Christian Engström, Pirat

15 april 2009

Internet är självklart en mänsklig rättighet

Filed under: Bill of Rights,delad kultur,yttrandefrihet — Christian Engström @ 20:02
DN-artikel om telekompaketet

DN-artikel om telekompaketet

– Parlamentet har föreslagit att inga begränsningar i fundamentala rättigheter får göras utan föregående beslut av en rättslig, kompetent myndighet. Ingen i rådet förstår varför det skulle vara en god idé, säger Jörgen Samuelsson, som representerar Sverige i EU-förhandlingarna om telekompaketet.

Läs vad han säger en gång till. EU:s ministerråd tycker det är okay att inskränka medborgares fundamentala rättigheter utan domstolsbeslut. De förstår inte varför det skulle vara några problem med det.

– Är telekommunikation en mänsklig rättighet? frågar den svenska EU-representanten retoriskt.

Men som retorisk fråga betraktat är den ganska misslyckad. Svaret är nämligen solklart:

Ja, telekommunikation är en mänsklig rättighet. Hur kan en högt uppsatt tjänsteman inom den svenska staten tro någonting annat?

I artikel 10 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna står det:

Artikel 10 – Yttrandefrihet
1. Var och en har rätt till yttrandefrihet. Denna rätt innefattar åsiktsfrihet samt frihet att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblandning och oberoende av territoriella gränser.

Europakonventionen har ställning som grundlag i Sverige genom bestämmelerna i RF 2 kap 23§. Vilken del av den här artikeln är det som Sveriges officiella representant i EU inte förstår?

Det är samma fel som vanligt. De styrande i Sverige och Europa förstår inte att internet är en del av samhället. De tror att det är en leksak.

Hade det gällt ett förslag om att det inte skulle behövas något domstolsbeslut för att förbjuda en person att använda post, telefon, radio, teve och tidningar, då skulle de ha reagerat. Då skulle de (med rätta) sagt att det var ett absurt förslag, som alldeles uppenbart stred mot de mänskliga rättigheterna.

Men när det gäller internet kan de inte förstå att det skulle vara ett problem att göra precis samma sak.

Det behövs nya politiker som förstår att internet är en viktig del av samhällets infrastruktur. Grundlagen ska gälla även på internet.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 2 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Andra som skriver: Hax, Opassande, Scaber Nestor, Bitchslap Barbie, Madeleine Sjöstedt, Farmor Gun, Med ögat mot rälsen, Zkrivarna, Patrik Öhman, Olof, Dopplereffekten, Wiccankraft, Departementet, Badlands Hyena, Nairobikoll, Per Pettersson, Anohito, I Sverige denna tid, Du blir vad du läser, Cybernormer

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , ,

44 kommentarer

  1. Är Internetanslutning en mänsklig rättighet? Nej, uppenbarligen inte (annars hade nog staten fixat gratis Internetanslutning till alla). Så att kalla det mänsklig rättighet är nog fel.

    Kommentar av calandrella — 15 april 2009 @ 20:14

  2. Förtydligande: däremot kan fri åtkomst till Internet när en väl har Internetanslutning vara en mänsklig rättighet.

    Kommentar av calandrella — 15 april 2009 @ 20:16

  3. Vi får inte gratis telefon av staten heller, men visst ska jag väl få ringa vem jag vill?

    Kommentar av SF — 15 april 2009 @ 20:20

  4. Och framförallt ska du få prata om VAD du vill…

    Kommentar av KarmaSlave — 15 april 2009 @ 20:54

  5. SF, KarmaSlave: Bra poäng.

    Kommentar av calandrella — 15 april 2009 @ 21:35

  6. Självklart är inte internetåtkomst i sig själv en mänsklig rättighet – den som säger det förstår inte vad internet är – internet är inte _en_ sak, det är ett nätverk uppbyggt av många nätleverantörers egna nät. Men att ha lov att köpa tillgång till godtyckligt nätverk och sedan bruka detta för att kommunicera med andra om vad som helst, utan avlyssning eller censur, måste naturligtvis vara det, på samma sätt som det är en mänsklig rättighet att köpa tjänsten att leverera ett brev av någon, eller för den delen gå och leverera det själv.

    Jag tror att kärnan i problemet faktiskt ligger här – politikerna förstår inte att internet _bara_ handlar om kommunikation mellan människor. Helt vanliga människor. Internet är inte en sak. Det är inte ett nät. Det är ett protokoll (och i viss mån en adressrymd) – ett sätt att _kommunicera_.

    Kommentar av Egil Möller — 15 april 2009 @ 21:41

  7. Papper kan ju också betraktas som en leksak som kan tas ifrån dig om du inte är vuxet ansvarsfull i allt som du skriver i dina brev. För inte är väl papper och penna en mänsklig rättighet?

    Kommentar av Robert Andersson — 15 april 2009 @ 22:13

  8. Man kan inte säga att varken, Internet, tv, tidning, radio, eller ens brev är en mänsklig rättighet, mer än att varje individ ska ha rätt att använda dessa tekniker för att kommunicera, och det är tydligt skrivet i våra lagar. Så ur ett annat perspektiv är allt detta en mänsklig rättighet sålänge du kan betala för tjänsten, eller pappert, portot, elen, datorn osv, men det är ingen självklarhet att man har tillgång till allt detta.

    mänsklig rättighet är inte samma sak som fri tillgång till allt detta, vi lever i en marknadsekonomi, allting kostar pengar… Förutom det på Piratebay 😉

    Kommentar av Marcus — 15 april 2009 @ 23:32

  9. Precis. Att inte bli hindrad från att kommunicera är en av de grundläggande ”negativa” rättigheterna, som Aewheros skrev hos Calandrella:

    Naturligtvis ska det förstås som en negativ rättighet, precis som alla andra mänskliga rättigheter. Är nog ingen nämnd som hävdar motsatsen.

    Du har rätt till ditt liv, ingen får ta det, men ingen har skyldighet att hålla dig vid liv.
    Du har rätt till yttrandefrihet men ingen är skyldig att publicera dig.
    Du har rätt till internettillgång, ingen får aktivt obstruera den, men ingen har heller skyldighet att förse dig med den.

    Kommentar av Christian Engström — 16 april 2009 @ 0:54

  10. Christian, du skriver att politikerna skulle ha reagerat annorlunda om det föreslagits att man utan domstolsbeslut skulle kunna förbjudas att använda post, telefon, radio, teve eller tidningar. Telekomdirektivet handlar väl bland annat om just traditionell telefoni i lika hög grad som om Internet? Varför reagerar inte politikerna då?

    Här tror jag faktiskt att invändningarna mot direktivet är missriktade, men mina synpunkter känns inte så avgörande att jag tänker spamma bloggosfären med dem. Läs vad jag just har skrivit hos Hax i stället.

    Kommentar av Anders Andersson — 16 april 2009 @ 2:06

  11. Tog och läste igenom den delen av lagen som länkades till ‘RF 2 kap 23§’.
    Är det bara jag eller är det inte så att våra politiker skitit i flera av paragraferna redan och fortsätter i rasande fart?

    Kan man inte stämma skiten ur politiker som struntar i våra lagar?
    Var är polisen när man behöver dom? 🙂

    Kommentar av Marcus — 16 april 2009 @ 2:30

  12. [Lång off-topic kommentar borttagen. /Christian]

    Kommentar av Ture Min Bror — 16 april 2009 @ 7:04

  13. Det vore intressant att höra hur IFPI definierar rättigheter. Så här definierar i alla fall Ludvig Werner (IFPI) demokrati apropå en fråga om folkomröstning om fri privat kopiering:

    ”Ludvig Werner: Hej! Inte säker på att du och jag tolkar demokrati på samma sätt. Om du menar att demokrati är att du skall få bestämma över var och hur jag sprider det JAG äger så kanske kommer vi aldrig att komma överens. Upphovsrätten handlar om att ge kreatören ensamrätten över sina verk. Det är demokrati. ”
    http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=2766488

    Kommentar av JonasL — 16 april 2009 @ 7:10

  14. […] Calandrellas blogg – “Internetåtkomst ingen mänsklig rättighet“,   Christian Engström – “Internet är självklart en mänsklig rättighet“,   Farmorgun i Norrtäljer – “Är det EU som ställer till det?”,  Zkrivarna […]

    Pingback av Tomtar och troll spökar runt på hjärnkontoren. « Nemokrati — 16 april 2009 @ 7:23

  15. Man brukar skilja mellan negativa och positiva rättigheter, vad staten ska avstå från att göra respektive aktivt göra. Negativa rättigheter (t.ex. artikel 10 i europakonventionen) skyddar individen från intrång från staten. Positiva rättigheter innebär att staten förser individen med en nyttighet, t.ex. mat. Jörgen Samuelsson verkar betrakta kravet på att tillgång till internet är en mänsklighet rättighet som ett krav på staten ska förse alla med internet, dvs en positiv rättighet. Det är inte så jag uppfattat kritiken mot telekompaketet – den går ut på att staten inte ska stänga av personer, interneträkningen ska individen betala själv, dvs tillgång till internet behandlas som en negativ rättighet. Denna rättighet är inte absolut utan kan inskränkas för vissa ändamål om det finns lagstöd (artikel 10(2)) och när det sker i det konkreta fallet sker det lämpligen efter ett domstolsbeslut (artikel 6). Ganska enkelt egentligen.

    Sen kan man diskutera om telekompaketet innebär att Sverige tvingas att inför motsvarande Hadopi. Jag uppfattar att telekompaketet ej hindrar Frankrike från att införa Hadopi, men det tvingar inte Sverige att göra detsamma.

    Kommentar av Mark Klamberg — 16 april 2009 @ 9:43

  16. Vem är Jörgen Samuelsson ?
    Hur kommer det sig att Sverige skickar en helt okänd person på ett så otroligt viktigt uppdrag ?
    Det han gör och säger får konsekvenser för varje Svensk.
    Googlar man på hans namn får man ju uppfattningen att detta är hans första uppdrag.

    Kommentar av mrmhalland01 — 16 april 2009 @ 12:55

  17. […] By leplaid Läste ett väldigt bra inlägg på Christian Engströms blogg i morse. Det handlar om mänskliga rättigheter och att fritt […]

    Pingback av Mänsklig rättighet « lePlaid — 16 april 2009 @ 14:24

  18. […] andra har också reagerat över detta märkliga citat: Nairobikoll, Christian Engström, Bitchslap Barbie, Scaber Nestor, Jens O, Badlands […]

    Pingback av Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Dags att byta personal! — 16 april 2009 @ 14:36

  19. Är det ingen annan än jag som studsar på det här påståendet:

    ”Men om friheten på nätet inskränks kan väl det vara ett problem?
    – Frihet är viktigt, men det handlar om en kommersiell tjänst.”

    Internet är inte, och kan aldrig vara en komersiell tjänst. (Om det inte är uppenbart, smaka på frågan vem som äger och ansvarar för den.)

    Tillgången är en annan sak.

    Kommentar av Gadde — 16 april 2009 @ 17:35

  20. Instämmer bl a i inlägg 6 av Egon Möller.
    Rättigheten vi vill ha, och som en del vill ta ifrån oss, är möjligheten att använda internet för fri info-inhämting, debatt, att få säga vad vi vill. Dvs att internet ska få vara en kanal för yttrandefrihet och kommunikation – utan att vi ska styras.

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/04/nedlatande-snack-fran-de-som-vill.html

    Kommentar av larserick — 16 april 2009 @ 18:15

  21. Bra insats på kvällens debatt.

    Du kan få mina tips skriftligt också:
    1. Prata mer om ”yttrandefrihet”. Det är ett mycket starkt signalord och sammanfattar väldigt mycket av det du vill säga. Det är dessutom väldigt svårt att argumentera emot…

    2. Särskilj att du pratar om yttrandefrihet och annan frihet, inte ekonomisk frihet och ”andra småfrågor”. 🙂

    Min kommentar från kvällen:

    Centerpartiets Europaparlamentariker tillika Jur Kand, Lena Ek, underkänner dock Åsa Torstenssons resonemang om 138:an

    Lena Ek säger att Åsa Torstensson har fel!

    Alltid lika kul att träffa dig, hoppas vi ses snart igen!

    Kommentar av lakemannen — 16 april 2009 @ 21:23

  22. Jag kan inte annat än älska dina inlägg Christian, det finns alltid en eftertänksamhet bakom.
    Någonting mina ögon inte kan låta bli att haka upp sig på är dock internet med litet ”i” istället för stort som i Internet. För en nätverksteknolog är det som att för en svensk(a?)lärare att se en särskrivning ala. ”brun hårig dag mamma”. Pessimisten har talat klart 🙂

    Du har hur som helst min röst i EU-valet, är övertygad om att du kommer göra ett kanonjobb där nere!

    Kommentar av GroundX — 16 april 2009 @ 21:30

  23. TPB-domen!

    Kommentar av baccusblogg — 16 april 2009 @ 21:34

  24. Horribelt! Minst sagt. Misstänkte tryckfel/syftningsfel vid första skumläsningen. Men ju längre in i artikeln man kommer desto tydligare blir det att så inte är fallet. Skrämmande.

    Kommentar av Stenfrack — 16 april 2009 @ 21:56

  25. Du får min röst i EU-valet, Christian. Se till att göra skillnad, för den här kampen har bara börjat och den kommer att pågå varje dag ett bra tag framöver tills den hydra som är industrin faller ihop och dör. Det är dags för en förändring nu, en förändring som dagens etablerade partier inte är villiga att kämpa för. Det behövs fler som du, Christian och jag är en av dem. Skriv till mig om jag kan hjälpa till med något.

    Hälsningar
    Anders ”dopplereffekten” Hallberg

    Kommentar av Anders — 16 april 2009 @ 22:26

  26. […]   Scaber Nestor2,   Jens O. ,   Badlands hyena,   100 steg till, Veronica Svärd,   Christian Engström,  Farmorgun i Norrtälje 2,  Olofs  blogg,   Kulturbloggen, Opassande,  Bitchslap Barbie,  […]

    Pingback av Hjälp till att STOPPA TELEKOMPAKETET! « Nemokrati — 17 april 2009 @ 3:24

  27. Detta inlägg kunde lika gärna gälla Henrik Hanssons uttalanden i http://www.dn.se/kultur-noje/musik/oenighet-om-telekompaketets-innebord-1.846158 som DN publicerade 08:11 idag.

    ”Regeringens talesman Henrik Hansson beskriver de svenska parlamentarikernas hållning som att de vill ”mota Olle i grind” genom att skriva in garantier för tillgång till internet i direktivet.

    – Jag förstår syftet och kan tycka att det är en vällovlig ambition, men som det är i dagsläget så är det upp till varje medlemsstat och jag kan tycka att om franska politiker genomför idiotisk lagstiftning (Hadopi, reds anm), så får franska politiker stå för det. Och det är upp till franska väljare att ställa politikerna till svars, säger Henrik Hansson.”

    Kommentar av Erik S — 17 april 2009 @ 8:54

  28. Jag blir inte så sällan förvånad över de argument som mediabranschen kommer med som t.ex ”det gäller att skydda kreatörernas rättigheter” Kreatörerna har ju i de allra flesta fall sålt sina rättigheter till en förläggare, så i verkligheten gäller det att skydda förlagens avkastning på satsat kapital. Allt annat snack är dimridåer.
    Sedan påstår någon att det inte är en inskränkning av yttrandefriheten att utan rättegång kunna förhindra någon att använda Internet därför att Internet är en kommersiell tjänst-.

    Hur tänker man? Är inte tidningar, post och telefon kommersiella tjänster. Det är bara i de värsta diktaturerna man skulle förbjuda tidningar att köpa papper. Är det inte samma sak, nämligen att stoppa informationsutbyte?

    Kommentar av Lars — 17 april 2009 @ 9:19

  29. Jag har kontruerat ett IQ-test till våra folkvalda som passar deras mentalitet: http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/03/18/ett-alternativt-iq-test/

    och en vetenskaplig ansats till förståelse av läget i landet: http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/03/15/en-vetenskaplig-ansats-till-forstaelse/

    Var ställer sig förresten PP i genusvansinnesfrågan?

    Kommentar av tanjabergkvist — 17 april 2009 @ 10:23

  30. Tingsrättsdomen finns HÄR:

    http://thepiratebay.org/torrent/4853536/Tingsrattdomen_mot_Pirate_Ba

    Kommentar av Hans J — 17 april 2009 @ 11:38

  31. […] och kompanjoner – Att staten och dess politiska organ spelade på samma sida som Oss. Men era handlingar har sakta tvingat Oss att komma till insikt: Vi hade fel i vår godtrogna naivitet, för ni har nu visat er precis så […]

    Pingback av Krigsförklaring | Reality Check — 17 april 2009 @ 12:37

  32. […]   Scaber Nestor2,   Jens O. ,   Badlands hyena,   100 steg till, Veronica Svärd,   Christian Engström,  Farmorgun i Norrtälje 2,  Olofs  blogg,   Kulturbloggen, Opassande,  Bitchslap Barbie,  […]

    Pingback av Hjälp till att rädda Internet! « Nemokrati — 17 april 2009 @ 21:50

  33. […] internet en mänsklig rättighet då? Hos infrastrukturministern så anses det klart att mänskliga rättigheter handlar om tak […]

    Pingback av Allt under en grå himmel · En dom har fallit och framtiden är osäker — 18 april 2009 @ 16:41

  34. […]   Scaber Nestor2,   Jens O. ,   Badlands hyena,   100 steg till, Veronica Svärd,   Christian Engström,  Farmorgun i Norrtälje 2,  Olofs  blogg,   Kulturbloggen, Opassande,  Bitchslap Barbie,  […]

    Pingback av Hjälp till att rädda Internet 2 « Nemokrati — 18 april 2009 @ 16:44

  35. Jörgen Samuelsson kan söka hos SL som spärrvakt.

    Kommentar av Rick — 20 april 2009 @ 0:39

  36. […] 21/4/09 @9.57: Piratpartiets Christian Engström resonerade i liknande termer någon vecka efter detta […]

    Pingback av Tillgång till Internet borde vara en mänsklig rättighet « Nils Holmlöv — 21 april 2009 @ 9:00

  37. […] mänsklig rättighet. För internetaktivister och unga nätkulturer förefaller det vara självklart att så är fallet medan skeptikerna ryggar inför tanken att en teknik som bara funnits i några […]

    Pingback av Tillgången till internet är en mänsklig rättighet : Cybernormer.se - Om normbildningsprocesser i unga nätkulturer — 11 juli 2009 @ 18:56

  38. Thanks Brother ..I Like This,,,
    Auto Blog | Home Improvement

    Kommentar av Redrigo — 14 december 2009 @ 16:10

  39. which clearly we all have the power of it and use as appropriate mestiny and undng existing laws.

    Kommentar av B-Drul — 26 februari 2010 @ 16:43

  40. […] Isberg ifrågasätter om internet är en mänsklig rättighet, och vill hellre kalla det för ett hjälpmedel: ”För mig är […]

    Pingback av Internet som en mänsklig rättighet – eller som ett hjälpmedel IRL « trollhare — 15 mars 2010 @ 13:13

  41. […] Det finns en hel del som debatterar för eller emot att Internet ska vara en mänsklig rättighet, exempelvis Techrisk, ComputerSweden, Cybernormer.se, Sandra Jakob på HD.se, Annika Olofsdotter Bergström på Metro.se, Dopplereffekten, SweClockers och även Christian Engström, Pirate MEP i sitt inlägg om Internet är självklart en mänsklig rättighet. […]

    Pingback av Internet – ett hjälpmedel mot funktionsnedsättning « Emil Isberg — 22 mars 2010 @ 5:32

  42. […] och kompanjoner – Att staten och dess politiska organ spelade på samma sida som Oss. Men era handlingar har sakta tvingat Oss att komma till insikt: Vi hade fel i vår godtrogna naivitet, för ni har nu visat er precis så […]

    Pingback av Eld i berget « Paranoianormal — 20 april 2010 @ 15:27

  43. […] Jag är inte den enda som anser att tillgång till Internet är en mänsklig rättighet, Christian Engström håller med. […]

    Pingback av Politiker förstår helt enkelt inte | Alienus Visuals Blog — 29 januari 2012 @ 22:32

  44. […] Isberg ifrågasätter om internet är en mänsklig rättighet, och vill hellre kalla det för ett hjälpmedel: “För mig är […]

    Pingback av Internet som en mänsklig rättighet – eller som ett hjälpmedel IRL » Trollhare — 22 september 2012 @ 21:30


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.