentet, det är ”vi”. I längden kan inget stå emot kraften hos internet, eftersom internet är uppbyggt av engagerade människor som samarbetar.

Vi är framtiden, och vi vet om det. Nu kör vi full fart framåt.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , ,

50 kommentarer

 1. Härliga tider! Give ‘em hell, Christian!

  Kommentar av John Nyzell — 13 juni 2009 @ 12:47

 2. ”Det är inte i första hand “jag” som har kommit in i parlamentet, det är “vi”.”

  &

  ”Vi är framtiden, och vi vet om det. Nu kör vi full fart framåt.”

  SÅ SKA DET LÅTA !

  Kommentar av Hans J — 13 juni 2009 @ 12:47

 3. Grattis och lycka till!

  Kommentar av Andreas Olsson — 13 juni 2009 @ 12:49

 4. Lycka till i bryssel!

  Kommentar av Tomte — 13 juni 2009 @ 12:55

 5. Kör hårt Christian! Men behöver du verkligen skriva på engelska, då det finns översättningsprogram?
  Piratebay verkar ju har löst det smidigt genom att låta användarna bara klicka på sin nationflagga för rätt språk.

  Ser annars fram emot att få läsa dina vecko/månads sammanfattningar om vad som händer nere i bryssel.

  Lycka till 🙂

  Kommentar av Leif Nyberg — 13 juni 2009 @ 13:21

 6. Lycka till Christian, ska bli spännande att se vad som kommer hända framöver.

  Kommentar av Lilla My — 13 juni 2009 @ 13:24

 7. ”Kör hårt Christian! Men behöver du verkligen skriva på engelska, då det finns översättningsprogram?”

  Ja, men har du använt dem själv? För då vet du att det knappast är något man kan använda i seriösa sammanhang, kanske de blir bättre i framtiden, men i dagsläget så känns det inte bra att använda dem då förvirringen de ger upphov till är alldeles för stor.

  Kommentar av anon — 13 juni 2009 @ 13:42

 8. Vi vill veta allt om gruppvalet och hur det går till! Rapportera regelbundet, ja?

  Kommentar av von — 13 juni 2009 @ 13:50

 9. Är det inte bättre att ha en svenskspråkig och en internationell (engelskspråkig) blogg för de olika målgrupperna?

  Kommentar av PJ — 13 juni 2009 @ 13:52

 10. Nu kör vi hårt!

  Bloggen i all ära, men känns det inte som att vi skulle tjäna på att ha en sajt där piratpartiet i EU kan sammanstråla?

  Kommentar av Svamp — 13 juni 2009 @ 14:11

 11. Ja, jag känner till svagheten i översättnigsprogrammen. Men detta är trots allt det svenska piratpartiet och förövrigt tycker jag översättning är tillräckligt bra för att få ett begrepp i sammanhanget.

  Kommentar av Leif Nyberg — 13 juni 2009 @ 14:14

 12. Jag tycker att det vore bra mycket bättre att jobba med den liberala gruppen. Mijöprtisterna är ju väldigt nära socialdemokraterna och även vänsterpartiet. Sossarna har ju knappast någon tilltalande historia vad gäller personlig intgritet och mänskliga rättigheter och vänsterpartiets histora med sympatier för östdiktaturererna har vi väl inte glömt, eller? Jag anser att PP är helt enkelt mera ett liberalt parti i sin sanna mening är ett miljöparti. Därför bör vi satsa på den liberala gruppen.

  Kommentar av Martin — 13 juni 2009 @ 14:31

 13. Detta måste du se för att förstå bluffen med USA, skriv om detta. Detta är vad som även händer i EU.

  Cindy Sheehan on Alex Jones Tv 1/4:How The Left Used Me To Gain House Seats

  Kommentar av Tor — 13 juni 2009 @ 14:49

 14. Vänstergruppen alltså?
  Mitt främsta argument för att _inte_ rösta på (pp) var just grisen-i-säcken-argumentet, och det visar sig ju nu kunna vara ett riktigt fult vildsvin i den säcken.
  Vänstergruppen är bland de sista jag skulle vilja stödja, så ett indirekt stöd till alla vänsterfrågor i EU förutom (pp)’s skulle kännas helt åt h-e.
  Så tur att man avstod…

  Kommentar av anteD — 13 juni 2009 @ 14:54

 15. Grattis Christian och lycka till. Vi är många som är med dig på alla tänkbara sätt.

  Kommentar av handelsehorisont — 13 juni 2009 @ 15:11

 16. Håller helt med. Vänstergruppen tycker jag inte PP skall ha något att göra med…och jag röstade faktiskt på PP!

  Kommentar av Urban — 13 juni 2009 @ 15:16

 17. @Martin: Tänk på att detta gäller grupperna i Europaparlamentet, inte den svenska riksdagen. Christian kommer att beblanda sig med partier från överallt i Europa med historia vi (antagligen) inte är så bekanta med.
  @anteD: Genom att rösta på ett annat parti med bredare partiprogram köper du också grisen i säcken då de frågor du håller av mest riskerar att bli bortprioriterade och bortkompromissade då de försöker uppnå något annat i deras program och ideologi. Eller utanför deras ideologi *host* FRA, IPRED m.fl. *host*.

  Kommentar av Erik — 13 juni 2009 @ 15:24

 18. Det som ska avgöra är hur PP får gehör och genomslag för sina frågor. Inget annat.Sluta gnäll på om det blir liberala, eller vänster, eller annat.

  Kommentar av anon — 13 juni 2009 @ 15:27

 19. @anon: Precis den grupp som betalar mest den gruppen ska vi gå med i. Det är det jag har röstat på.

  Kommentar av bror-erik melkersson — 13 juni 2009 @ 16:13

 20. Den grupp där det går att uträtta mest upplysningsarbete är väl den bästa.

  I en tysk tidningsartikel gjordes den iakttagelsen, att om liberalerna en gång dominerades av liberaler, så domineras de numera av jurister. Och jurister är legosoldater på lagböckernas slagfält. Som legosoldater vill de ha så mycket strid som möjligt, och där är den nuvarande upphovsrätten idealisk. Mycket strid, med stora pengar inblandade. Där har vi de etablerade liberala partierna i Europas dilemma. Hur skall de kunna reformera upphovsrätten, när då många som tjänar på nuet utgör deras väljarbas?

  Ur den synvinkeln tror jag på den liberala gruppen som den där det går att uträtta mest. Möjligheten att slå in en kil mellan bevararna och förnyarna inom den europeiska liberalismen. Den kampen har den europeiska vänstern redan bakom sig – för liberalerna har den precis kommit upp på dagordningen. Där kan piratpartiet agera barnmorska på europanivå.

  Mot detta står att en anslutning till den liberala gruppen kan kosta ett minskat engagemang hos dem som fortfarande står kvar i vänster-höger tänkandet. De skulle säkerligen känna sig tryggare i den gröna gruppen. Men att agera i den gröna gruppen blir som att predika för kören – de delar redan grunddragen i piratpolitiken.

  Slutligen vänstergruppen – en anslutning till den skulle på samma sätt avskräcka åt andra hållet. Men som ovan nämnts har den europeiska vänstern redan i stora drag haft sin uppgörelse mellan bevarare och förnyare. Så det valet dåligt ur alla synvinklar.

  In somma: Den gröna gruppen är det fega valet, litet resultat, lite kontrovers.

  Den liberala: Mycket kontrovers, stor potential att synliggöra den nutida liberalismens inre motsättning och vinna stöd för reformarbetet.

  Vänstergruppen: Litet resultat, Mycket kontrovers.

  Kommentar av RikMatts — 13 juni 2009 @ 17:12

 21. @anteD Exakt samma anledning som gjorde så jag tvekade att rösta på PP i riksdagsvalet, men tvärtom. Jag har aldrig tidigare röstat på ett parti som är öppna för att samarbeta med Moderaterna, men jag röstade ändå på PP.

  @Martin Historiskt sett så har Sveriges vänsterregeringar jobbat väldigt mycket för medborgarrätt. Allmän och kvinnlig rösträtt, yttrandefrihetslagen, tryckfrihetslagen och allemansrätten är frågor som har röstats fram av Socialdemokratiska regeringar.

  Kommentar av Johan Bakke — 13 juni 2009 @ 17:17

 22. Jag är helt övertygad om att den gröna gruppen är den enda gruppen som både kan leverera sakpolitik och som inte kommer sticka i ögonen på en stor del av dem som röstat på oss. Vänstergruppen skulle nog kunna leverera sakpolitik, men på tok för många partimedlemmar/väljare skulle flippa om vi gick med där. ALDE kan inte leverera sakpolitik och den majoritet av PPs väljare som klassar sig som vänster enl VALU skulle flippa om vi gick med där. Tur att den gröna gruppen finns 🙂

  /Micke

  Kommentar av Micke Nordin — 13 juni 2009 @ 18:46

 23. Jag hoppas att du inte hamnar i mediaskugga i fem år och sedan åker ut för att ingen har den blekaste aning om vad PP har åstadkommit i parlamentet.

  Kommentar av Erik E — 13 juni 2009 @ 19:05

 24. Vad är det för en massa prat om att vänsterväljare/högerväljare skulle flippa ur.

  Skall Piratpartiet bli som andra partier med en massa taktiska överväganden för att få så många väljare som möjligt på bekostnad av resultat i det vad man vill åstadkomma?

  Piratpartiets frågor väcker engagemang från personer med olika syn i andra frågor. Har man röstat på det partiet har man i någon mån deklarerat för sig själv att dessa andra frågor, i alla fall just nu, är sekundära. Annars hade man röstat vänster eller höger eller nåt. Det är partiets frågor som är det viktiga och kriteriet för valet grupp måste därför rimligen vara hur man – rätt eller fel – bedömer att bäst resultat för de egna frågorna kan åstadkommas. Inte huruvida valet riskerar att alienera den ena eller andra vänster- eller högermänniskan.

  Kommentar av Alf — 13 juni 2009 @ 20:11

 25. Jag tycker det är viktigt att se till alla möjligheter i det här läget. Inte minst för att se skillnaden mellan de olika grupperna. Rekommenderar även radioinslaget som det länkas till.

  Kommentar av Sas — 13 juni 2009 @ 20:58

 26. @Johan Bakke
  Jaha så (S) fanns på 1700-talet när tryckfrihetsförordningen infördes? Tror knappast det. Därtill är allemansrätten en gammal sedvänja som fanns långt för det partiväsende som vi ser idag.

  Den enda av de där lagarna som du radar upp som har tillkommit under en ren (S)-regering är YGL (som ju snarats är en TF för andra medier än tryckta).

  Allmän rösträtt till andra kammaren röstades igenom på förslag från en ministär med Arvid Lindman (högerpartiet) som statsminister 1907. Kvinnlig rösträtt (och en mer demokratisk princip för första kammarröster) röstades igenom 1919 när vi hade en liberal-s-koalition med N. Eden som statsminister.

  Så S har klart mindre med det att göra än vad du tror.

  Kommentar av JFE — 13 juni 2009 @ 22:42

 27. Grattis Christian. Jag är en av dom som offrade en sovmorgon en söndag för att lägga pirat-valsedlar i lokalerna, har delat ut Piratlappar i trappuppgångar och blivit utskälld på ett torgmöte i vår lilla stad (fast många vara trevliga). Jag litar på dig. Det ska bli jättespännande att läsa dina rapporter från Bryssel. Yarrr, hissa piratflaggan!

  Kommentar av ulf — 13 juni 2009 @ 23:41

 28. Kul att läsa Johan Bakke’s kommentar: ”Jag har aldrig tidigare röstat på ett parti som är öppna för att samarbeta med Moderaterna, men jag röstade ändå på PP.”

  Själv har jag aldrig tidigare röstat på ett parti som är öppna för att samarbeta med S och V, men jag röstade ändå på PP. Inte nog med det, så anser jag att vi om vi kommer in i riksdagen i första hand borde samarbeta med just S, V och MP av den enkla anledningen att V och MP i stort sett delar våra synpunkter, medan S vacklar. Så med dem borde vi ha relativt lätt att få igenom vår vilja, medan Moderaterna har visat ur falska de är genom uttalandet om att de inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration (de överlät detta på mediaindustrin).

  Kravet på att samarbeta med S m fl borde i så fall vara att vi får infrastruktur-ministerposten och/eller justitieministerposten… ;o)

  Kommentar av Janne — 14 juni 2009 @ 0:40

 29. OMG! Let’s stopp Barack Obama from EU before he, or the US Gov. takes over …

  Considering the worry you have, it’s kinda funny how a lot of (tin foil) Americans worry over a EU, or UN, take over of good ol’ US of A.

  Kommentar av ratata — 14 juni 2009 @ 3:32

 30. Om ni missade det så säger PP ganska tydligt att de inte tar ställning i höger-vänster frågan. Vi ska alltså gå med i den gruppen som kan tillgodose våra krav bäst oavsett om den är vänster eller liberal. Ni kan seriöst inte ha missat det.

  Kommentar av Mattias — 14 juni 2009 @ 12:08

 31. Hej! Ville bara säga LYCKA TILL! och att hela min familj (efter mitt ihärdiga tjat såklart :D) röstade på dig också. Jag säger som alla andra: give ‘em hell och gör oss stolta.

  Kommentar av Jessica — 14 juni 2009 @ 13:49

 32. Det enda jag önskar av Engström i bryssel är att han forsätter att kommunicera med väljarna här på bloggen och aldrig någonsin Fifflar med bidragen. Om engström uppfyller detta kommer han vara en av de bästa folkvalda senaste 20-25 åren. kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam

  Kommentar av Beholder — 14 juni 2009 @ 16:37

 33. Hej alla
  Hoppas det framgick i valet att pp är till för oss som anser att integritetsfrågorna och det fria internet i dag är viktigare än tradiontionella vänster-högerskiljande frågor.

  Sen är det ganska complicated, som Christian framhåller. Det handlar om att få igenom våra frågor, och för det behöver vi en majoritet. Se här:
  http://www.elections2009-results.eu/sv/index_sv.html
  Alltså, vi behöver ha stöd av, gröna, liberaler, vänstergruppen och – en av de stora partigrupperna + förmodligen några till! När det gällde telekompaketet så gick sossarna över på ”vår sida”, förmodligen genom vår blotta existens. Och kanske är de lättast att få med sej dem i framtiden också.

  I det perspektivet borde huvudfokus ligga på det tvärpolitiska arbetet – vi måste bygga en tvärpolitisk grupp, som kan verka i alla partier för våra frågor. När vi väljer partigrupp bör lusten att bygga en sådan grupp och ge resurser till den vara högprioriterat. Mycket tidigt borde vi nog också kontakta ”the good guys” i alla partier om den tvärpolitiska gruppen.

  Sen rekommenderar jag alla att studera verkligheten – närmare bestämt den genomgång av hur grupperna röstat kring telekompaketet som den franska aktivistgruppen Qadrature du Net gjort. Här är deras bedömning av gruppernas röstning vid första läsningen (innan media upptäckte frågan):

  http://www.laquadrature.net/wiki/Telecoms_package_directives_1st_reading_by_group

  Och här vid den andra läsningen

  http://www.laquadrature.net/wiki/Telecoms_package_directives_2nd_reading_by_group

  På deras wiki kan man också se hur de enskilda ledamöterna röstat mm (bedömningen grundar sej på flera frågor – de redovisar hur det tänkt)

  Vad som omedelbart slår en är åtminstone ALDE – ”liberala” gruppens låga poängskörd. Den består uppenbarligen av många ”storindustrikramarliberaler”, snarare än ”individuellfrihetsliberaler”

  Obs att partipiskorna är svagare i EU-parlamentet också, det finns spridning i alla grupper.

  Kommentar av Anders E — 14 juni 2009 @ 18:34

 34. Ge järnet Christian!
  Visa att folket fortfarande kan påverka.

  Kommentar av aberg — 14 juni 2009 @ 18:41

 35. […] Pirate MEP elect Nu har jag bytt namn på den här bloggen till “Christian Engström, Pirate MEP elect”. […] […]

  Pingback av Top Posts « WordPress.com — 15 juni 2009 @ 1:25

 36. Tjena christian!

  Du fick min röst i stort sett för att jag hoppas på att ni väljer det liberala blocket. Gör ni inte det, kommer jag inte rösta på er i riksdagsvalet. Jag tror att många andra höger-pirater resonerar liktydigt.

  I övrigt önskar jag dig all lycka och det känns förbannat bra att med min röst ha gett de etablerade partierna en rejäl snyting. 😀

  Kommentar av Anonym — 15 juni 2009 @ 9:51

 37. Tjena christian!

  ”Du fick min röst i stort sett för att jag” LITAR PÅ ATT DU VERKAR FÖR VÅR FRIHET PÅ DET SÄTT SOM DU TROR ÄR DET ALLRA BÄSTA!

  ”Gör ”du” inte det, kommer jag inte rösta på piratpartiet i riksdagsvalet.”

  Detta innebär:
  Jag litar på att DU, som ju kommer att vara där med DINA ögon och DINA/våra kontakter, gör det allra bästa av DIN/vår närvaro där. Jag stöder dig vilket alternativ du än väljer i absolut tro på att ditt/vårt val enbart är i avsikt att främja saken (Delad kultur – Fri kunskap – Skyddat privatliv) och dessutom att göra detta på lång sikt!

  Kanske gör du bäst nytta ”mitt i fiendens läger”. Kanske gör du bäst nytta bland de som redan tycker som vi gör. Kanske någonstans mitt emellan, men du ser säkert tydligare än de allra flesta av oss gör (Henrik Alexandersson inkluderad ;-))

  Kommentar av Hans J — 15 juni 2009 @ 10:36

 38. haha, vilken tomte du är.

  Kommentar av Anonym — 15 juni 2009 @ 14:39

 39. 😉 Man måste ju försvara stackar’n så han har något manöverutrymme kvar… 😉

  Kommentar av Hans J — 15 juni 2009 @ 15:04

 40. Christian, skaffa 3G-bredband från 3, och se till att maxa alla alternativ vad gäller hastighet etc.
  Jag hade Telia innan, och kunde inte använda remote administrator eller world of warcraft utan ständiga avbrott i förbindelserna.
  (Har aldrig varit problem med täckningen med 3 heller)

  Kommentar av Albin T — 15 juni 2009 @ 19:40

 41. Hej Christian!

  Grattis till din MEP, ser fram emot att höra vad som händer där nere i centrala Europa.

  Jag röstade på PP för att integriteten är viktigare än vänster-höger-politiken. Det finns många argument för och emot de olika grupperna. Jag skulle föredra en grupp framför de andra men jag säger inte vilken. Om det blir ”fel” grupp så antar jag att det finns ett bra argument för det och biter i det sura äpplet. PP har min röst i riksdagsvalet också eftersom dom här frågorna är så mycket viktigare än blockpolitiken.

  Vi har haft en vänster- och en högerregering de senaste två mandatperioderna och båda har drivit igenom den ena hemska lagen efter den andra. Det är dags att visa gammelpolitikerna att väljarna har längre minne än 8 år!

  PP mot riksdagen 2010!

  Kommentar av Göran Axelsson — 15 juni 2009 @ 21:06

 42. Kanske på sin plats att gratulera och önska dig lycka till i Bryssel – så grattis och lycka till! Jag kommer att följa ditt arbete med intresse!

  Kommentar av Peter F — 15 juni 2009 @ 22:07

 43. (V) ??

  Kommentar av Anonym — 16 juni 2009 @ 15:48

 44. […] är lite som Christian Engström skrev på sin blogg: just nu, så tycker internationell media att vi är det roligaste sedan Gud uppfann giraffen och […]

  Pingback av Rick Falkvinge (PP) » Segerdammet lägger sig — 16 juni 2009 @ 16:41

 45. 15 poliser att jaga fildelare!
  Och 7 som jagar pedofiler.
  Bra prioritering!
  Regeringen visar vad som är den STORA samhällsfaran!

  Kommentar av Paul — 16 juni 2009 @ 17:43

 46. Grattis Christian!
  PP är inget höger eller vänster block utan mer ett Nord/Syd. Så nu är det bara att förhandla om vilket EU-block som har sin kompass mest mot Norr. Sen om vad blocket heter spellar mindre roll.
  Om flera block har likvärdiga bud så skall vi givetvis gå med i det block som ger det bästa utgångsläget för Regeringsvalet
  Sen utgår jag från att du rapporterar om vad som händer där nere

  MVH/Hans Alvenkrona

  Kommentar av Alvenkrona — 16 juni 2009 @ 23:44

 47. Grattis och kör på så det ryker!

  Kommentar av Patric — 17 juni 2009 @ 7:04

 48. Lycka till. & du vet att du har några tusen research assistenter om du behöver hjälp med något 🙂

  Kommentar av stefant — 18 juni 2009 @ 13:52

 49. @narnigrin: Hört talas om tinyurl? LOLZ

  Kommentar av Sune — 18 juni 2009 @ 20:10


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: