Christian Engström, Pirat

6 april 2009

Det blir rekorddeltagande i EU-valet

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 16:06
www.val.se

Läs mer på http://www.val.se

Jag tror på rekordhögt valdeltagande i EU-valet den 20 maj till 7 juni, i synnerhet bland väljare under 30. Det är i så fall den enda positiva effekten av att regeringspartierna har trumfat igenom FRA-lagen och Ipred. Många, i synnerhet i den yngre generationen, har blivit rejält besvikna på allianspartiernas sätt att hantera frihetsfrågorna.

EU-valet är ett perfekt tillfälle att sända en skarp varning till politikerna. ”Skärp er, annars ligger ni löst till i riksdagsvalet 2010 också” är budskapet. Genom att gå och rösta kan vi medborgare visa politikerna att vi menar allvar. Tappade procentenheter är det enda språk som politiker verkligen förstår och känner i hela kroppen.

Det är lätt att rösta i EU-valet, och det är gratis. (Det senare brukar ju våra belackare mena är speciellt viktigt för oss pirater. 😉 ). Det är också hemligt till 100% vad man röstade på, så man behöver aldrig oroa sig för att det skulle leda till tråkigheter att någon tycker att man röstade fel.

Man tar med sig röstkortet som man får hemskickat i brevlådan, går till ett förtidsröstningsställe eller (på valdagen) en vallokal, och stoppar en valsedel i ett kuvert. Värre än så är det inte. Förtidsröstningen börjar den 20 maj, alltså om 6 veckor. Den pågår fram till valdagen den 7 juni.

Att så få har röstat tidigare i EU-valen beror alltså inte på att det skulle vara svårt, dyrt, farligt eller obehagligt på något annat sätt. Det låga valdeltagandet vi har haft hittills beror på att de flesta väljare inte har sett någon särskild anledning att bry sig om valet till EU-parlamentet.

Nu har vi en anledning att bry oss. De allra flesta av de lagar som vi pirater slåss mot kommer ursprungligen från Bryssel. Ipred, datalagringsdirektivet, EOCP, Acta. FRA-lagen var visserligen formellt ett svenskt initiativ, men det ligger helt i linje med tankarna i Bryssel om att göra om Europa till ett enda gigantiskt övervakningssamhälle.

Slaget om internets framtid står i Bryssel. Ska vi ha kvar internet som en plats där alla kan mötas, samarbeta, bidra och dela med sig? Eller ska vi göra om det till en strikt kontrollerad försäljningskanal där stora företag står för innehållet, och vi medborgare förvandlas till passiva konsumenter som tittar och betalar?

Den frågan tror jag att betydligt fler unga väljare bryr sig om än de EU-frågor som diskuterats i tidigare EU-valrörelser. Finns det någon som ens minns vilka de frågorna var?

FRA och Ipred är ena riktiga skitlagar, men de har i vart fall gjort underverk för det politiska engagemanget i Sverige. Piratpartiet har fördubblats i storlek på de senaste 4 månaderna, och har nu över 14.000 medlemmar. Det gör oss till det näst största oppositionspartiet i antal medlemmar räknat.

Att ungdomar skulle vara ointresserade av partipolitik stämmer inte alls. Ungefär hälften av våra medlemmar är under 26. De är bara ointresserade av politik som syftar till att bevara det gamla till varje pris, och som bara handlar om att tjafsa om de allra sista decimalerna välfärdssystemets uppbyggnad.

När det gäller de riktiga framtidsfrågorna som på allvar kommer att bestämma i vilken riktning Sverige och Europa ska utvecklas, finns det ett brinnande engagemang. Det har vi i Piratpartiet sett på våra medlemssiffror, och jag är säker på att det kommer synas i EU-valet när man summerar valdeltagandet.

En bra bit över 40% tror jag att valdeltagandet kommer att bli (mot 37.9% i  valet 2004). Jag tror dessutom att det kommer vara åldersgruppen 18-29 år som ökar i särklass mest jämfört med tidigare EU-val.

Men den som lever får se. Den 7 juni när vallokalerna stänger har vi svaret. Tills dess är allting bara gissningar.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 2 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Uppdatering: Andra tror annorlunda om valdeltagandet. Men jag står fast vid min gissning.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , ,

38 kommentarer

 1. Det betyder närmare 200 000 fler röster än vid tidigare val. Undrar vilket parti som får dom?

  Kommentar av HR — 6 april 2009 @ 16:26

 2. Jag kommer bara ihåg när det var eu omröstning och man snackade om att gurkorna var tvugna att vara raka.

  Men då lovade alla politiker dyrt och heligt att vi aldrig skulle behöva införa lagar om vi inte vill det..

  Nu låter det annorlunda.. Vi måste… Vi kan inte… Etc…

  Kommentar av Perty — 6 april 2009 @ 17:23

 3. @Perty
  Ja det är ironiskt hur Göran Persson sände signalen att ”om det blir ett nej till EMU får vi väl ta en ny omröstning längre fram” men det verkar inte bli tal om någon ny omröstning angående EU-medlemsskap efter att Sverige röstade ”nja” till EG för många år sedan med lågt valdeltagande haha

  Kommentar av Henrik — 6 april 2009 @ 18:33

 4. Någon ny omröstning om införandet av euron är inte nödvändig, då Sverige faktiskt inte har ett undantag i EU om detta (till skillnad från Danmark och Storbritannien). Tekniskt sett måste vi införa euron, vare sig vi vill eller inte. Hittills har vi ändå inte ansökt om det, men lita på att det förr eller senare blir tvunget.

  Jag är dock inte helt säker på att det skulle vara till någon särskild fördel för oss, så som vi kämpar för att bli av med alla småmynt… vi kommer ju att få ner till 1-centare igen i så fall – alltså 10-öringen kommer igen…

  Jag är helt övertygad om att Piratpartiet kommer in i EU-parlamentet. Sen gäller det att våra valda människor förvaltar vårt förtroende väl.

  Kommentar av Globetrotter — 6 april 2009 @ 20:12

 5. Sista rycket i omröstningen på min blogg!

  Nästan 100 pirater har redan deltagit.

  Vilket parti är Piratpartisternas andrahandsval?

  http://infallsvinkel.wordpress.com/2009/04/05/piratpartisternas-andrahandsval/

  Kommentar av infallsvinkel — 6 april 2009 @ 21:01

 6. Hmmm, ja. Men högt deltagande är kanske inte bra för oss. Eller ja, hgt valdeltagande bland förstahandsväljarna är förstås bra. Men de äldre har oftast andra partier… Å andra sidan är det i och för sig alltid bra i en demokrati att så många som möjligt röstar.

  Kommentar av calandrella — 6 april 2009 @ 21:25

 7. […] Pirat i EU-valet. Om du undrar hur har Christian Engström en […]

  Pingback av Antipiratbyrån ur mitt perspektiv « Rackham den Rödes Blog — 6 april 2009 @ 21:40

 8. > Tappade procentenheter är det enda språk som politiker verkligen förstår och känner i hela kroppen.

  Lite väl starkt uttryckt kanske… Känner du så själv Christian?

  Kommentar av Erik — 6 april 2009 @ 23:09

 9. Tyvärr har vi ju inte några att tappa – än! 😉

  Men jag är säker på att vi kommer fortsätta vara en ideologiskt driven rörelse även efter att vi har kommit in i EU-parlament och riksdag. Det tar ändå ett tag att förvandlas till ett parti som bara är ute efter makten för dess egen skull.

  Sedan är det i och för sig inget fel i att de etablerade politikerna förstår åtminstone tappade procentenheter. Det skulle varit bättre om det hade räckt med sakargument, men när det nu inte gör det, då ska vi vara tacksamma att det finns åtminstone en sak ytterligare att göra. Det är just det som är demokrati.

  Kommentar av Christian Engström — 7 april 2009 @ 0:03

 10. Jag tycker du christian ska ta vara på ett fint uttryck som jag myntade idag i ett inlägg. copy/paste in det här 😉

  En enkel fråga bara!

  Ledande Politiker verkar helt oförstående av minsta motstånd till vad som idag, i Sverige införs. Hur kan det komma sig att våra folkvalda väljer att ignorera MASSOR som inte längre har samma uppfattning?

  De som i diverse partier idag har ”möjligheten” att väljas om, jag undrar hur dom känner sig idag!

  Svikna är precis vad vi är. Det av våra förtoendevalda!!

  Love Peace And Free Leech!

  //Danne

  Kommentar av €xit — 7 april 2009 @ 0:56

 11. Va f*n jag kistrade in ett inlägg som inte hör hit!
  Det jag menade var att klista in en fint uttryck jag myntat

  Love Peace And Free Leech!

  //Danne

  Kommentar av €xit — 7 april 2009 @ 0:58

 12. Om man vill förtidsrösta, vart vänder man sig för att få en valsedel?

  Kommentar av WysiWyg — 7 april 2009 @ 11:59

 13. Förtidsröstningsställena (ofta det lokala biblioteket eller liknande) öppnar den 20 maj. Då ska det finnas valsedlar från Piratpartiet där (att se till att få ut valsedlarna är en av de saker vi måste göra själva, men det klarade vi 2006, så det kan vi göra igen).

  Skulle det inte finnas någon färdigtryckt valsedel för Piratpartiet när man kommer för att rösta tar man en blank valsedel och skriver ordet ”Piratpartiet” på den. Man kan inte personrösta med egenskrivna valsedlar, men rösten räknas partiet tillgodo på precis samma sätt som om den hade varit tryckt.

  Vi kommer att se till att lägga ut ordentlig information om hur man bär sig åt för att rösta när vi kommer närmare valet, men det är så här det går till.

  Kommentar av Christian Engström — 7 april 2009 @ 13:34

 14. Christian Engström skrev:
  > Skulle det inte finnas någon färdigtryckt valsedel för Piratpartiet
  > när man kommer för att rösta tar man en blank valsedel och skriver
  > ordet “Piratpartiet” på den. Man kan inte personrösta med
  > egenskrivna valsedlar, men rösten räknas partiet tillgodo på
  > precis samma sätt som om den hade varit tryckt.

  Vad är personrösta och hur kan rösten räknas ändå, om den inte knyts till en person?

  Kommentar av Adam — 7 april 2009 @ 14:19

 15. Valmyndigheten har information om precis hur det går till på http://www.val.se/europaparlamentet_2009/index.html

  Att personrösta är att man sätter ett kryss för den kandidat som man helst vill se ta platsen om partiet tar ett mandat.

  Om vi får något mandat eller inte avgörs av hur många röster partiet får. Blir det över 4% får vi ett mandat, som går till den av kandidaterna på listan som fick flest personröster.

  Kommentar av Christian Engström — 7 april 2009 @ 15:37

 16. Röster utan personkryss går till partiet, det vill säga till den ordningen som står på listan. CE står som nummer ett, men bör kryssas ändå för att inte någon mindre lämplig kandidat knycker platsen.

  Det optimala vore väl att PP fick tre platser. Det är mellan de tre översta som slaget står.

  Kommentar av HR — 7 april 2009 @ 15:50

 17. Hum,

  Så om du står på plats #1 och Piratpartiet får 4% av rösterna så kommer den som står på plats 10 att få platsen om den personen har EN personröst och ingen annan har någon?

  I så fall är det säkrast att personrösta på dig då fast att du står på plats #1???

  Kommentar av Hans J — 7 april 2009 @ 15:52

 18. @HR:

  ”Optimalt” är inte gott nog! (Men visst är det ett glassigt ord 🙂 )

  Vi kräver inget mindre är MAXIMALT! Dvs ALLA platser till PP!

  Vi slåss nämligen för FRIHETEN och har inte råd att ge ens EN ENDA plats till dom här andra partierna! De har haft sin chans och valde att spotta hela det svenska folket i ansiktet och köra över inte bara en hel ungdomsgeneration utan även föräldragenerationen och pensionärerna också!

  Kommentar av Hans J — 7 april 2009 @ 16:39

 19. @Hans J:
  Det är en spärr på 5%. Det vill säga om partiet får 200000 röster, så måste #2 eller längre ner ha minst 10000 kryss för att gå om Christian. Om Christian också får över 5% kryss, så blir det en kamp mellan de som har flest kryss.

  Kommentar av HR — 7 april 2009 @ 16:50

 20. @HR:

  jag har läst på själv nu 🙂

  Jag tror att det är absolut säkrast att PP får alla platserna. Då slipper vi ”split och tandagnisslan”. Inte för att jag bryr mig så mycket om kandidaterna 😉 men jag vill ju att det Sverige och övriga Europa ska få fortsätta att leva i frihet!

  Kommentar av Hans J — 7 april 2009 @ 17:20

 21. I EU-valet 2004 var 14 av de (då) 19 ledamöterna personkryssade enligt Valmyndigheten. 59% av väljarna valde att kryssa någon.

  Man kan alltså räkna med att det är personkryssen som avgör vem som faktiskt kommer in.

  Kommentar av Christian Engström — 7 april 2009 @ 17:39

 22. ”Skulle det inte finnas någon färdigtryckt valsedel för Piratpartiet när man kommer för att rösta tar man en blank valsedel och skriver ordet “Piratpartiet” på den. Man kan inte personrösta med egenskrivna valsedlar, men rösten räknas partiet tillgodo på precis samma sätt som om den hade varit tryckt.”

  Kan man på något vis skriva fel och rösten blir oräknad?
  Vad ska man exakt skriva på en eventuell blank sedel?

  Ex1: ”Piratpartiet”
  Ex2: Piratpartiet
  Ex3: ”PiratPARTIET”
  Osv……

  Jag vet hur man skriver men det finns massor som inte vet eller förstår. Detta är något som måste förtydligas ordentligt för att vi inte ska tappa röster i onödan!!

  Bra Christian att det kommer en riktig och ordentligt pedagogoisk förklaring hur det går till att rösta i EU valet. Inför det här valet gäller det att lugnt och sansat, med stor pedagogisk förmåga förklara hur man gör i olika situationer man kan hamna i.

  Kommentar av Eu 2009 — 7 april 2009 @ 21:12

 23. Eftersom vi är ett registrerat parti räknas även begripliga felstavningar oss tillgodo i röstsammanräkningen.

  Tittar man igenom Valmyndighetens lista över ”övriga partier” i förra valet hittar man inga felstavningar av vare sig Piratpartiet eller av något av riksdagspartierna. Det borde det ju ha blivit bland alla röstande. För oregistrerade partier särredovisas varje stavning.

  Fast man kan ju försöka stava så rätt man kan ändå. 😉

  Kommentar av Christian Engström — 8 april 2009 @ 0:38

 24. […] Christian Engström: “Jag vill till Bryssel för Piratpartiet“, ”Det blir rekorddeltagande i EU-valet“,       SVD: “Riksdagspartierna ska locka väljare på nätet“, […]

  Pingback av Systematiska vallöftesbrott - Ny Populär Strategi? « Nemokrati — 8 april 2009 @ 2:26

 25. […] sig politiskt – Piratpartiets medlemsantal skjuter bokstavligen i höjden. Det är nu det näst största oppostionspartiet. • för ut massiv kritik av lagen i bloggar och via kommentarer i […]

  Pingback av Nästa: Pedofilpartiet och Terroristpartiet? « Badlands Hyena — 8 april 2009 @ 11:12

 26. Vi har mycket jobb att göra, mindre än var femte svensk under 30 vet att det är val i vår… Men samtidigt kan man se det som att vi har många väljare vi kan övertyga!

  http://www.dn.se/nyheter/politik/synovate-fa-vet-om-att-det-ar-eu-val-1.841210

  Kommentar av Nandi — 8 april 2009 @ 14:46

 27. Hurra! Jag har lyckats påverka EU! 🙂 Jag påpekade ett fel i en artikel om parlamentsledamöternas rättigheter rörande reglerna för hur ersättare utses (förut stod det att ”partiet utser ersättare”), och artikeln rättades! Nu står det längst ned som bevis:

  (Artikel rättad: 2009-04-01)

  Det går alltså att påverka ibland. Att jag finner det så anmärkningsvärt beror på att jag jämför med de så kallade ”medborgarkonsultationerna” där medborgarna av allt att döma inte har något inflytande alls…

  Kommentar av Anders Andersson — 8 april 2009 @ 18:51

 28. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=361&a=488159

  34% valdeltagande.

  Om Christians 40%+ blir resultat, så innebär det för oss minst 6% av 7M = 420k röster. dvs 15% — 3 mandat.

  Kommentar av HR — 9 april 2009 @ 8:42

 29. Gudrun Schyman:

  ”I det här valet är andelen förstagångsväljare större än någonsin. Förra gången var det knappt 25 procent av förstagångsväljarna som röstade. Sedan dess har det tillkommit 588 000 nya förstagångsväljare. Det är 8 procent av väljarkåren. Av dem har 336 000 blivit röstberättigade sedan förra riksdagsvalet. Det är alltså väldigt, väldigt många unga som ska rösta för allra första gången i sitt liv.

  Varifrån ska de få sin information? …”

  Från nätet naturligtvis! Piratpartiet! Yaaarr!

  Kommentar av HR — 10 april 2009 @ 18:37

 30. En undersökning visade här om dan att bara 20 % av förstagångsväljarna som vet att det är val. Piratpartiet är stora på nätet men så många nås inte. Jag tror att det blir färre som röstar än sist. typ 35 %. Det är tråkigt. Men piraterna kommer in tror jag! Grattis, det behövs!

  Kommentar av Samuel — 10 april 2009 @ 18:52

 31. Ett kalkylark i Open Office och Microsoft Excel finns bifogat till denna forumpost:

  http://forum.piratpartiet.se/Topic139922-357-1.aspx

  Kommentar av HR — 11 april 2009 @ 9:32

 32. […] Veronica Svärd,HögbergsTankar,ChristianEngström Tags: Demokrati, Eu-valet, Nyheter, Politik, rättvisa Categories: Allmänt, Internet, […]

  Pingback av Blogghelvetet.se » Blog Archive » Stundande EUvalet — 15 april 2009 @ 1:09

 33. Jag instämmer i Engströms grundvärderingar.

  Till EU bör väljas delegater med ett solklart uppdrag: SVERIGE UT UR EU!

  EU är ett uppenbart skitprojekt som avskaffar demokratin och ersätter lag med tyranniets godtycke i form av ”EU-direktiv” med understöd av mutade svenska ”EU-parlamentariker” som lever lyxliv på folkets bekostnad, håller sig undan och vägrar svara på frågor. Vi svenskar har verkligen låtit oss förnedras alltför länge.

  Kommentar av Peter Ingestad — 15 april 2009 @ 1:40

 34. Vill du vara med om att skapa unik historia?

  Skicka Gudrun Schyman till Bryssel – för då får vi äntligen in ett mer feministiskt initiativ i den kompakta muren av män som EU idag består av! Det behövs skakas om ordentligt. Använd din röst och rösta på Gudrun i EU-valet den 7:e juni och var med om att öppna upp dörrarna och släpp ut gammelgubbarna och in med damerna istället! Det behövs ett riktigt märkbart korsdrag för att vädra bort all den unkenhet som har hopats runt posterna i vårt Europaparlament. Du får bara inte missa den här chansen!

  RÖSTA! RÖSTA! RÖSTA! RÖSTA! GUDRUN

  Tänk på att det är viktigare att rösta i EU-valet än i kommunalvalet. 70-80% av alla de beslut som din hemkommun fattar, grundar sig på vad som redan har bestämts i och av Europaparlamentet. Makten i Bryssel ligger närmre dig än vad du tror! Vem ska få ditt förtroende?

  Kommentar av Anna Linda Andersson — 16 april 2009 @ 1:04

 35. Kära Anna Linda,

  HA! HA! HA!

  Fint av dig att kämpa för Gudrun men vi väljer nog ändå Christian Engström…

  Vi har fått nog av alla ”gammelpartister” som lovar guld och gröna skogar.

  NU FÅR DET VARA NOG!

  Nu skickar vi Christian så vi får åtminstone:
  EN RÖST som för VÅR TALAN!

  Kommentar av Hans J — 16 april 2009 @ 1:30

 36. […] nu vet vi att vi kan fixa det här. Jag tror det kommer bli rekordhögt valdeltagande, i synnerhet bland väljare under 30. För kanske första gången handlar den politiska debatten om […]

  Pingback av Vi kan fixa det här! « Christian Engström (pp) — 30 april 2009 @ 8:12

 37. […] är faktiskt inte förvånad över de här rapporterna. Jag har hela tiden trott på ett rekordhögt valdeltagande i år. Det här EU-valet betyder […]

  Pingback av Rekorddeltagande första EU-valdagen « Christian Engström (pp) — 21 maj 2009 @ 11:59

 38. […] i det uppkommande valet till EU-parlamentet, och uppmanar er andra att göra det också. Det är nämligen i EU-parlamentet saker och ting händer, och det är där medborgarna har en chans att påverka. T.ex. är IPRED m.fl. resultatet av ett […]

  Pingback av Anders Holmström — 21 maj 2009 @ 23:36


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: