Christian Engström, Pirat

19 maj 2009

Pirater, pirater, överallt pirater

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 9:44
Camilla Lindberg (FP) skriver om Piratpartiet

Camilla Lindberg (FP) skriver om Piratpartiet

Igår var jag afk hela dagen. På eftermiddagen deltog jag i en EU-debatt ordnad av Utrikespolitiska Föreningen, och senare på kvällen var jag på en debatt hos Publicistklubben.

Det är roligt att vara ”away from keyboard” och få tillfälle att möta de andra kandidaterna i EU-valet, och det är minst lika roligt att komma tillbaka till tangentbordet och se hur mycket som skrivs om EU-valet och Piratpartiet.

Här är några artiklar jag vill lyfta fram:

Camilla Lindberg (FP) skriver mycket positivt om Piratpartiet på Politikerbloggen:

De påhopp PP har fått utstå den senaste tiden visar just den avundsjuka och den oro många politiker känner inför PP, inget annat. Att hänvisa till att PP är ett enfrågeparti är i och för sig riktigt, men så var det även för till exempel Miljöpartiet i början. Somliga enfrågepartier försvinner lika snabbt som de dyker upp, andra utvecklas och blir med tiden flerfrågepartier. Vilken väg PP kommer att gå får framtiden utvisa.

Att Christian Engström dessutom sagt att han i många övriga frågor kommer att rösta som sin partigrupp, visar bara att han insett att ingen enskild ledamot kan sätta sig in i varje detalj i varje enskild fråga. Det är mer realistiskt att inse att man som ensam ledamot bara kan driva en eller några få frågor.

Gotlands Allehanda har en intervju med mig som jag tycker blev bra:

Men hur ser ni till exempel på frihandel, eller på EU:s jordbrukspolitik, som står för nästan halva EU:s budget?

– Att jordbrukspolitiken är idiotisk tycker väl alla, men som parti tar vi inte ställning i den frågan – den ankommer ju inte Europaparlamentet om inte Lissabonfördraget går igenom. Och fördraget är ju dött.

Men ratificeringsprocessen av fördraget har ju fortsatt, och nu väntar nya folkomröstningar på Irland, påpekar jag [reportern].

– Ja, det är för jäkligt.

På SVT Opinion skriver jag om debatten i Agenda i söndags, där bara riksdagspartierna fick vara med:

Att utesluta vissa av partierna, som har lika goda chanser som de inbjudna att komma in i parlamentet, det är inte att följa public service-åtagandet om neutral och objektiv rapportering.

SVT hänvisar också till att det har varit policy på senare tid att bara låta de partier som redan var representerade få synas i debatten. Det må vara en policy, men jag tycker inte den policyn svarar upp mot kravet på objektivitet och neutralitet.

Den gör SVT till en aktiv konservativ maktfaktor, som i varje läge hjälper till att gynna de etablerade partierna på nya utmanares bekostnad. Det kan inte ingå i uppdraget för public service.

Folkbladet i Norrköping gör ett porträtt av Anna Svensson, som är en av våra EU-kandidater:

Släpp fildelningen fri, gör upphovsrätten mer balanserad, avskaffa patentskyddet – se där några av Piratpartiets huvudkrav i EU-valet.

Samt värnandet av den personliga integriteten, mot FRA-lagen och andra former av övervakning via Internet.

Anna Svensson står på sjunde plats på Piratpartiets EU-lista.

Eva Franchell skriver en insiktsfull krönika i Aftonbladet:

Det handlar inte om några ungar som försöker sno gratislåtar från nätet. Det handlar om rätten att få röra sig fritt över nationsgränserna, om möjligheterna att få ta del av kultur, vetenskap, religion och nyheter utan att bli övervakad och granskad i varje steg man tar.

Makten över internet är en fråga partierna måste ta på stort allvar. Alternativet är att bereda plats åt ett nytt enfråge-parti.

Det är nog dags att makthavarna börjar vänja sig vid det alternativet.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet som startar imorgon den 20 maj.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , ,

20 kommentarer

 1. Intressant att Åsa Westlund, socialdemokraten som ansåg att Piratpartiet var ett knarkparti själv är pirat och har upphovsrättsskyddat material på sina bloggar.

  Kommentar av HDR-fotografen — 19 maj 2009 @ 10:18

 2. ”Idag gäller upphovsrätten i 70 år efter upphovsmannens död. I praktiken kan det innebära att ett verk skyddas i hundra år”

  Bra poängterat. Men det kanske går att vara ännu litet mer konkret:
  Selma Lagerlöf föddes 1858. Det var ungefär när man började lägga järnväg i Sverige och industrialiseringen inleddes. Hennes verk är än idag skyddade (/inlåsta) och kommer att bli fritt tillgängliga först 2011. Om en ung musiker, författare eller filmskapare idag skapar ett verk och lever till en ålder av åttio år, då skyddas verket i runt 130 år och blir tillgängligt för vem som helst att återge, nytolka eller inkorporera i sina egna verk först år 2140!

  Kommentar av Tor — 19 maj 2009 @ 11:01

 3. Men, alltså, förstår du inte att kreatörerna måste kunna leva på sitt arbete, fast de varit döda i 70 år? Det är väl inte så konstigt att de tycker att man ska förlänga skyddstiden, så att de kan leva på sitt arbete tills de varit döda i 90 år?

  Eller nåt…

  Jag skulle vilja se en upphovsman komma med ett sakligt argument för rimligheten i att de ska ha ersättning tills de varit döda i 70 år. Jag misstänker att jag kommer att få skrattkramp.

  Kommentar av Anders Troberg — 19 maj 2009 @ 12:09

 4. Att t.o.m. Politikerbloggen släpper in en positiv vinkling av PP måste betyda något. De har verkligen ägnat sig åt rena Fox news-propagandan fram tills nu.

  Kommentar av Jakoe — 19 maj 2009 @ 12:23

 5. Jakoe,
  det varade inte så länge: “Jag fick det tvivelaktiga nöjet att träffa Piratpartiets EU-kandidat” 😉

  Kommentar av Tor — 19 maj 2009 @ 14:25

 6. Peter J Olsson på KvP skriver underhållande och träffsäkert på sin blogg:
  Socialdemokraterna i Europaparlamentet lägger i dag en rapport om integritetsfrågorna främst på internet som faktiskt tyder på att de tar frågorna på allvar. Eller möjligen bara tar hotet från Piratpartiet på allvar.” 😀

  Kommentar av Tor — 19 maj 2009 @ 14:28

 7. Piratpartiet har spelat ut sin roll…

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2921657.svd

  Kommentar av janrume — 19 maj 2009 @ 15:32

 8. Folkbladets artikel va riktigt bra. Starkt av Anna!

  Kommentar av Daniel Lundqvist — 19 maj 2009 @ 16:33

 9. Tjena Christian,

  du jag har en fråga till dig på min blogg angående DN:s partitest: http://mariaferm.blogspot.com/2009/05/pp-tycker-till-om-allt.html

  Ha det bra,

  Maria

  Kommentar av Maria Ferm — 19 maj 2009 @ 16:54

 10. Det ser ju nu ut som att det blir EU för Piraterna…

  Kommentar av Josef Boberg — 19 maj 2009 @ 17:47

 11. Blir mycket glad SVT gav dig chansen att protestera. Blir ännu gladare när jag får höra att ni är med 4 juni. För det är inte riktigt klokt, är det? Det enda folk pratar om just ju är PP – och så syns inte PP i tv-rutan! Det luktar illa på lååååångt håll.

  Kommentar av Rick — 19 maj 2009 @ 18:12

 12. Det börjar lukta lite väl mycket folkpartiet om Piratpartiet. Vad handlar det här om. ska ni lura folket igen med ert skådespel.

  Kommentar av Torkel — 19 maj 2009 @ 18:22

 13. Den osm inte Röstar Piratpartiet Röstar på ett Hitlersystem.

  Kom sen inte och klaga över dålig ekonomi, och hög brotts statestik i landet.

  Piratpartiet Äger resten av partierna är HYCKLARE , En skuggregering packad med satansdyrkande frimurare med hemlig agenda som låtsas spela mot varandra.

  Den som är så dum och låter sig luras får skylla sig själv.

  Vi har nopg som befolkning i årtionden sett hur dom politiska partierna blåser folket på sina vallöften år ut och år in.

  Dags för en förändring.

  Piratpartiet kommer ta över sverige med tiden vänta och se bara.

  Folk som yttrar sig är bara rädda att deras lilla fantasi drömbubbla ska spricka.

  Kommentar av Mike — 19 maj 2009 @ 18:27

 14. Hmmm… – Mike – apropå Ditt uttryck ovan: ”Piratpartiet kommer ta över sverige med tiden vänta och se bara.”

  Osvuret är nog bäst, tror jag

  Kommentar av Josef Boberg — 19 maj 2009 @ 19:04

 15. PS. En bättre länk här. DS.

  Kommentar av Josef Boberg — 19 maj 2009 @ 19:10

 16. Bra skrivet Christian!

  Kommentar av Simon Rosenqvist — 19 maj 2009 @ 20:33

 17. […] Pirater, pirater, överallt pirater Igår var jag afk hela dagen. På eftermiddagen deltog jag i en EU-debatt ordnad av Utrikespolitiska Föreningen, och […] […]

  Pingback av Top Posts « WordPress.com — 20 maj 2009 @ 1:49

 18. Jag förstår inte varför PP skulle delta i en debatt när man saknar linje i alla frågor utom en.

  Kommentar av Åke Forsmark — 20 maj 2009 @ 5:23

 19. Camilla rösta ja till ny FRA lag, läs själv vad hon säger i SVD hon är en svikare ingenting annat. När ska piratpartiet sluta att framställa denna svikare som något bra? Detta är ren teater, piratpartiet är förmodligen den nya Camilla i parti form, verkar kritisk men sen vänder de kappan.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1783101.svd

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 8:41

 20. Camilla Lindberg är en ulv i fårakläder Fp har skickat ut henne som en falsk vän, hon kommer köra över Piratpartiet i EU. Kom ihåg FP är ingenting annat en ett företag, de ägs och styrs av Bonniers. Frågan är vad PP är?

  Kommentar av Torkel — 20 maj 2009 @ 15:06


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: