Christian Engström, Pirat

21 maj 2009

Rekorddeltagande första EU-valdagen

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 11:58
Gå och rösta idag!

Gå och rösta idag!

Stort intresse första EU-valdagen, rapporterar TT.

I Nordstan i Göteborg (som är den stora gallerian i centrum) röstade 900 personer första dagen. I riksdagsvalet 2006 var det 278 personer som röstade första dagen, enligt TT.

Första dagen i Nordstan var det alltså mer än 3 gånger så många som i riksdagsvalet 2006. Det är en fantastisk siffra, speciellt med tanke på att det är ett riksdagsval vi jämför med.

I riksdagsvalet 2006 var valdeltagandet 81,9%. Om man räknar procent som en miljöpartist skulle det alltså peka på ett valdeltagande runt 250%. 😉 Riktigt så mycket lär det väl inte bli i slutändan, men det är ändå väldigt uppmuntrande att det är så starkt intresse för EU-valet redan första dagen.

Jag är faktiskt inte förvånad över de här rapporterna. Jag har hela tiden trott på ett rekordhögt valdeltagande i år. Det här EU-valet betyder något.

Själv röstade jag på biblioteket i Forum Nacka tillsammans med min fru. TT och Svenska Dagbladet var där och plåtade, men dumt nog missade jag att själv ta någon bild på när jag röstade.

Andra som röstat i EU-valet eller tänker göra det: Blogge Bloggelito, Oscar Swartz, Jonathan Rieder Lundkvist, Copyriot, Det progressiva USA, Farmor Gun, Rick Falkvinge, Fastnat, Christopher Kullenberg, Roy, Jonas Birgersson, Joakim Jardenberg, Soundness in a soundless world, Zac, Kaliber, Ordens makt, Fria vingar, Bortom horisonten, Leo Ryberg, Bitchslap Barbie, Annarkia, Varför inte?, Klara, Jocke Dieden, Leo Erlandsson, Opassande, Mattias Bjärnemalm, Free and thinking, DrivenBoyscout, Hogrelius, Cynism, Aspiebloggen, Maestro, Sidvind, Simon Rosenqvist, Syrrans granne, Liberal och långsint, Janne, Anna Troberg, Carl Johan Rehbinder, Peter Sunde

Calandrella är bara 13 och får inte rösta den här gången, men förklarar för alla som får varför de bör utnyttja sin rätt.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet som pågår nu. Gå och rösta idag!

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , ,

23 kommentarer

 1. Låter ju bra. Samtidigt förutsätter jag att du är nog kall att du inte tar ut ngn seger i förskott.
  Just (pp) har ju propagerat för ”poströstande”, så kanske en oproportinerligt stor andel för (pp) just i början…
  Och opinionsundersökningar är spec osäkra när det gäller eu-val.
  Men visst är det kul ändå med många röster första valdagen och fina ”sifosiffror”.

  Men lite inrikespolitik vill jag påminna om. FRA 2.0 och datalagringsdirektiv. Har några färska bloggposter om fr f allt detta.

  Kommentar av Lars-Erick — 21 maj 2009 @ 12:53

 2. Ingen vet vilka röster som kommer vilken dag… Det enda vi vet är att det är många som röstat i ett köpcentrum i Göteborg.

  Kommentar av Göteborgaren — 21 maj 2009 @ 13:40

 3. Många röstningslokaler är dock helgstängda idag.
  Får vänta tills imorgon.

  Kommentar av Aewheros — 21 maj 2009 @ 14:01

 4. Personligen tror jag att EU-valet blir ett rekordval – avseende antalet röstande – och i mångt och mycket tack vare Piratpartiet. Så pirater behövs VERKLIGEN – i och OVANPÅ en annars så tråkig = traditionell politikarena.

  Nästa stora fråga för Piratpartiet borde ju kunna vara att för gott elimeinera samhällsparasiterna = de privatägda bankerna och finansbolagen i kk – eller ❓

  Kommentar av Josef Boberg — 21 maj 2009 @ 14:05

 5. […] har också röstat. Likaså JRL. Samt ChrisK, verkar det som. Och nu även Rasmus. Sedan har vi Christian som även rapporterar om högt valdeltagande och så Rick som rapporterar om vissa störningar och […]

  Pingback av Har ni inte röstat än? Det har jag « Majestatis Pluralis — 21 maj 2009 @ 15:21

 6. Lars-Eric rapporterar på sin blogg om att det finns moderater som inte ställer upp på partipiskan längre…

  Direktlänk till Sveriges Radios artikel

  Det får vara nog nu ! klipp ur filmen Network

  – Piratpartiet ställer upp i valet till EU-parlament –

  Kommentar av Hans J — 21 maj 2009 @ 15:52

 7. @Lars-Eric

  ”Son of a bitch, we struck the motherload!” 😀

  Kommentar av André — 21 maj 2009 @ 16:22

 8. Jadu Josef din kommentar förstår jag överhuvdtaget inte.

  Vad skulle Piratpartiet ha med Banker och finansbolag att göra vara sig de är privata eller inte????

  Mvh
  Fredrik Larsson

  Kommentar av Fredrik Larsson — 21 maj 2009 @ 23:07

 9. Du fick min röst under första valdagen 🙂

  Kommentar av Etu — 21 maj 2009 @ 23:46

 10. […] Rekorddeltagande första EU-valdagen Stort intresse första EU-valdagen, rapporterar TT. I Nordstan i Göteborg (som är den stora gallerian i centrum) […] […]

  Pingback av Top Posts « WordPress.com — 22 maj 2009 @ 1:49

 11. Du fick min röst Christian. Med lite medvind ska vi se till att du inte blir ensam i Bryssel heller !

  Kommentar av Jens Rydholm — 22 maj 2009 @ 10:15

 12. Nu har jag röstat och du fick min röst. Inte minst som tack för att du tidigare varit med i arbetet med att stoppa mjukvarupatenten, men även för det pågående arbetet med alla märkliga lagar som jag för mindre än ett år sedan trodde bara kunde stiftas av diktaturer.

  Noterade en märklig sak i vallokalen. Mitt lilla kuvert placerades i ett större kuvert tillsammans med ena halvan av röstkortet innan det stora kuvertet placerades i lådan. Det betyder att den som öppnar kuverten senare kan notera hur jag röstat. Någon måste tänkt fel eller så gjorde de fel i just min röstningslokal. Spelar ingen roll i mitt fall men det är en viktig princip i en demokrati.

  Kommentar av Arnold Andreasson — 22 maj 2009 @ 11:54

 13. Ja du fick min röst också..så nu håller vi tummarna ett tag 🙂

  Kommentar av Claes59 — 22 maj 2009 @ 11:57

 14. Uppdatering av mitt förra inlägg (nr 10):
  Hanteringen i vallokalen var enligt instruktionerna. Se: http://www.val.se/pdf/affisch_fortidsrosta.pdf
  Men det är lite märkligt att separationen av röstkort och valsedel sker i ett senare skede. Det borde ske direkt.

  Kommentar av Arnold Andreasson — 22 maj 2009 @ 12:14

 15. Ja röstkortet har aldrig satts ihop med rösten förut, vid riksdagsval, det är jag helt säker på. Det här fattar jag inte, är det åsiktsregistrering på gång.

  När man röstar i riksdag, kommun, landsting om jag minns rätt så lägs rösterna i olika låder och man stryks på en lista. Om jag minns rätt fick jag tom behålla röstkortet.

  Det här är ju sjukt.

  Kommentar av Mr T — 22 maj 2009 @ 12:50

 16. Separationen sker samtidigt som rösten prickas av på listan över röstberättigade, dvs när på valdagen det yttre kuvertet sprättas upp i din vallokal (dit det skickas), att du röstat markeras och det inre kuvertet läggs i valurnan (precis som den skulle landa om du var på plats). Eftersom man kan få ut mer än ett röstkort – http://www.val.se/europaparlamentet_2009/rostkort/bestall_dublettrostkort/index.html (bra att veta om man tappar bort sitt) – behöver systemet förhindra att samma person röstar flera gånger, eller iaf att det räknas flera gånger.

  Exakt vad som händer om man röstar flera gånger vet jag inte, men jag råder ingen att prova, resultatet kan vara att rösten blir ogiltig.

  Kommentar av Mårten Fjällström — 22 maj 2009 @ 12:50

 17. Nej, röstkortet måste följa med utanför det förslutna valkuvertet till ditt valdistrikt för att du skall avprickas i röstlängden när valkuvertet läggs i valurnan. Detta sker på valdagen, efter det att röstningen avslutats och alla röster som väljarna lämnat i vallokalen har lagts i urnan. Anledningen är att du skall kunna förtidsrösta, men sedan ångra dig och gå till vallokalen för att lägga en annan röst, och då skall din förtidsröst tas bort ur hanteringen (den får inte läggas i urnan tillsammans med din ångerröst).

  Att ingen öppnar valkuvertet och kikar på din förtidsröst kontrolleras bland annat i vallokalen, där hela proceduren äger rum under allmänhetens insyn; du får stanna kvar i vallokalen sedan röstningen avslutats och se till att förtidsrösterna hanteras korrekt.

  Frågetecknet är möjligen hur förtidsrösterna har hanterats på väg från röstmottagningen till vallokalen några veckor senare, men under hela denna tid skall ytterkuvertet förbli förslutet. Att bryta kuverten och lägga innehållet i nya kuvert efter undersökning skulle förutsätta att man förfalskar din namnteckning på ytterkuvertet. Ja, det går att göra, men det är en rejäl juridisk och etisk tröskel att kliva över för den som gör det, och risken för upptäckt är inte obefintlig.

  Jag tror det är större risk att någon ”slarvar bort” din röst för att påverka valutgången än bara öppnar och återförsluter den av ren nyfikenhet på hur du har röstat, och även bortslarvade röster märks på att statistiken i röstmottagarnas protokoll inte stämmer.

  Kommentar av Anders Andersson — 22 maj 2009 @ 12:57

 18. Vi kan bara lita på oss själva!!!

  Kommentar av Hans J — 22 maj 2009 @ 13:07

 19. Tack för förklaringarna. Det blir faktiskt lite speciellt när man förtidsröstar och samtidigt ska ha möjlighet att ångra sig. Litar man inte på hanteringen kan man alltid släpa sig till vallokalen på valdagen där hanteringen är som ”Mr T” skriver. Men är man en stolt pirat är detta inget problem med att förtidsrösta.

  Kommentar av Arnold Andreasson — 22 maj 2009 @ 13:20

 20. Så, då har du min röst Christian! Röstade just i Linköping..

  Kommentar av Ola — 22 maj 2009 @ 20:46

 21. Vilken namnteckning?

  Kommentar av Anders — 23 maj 2009 @ 2:09

 22. Sorry, jag tänkte på budröstning (eftersom jag har varit bud en gång) där kuverten skall skrivas på av väljare, vittne och bud. Jag har aldrig poströstat/förtidsröstat, och utgick helt enkelt från att ytterkuverten var utformade på något liknande sätt, men ser nu att de är helt blanka.

  Skillnaden gentemot bud- och brevröster är att där är det utomstående personer (utländska brevbärare, vårdpersonal, släkt och vänner) som ensamma får hantera den förslutna rösten utan insyn från allmänheten, och då behöver man denna kedja av identifikationsuppgifter och namnteckningar för att ha chans att upptäcka och beivra eventuellt valfusk.

  Vid förtidsröstning lämnar väljaren däremot sin röst direkt till röstmottagaren, som i väljarens åsyn förseglar ytterkuvertet och lägger det i en låda (ej valurna) för befordran till rätt kommun och vallokal. Ytterkuvertets enda syfte är att knyta varje röst till motsvarande röstkort. Röstmottagaren är utsedd av kommunens valnämnd, och skall vara lika påpassad som valförrättaren är på valdagen. Det ingår givetvis i rutinerna att bevaka lådan med lämnade förtidsröster, och jag hoppas att man täcker hela distributionskedjan på motsvarande sätt. Det finns ett särskilt omslag att lägga förtidsrösterna i, och på detta skriver röstmottagarna sina namn för att intyga att innehållet är omanipulerat. Jag vet inte huruvida detta omslag förseglas i allmänhetens åsyn, men om så sker är jag nöjd.

  Kommentar av Anders Andersson — 23 maj 2009 @ 12:37

 23. ”räknar procent som en miljöpartist”. Haha.

  PP har blivit beskyllda för att bestå mest av unga grabbar, men det har motbevisats. Jag väntar på anklagelsen att PP bara består av mjukvaruutvecklare. Den tror jag ni har svårare att ta er ur.

  Kommentar av Kantarellkungen — 23 maj 2009 @ 19:07


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: