Christian Engström, Pirat

20 maj 2009

Så röstar du idag (2009)

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 5:30
Valsedel med kryss

.

Idag kan du gå och rösta i EU-valet.

Så här gör man.

 • Leta upp en förtidsröstningslokal genom att gå in på Valmyndighetens hemsida [nytt fönster] och klicka fram ditt län och din kommun. Där finns öppettiderna för varje lokal. Man får förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal man vill i hela landet, så välj en som ligger bekvämt till. Ofta brukar det vara bibliotek eller kommunalhus som är förtidsröstningslokaler. På Valmyndighetens sajt står öppettiderna för varje lokal.
 • Ta fram röstkortet som kommit hemskickat i brevlådan. Även om det kallas för ”kort” är det i själva verket vara ett ganska sladdrigt papper, där det står vad du heter och att du får rösta.
 • Gå till förtidsröstningslokalen och se till att ha med dig röstkortet och legitimation. Bägge är nödvändiga för att man ska få förtidsrösta. I röstningslokalen finns det valsedlar för alla partier och valkuvert framlagda på bord eller i ställ. Ta ett valkuvert och en valsedel för Piratpartiet, och gå bakom den gröna skärmen som står uppställd i röstningslokalen. (Se nedan hur du gör om det inte skulle finnas några förtryckta valsedlar för Piratpartiet.)
 • Kryssa för den person som du vill se invald för Piratpartiet (gärna mig, förstås). Det är kryssen som avgör vem det blir som får åka till Bryssel, så kryssandet är viktigt. Du får bara sätta kryss för en kandidat. Om du inte kryssar någon kandidat räknas rösten ändå partiet tillgodo, men du är inte med och påverkar vem som ska representera partiet.
 • Stoppa valsedeln i kuvertet, slicka igen det, och gå ut och lämna det till personen som tar emot rösterna. Sedan är det klart. Svårare än så var det inte! 🙂
 • 1611_largeOm det inte finns valsedlar för Piratpartiet i röstningslokalen när du kommer dit, tar du istället en blank valsedel och skriver Piratpartiet på den. Skriv ingenting annat på valsedeln – då finns risken att rösten inte räknas. Man kan inte kryssa personer om man använder en blank valsedel, men rösten räknas partiet tillgodo ändå.

Du kan läsa mer om hur förtidsröstningen går till hos Valmyndigheten, men egentligen är det inget mer man behöver veta för att kunna rösta. På själva valdagen den 7 juni är det andra lokaler som gäller, men i övrigt fungerar det i princip på samma sätt. Mer information om att rösta på valdagen kommer senare. Nu är det förtidsröstningen vi fokuserar på.

Man kan förtidsrösta på det här sättet från den 20 maj ända fram till valdagen den 7 juni, men det finns ingen anledning att vänta. Gå och rösta så tidigt du kan, så har du det avklarat.

Sedan kan du ägna resten av tiden fram till den 7 juni åt att:

Tjata på dina kompisar att de också ska gå och rösta. Berätta hur busenkelt det var, och att du själv redan har gjort det. Det är nu det avgörs, och varje röst räknas. Tillsammans kommer vi att fixa det här.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet som pågår nu.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , ,

107 kommentarer

 1. […] får vi börja rösta på Piratpartiet i EU-valet — men utomlands har man redan kunnat göra det via ambassader, inte minst tack […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Idag kan vi börja rösta i EU-valet — 20 maj 2009 @ 6:15

 2. […] Idag öppnar röstningslokalerna. Christian Engström (PP) har skrivit ihop en guide till hur enkelt det är att gå och rösta. […]

  Pingback av Rick Falkvinge (PP) » Nu går det att rösta! — 20 maj 2009 @ 6:36

 3. Hmm, jag har alltid trott att om man inte kryssar någon, så köper man partiets listordning. Dvs om PP får ett mandat blir det samma sak som ett kryss på Christian. Bara om man vill att ordningen ska ändras kryssar man, dvs jag kryssar på den som jag vill ska åka istället för Christina om PP bara får ett mandat. Dvs en röst på listettan förändrar aldrig något, däremot kan man ändra ordningen därunder.
  Samma med två mandat, inga kryss alls blir samma som ett på Christian ELLER Amelia. Om jag däremot kryssar Anna och hon får tillräckligt med kryss kan hon gå före dem om hon får fler kryss än vad Christian får kryss plus okryssade röster eller före Amelia om hon får fler kryss än Amelia plus okryssade.
  Är det inte så det räknas?

  Kommentar av Sidvind — 20 maj 2009 @ 7:34

 4. @Sidvind,

  Mandatet går till den kandidat som har fått flest kryss. Enda undantaget är om ingen kandidat har blivit kryssad av mer än 5% av dem som röstade på det partiet. I så fall går mandatet till den som står högst på listan.

  I EU-valet är det i praktiken kryssen som avgör. I valet EU-valet 2004 var det kryssen som avgjorde vem som fick första mandatet för samtliga partier som kom in, enligt Valmyndighetens statistik.

  Kommentar av Christian Engström — 20 maj 2009 @ 8:09

 5. Piratpartiet är inget en fråge parti, de är snarare ett kvartsdels fråge parti. Piratpartiet har hela tiden sagt att om man förändrar upphovsrätten så kommer ekonomin sköta sig självt, smarta företag kommer att överleva.

  Detta låter som om man tror att ekonomin blir friare bara för att man ändrar upphovsrätten. Det är inte sant. Vi har inte fri marknad idag allt är styrt av monopol företagen och centralbanken i USA. Hela globaliseringen är ett enda stort kontrollprojekt ifrån den privata Federal Reserve i USA. Det är därifrån alla krav på kontrollerad internet kommer ifrån. Denna ekonomiska makt, banken, har makten över den kontrollerade massmedian och Hollywood. Därför kan man intye säga att vi är för att förändra upphovsrätten och sedan löser sig saker av sig självt.

  Det är fel, ekonomin måste styras självständigt av nationen Sverige, men så länge som vi är kopplade till centralbanken I USA som nation och via EU är vi ofria. Gör vi inte detta så driver man ändå igenom kontrollsamhället, pengar ekonomisk makt vinner alltid. Det går inte att styra dessa banker om de får finnas inom vårt ekonomiska system, du kan inte vinna över dem då. Det är omöjligt. De hotar bara med att förinta sig själva så att du och jag svälter ihjäl om man är beroende av dem och inte följer deras intressen. HAr ingen fattat att det är detta som händer med krisen i USA.

  EU är i grunden skapat för rena maktintressen som ska ta makt ifrån folket. Dokumentet Red House är oroande. http://www.dailymail.co.uk/news/article-1179902/Revealed-The-secret-report-shows-Nazis-planned-Fourth-Reich–EU.html

  Ingen här har ens kommenterat EU dokumentet Red House, speciellt inte EU vännnen Christian ENgström.

  Angående Gurensey, eftersom de inte är kopplade till Centralbanken så har de inte gjort massa dumma lån eller sålt ut sin ekonomi till utlänndska intressen, därför ärt de mer skyddade.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Guernsey

  Alla länders regeringar har sålt ut sina länders företag för att alla länder ska sluta va självständiga, på så sätt får Federal reserve makt över hela världen och via köpta politikers hjälp kan de införa en världsdiktatur via EU och kommande NAfta i USA, kanada , mexico.

  Om dessa köpta politiker gör motstånd krossar de deras länders ekonomier direkt, därför krävs det politiskt mod att göra det som man gjort i Gurensey.
  Vi måste ha en egen självständig valuta, ST är bakom flötet som tror att vi har det idag via svenska kronan.

  Varför ska jag rösta på Piratpartiet Christian, du vägrar ju att svara på mina frågor, här kommer de igen.

  Piratpartiet kan inte undvika ekonomifrågan för då är man inte ens ett enfrågeparti. Kontrollsamhället håller på att ta över för att vi i EU och USA låtit den privata central Banken Federal Reserve i USA att ta över makten ifrån våra politiker.

  MAn måste kasta ut dem och starta eget för att klara av att gå emot denna vansinnes kontrollsamhälle som dessa bankirer vill införa.

  Men Christian Engström har vägrat att svara, antingen är han korkad eller så vet han vad han gör och lurar alla opålästa pirater att de är frihetens hopp.
  Ohederligt att inte ens våga svara.

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 8:21

 6. Så jag ska rösta på piratpartiet. Håller mig till ämnet för jag undrar varför jag ska göra det och presenterar varför jag har svårt att rösta på er.

  Fråga 1. Varför då? Hur ska ni kunna stoppa kontrollsamhället om ni ändå inte tänker driva någon ekonomisk politik. Idag har Centralbanken i USA, privata Feseral Reserve all makt över ekonomin. Via globaliseringen har alla som är kopplade till denna ekonomi skadats hårt. Det är ifrån denna ekonomisk makt som även styr massmedier och hollywood, som pressen på dagens politiker kommer ifrån. Det är dessa ekonomiska krafter som kräver att vi ska ha ett kontrollerat internet, eftersom de inte har kontroll över alternativa medier på Internet. Media har varit bankernas styrmedel att sälja in globaliseringen så att alla länder blir beroende av varann och förlorar sin självständighet.

  Sedan kommer bankerna med lösningen, nämligen att pressa våra politiker att införa en stor kontrollstat. Hur ska detta stoppas om man inte inför en självständig ekonomi? Upphovsrätten hjälper inte till ett dyft. Det är vem som har makten över pengarna och vad de har för agenda som betyder något.

  Ja inte en enda fråga har du besvarat, inte Anders Andersson heller.

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 8:55

 7. Röstade för drygt en timme sedan.
  Piratpartiet och Christian Engström mot Bryssel! 😀

  Kommentar av truls — 20 maj 2009 @ 9:06

 8. Jag skriver inte här för att va elak, men jag blir väl det pga att ni vägrar ta detta på allvar.

  Christian Engström har inget svar för han vet att han är avslöjad som den bluff han är. Ekonomin är hela grunden för att kontrollsamhället nu börjar växa fram och Christian Engström ska låta denna ekonomi och kontrollsamhälle att få fortsätta växa ostört, för han anser att ekonomi inte har med saken att göra. Vilken skandal. Hur kan folk va så korkade att de inte ser vad som håller på att hända. Inga politiker kommer att rädda oss. Teatern fortsätter, nu i piratkläder.

  det är nästan så man funderar på att bli religiös och vill be GUD om hjälp. Bara nästan. Ja Christian är som sagt fortfarande tyst och hänvisar till ANders Andersson som inte ens berörde ekonomin i sitt svar.

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 9:10

 9. […] Engström har skrivit en kort guide om hur man röstar här.  Information om valet och val i allmänhet går att finna på val.se och på eu-upplysningen.se. […]

  Pingback av Dags att rösta på Piratpartiet « Stenskott — 20 maj 2009 @ 9:18

 10. Christian om du tvivlar på att bankerna ligger bakom att bekämpa fritt internet läs det här och se youtubeklipp.

  Hatar bankerna internet och dess frihet, tja lyssna på mäktige bank mr Jay Rockefeller:

  Försök att fatta att striden för ett fritt internet är en strid emot bankerna och deras kontroll över oss. Agera fredligt och bli självständig ekonomiskt som nation och individ är lösningen.

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 9:42

 11. Christian, tack då har jag lärt mig något. 🙂

  Kommentar av Sidvind — 20 maj 2009 @ 9:46

 12. Läs artikel Christian och alla andra, vakna upp ur dvalan. bankir familjerna styr allt, banken, politiken och de hatar ett fritt internet och de styr din och min ekonomi, för vi köpte att de skulle ge oss frihet. Men det är precis tvärtom, vi måste bli självständiga.

  http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=93966

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 9:50

 13. Nu händer det.

  Will bill give Obama control of Internet?
  Proposed new powers called ‘drastic federal intervention’

  http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=93966

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 9:56

 14. Vad har bankerna för mål med sin kontroll, varför vill de ha ett kontrollsamhälle. Hur ska de göra. Tja lyssna på en annan Rockefeller som pratar om befolkningskontroll. Det här handlar så mycket mer än om fildelning och upphovsrätt. Vi måste frigöra oss ekonomiskt innan vi låter dessa människor ta över all makt över oss.

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 10:03

 15. Röst lagd!

  Kommentar av Matte — 20 maj 2009 @ 10:11

 16. Bravo matte, så nu har du gjort ditt förstår jag. grattis sov nu vidare. ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 10:15

 17. En massa debatt om dels (pp) dels alla partiers politik här, kanske lite malplacerat i just denna bloggpost.
  För det är väl naturligt att Christian expemplifierar röstandet med sig själv? Vad man än må tycka om honom eller (pp).

  Christian, en sak som hör till bloggposten. Jag har för mig att partibeteckningen ska skrivas med versal (stor bokstav) bara i början, inte för hela namnet. Kolla upp det, så inte röster kastas bort.
  Alltså, man skriver/textar Piratpartiet, eller Folkpartiet, Miljöpartiet etc. Inte PIRATPARTIET.

  Kommentar av larserick — 20 maj 2009 @ 10:17

 18. @larserick
  Partisedel-illustrationen täcker upp det rätt bra, textad med versal.

  Kommentar av David Weizades (PP) — 20 maj 2009 @ 10:20

 19. larserik det är in felplacerat att fråga varför man ska rösta på PP i en post som säger åt en att göra det.

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 10:21

 20. Varför ska jag rösta idag på Piratpartiet, Ron Paul har i alla fall fattat vad som måste göras för att vi ska behålla vår frihet. Håller inte med honom om allt, men i detta är vi i linje, lyssna och lär Christian och alla andra sovande pirater som inte fattar vikten av ekonomin. Detta är inte off topic för jag förklarar tydligt varför jag ställer min fråga angående uppmaningen att rösta i detta inlägg.

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 10:38

 21. Jag kom just hem från förtidsröstningslokalen. Röstade på dig. ^_^

  Kommentar av Yamiko — 20 maj 2009 @ 10:44

 22. @Torkel
  Bekant med uttrycken ”källkritik” samt ”balanserat resonemang”?

  Man kan inte ta en falangs rapportering som absolut sanning utan att se på de övrigas ståndpunkt och riktiga fakta. Och nej, att enbart läsa de artiklar/texter som en ståndpunkts skrifter hänvisar till är inte tillräckligt. Om man följer dina länkar så får man intrycket av att Obama, Rockefeller med flera är ondskans hantlangare och inte en av USA:s populäraste presidenter någonsin eller några av historiens största filantroper.

  En snabbtitt på worldnetdailys lista av krönikörer pekar på att i huvudsak är det republikanska ”extremister” i stil med Coulter och O’Reilly vilket borde höja några ögonbryn när det gäller sidans rapportering av demokraterna. Sidan själv säger att de är opartiska men i realiteten består de till stor del av den religiöst konservativa högern.

  En källa? Visst, men långt ifrån opartisk och ärligt talat rätt trubbig i sin retorik.

  Kommentar av David Weizades (PP) — 20 maj 2009 @ 10:50

 23. @Torkel:

  Någonting som du i någon mån kommer att påskynda är utvecklandet av bättre filterteknik i RSS-läsare.

  Du är som en Ferrari – går från 0-100 på 2 dagar…

  Var var du för en vecka sedan? Ingår du i någon organiserad kampanj från ”integritetskrossarna”? En kampanj som går ut på att störa frihetskämparna så mycket det överhuvudtaget går? Är du moderat? …kanske centerpartist?

  Vare sig Christian eller Rick har tid att på fem minuter svara dig. Detta vet du! Ändå fortsätter du. Enda anledningen som jag ser det är att du försöker sabotera. Du kan inte lyckas!

  Piratpartiet är snart större än Moderata Samlingspartiet!

  Piratpartiet kommer att kämpa för även DIN frihet från obefogad och integritetskränkande övervakning. Piratpartiet kommer att kämpa för DIN rätt till fri kunskap och fri kultur! Det kan kännas otacksamt men vi ger inte upp.

  Det är DU värd!

  Kommentar av Hans J — 20 maj 2009 @ 11:03

 24. Tänker rösta på fredag (glömde det **** röstkortet hemma).

  Hoppas det finns lappar kvar då!

  Kommentar av Johannes — 20 maj 2009 @ 11:13

 25. Måste man ha röstkort ifall man bor utomlands och ska rösta via ambassaden?

  Kommentar av Alexander — 20 maj 2009 @ 11:26

 26. Har lagt ut valsedlar, och kryssat i min favvis Christian Engström en oklanderligt bra talare och bra representant för Piratpartiet i EU. Hoppas du kommer dit Christian!

  Kommentar av Silverljus — 20 maj 2009 @ 11:31

 27. @Torkel

  Piratpartiet tar inte ställning i ekonomiska frågor. Så är det, take it or leave it. Det ingår i taktiken att inte ta ställning i höger-vänster-frågor för att få tillräckligt och maximalt genomslag för de frågor som (pp) driver.

  Man får som i alla val välja det parti som passar en bäst eller, om du så vill, det som är minst dåligt i förhållande till ens preferenser. Det finns inget större intresse för dina långa utläggningar här. Det är off-topic och börjar gränsa till spam när du inte lyssnar på vad mottagaren tycker, så jag skulle föreslå dig att starta en egen blogg och hitta ett mer passande forum.

  Men du är såklart välkommen att diskutera piratpolitik här. Som i alla diskussioner är det dock önskvärt med litet lyhördhet.

  Kommentar av Tor — 20 maj 2009 @ 11:31

 28. ”De som är folkbokförda utomlands får ett utlandsröstkort. Utlandsröstkorten börjar skickas två månader innan valdagen och kan användas både vid brevröstning och röstning på ambassad eller konsulat.

  Röstkortet innehåller ingen uppgift om vilken vallokal personen hör till i Sverige så de som befinner sig i Sverige vid tiden för valet bör vända sig till Valmyndigheten, kommunen eller länsstyrelsen för att få ett dubblettröstkort som kan användas för röstning i Sverige.”

  http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/rostratt/utlandssvenskar/index.html

  Kommentar av Hans J — 20 maj 2009 @ 11:35

 29. VArken Tor eller Hans J vet vad de pratar om. Saken handlar inte om höger eller vänster. Det handlar om att vi har kriminella banker som finansierar detta övervakningssamhälle via politikerna. Ger man sig inte på anledningen eller orsaken så är det kört. Nej jag är inte moderat, center, socialdemokrat, vänster P, KD FP eller MP. Alla dessa partier har precis samma agenda möjligen vänstern är annorlunda men jag tror inte på förstatligande som lösning.

  Piratpartister är som en sekt dess väljare har slutat tänka de tror att ekonomi inte har att göra med upphovsrätt och frihet på internet, det är en så korkad och efterbliven slutsats att det är skrämmande. Ni liknar Obama väljare, ni tror ni ska bli räddade, men hur ska de gå till när partiet tänker lägga sin plakat inför bankernas ekonomiska diktatur ekonomiska politik. Ni kan ändra ta bort upphovsrrätten hur mycket ni vill, det spelar ingen roll. Alla sidor och servrar kommer ändå ägas av monopolen och de kommer censurera hur mycket de vill, de kommer äga varenda sida. Faqttar ni inte vad som händer Obama hålöler på att ta kontrollen över hela internet. Har ni missat Jay Rokefeller, klippet har lagts upp här, bloggpost 11 närmare bestämt.

  Helt sjukt att pirater fullkomligt struntar i att internet håller på att totalt kontrolleras av Obama alias bankerna som kapat regeringen. Det är tydligen helt okej för korkade pirater. Spam är det inte frågan om era små finniga små barn som inte fattar någonting.

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 11:52

 30. Hehe, Ad Hominem attacker? Vi har en vinnare. 🙂

  Patetiskt.

  Kommentar av David Weizades (PP) — 20 maj 2009 @ 11:54

 31. Nu får du ta o förklara detta!!

  Varför ska man kryssa en som står högst upp? Det rju när man vill ha in folk som står längre ner som kryss behövs, annars är det liksom bara att elda för kråkorna.

  Kommentar av Mikael Persson — 20 maj 2009 @ 12:17

 32. Mikaeel Persson: För att en röst utan kryss är en röst på partiet. Den som har mest kryss blir vald oavsett plats på listan.

  Enda gången listordningen spelar roll är om ingen får mer än 5% kryss – viket är väldigt otroligt.

  Kommentar av RedLib — 20 maj 2009 @ 12:25

 33. Lade ut valsedlar och Christian fick tre röster av mig och mitt röstsällskap.
  Tanten på bibblan fick lära sig faxen… alla tre saknade röstkort.
  När jag kom hem så hade röstkortet kommit.

  Kommentar av HR — 20 maj 2009 @ 12:34

 34. Röstad och klar. Du har min röst, herr Engström!

  Kommentar av Jessica — 20 maj 2009 @ 12:39

 35. @Torkel:

  Kan du inte CHILLA LITE!?

  Det enda du lyckas åstadkomma, är att du får dig själv att framstå som en ostabil person.

  Det är intressanta saker du försöker kommunicera, men detta är fel plats och fel tidpunkt.

  Även om det skulle vara som du skriver, så tjänar det ändå ingenting att försöka ändra hela världen på en gång.

  http://sv.wiktionary.org/wiki/Den_som_gapar_efter_mycket_mister_ofta_hela_stycket.

  Kommentar av Mikael B — 20 maj 2009 @ 12:57

 36. @Torkel
  Ett bra sätt att försöka få gehör för en fråga är att framföra den i ett lämpligt forum, försöka nå rätt människor och försöka få dem att lyssna. Att skriva långa utläggningar på flera olika bloggar och kalla folk för sekterister är inte ett särskilt konstruktivt sätt att försöka nå ditt mål. Att skrika högre när folk inte lyssnar brukar leda till att folk får ont i öronen snarare än att budskapet går fram.

  Kommentar av Tor — 20 maj 2009 @ 13:04

 37. Nu har jag röstat på dig, Christian. Det fanns valsedlar på Rinkeby medborgarkontor. Jag var där klockan ett, när de just hade öppnat igen efter lunchen. Tretton personer hade röstat före mig, mellan klockan tio och tolv, och en till kom alldeles efter mig.

  I fontänen på Rinkeby torg – som för närvarande är torrlagd – stod en sosse och pratade om arbetslöshet.

  Torkel har nu visat att han är en spammare, och som alla spammare värd noll sekunder uppmärksamhet.

  Kommentar av Björn Persson — 20 maj 2009 @ 13:06

 38. […] på själva valdagen, som är sjunde juni. En utmärkt genomgång av alternativen finner du på Christian Engströms (PP) blogg, samt på valmyndighetens webbplats. Med tanke på att det bara tar högst någon minut att rösta […]

  Pingback av Rösta på Piratpartiet för demokrati i EU-valet! « Calandrellas blogg — 20 maj 2009 @ 13:06

 39. […] klockan 10.01 röstade jag pirat. Gör det du […]

  Pingback av Cynism » Fotografering och upphovsrätt — 20 maj 2009 @ 13:08

 40. Röstade just på Piratpartiet och Christian Engström. Se nu till att kämpa. 🙂

  Kommentar av John M — 20 maj 2009 @ 14:24

 41. Jag vet definitivt att folk lyssnar på mig när de börjar angripa mitt sätt att föra fram något. Av den enkla anledningen att då förstå människor att jag menar allvar och att jag har goda avsikter, det är huvudsaken och grunden för att människor ska haja till. På ett forum måste man provocera för att väcka till folk, så är det bara. Snälla texter går tyvärr obemärkt förbi, även om ni som kritiserar mig påstår annat så är det tyvärr inte sant.

  Men visst allt har sin tid och att vara politisk korrekt och lagom torr är helt enkelt inte min stil. Varför det här eskalera var för att Christian inte gav mig svar på mina frågor. Att påstå att upphovsrätt inte har med ekonomi att göra, som piratpartiet gör, är helt enkelt inte seriöst.

  Adios senioritas!

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 14:32

 42. Tor rätt människor är folk som bryr sig, auktoriteter kan du glömma de vill inte hjälpa dig. Jag ville ta upp detta eftersom Pirater påstår sig bry sig om detta, samt ställa frågor till Christian, men han kan inte ens reflektera eller svara direkt. Man kan bara inte säga att man inte har en åsikt om ekonomin, det har t o m människor som inte bryr sig om politik. (ja egentligen bryr sig alla om politik, utan att de tänker på det)

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 14:44

 43. begreppet Ad hominem är ännu en lögn. Varför använder sig politiker av detta jämt för. Jo för att det fungerar. Sympati för den svage har ingen inom rovdjurs politiken som vi lever i. Trist, javisst, men dock sant.

  Bara små naiva pirater tror annat. Det system ni mopsar upp er emot nu är livsfarligt. Det är bra att det görs, men utan ekonomisk självständig politik kommer ni och resten av oss att bli uppätna. Och man kommer utsätta motståndarna först för sina vidriga diktaturplaner. Att inte ha en ekonomisk politik som är självständig ifrån Federal Reserve är som att kriga utan sköld.

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 15:01

 44. Jag och min flickvän la varsin röst på dig idag, kändes jävligt bra.
  Riktigt pepp!

  Kommentar av André — 20 maj 2009 @ 15:26

 45. @Torkel
  Ad hominem en lögn? Personangrepp är precis vad du sysslade med när du kallar oss läsare för ”finniga små barn som inte förstår någonting”. För att inte tala om att du angriper Engström direkt för en påhittad ställning vilket är i stort sett definitioinen av ”Ad Hominem”.

  Du kommer hit och gnäller som en obstinat treåring, kallar alla här för idioter, försöker skapa konflikt och du har mage att begära att vi ska lyssna på dig?

  Du är ett patetiskt litet kräk vars existens på internet jag ifrågasätter men _trots_ det så gör jag vad jag kan för att du ska kunna yttra dig. Skulle du hellre vilja befinna dig i Kina eller Nord Korea där minsta kritik mot politiker är en dödsdom?

  Kommentar av David Weizades (PP) — 20 maj 2009 @ 15:30

 46. @David Weizades,

  du är lurad som alla andra, jag vet att Oreilly och Coulter är facister. Men Ron Paul tillör inte den gruppen av konservativa. Så du är helt ute och cyklar, denna kritik emot bankerna kommer inte därifrån. De använder sig av liknande retorik, men de är lögnare, de tillhör Rupert Murdoc en av de mäktigaste inom Bilderbergruppen och media.

  Och tro mig Coulter och Oreily har aldrig kritiserat Obama för detta om övertagandet av Internet, de stödjer detta fullt ut, de stödjer honom fullt ut i detta. Kom inte och snacka USA med mig, jag vet vad detta handlar om. Du vet ingenting.

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 15:38

 47. David Weizades, jag fattar inte hur du kan va så korkad att du missat galningen Glenn Beck, Oreilly och Coulters hyckleri, dessa hatar Ron Paul och hans syn på frihet. Läs på och håll käften är mitt råd till dig. Din källanalys över vad jag skriver är skrattretande.

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 15:40

 48. Den som gör DN:s valtest får också för första gången veta vad Piratpartiet tycker i en rad EU-frågor.

  Partiets företrädare har hittills i intervju efter intervju vägrat ge sin åsikt i några andra frågor än sådana som gäller till exempel fildelning, upphovsrätt och övervakning. Men i DN:s valtest har partiet tagit ställning i samtliga EU-frågor, från klimatpolitik till sjukvård.

  Piratpartiets Christian Engström förklarar att det är ställningstaganden utifrån partiets ”allmänna grundsyn”.

  Kan du förklara det här?

  Kommentar av job — 20 maj 2009 @ 15:44

 49. […] Fler än jag rapporterar om röstandet i valet till Europaparlamentet idag. Gör oss sällskap och rapportera gärna om din röstupplevelse. […]

  Pingback av Har ni inte röstat än? Det har jag « Majestatis Pluralis — 20 maj 2009 @ 15:45

 50. @Torrkel
  Jag säger inte att jag vet något alls, jag bara uttryckte mina farhågor för källan. Jag tycker fortfarande att du brister i din källkritik och har sett exakt samma argumentation som du använder för diverse andra konspirationsteorier de senaste femton åren. Internet är en guldgruva för information men man måste vara använda sitt sunda förnuft istället för att bara idissla andras trötta argument. Man kan få vad som helst till att betyda vad man vill så länge man bara studerar valda delar eller har förutfattade meningar.

  Finns anledningar till att man ska göra ordentliga efterforskningar, att läsa ”See Also” hänvisningar på wikipedia eller se på liknande youtube-klipp och tro att man ska lära sig något nytt är idioti.

  Kommentar av David Weizades (PP) — 20 maj 2009 @ 15:51

 51. David Weizades: Don’t feed the troll

  Kommentar av job — 20 maj 2009 @ 15:58

 52. Du snackar i nattmössan igen, klippen på Jay Rockefeller och Obama är ingen teori det är öppet och det är tydligt vad de sysslar med. Ändå försvarar du Obama, uppenbarligen förstod du inte vad som sägs samt vad som skrivs i artikeln. Den som inte fattar detta kan ju fortsätta sova.

  Visst du har rätt i att information kan manipuleras, men du har inte ens undersökt detta, du är nöjd med vad du tycker och inget skall ändras hos dig. Vad bra.

  Om du läser om opch slutar va så känslig och läser på själv, vilket jag vill att du gör, så kommer du att se att jag i grunden har rätt. Däremot kan du ha en annan syn på hur det skall lösas. Men just nu förstår du inte ens grundproblemet, så hur skall en lösning ifrån dig kunna presenteras.

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 15:59

 53. @job
  Heh, sorry. Har en ovana att ta saker personligt när folk kallar mig för korkad idiot. 🙂

  Kommentar av David Weizades (PP) — 20 maj 2009 @ 16:00

 54. @Torkel
  Ta och chilla några hekto, gå afk, rota lite i dina kökslådor och sätt dig ner i soffan för lite avslappnande pyssel. 😉

  Kommentar av nef — 20 maj 2009 @ 16:12

 55. David Weizades, jag känner till din typ en liten förvirrad glasögon-nörd som bara vågar va kaxig på nätet och blev mobbad i plugget. Lyssna jag kanske inte är din kompis, men jag tar upp frågor som gäller våra liv. Detta politiska spel är ingen jävla lek, det kommer i slutändan handla om liv och död, bara så du vet. Och i det kriget kommer jag som är så patetisk, faktiskt att va på din sida oavsett vad du tror. Men det är dags att du vaknar upp ur sömnen.

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 16:19

 56. Ja nef det var kul. Du får skratta hur mycket du vill, men du kommer att sätta skrattet i halsen en dag.

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 16:22

 57. Anklagelserna om ad hominem är att attackera halmdockor. Läs en text någon har skrivit, hoppa över alla goda fakta, och sök efter en rad som uttrycker en åsikt om en person, så kan du anklaga vem du vill för ad hominem! Och du sjunker du lägre än den du anklagar!

  Jag gillar inte att jag nu ser samma trångsynthet i Piratpartiet som i gammelpartierna. Att kapa banden till dolda makthavare är som bekant utanför Piratpartiets politik, men låt folk ha sin åsikt om det! Jag kommer rösta på Piratpartiet. Men jag är medveten om att jag har tagit på mig foliehatten och duckar för de faror som Piratpartiet inte tar ställning till. När personer som äger en privat bank kan trycka på en knapp för att starta en finanskris, utpressa regeringar, och sen rulla tillbaka finanskrisen när de känner för det, då är det fler saker än Piratpartiet som är viktiga. När bankerna äger alla våra pengar och allt vi kan köpa för pengar har vi inte mycket till frihet. Tyvärr ignorerar jag detta för tillfället och nöjer mig med Piratpartiets politik. Tack Torkel!

  Kommentar av Fredrik — 20 maj 2009 @ 16:31

 58. @Torkel
  Oroa dig inte, jag är minst lika kritisk och uttrycker mig på precis samma sätt AFK. 🙂

  Kommentar av David Weizades (PP) — 20 maj 2009 @ 16:31

 59. JA Fredrik, ska jag rösta på PP så är Amelia Andersdotter intressant, hellre henne än gubben Christian Engström, han är helt blåst. Hon har också uttryckt bekymmer över att man inte bryr sig om ekonomin via sin hemsida.

  Amelia Andersdotter skriver:

  Keynesianska lösningar på ekonomin
  Det här blir nog tyvärr en av de frågor där jag måste ge ett tråkigt svar. Piratpartiet kommer inte själv ta ställning för ytterligare eller minskad reglering av varken den inre marknaden eller EU:s politik utåt, om man bortser från immaterialrättsliga frågor. Däremot har Piratpartiet diskuterat att gå med i sådana partigrupper i parlamentet som troligtvis är benägna att verka för lite mer reglering än lite mindre. Keynesianska vindar blåser över lag i Europa, och till och med den annars i många frågor dumma franske presidenten Sarkozy har uttalat en önskan om mer och bättre reglering av den europeiska centralbanken.

  Om du har fler funderingar, kan jag också i förbifarten nämna att Piratpartiet kommer att ha åsikter om hur mycket makt, och vilken makt, som delegeras till EU.

  Slut på citat.

  Frågan är dock om hon förstår hur starka bankerna egentligen är.
  Hoppas hon kör ett eget race via ekonomin. Att hon är en ung tjej med punkfrilla gör bara saken bättre, hoppas hon färgar håret i fem olika starka färger om hon kommer in och sätter in ett ben i näsan.

  Jag menar allvar, det är ett informations krig, lika bra att visa symboliskt likt en stridsmålning att man står för något annat än alla jävla uniformerade fascist slipsnissar. Psyka ut dem lite.

  Ja Fredrik PP måste se ekonomin, annars är det kört hoppas dock på yngre förmågor som Amelia Andersdotter som jag precis upptäckt. Hon har nog större insikt att fatta detta än alla torr gubbarna.

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 16:58

 60. Dock missa Amelia Andersdotter att detta handlar om regleringar. MAn måste isolera dessa bank krafter ifrån oss. Regleringar kommer bara att göras i syften som gynnar bankerna. De är mästare på att lura folk gång på gång via detta politiska maktspel. De är proffs.

  Vi kan inte spela deras spel, det är som att en vanlig Svensson ska möta världs ettan i Tennis. Man måste bygga upp sig själv självständigt annars är det kört. Självständig ekonomi är svaret.

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 17:09

 61. Det här visar att piratpertiet kan lära av Ron Paul när det gäller ekonomi.
  Amelia Andersdotter borde se det här. Christian Engström kan inte ens en atombomb väcka.

  Ron Paul discusses Austrian vs. Keynesian economics on Morning Joe 05/15/2009

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 17:41

 62. Keynesianska lösningar på ekonomin måste bekämpas hårt. Snälla piratpartiet förstå detta. Detta är helvetet på jorden.

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 17:46

 63. Mitt kryss är lämnat. Vårda det väl. 🙂

  Kommentar av Andreas — 20 maj 2009 @ 17:52

 64. Keynesianska lösninfgar på ekonomin måste stoppas. Att piratpartiet inte tar tydlig ställning emot detta är vansinne. Vakna Pirater! Detta är grunden till allt helvete och kontrollstatens skapande. Nazisterna använde sig av denna ekonomi!!!!!!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Keynesian_economics

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 17:55

 65. http://sv.wikipedia.org/wiki/Keynesianism

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 17:58

 66. en valsedel utan kryss är ett val av den lista som partiet rekommenderat. det finns ingen anledning att kryssa om man accepterar den ordningen.

  Kommentar av Mikael Persson — 20 maj 2009 @ 18:37

 67. http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/05/dns-markliga-eu-enkat-och-om-fair-play.html

  Dvs redovisar en mail-växling med DN…

  Och en bloggpost om Camilla och FRA är aktuell oxå .

  Kommentar av larserick — 20 maj 2009 @ 18:39

 68. […] är i alla fall två röster säkrade åt Piratpartiet efter att jag och en vän varit och förtidsröstat. Det var vi två och […]

  Pingback av Varför inte? » Min röst är säkrad — 20 maj 2009 @ 18:40

 69. […] är mer aktuella än någonsin tidigare, och det kanske är så att vi behöver ta fasta på en gemensam ideologisk ståndpunkt för att kunna skaka av oss epitetet “enfrågeparti”, och bli tagna på allvar av […]

  Pingback av Ideologifrågan | Autonom Propaganda — 20 maj 2009 @ 18:52

 70. Även jag har tolkat det som att man med uteblivet kryss godkänner den lista som anges på valsedeln. Jag röstade idag och har inte krysat då jag stöder Christian som nr 1 (och Amelia som nr 2). Vad det betyder i praktiken att jag inte kryssat får någon gärna förklara för mig.

  Sedan får vi väl hoppas att inte alla som röstat på PP skriver ett inlägg här, det lär ju bli en ganska lång och tjatig tråd till slut 😉

  Kommentar av Nypirat — 20 maj 2009 @ 19:06

 71. […] du kan du rösta redan idag! May 20th, 2009 in Nytt | tags: […]

  Pingback av FUTU-RISK » Blog Archive » EU Valet — 20 maj 2009 @ 19:30

 72. jag har idag röstat och jag kryssade för Christian Engström. Förhoppningsvis får vi se fler som gör det 🙂

  Kommentar av Håkan Nylén — 20 maj 2009 @ 19:50

 73. […] 27e tänkte jag rösta så att den här mannen (och gärna en pirat till) ska få komma till Bryssel. Glöm inte bort din plikt! […]

  Pingback av The Ghost of Liberty :: Pirater och plikt :: May :: 2009 — 20 maj 2009 @ 20:07

 74. En valsedel utan personkryss räknas inte på samma sätt som en valsedel med ett kryss för den första kandidaten. Den räknas som en röst på partiet, men vad gäller ordningen mellan kandidaterna räknas den närmast som en blankröst – med andra ord, den som inte personkryssar låter partiets övriga väljare, alltså de som personkryssar, avgöra personvalet.

  Konkret exempel: Låt oss anta att en stor del av partiets väljare, säg 10 procent, vill ha Christian på det första mandatet, och därför kryssar honom. En mindre grupp, 7 procent, vill ha Amelia Andersdotter i stället, och kryssar henne. Resten av kandidaterna får alla under 5 procent kryss. När rösterna räknas är det bara Christian och Amelia som fått minst 5 procent kryss, och eftersom Christian har fått flest får han första mandatet, och Amelia det andra (om det blir något, eller så får hon bli Christians ersättare). Partiets övriga kandidater rangordnas precis som de stod på valsedeln, oavsett antal kryss (och hela ordningen blir därför densamma som valsedeln).

  Låt oss nu anta att en stor del av Christians väljare inte tror att de behöver kryssa honom eftersom han redan står överst; säg att bara 2 procent av partiets väljare faktiskt ger honom sitt kryss, medan de resterande 8 procenten lämnar okryssade valsedlar. Samtidigt får Amelia 7 procent kryss, precis som i det ursprungliga exemplet. När rösterna räknas finns det då bara en kandidat som nått över 5 procent kryss, nämligen Amelia, och då får hon partiets mandat. Efter henne rangordnas partiets övriga kandidater enligt valsedeln, och Christian får plats nummer 2 (Mattias 3 osv). De första två kandidaterna har blivit omkastade, tack vare att alltför få faktiskt kryssade Christian Engström.

  Så, det där med att ”partiet bestämmer ordningen” gäller bara när alla väljare har sagt sitt och ingen kandidat ändå kommit upp i 5 procent kryss. En okryssad valsedel betyder bara ”de andra väljarna bestämmer ordningen, men om inte heller de bestämmer, då gör partiet det” (egentligen valsedeln; partiet kan inte ändra ordningen mellan kandidaterna när valsedlarna väl är tryckta och utdelade till väljarna, som har sista ordet).

  Krysset på den första kandidaten gör med andra ord skillnad, för utan kryss är han eller hon snart kanske inte den första kandidaten längre.

  Vi har bara 20 kandidater. I teorin kan nätt och jämt alla 20 kandidater få fem procent kryss vardera, men i praktiken blir det nog bara ett fåtal av dem – oftast de översta på valsedeln – som får så många kryss att det riskerar att påverka den inbördes ordningen. En populär kandidat långt ned på valsedeln kan också bli uppkryssad för att tävla i partitoppen. Ju fler mandat partiet får i valet, desto mindre roll spelar personkryssen, eftersom alla som får mandat får samma talan i parlamentet, och berövas inte denna talan annat än om de själva avgår under mandatperioden. Vårt parti skall nog inte räkna med så många mandat, så för oss är personkryssen viktiga. De som inte själva tar mandat står för övrigt i tur som ersättare, att tilldelas en ledamotsplats om den ordinarie ledamoten avgår.

  Kommentar av Anders Andersson — 20 maj 2009 @ 20:45

 75. @Torkel

  Om du är kvar och läser det här, snälla starta upp en egen blogg där man kan diskutera, istället för att spamma den här.

  Kommentar av Mikael B — 20 maj 2009 @ 20:55

 76. Rick Falkvinge visar hur det går till att poströsta!

  -> http://www.youtube.com/watch?v=u_HZqVTYlKw <- Klicka här

  Rätt enkelt faktiskt:

  1. Ta en valsedel från Piratpartiet.
  2. Om så önskas kryssa en kandidat du tycker extra bra om
  3. Stoppa in valsedeln i ett kuvert som du tar vid valsedlarna
  4. Ta med röstkort som du fått i brevlådan och legitimation
  5. Lämna till valförrättaren

  KLART!

  Svårare än så var det inte!

  Även jag har nu poströstat för första gången i mitt liv!

  Kommentar av Hans J — 20 maj 2009 @ 20:55

 77. […] tog mig ut till det lokala biblioteket idag, och förtidsröstade på Piratpartiet. I personvalet kryssade jag Amelia Andersdotter, efter att ha sett youtubevideon […]

  Pingback av En röst på Amelia (PP) | Autonom Propaganda — 20 maj 2009 @ 20:58

 78. @Mikael Person och Nypirat

  Såhär går det till. Alla kandidater som har fått över 5% av rösterna kryssat med sitt namn får mandat först, ordnat efter antalet kryss förstås. En röst utan kryss räknas INTE som en röst på Christian. När alla som kryssats (över 5%) har fått mandat, först då börjar man plocka från ordningen på listan.

  Alltså. Om 50% röstat utan att kryssa och 20% har kryssat Amelia Andersdotter och 30% har kryssat Mattias Bjärnemalm och Piratpartiet får två mandat så kommer Mattias få första mandatet och Amelia andra mandatet. De 50% som inte kryssat räknas _INTE_ för Christian. Om Piratpartiet däremot får 3 mandat skulle Christian få det tredje mandatet eftersom man då börjar plocka från listan då ingen annan kommit över 5% kryss.

  Hoppas detta var tydligt nog 😀

  Kommentar av Klas — 20 maj 2009 @ 21:02

 79. @Klas

  Solklart! Tack för tydlig info.

  Kommentar av Nypirat — 20 maj 2009 @ 21:07

 80. Rick Falkvinge visar hur det går till att förtids-rösta!

  -> http://www.youtube.com/watch?v=u_HZqVTYlKw <- Klicka här

  Rätt enkelt faktiskt:

  1. Ta en valsedel från Piratpartiet.
  2. Om så önskas kryssa en kandidat du tycker extra bra om
  3. Stoppa in valsedeln i ett kuvert som du tar vid valsedlarna
  4. Ta med röstkort som du fått i brevlådan och legitimation
  5. Lämna till valförrättaren

  KLART!

  Svårare än så var det inte!

  Även jag har nu förtids-röstat för första gången i mitt liv!

  (repeterat pga att det är förtids-röstning och ingenting annat!)

  Kommentar av Hans J — 20 maj 2009 @ 21:37

 81. Jag ska också rösta på dig engström, men tänkte göra de om några dagar, anade att det skulle vara mycket trängel idag 🙂

  Kommentar av Danne — 20 maj 2009 @ 23:54

 82. […] vis skulle vi kunna undvika att partier som motverkar marknadens principer, som Vänsterpartiet och Piratpartiet, får påverka de rationella marknadsmässiga besluten. Många av de ickepositiva skulle ändå […]

  Pingback av Bara positiva bör få rösträtt « Badlands Hyena — 21 maj 2009 @ 0:04

 83. Visste inte hur kryssen räknades egentligen igår när jag röstade.
  Som tur var så kryssade jag Engström ändå för säkerhets skull. Trodde inte det var så pass nödvändigt som det verkar vara nu ser jag. .

  Kommentar av E-mannen — 21 maj 2009 @ 7:24

 84. […] om hur du röstar finner du bland annat hos Christian. Om det skulle saknas Piratpartiet-valsedlar i din vallokal så kan du ta en blank valsedel och […]

  Pingback av Dags att rösta! « Soundness in a soundless world — 21 maj 2009 @ 9:54

 85. Alltså, om 95% inte kryssar något namn alls, och 5% kryssar t ex kandidat nummer 3, ja – då kommer kandidat 3 in, och inte kandidat 1. Därför finns det en mycket god anledning att kryssa den första kandidaten om man vill att listan ska följas.

  Kommentar av Grodan — 21 maj 2009 @ 10:21

 86. http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/partier/lagga_ut_valsedlar/index.html varför står inte piratpartiet med där?

  Kommentar av Danne — 21 maj 2009 @ 11:32

 87. […] Engström (pp) har en guide till förtidsröstning om du känner dig […]

  Pingback av “Nyheter” « blog.frals.se — 21 maj 2009 @ 12:08

 88. Danne, de partier som räknas upp på den där sidan, och som får valsedlar utlagda av röstmottagarna, är de som vid något av de två senaste valen till Europaparlamentet (1999 eller 2004) fått minst 1 procent av rösterna och dessutom anmält att de vill få sina valsedlar utlagda (om ett parti som fick över 1 procent i valet 1999 inte ställer upp i årets val och därför inte har anmält sig, så läggs det inte ut några valsedlar för det partiet).

  Sverigedemokraterna har aldrig suttit i Europaparlamentet, men fick 1,13 procent i valet 2004, och får därför (på begäran av partiet) sina valsedlar utlagda tillsammans med valsedlarna för de åtta partier som faktiskt tog mandat det året. En av de svenska ledamöterna tillhör numera Feministiskt initiativ, men F! deltog inte i valet 2004, utan hon valdes då in på ett av Folkpartiets mandat. Därför får inte heller F! sina valsedlar utlagda av röstmottagarna.

  Piratpartiet deltog inte heller i valet 2004, och får därför inga valsedlar utlagda av röstmottagarna. Det kommer vi däremot att få i europaparlamentsvalet 2014, eftersom vi i år får långt över 1 procent av rösterna (enligt prognoserna).

  I 2010 års val till riksdagen, landsting och kommunfullmäktige får vi inte heller våra valsedlar utlagda, eftersom den här regeln baserar sig på hur många röster man fått i tidigare val till samma beslutande församling, och i riksdagsvalet 2006 fick vi bara 0,63 procent. Detsamma gäller F! som bara fick några hundradels procentenheter mer än vi.

  Kommentar av Anders Andersson — 21 maj 2009 @ 12:09

 89. ”Ingen här har ens kommenterat EU dokumentet Red House, speciellt inte EU vännnen Christian ENgström.”

  Kanske för att det inte är en särskilt bra, fiktiv, bok som författaren lanserad nu i maj.

  ”Vi måste ha en egen självständig valuta,”

  Bara för att kronan är kopplad till andra valutor i en global ekonomi, betyder det inte att den inte är självständig. Du förespråkar en valuta som inte kommer att ha något reellt värde, eller tja kanske i monopol.

  ”ST är bakom flötet som tror att vi har det idag via svenska kronan.”

  Det är nog helt sant, för i relation till fel sida om flötet så blir det ju bakom flötet för dig.

  ”Varför ska jag rösta på Piratpartiet Christian,”

  Eftersom inget annat parti verkar vara ett potentiellt val för dig, så ser det ut som att du endast har att välja mellan PP och ICAs matfolie kartong.

  Kommentar av ST — 21 maj 2009 @ 16:12

 90. […] förrgår var det första dagen att förtidsrösta till EU-parlamentsvalet. Eftersom jag ändå har tagit på mig ansvaret att se till så att det […]

  Pingback av Röstat! « lePlaid — 22 maj 2009 @ 14:15

 91. Ömsom besvikelse, ömsom glädje, ömsom valfusk..

  Jag skulle förtidsrösta idag, begav mig till Högsbo Bibliotek på Axel Dahlströms Torg i Göteborg, som var närmast där jag befann mig, bara för att mötas av en avsaknad av PPs valsedlar, trots att lokalen är bokad enligt listan.

  Hade med mig Kalle Vedins telefonnummer ifall något skulle vara fel, slog han en signal och han beklagade sig, tydligen hade någon som skulle ansvarat för denna lokal fallerat. Besvikelse.

  Tar spårvagnen, och letar mig vidare till Frölunda Bibliotek i Frölunda Kulturhus, förbi alla ivägenaktiga byggarbetsplatser(för dom som inte känner till det så byggs det om rejält vid Frölunda Torg). Hittar en stor hög valsedlar för PP och blir glad. Än gladare blir jag när jag ser två pensionärer i 80-årsåldern framför mig som båda synligt och ljudligt tog enbart PPs valsedlar(dom ville inte gömma sig bakom dom gröna valbåsen sa dom), och la ner dessa i sina kuvert.

  Själv glömde jag också av dom gröna valbåsen av glädjen, och hade mest problem med att få ner valsedeln i kuvertet, tills jag helt plötsligt kom på att jag hade glömt kyssa Christian!! Fick ta användning av det gröna båset ändå för att skriva dit ett kryss. Fick lämnat in kuvertet och det andra. Jag har röstat PP för andra gången i mitt liv!! Glädje!!

  Men vänta här nu.. Insåg plötsligt att valsedlarna för F!, PP och Arbetarinitiativet låg vid sidan av, medans alla andra låg i ett stort prydligt hyllfacksystem!? Kom ihåg vad jag hade läst dagen innan, att ALLA valsedlar, oavsett vem som ansvarar för utbärning av dom, ska presenteras på ett identiskt och neutralt sätt. Det här stämde ju inte. Valfusk!

  Frågade dom tre ansvariga valarbetarna som satt där, alla unga, men dom stod på sig och sa att så här hade dom fått direktivet att det skulle hanteras. Allt annat var dessutom orättvist mot dom partierna som fick sina valsedlar utburna, och F!, PP och Ai skulle ju inte få plats heller påstod dom, trots att två rader, dvs sex fack, upptogs av blanka valsedlar, blanka valsedlar som dom påstod enligt reglerna ska ha en egen rad, dvs tre fack!? Alltså fanns minst och just tre fack lediga, men icke.

  Eftersom dom inte var intresserade av vad vallagen sa, och eftersom jag inte var på humör för att ställa till en scen, så ringde jag Kalle igen, som sa att detta var inte första gången han hade fått såna rapporter. Han skulle ringa valnämnden nu och ta tag i detta. Får hoppas så sker.

  Ömsom besvikelsen, ömsom glädje, ömsom valfusk..

  Det slog mig att systemet med valseldar är som upplagt för bl a sådant här valfusk.

  Varför inte ett system med en touchskärm, där du trycker på något av alla partier som registrerat sig för valet, varvid man får en valsedel snabbt utskriven på en skrivare, som man lägger i kuvertet. Samhällskostnaden för ett sådant system måste väl ändå understiga det idiotiska systemet vi har idag?

  För att dämpa ilskan på vägen hem, så fantiserade jag om att PP får 40% av rösterna. Det blir nog inte så, men tusan vilket stort leende jag hade när jag fantiserade!! =)

  Kommentar av Fredrik — 22 maj 2009 @ 16:30

 92. Fredrik: har tänkt precis i dom banorna när det gäller valsystemet. Borde kanske ha tagit ett patent på det. 😉
  Fördelen med det systemet är att vi fortfarande får ett papperspår, vilket är viktigt för trovärdighet och omräkningar.

  Kommentar av Chrisse — 22 maj 2009 @ 21:01

 93. Du menar som trångsyntheten i att generalisera. :-()

  Man anklagar inte för ad hominem, man pekar ut ad hominem. Det i sig kan ju vara att attackera halmdockorna, men det har å sin sida inget att göra med trångsynthet, och det är ganska trångsynt att tro att folk inte har åtminstone en röd knapp att trycka på, err, bristningsgräns. 😉

  Sen finns det väldigt mycket litteratur att läsa om gällande människor i grupp, samhället, och hur dessa tenderar att fungera i gruppen, samhället. Börja med CITs info om komplexitet och kaos, och allt mitt emellan, rörande allting socialt, så tordes du kunna förpassa foliehatten till sin rätta plats, som omslag till steken.

  Kommentar av ST — 22 maj 2009 @ 21:15

 94. Det är just att kryssa personen som folk måste lära sig. Särskilt i EU valet där personen är viktigare än partiet, trots allt, fast detta gäller mer gammelpartierna än PP, pga PPs fokuseringen.

  Kommentar av ST — 22 maj 2009 @ 21:31

 95. […] […]

  Pingback av Anonym — 23 maj 2009 @ 1:30

 96. Torkel: Tyvärr är det du säger om ekonomin helt rätt. Och något måste göras. Däremot inte undra på att Christian inte hunnit svara. Även om han faktiskt hade tid är ju detta inget som man kan bearbeta och ta ställning till på kort tid..

  Däremot så sprider sig denna vetskap mycket snabbt i just piratkretsar, och är det en sak jag har lagt märke till om de som utgör piratpartiet så är de att de är GODA och SMARTA människor. Inte de lismande reptiler från M och S m.fl som kan ljuga en rätt upp i ansiktet med god min och får folket att ta ögonen från bollen genom att tvista om småfrågor.

  Dessa frågor tas inte upp av piratpartiet annat än indirekt, men detta måste göras om vi skall ha riktig frihet. Men jag tror inte det finns ett bättre forum än bland piratpartister för detta att få fotfäste.

  MVH

  Kommentar av Mr. V — 23 maj 2009 @ 11:17

 97. […] Piratpartiet ställer upp i EU-valet som pågår nu. Gå och rösta idag! […]

  Pingback av Accepterar Miljöpartiet valfusk? « Christian Engström (pp) — 24 maj 2009 @ 11:13

 98. […] att denna incident inte bör fokuseras på för mycket. Vi har ju ett parlament att komma in i (gå och rösta idag, för mänskliga rättigheter, delad kultur och fri […]

  Pingback av Framgång för Piratpartiet – men valfusk av valförättare! « Calandrellas blogg — 24 maj 2009 @ 15:51

 99. […] Piratpartiet ställer upp i EU-valet som pågår nu. Gå och rösta idag! […]

  Pingback av Piratpartiet mot KD om prostitution « Christian Engström (pp) — 26 maj 2009 @ 8:33

 100. […] i din förröstnings- eller vallokal kan du tydligt texta Piratpartiet på en blank valsedel. Det är enkelt att rösta – gör det idag så att du inte glömmer […]

  Pingback av Google är inte din vän… inte datalagring heller « Calandrellas blogg — 28 maj 2009 @ 21:34

 101. […] patent. Förröstningslokalerna är öppna nu. (Vallokalerna är öppna på valdagen 7 juni.) Det är mycket enkelt att rösta. Hittar du ingen Piratpartiet-valsedel, texta Piratpartiet tydligt på en blank valsedel (skriv […]

  Pingback av Dagens upphovsrätt ej mänsklig rättighet « Calandrellas blogg — 29 maj 2009 @ 16:27

 102. […] Piratpartiet ställer upp i EU-valet som pågår nu. Gå och rösta idag! […]

  Pingback av Chatta med mig idag onsdag 14.00 « Christian Engström (pp) — 3 juni 2009 @ 12:19

 103. […] säger nej till medborgarrätt – men ja till mänskliga rättigheter! Rösta på Piratpartiet sjunde juni i EU-parlamentsvalet för att försvara – just det – mänskliga […]

  Pingback av “Medborgarätt” dåligt « Calandrellas blogg — 3 juni 2009 @ 22:02

 104. […] du inte redan röstat? Nå, men gå då och gör det, nu! I morgon är det för […]

  Pingback av I dag skrivs historia! « Soundness in a soundless world — 7 juni 2009 @ 8:44

 105. +1 röst. Go, go, go!

  Kommentar av Anonym — 7 juni 2009 @ 13:39

 106. […] på det när ni röstar. Dela med […]

  Pingback av Sansad Christian Engström gjorde intryck : CockSwain — 9 juni 2009 @ 11:31

 107. […] ska upp eller ner nån procentenhet m.m.Hur röstar man? Christian Engström har en liten fin how to som berättar hur […]

  Pingback av /home/kd35a » Blog Archive » Röstat — 1 juni 2011 @ 23:42


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: