Christian Engström, Pirat

22 april 2009

Liberal EU-debatt hos Neo

Filed under: delad kultur,skyddat privatliv — Christian Engström @ 11:04
Debattkväll hos Neo

Debattkväll hos Neo

I förra veckan deltog jag i en debatt för EU-kandidater ordnad av tidskriften Neo.

Som förberedelse hade var och en av deltagarna fått skriva ett debattinlägg om varför just han eller hon borde få den liberala rösten. Mitt eget bidrag hade rubriken Piratpartiet och liberalismen.

Mattias Svensson skriver om debattkvällen hos Neo under rubriken Gemytlig grillkväll med liberala EU-kandidater. Så här skriver han om mitt öppningsanförande:

Christian Engström (pp) menade föga förvånande att den viktigaste frågan handlar om frihet på nätet och gjorde klart att denna frihet är en negativ rättighet till yttrandefrihet och handlar inte om att staten ska tillhandahålla ”gratis” bredband. Han kritiserade också EU:s Lissabonfördrag för att förstärka de korporativa drag med en icke-vald kommission i nära samarbete med näringslivets organisatoriska särintressen, och verkar med detta ha breddat piratpartiets politiska agenda inför valet.

Hela debatten finns utlagd på Bambuser (90 minuter).

Per Gudmundson kommenterar den i en ledare hos SvD med rubriken En fråga, ett parti men inget ansvar. Jag håller förstås inte med om mycket av vad han skriver i ledaren, men han sammanfattar en av mina huvudpunkter perfekt:

Problemet är att en röst på Moderaterna räknas som en röst på Moderaterna.

Detsamma gäller de övriga regeringspartierna. Om det går bra för allianspartierna i valet kommer de (med rätta) tolka det som att det inte kostade några röster att driva igenom FRA och Ipred och allting annat.

Flera av de liberala kandidaterna som var med på debatten sa alldeles utmärkta saker, och menar det alldeles säkert också. Men det spelar ingen roll. När valresultaten analyseras är det hur de gick för de olika partierna som räknas.

Regeringen kommer tolka en röst på något av de borgerliga partierna som en röst för regeringens nuvarande politik, vem man än kryssar. Då blir det mer av samma politik i framtiden.

EU-valet är ett perfekt tillfälle att sända en signal till regeringspartierna inför riksdagsvalet 2010. De måste få svart på vitt på att de kommer förlora röster om de inte lägger om kursen när det gäller FRA, Ipred, och frihets- och integritetsfrågorna i stort. Bara då finns det en chans att de vaknar upp och förstår att de måste lägga om kursen i mer liberal riktning om de vill behålla väljarnas förtroende.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om en månad och riksdagsvalet 2010.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , ,

25 kommentarer

 1. Bara för ordningens skull: Det är Mattias Svensson som skriver om debattkvällen på Neo. Layouten på sidan är kanske litet förvirrande just nu, därav förväxlingen.

  Tack, rättat. /Christian

  Kommentar av Peter Santesson-Wilson — 22 april 2009 @ 11:41

 2. Christian, var du eller var du inte medveten om att Åsa var centerpartist?

  Kommentar av Rakio — 22 april 2009 @ 11:59

 3. @Rakio: spelar det någon roll i praktiken? Regeringen vi har just nu beskrivs bäst av filmtiteln ”Fyra nyanser av brunt”.

  Kommentar av Rick Falkvinge (PP) — 22 april 2009 @ 12:24

 4. @Rick

  Aj jag fick ont i magen, skrattar så jag gråter! 🙂

  Kommentar av Marcus Nilsson — 22 april 2009 @ 12:27

 5. Betr var finna pålitliga kandidater till EP (europaparlamentet) se dels denna länk:

  http://fpeslov.blogspot.com/2009/04/138an-for-telekompaketet.html

  Dels min kommentar:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/04/var-finns-palitliga-kandidater-till-ep.html

  Kontentan är att är man liberal finns Olle Schmidt (fp).
  Är man vänster, men det är ju utanför denna diskussion, finns bra kandidater hos vänstern.

  Är man bara intresserad av friheten på nätet, integritet etc, då är (pp/Christian) ett bra, liberalt val. Men har man ett bredare liberalt perspektiv måste det bli Olle Schmidt (fp). Och att inte glömma att kryssa honom, annars är det risk för att fp-ettan Marit Paulsen får fördel av din röst…

  Betr övriga partiers kandidater är deras record inte så bra, trots lite yrvaket agerande av Lena Ek m fl.

  Kommentar av larserick — 22 april 2009 @ 12:43

 6. Christian, du har min röst! Hoppas bara att du kommer palla trycket i EU-parlamentet och gör partiet och väljarna stolta!

  Kommentar av Erik — 22 april 2009 @ 12:44

 7. @Rick Falkvinge

  För mig spelar det ingen roll. Undrar bara om det var Christian eller Per G som inte hade koll på vem som hade koll om Åsa.

  Jag skulle vilja säga att hela riksdagen är 7 nyanser av brunt. Bra med lite lila i smeten 🙂

  Kommentar av Rakio — 22 april 2009 @ 13:15

 8. Det är inga dåliga förmåner du kommer att få där nere i europaparlamentet…

  http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/parlamentarikerna-far-chockhojd-lon-1.849544

  Kommentar av Maktfaktor — 22 april 2009 @ 14:09

 9. Hej Christian, hoppas att alla inser hur viktig denna frågan är, dom andra frågorna spelar ju ingen roll egentligen jag menar skjukvården går inte under vare sig det är Sossar eller Allians vid makten.
  http://felicianordqvist.blogg.se

  Kommentar av Felicia — 22 april 2009 @ 14:50

 10. Bra jobbat Christian hoppas verkligen att folk vaknar!
  Dags att sluta utföra beställningsjobb åt Amerikanska SKivindustrin

  http://felicianordqvist.blogg.se

  Kommentar av Felicia — 22 april 2009 @ 14:57

 11. @Rick

  Det spelar en alldeles förjävla roll att den kandidat ni har på förstaplats på er valsedel inte ens har ordning på vilket parti de politiker han kritiserar representerar. (Och dessutom inte vill kännas vid klavertrampet när han bloggar om saken??) Ian&Bert-fasoner all over again, som Gudmundson säger.

  Kommentar av Vidkun — 22 april 2009 @ 15:20

 12. @Vidkun

  Medan andra politiker inte har koll på vilka lagar och inte de röstar igenom.

  Kommentar av Rakio — 22 april 2009 @ 15:35

 13. @Vidkun
  Dom representerar makt åt politikerna och PP representerar frihet åt folket. Totalt ointressant vilken nyans av brunt det då handlar om.

  Kommentar av Benke — 22 april 2009 @ 15:38

 14. Visst, lite respektlöst av Christian, gentemot Åsa i det här fallet, att inte kunna hålla koll på regerings olika ministrar och deras respektive parti, även om de står för liknade bruna saker. Han har några månader på sig att plugga in alla viktiga poster nu.

  Visst, mycket respektlöst av olika politiker(bla Åsa?), gentemot det svenska folket, när de röstar igenom kränkande lagar eller inte bryr sig om att sätta sig in i det hela. De har haft en lång tid att lära sig men ändå ignorerat.

  Vad spelar mest roll? Om man inte bryr sig om integritets kränkande lagar så kanske man hakar upp sig på att Christian inte visste att Åsa var centerpartist.
  När ska de sittande politikerna erkänna alla de klavertramp de har gjort i berörd område samt andra fall?
  Haka upp sig för ett litet klavertramp som syns, när dem verkligen stora inte syns pga att man är mitt i dem. (Tänk jättestort trampavtryck, där man kan se ett litet trampavtryck medan man inte märker det stora…)

  Kommentar av Rakio — 22 april 2009 @ 15:44

 15. @Vidkun
  Det spelar ingen som helst roll. Det finns bara två läger just nu; Alliansen och den Röd-gröna röran och det är inte mycket som skiljer dem åt.

  Kommentar av Anders — 22 april 2009 @ 15:51

 16. @Benke @Anders

  Och precis likadant resonerade förstås Ian&Berts sympatisörer när det begav sig, och SDs lågpannor idag. Personligen tänker jag dock aldrig ens överväga att rösta på någon som visat sig sakna elementär kunskap om det politiska system han/hon försöker ta sig in i. Sen må personens åsikter vara hur behjärtansvärda som helst.

  Kommentar av Vidkun — 22 april 2009 @ 16:08

 17. Kan man få se videon nånstans? Bambuser blir bara svart för mig och vägrar spela.

  Kommentar av Glith — 22 april 2009 @ 16:09

 18. Saken är den att det inte går att vara ljummen eller lagom när det gäller den långa rad av frihetsinskränkande direktiv, lagar, förordningar och riktlinjer som i en otrolig fart klubbas igenom!

  Medan vi pirater snyggt och prydligt argumenterar för att telekomdirektivet bör ges en annan utformning så körs vi över med ångvält!

  SÅ ILLA ÄR DET!

  Det enda alternativ som då återstår är att skydda oss så mycket det går.
  Det är det som Piratpartiet gör: Vi ser till så att det åtminstone krävs domstolsbeslut OM vi i Sverige skulle tvingas att kanske stänga av internetanvändare. Annars kan snart sagt, vem som helst, när som helst, plötsligt vara avstängd bara för att ”någon” hos internetleverantören tycker si eller så ! DETTA FÅR INTE SKE!

  Piratpartiet har alltså agerat HELT RÄTT!
  Tack Piratpartiet och alla andra som slåss för oss alla så att händerna blöder!

  Kommentar av Hans J — 22 april 2009 @ 17:33

 19. @Vidkun

  Bryr du dig om integritetsfrågor då?
  Eller mer om att hålla rätt på ministrars partibehörighet?

  Shit happens. Small or big.

  Kommentar av Rakio — 22 april 2009 @ 17:45

 20. […] Problemet är att en röst på Centern räknas som en röst på Centern. […]

  Pingback av Nätaktivism och dubbelspel om telekompaketet « Christian Engström (pp) — 22 april 2009 @ 18:47

 21. Jag tycker att vi i framtiden, om vi växer mycket, bör överväga att faktiskt låta en röst på Piratpartiet INTE vara bara en röst på Piratpartiet. Vi kan, om vi blir stora nog, lösa problemet med ställningstagande i andra frågor genom att öppet ha olika falanger inom partiet, som alla respekteras lika mycket, och låta väljarna personvalsrösta fram vilken politik vi ska driva i andra frågor än våra kärnfrågor. På det viset tror jag att vi kan locka och även behålla röster i det långa loppet, och växa. För jag är övertygad om att vi behöver finnas kvar inom politiken även i det långa loppet. Och växa. Och om sanningen skall from, så kan vi faktiskt inte växa oss hur stora som helst och behålla vår neutralitet i ”övriga frågor” – det håller liksom inte om man får mycket mer än 4-10% kanske. Fast det är väl ett önsketänkande att detta skulle bli ett problem… Men vem vet.

  Och även för att behålla 4-10% så kanske många tröttnar i längden på att inte få göra sin röst hörd i andra frågor.

  Kommentar av Daniel — 22 april 2009 @ 22:51

 22. […] Liberal EU-debatt hos Neo I förra veckan deltog jag i en debatt för EU-kandidater ordnad av tidskriften Neo. Som förberedelse hade var och en […] […]

  Pingback av Top Posts « WordPress.com — 23 april 2009 @ 1:58

 23. @Vidkun:
  ”Och precis likadant resonerade förstås Ian&Berts sympatisörer när det begav sig, och SDs lågpannor idag. Personligen tänker jag dock aldrig ens överväga att rösta på någon som visat sig sakna elementär kunskap om det politiska system han/hon försöker ta sig in i. Sen må personens åsikter vara hur behjärtansvärda som helst.”

  Åsa sitter i regeringen i Sverige. Christian kommer ta sig in i Europapralamentet. Det är två olika politiska system. Men det visste du säkert redan.

  Oavsett detta fascineras jag ständigt över folks ovilja att diskutera PPs frågor utan mycket hellre märker ord, klagar på partinamn osv.

  Kommentar av Vudkin — 23 april 2009 @ 2:59

 24. @Vudkin

  Ställer man upp till ett val i EU-parlamentet utan att ha koll på hur sveriges nuvarande regering ser ut är man inte seriös, hur gärna du än vill ha det till att EU-parlamentet är ”ett annat politiskt system” än det som väljer våra folkvalda här hemma i Sverige. (Märka ord någon…?)

  Och problemet är ju just att pp är ett enfrågeparti, och att det aldrig gjorts klart hur pp faktiskt ska hantera att de ”inte tar ställning” till någonting annat än ”piratfrågor” när deras polare i dårpippigruppen man hoppas ersätta Junilistan i börjar lägga förslag om att internera alla muslimer i Europa i koncentrationsläger; helt ok så länge man kan komma överens om att inte stänga av fildelare från internet?

  Kommentar av Vidkun — 23 april 2009 @ 15:17

 25. @Vikdun: Heldre enfrågeparti än nollfrågeparti! Vad gäller att ”internera alla muslimer i Europa i koncentrationsläger” har piratpartiet uppenbart ett svar på den frågan. Det finns gott om muslimer som inte har begått några brått, och pp säger att grundläggande mänskliga och medborgerliga rättigheter inte får kränkas utan att det är motiverat med utslag i domstol. Alltså blir det inget av med den interneringen om pp har något att säga till om.

  Om det däremot kommer krav på att stänga alla muslimska webbsidor / forum så är jag inte säker på att övriga partier bromsar det, medans piratpartiet naturligtvis säger stopp även där!

  Kommentar av Rasmus Kaj — 5 maj 2009 @ 6:46


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: