Christian Engström, Pirat

14 april 2009

Övervakning och upphovsrätt i Göteborg på lördag

Filed under: delad kultur,skyddat privatliv — Christian Engström @ 11:19
Lördag 18 april klockan 11.30

Lördag 18 april klockan 11.30

Nu på lördag den 18 april ska jag medverka i ett seminarium om övervakning, fildelning och upphovsrätt på Chalmers i Göteborg.

Tid: Lördagen den 18 april klockan 11.30
Plats: Hörsal HB1, Hörsalsvägen, Chalmers, Göteborg

Programmet ser ut så här:

11:30 – 12:15 Övervakningssamhället
Johan Söderberg

Om hur informationssamhället och övervakningssamhället växer fram, varför och hur de interagerar, samt hur de påverkar oss människor. Kontroll och spontan ordning i ett digitalt samhälle.

12:30 – 13:00 Myndigheterna som övervakar oss
Christopher Kullenberg

Om metoder att övervaka människor, vilka myndigheter som utför övervakningen, de övervakningslagar som redan har stiftats samt de som kan komma att stiftas inom en snar framtid. Vad görs med den information som samlas in? Samt, inte minst, aktivism mot övervakning.

13:15 – 14:00 Upphovsrättsindustrin
Christian Engström

Om upphovsrätt och de lagar som redan har och kan komma att stiftas för att förhindra intrång i immaterialrätt. IPRED1 som nyligen trädde i kraft, IPRED2 som hotar med fängelsestraff för fildelning och de hemliga ACTA-förhandlingarna. Vad har upphovsrätten för plats i ett informationssamhälle?

14:00 – 15:00 Lunchpaus

15:00 – 15:45 Vad är på gång i riksdagen och EU?
Erik Josefsson

FRA och IPRED är inte de enda kontroversiella lagarna på det här området. Vad innebär förslag som IPRED 2, ACTA och Telekompaketet? Vad händer med dem i EU, hur påverkas Sverige och hur agerar egentligen våra politiker? En dagsfärsk rapport direkt från korridorerna i Bryssel.

16:00 – 16:45 ”Men hur ska de få betalt då?”
Christian Engström och Mikael von Knorring

Hur ska artister, filmskapare, författare m.fl. kunna försörja sig när deras verk sprids allt mer på Internet. Vad finns det för alternativ till att sälja kultur som vilka varor som helst? Vem ska få betalt och hur mycket? Vem ska betala? Och behöver ekonomisk ersättning verkligen kopplas ihop med spridningen av verket?

17:00 – 17:45 Debatt inför EU-parlamentsvalet

Vad vill partierna och deras kandidater göra i EU-parlamentet inom områdena övervakning, fildelning och upphovsrätt? Och vad har de gjort hittills?

Samtliga riksdagspartier samt Piratpartiet är inbjudna till debatten.

Officiell websida: NoFRA.se

Gratis inträde! Kom och gå som du vill!

Föreläsningarna arrangeras av Piratpartiet, Ung Pirat, ABF och Vänsterpartiet.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 2 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Andra som skriver om seminariet: Kverulant, Scaber Nestor, NSM Sverige, Techrisk, Intensifier, Kalle Vedin

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

14 kommentarer

 1. 1:30 – 12:15 – I en alltför kontrollerad omgivning, tenderar folk att abdikera ansvar. Så långt har nog inte Johan Söderberg tänkt, hoppas jag har fel och hoppas att någon åtminstone utvecklar den aspekten. Detta är den undeliggande orsaken till att alla tidigare övervakningssamhällen ofelbart hamnat på efterkälken gentemot resten av världen, utom inom områden där eliten haft en uttalad ambition som gett de lydiga och oansvariga (”jag lydde bara order” är att försöka smita från ansvar) en pipa att dansa efter.

  12:30 – 13:00 – Vad görs med den information som samlas in? När informationen väl finns, så kan den användas. Varför slickar hundar sig i sina genetialer? För att de kan, pucko!

  13:15 – 14:00 – Platsen den borde ha, handlar om att främja publikation och tillgängliggörande, inte begränsa privat kommunikation eller rasera budbärarimmunitet och brevhemlighet.

  14:00 – 15:00 Lunchpaus – Skaffa dig inte paltkoma, hungriga hundar jagar bäst.

  15:00 – 15:45 – ..hur agerar egentligen våra politiker? Irrationellt. Vi styrs idag av folk som gör det för egen vinnings skull, inte av de som gör det av fruktan att annars regeras av sämre folk. Se T. Nilssons kommentar i bloggningen om Splatterskyddet.

  16:00 – 16:45 – En icke-fråga, egentligen. En upphovsrättsmans stora problem består inte i frågan om den skall få betalt, det helt överskuggande hotet består i att förbli okänd, alternativt falla ned i glömskans mörker och bli en föredetting. I detta är inte modern kommunikation ett hot, det är en möjlighet. Fildelning har funnits i 10 år nu, globalt. Vi kan konstatera att kända artister tjänar pengar, massor. På sin höjd att man kan se fildelning som en progressiv skatt. De som laddas ned mest, är i regel också de som tjänar mest pengar och för de små innebär det en reell chans att bli uppmärksammade, för utan uppmärksamheten har de ändå ingen chans att kunna få betalt.

  Priset måste ned. Se på fotografin. Idag är det i arbetstid billigare för en designer att betala och ladda ned bilden på nytt än att be kollegan vid skrivbordet mitt emot leta reda på bilden som de redan betalt för. Förr kostade en bildanvändning tusentals kronor för en stor upplaga och fick bara användas en gång. Idag säljer fotografer samma bild tusentals gånger för en struntsumma och i slutändan tjänar tiopotenser mer än förr. Eller jämför med telefonsamtal, förr undevek man att ringa till/från mobiltelefoner, det var så dyrt.. Idag tänker man inte på det, ändå är mobiltelefoni en betydligt större business idag än då det var dyrt.

  När priset gått ned till ”slentrian-nivå”, då är det inte längre någon som bekymrar sig om ”piratkopiering” och när priset nått den nivån, det är då de verkliga volymerna kommer. Det finns liksom ingen reell anledning att ta mycket betalt för sådant som kan multipliceras till nära 0-kostnad och inom alla andra brancher vet man att man säljer mer ju billigare man är.

  17:00 – 17:45 – Felaktig fråga med tanke på vilka människor partierna består utav. Politikerna som styr partierna i fråga gör det uteslutande för egen vinnings skull, någon annan politik finns inte idag. De behöver inte ens mutas längre av korrupta element, det räcker med att låta dem sitta med vid bordet, likt barnet som tillåts vara med i sandlådan av de äldre barnen. Så lättköpta är de. Se det där citatet i T. Nilssons kommentar, länk ovan.

  Kommentar av Fumlan — 14 april 2009 @ 12:59

 2. skulle vara najs om någon fick för sig att filma och ladda upp på youtube eller nått liknande.. så att vi som inte har möjlighet att vara där också får se och höra vad som sägs 😀

  Kommentar av meme — 14 april 2009 @ 23:59

 3. Håller med om att föreläsningarna borde filmas och tillgängliggöras.

  Kommentar av .Jhn — 15 april 2009 @ 8:00

 4. Föreläsningarna kommer att sändas live på bambuser, och även finnas tillgängliga i efterhand.

  Kommentar av Intensifier | chrisk — 15 april 2009 @ 15:28

 5. […] funktionärer gör utskick om tider och platser. Om du bor i Göteborg, så vill jag tipsa om ett seminarium på lördag om övervakning, fildelning och upphovsrätt, där bl.a. Christian Engström deltar. Det är vår valkretsledare i Göteborg, Kalle Vedin, som […]

  Pingback av Rick Falkvinge (PP) » Imorgon avgörs mycket — 16 april 2009 @ 9:55

 6. OMG, att ni inte bjuder in Henrik Pontén eller dylik för diskussion(dissektion?), det om något vore ovärdeligt att bevittna.

  Christopher Kullenberg, vart hittar jag mer om streamen på Bambuser?

  Tänker inte missa detta för mitt liv, de här måste spridas, hur?

  Mvh/CRS
  Piratpartist
  Västervik

  Kommentar av Clas Saglind — 16 april 2009 @ 20:36

 7. Det var första jag såg dig tala, jag var glatt överaskad över hur karismatisk, vettig och rolig du var. Gör mitt val ändå mer självklart inför EU valet. 🙂 Det är rent utsagt uppfriskande att lyssna på politiker som faktiskt talar om Internet som det faktiskt är och inte sitter där och förvirrar bort sig själv i en massa taskiga liknelser och missförstånd.

  Kommentar av Bevingad — 18 april 2009 @ 20:35

 8. @Clas Saglind

  Jag håller absolut med dig att detta måste spridas, problemen med alla dessa manifestationer är att trots allt dom som kommer oftast redan är pålästa i ämnet. Det blir en föreläsning för dom redan invigda. Ett stort antal människor som inte är så insatta och därför inte tillräckligt intresserade för att ta sig dit hade gagnats mycket av att se dessa och få några frågetecken utredda. Hade alltså varit väldigt bra om man kunde hitta alla föreläsningarna enkelt och lätt nu på nätet. Faktum är att jag bara än så länge hittat första delen av EN av föreläsning. Och då den jag tyckte var minst intressant som christoffer kullenberg hade. Han sa verkligen inte mycket nytt och var ganska hispig och jobbig att lyssna på. Hoppas verkligen att det bara är lite delay och att dom andra som jag tyckte formidabla föreläsningarna som Robin och Christian hade samt alla de senare jag inte kunde gå på läggs upp någonstans. Lite förvånad över att ett teknikvälkomnande parti som piratpartiet inte redan fixat detta ögonabums så att folk kunde kolla live. Här är iaf bambuserlänken jag än så länge hittat. http://bambuser.com/channel/Piratpartiet

  Kommentar av Jakob Sundin — 19 april 2009 @ 8:51

 9. @Jakob
  Thx
  Hoppas resterande föreläsningar ÄR inspelade och snart blir tillgängliga.
  Har letat utan lyckas.

  Ser gärna respons på detta från dig Christian, när du får en minut över.

  Facebook – Piratpartiet i Västervik
  http://www.facebook.com/group.php?gid=79236086359&ref=mf
  Mvh/Clas Saglind

  Kommentar av CRS — 19 april 2009 @ 11:04

 10. Ursäkta min negativa ton i tidigare inlägg. Jag borde istället säga
  TACK för engagemanget 🙂 Keep up the good work mate.

  Hittade christians föredrag på youtube http://www.youtube.com/user/PiratTamm

  Kommentar av Jakob Sundin — 19 april 2009 @ 21:16

 11. @Jakob
  Tack för länken.

  Mycket intressant och sevärt föredrag.
  Vi tackar för ditt engagemang Christian!
  Mvh/CRS

  Kommentar av CRS — 19 april 2009 @ 21:32

 12. Jag hade också funderat på det där med skyddad identitet, men det verkar inte som adresser kan lämnas ut i det fallet. Se kommentarerna till detta inlägg hos Johan Linander (c). (Å andra sidan tycker Johan Linander, som rättade mig på den här punkten, att det inte borde räcka med en skärmdump i IPRED-fall och han kommer nog också att bli motbevisad vad tiden lider).

  Det finns förstås integritetsproblem med IPRED så att det räcker till och blir över ändå, men jag tror att man ska undvika det exempel som du tog upp.

  Kommentar av Tor — 21 april 2009 @ 17:49

 13. Men hur ska internetleverantören veta att en viss identitet är skyddad?

  Det enda Bredbandsbolaget har i sitt register är väl att abonnemanget som hade ett visst ip-nummer är tecknat en person med namnet Eva Pettersson (exempelvis). Bredbandsbolaget har ingen möjlighet att veta om Eva Pettersson tidigare hette någonting annat och nu lever under skyddad identitet, eller om hon har hetat så hela tiden. Hur ska de veta att de inte ska lämna ut namnet på just Eva Pettersson när domstolen begär det?

  Domstolen som beslutade om informationsföreläggandet har ju ingen aning om att det döljer sig en skyddad identitet bakom ett visst ip-nummer. Den har ju bara ip-numret att ta ställning till när den fattar beslutet.

  Jag är säker på att Johan Linander inte vill att det ska bli lättare för misshandlande män att leta upp sina gamla ex via Ipred-lagen. Det vill förstås ingen. Men jag förstår inte hur det ska kunna undvikas rent tekniskt.

  Då inställer sig förstås frågan: Är det här också ett pris vi får vara beredda att betala för att försvara upphovsrätten på internet? Det tror jag inte kvinnorna som är i den här situationen tycker.

  Kommentar av Christian Engström — 22 april 2009 @ 9:10


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: