Christian Engström, Pirat

20 april 2009

Mitt tal på Götaplatsen

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 11:23
Manifestation på Götaplatsen den 19 april

Manifestation på Götaplatsen igår

Igår var jag i Göteborg och höll bland annat ett tal vid Piratpartiets manifestation på Götaplatsen. Christopher Kullenberg på Intensifier la ut video från manifestationen på Bambuser.

Här är vad jag sa (30 min i i filmen):

Jag heter Christian Engström. Jag är vice ordförande i Piratpartiet, och jag är kandidat i EU-valet.

I förrgår kom en dom som var en krigsförklaring mot internet, och mot alla som gillar internet.

Killarna bakom The Pirate Bay blev dömda till ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd för att de hade lagt ut 33 stycken länkar. Domen handlar bara om de 33 länkar, de 33 torrentfiler, som var med i åtalet. Det blir i runda slängar en miljon per länk, och ett års fängelse om man har lagt ut 30 stycken. Det här är fullständigt, fullständigt absurt.

Kommer det bli så att alla som länkar till någonting upphovsrättsskyddat får betala en miljon vardera? Nej, naturligtvis inte. Rättsväsendet skulle inte ha möjlighet att lagföra alla på det viset. Istället blir det tydligen så att de som har en lite för kaxig attityd, de får inte länka, medan alla andra får.

Det här är på väg i helt fel riktning. Internet är en mycket viktig del av samhällets infrastruktur. Det är den allra viktigaste delen när det gäller informationsfördelning, nuförtiden.

Det är självklart att grundlagens regler ska gälla även på internet. I artikel 10 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna står det att envar har rätt att ha sin åsikt och uttrycka den. Man har också rätt att söka information hur man vill. Den rättigheten ska gälla på internet också.

Internet är det mest fantastiska som har hänt sedan i vart fall tryckpressen. Möjligen sedan skriftspråket uppfanns.

Det får inte vara så att gamla branschintressen, och gamla politiker som inte förstår, får förstöra våra möjligheter att ta del av och njuta av det här nya fantastiska. Det är en viktig fråga för Sverige, för Europa och för världen.

Men de goda nyheterna är att vi har en chans att göra någonting åt det. Mellan den 20 maj och den 7 juni är det val till EU-parlamentet.

Om Piratpartiet kommer in där sänder det en mycket stark signal. Dels till Europa, men också till våra svenska politiker här hemma:

– Ni är på fel väg. Sluta. Stanna. Vänd om. Lägg om kursen.

Det behöver vi, och det kan vi greja också. Men det viktiga är: så många som möjligt måste rösta.

Den 20 maj öppnar valurnorna. Då kan man gå till förtidsröstningsställena — ofta det lokala biblioteket — och rösta. Jag vill att så många som möjligt, och i synnerhet folk under 30 som förstår de här frågorna som en självklarhet, verkligen ser till att gå och rösta.

Gärna första dagen. Sedan hoppas jag att alla ägnar resten av de två och en halv veckorna fram till den sista dagen, den 7 juni, åt att tjata på alla sina kompisar: Gå och rösta!

Gör vi det kan vi vinna det här. Då kan vi lägga om kursen för Sverige, Europa och världen.

Vi kan fixa det här, och det kommer vi göra.

Jag heter Christian Engström. Jag är pirat, och jag ställer upp som kandidat i EU-valet 2009.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , ,

22 kommentarer

 1. Skitbra, Christian. Konkret och tydligt. I like it.

  Kommentar av Carl Johan Rehbinder — 20 april 2009 @ 11:47

 2. Jag var på plats, men hörde i stort sett ingenting. Megafonen fungerade inget vidare, och dessutom blåste det en del, vilket inte gjorde saken bättre. Bra att du lade upp talet här, det ser bra ut.

  Kommentar av Kålan — 20 april 2009 @ 12:00

 3. Jag kom 20min för sent och då var alla borta!

  Kommentar av Stefan H — 20 april 2009 @ 12:06

 4. Din föreläsning finns också publicerad. Se http://NoFRA.se

  Kommentar av Kalle Vedin — 20 april 2009 @ 12:27

 5. @Stefan H, Vi körde en slags neo-demonstration, vi kallade den ett tusen afk-väljare och den gick ut på att vi alla gav oss av ner på stan föär att dela ut flygblad och mobilsera väljare att gå och rösta på oss i EU-valet. Antagligen hade alla redan gett sig av när du kom dit.

  Kommentar av leplaid — 20 april 2009 @ 12:29

 6. Pirate Bay T-Shirts!

  http://www.tradera.com/category/category.aspx?ftgnr=195191&filtertype=&sortby=

  Kommentar av Knugen — 20 april 2009 @ 15:48

 7. […] Original post:  Mitt tal på Götaplatsen […]

  Pingback av Mitt tal på Götaplatsen | Farbror Barbro — 20 april 2009 @ 17:13

 8. Chrisk borde klippa lite i det där. En kvart inne i klippet så händer det fortfarande ingenting. Detta kommer knappast att locka nya medborgare.

  Kommentar av Rick — 20 april 2009 @ 18:00

 9. Fick en länk till en ledare i Corren, som jag tror kan intressera 😉
  http://www.corren.se/archive/2009/4/19/20p9y27dzm36ddi.xml

  Kommentar av farmorgun — 20 april 2009 @ 18:10

 10. Oops.

  ”för förstöra våra möjligheter”

  ==>

  ”får förstöra våra möjligheter”

  Kommentar av Rick — 20 april 2009 @ 18:16

 11. Jag kan inte se filmen? : /

  Kommentar av gummisnodd — 20 april 2009 @ 18:59

 12. Tack för ditt tal vi ska ge dom va dom tål

  Kommentar av ludde66 — 20 april 2009 @ 20:24

 13. […] inblandade i torrent-trackern The Pirate Bay så föll slutligen den absolut sista långt väntade droppen som fick Svenskens bägare att rinna över, och den rann över med råge. Piratpartiets […]

  Pingback av För integriteten, framtiden, och friheten. » Teflonminne — 20 april 2009 @ 23:02

 14. Christian, du är omnämnd här:
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2769891.svd

  Kommentar av Tor — 21 april 2009 @ 8:38

 15. […] något, för att undra om alliansen nästa val kommer att förlora makten till missnöjespartier. Eller enfrågepartier. Uppriktigt sagt önskar jag att jag kunde strunta i vilket, att jag slapp leva i en demokrati, […]

  Pingback av Vilken jävla gnällkärring jag blivit, sedan jag började blogga. « Angeläget! — 21 april 2009 @ 15:26

 16. […] We are the Internet, and we have closely watched your supressive information technology policies take form during the course of the last decade. […]

  Pingback av Declaration of Internetional War | Reality Check — 21 april 2009 @ 17:03

 17. Såg nyligen Christian på Rapport, om telekompaketet. Det var inte mycket som blev sagt, men f.n vilket stabilt intryck du ger nu för tiden. Full fart in i parlamentet Christian!

  Kommentar av Kålan — 21 april 2009 @ 18:55

 18. […] Mitt tal på Götaplatsen Igår var jag i Göteborg och höll bland annat ett tal vid Piratpartiets manifestation på Götaplatsen. Christopher […] […]

  Pingback av Top Posts « WordPress.com — 22 april 2009 @ 1:27

 19. fyfaan vad jag skall rösta alltså

  Kommentar av MathiasW — 22 april 2009 @ 1:58

 20. Nu har jag bestämt mig – det efter den förnuftsvidriga rättegångsparodin (Rent a judge!). Jag skall rösta på PP om en månad. Det där du skrev: ”Alla under 30…” föll mig dock inte på läppen. Jag fyller 71 i år. Jag anser att det är hög tid att våra igengrodda politiker får sig en skarp varning. (Ja jag vet att sossarna som vanligt kommer att skicka bussar till åldringsboendena och sticka rätt valsedel i händerna på på gubbarna och gummorna som dom sedan leder fram till valurnorna). Jag tror att ert bästa argument är ”skicka en signal till både alliansen och den rödgröna röran att dom har förverkat sitt förtroende”. Säg till om ni behöver en elak gubbe i Stockholm!

  Kommentar av Bo — 24 april 2009 @ 16:38

 21. @ Bo:

  Du har rätt, det är inte bara folk under 30 som förstår att man måste värna de grundläggande demokratiska rättigheterna. Jag är själv 49.

  En sak som jag tycker mig ha noterat när jag tittar på statistiken över nya medlemmar är att det verkar vara högre andel av människor över 30 som gått med den senaste veckan än de som var medlemmar sedan tidigare.

  Jag tror att det helt enkelt är så här: det var datanördarna och ungdomarna som först upptäckte att det var på väg i fel riktning, men nu håller den insikten på att sprida sig till fler. Det är bra, för vi behövs allihop för att stå upp för det öppna och fria samhället.

  Och, ja, vi behöver en elak gubbe i Stockholm. Och elaka gubbar och gummor från resten av landet också. 🙂

  Kommentar av Christian Engström — 24 april 2009 @ 21:25


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: