Christian Engström, Pirat

3 april 2009

Artister rasar mot hemkopieringen

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 14:32
GT 1980

GT 1980

– Nu går svenska musiker och artister till angrepp mot den alltmer utbredda hemkopieringen av musik, skriver Göteborgs-Tidningen GT.

– Hemkopieringen tar brödet ur vår mun, säger Tomas Ledin som protesterar tillsammans med 150 andra musiker och artister.

Men det handlar inte om internet, för artikeln är från 1980. Tipstack till Daniel Svensson i Piratpartiets forum.

År 1980 fanns det inget internet. Då var det kassettbanden som var den stora katastrofen, som ”håller på att ruinera skivmarknaden” enligt artikeln. Man förstår att det är allvarliga saker när man läser vidare:

– En massa nya band och artister blir ”snodda” på betalning för ett arbete de utfört. Det handlar om deras inkomster som de ska leva av, säger Tomas Ledin som undertecknat ett upprop tillsammans med 150 kollegor.

I uppropet vädjar de till dem som lånar skivor av varandra och kopierar eller spelar in från radio att sluta göra det.

Det såldes cirka 30 miljoner tomkassetter i Sverige i fjol.

– Varje kassett är på 60 minuter och används två eller tre gånger, säger Lars Gustavsson, jurist på den svenska sektionen av IFPI.

– Det ger lite av storleken på problemet, fortsätter han.

Jag klandrar inte Tomas Ledin för det här idiotiska uttalandet. Det är trots allt trettio år sedan, så det får väl anses vara preskriberat vid det här laget. Till skillnad från vissa av de andra stora namnen från 80-talet har Tomas Ledin (såvitt jag vet) inte gjort bort sig genom att klampa in i dagens fildelningsdebatt med reaktionära krav på att allt nytt ska förbjudas.

Men visst är det festligt att det är samma Lars Gustafsson som idag är vd för svenska IFPI som lät precis likadan då som nu. ”Stoppa allt nytt, annars kommer kulturen dö och alla musiker svälta ihjäl” är fortfarande budskapet.

Fast idag är det förstås inte kassettbanden som ska döda musiken om inte politikerna ger skivbolagen vad de vill ha, utan fildelningen på internet. Nu är det den som ska stoppas, för den är ett minst lika stort hot mot musiken som kassettbanden en gång var. Men Lars Gustafsson är där på sin vita springare och ska återigen rädda kulturen undan en annars säker död.

– I år kommer vi att göra i varje fall ett hundratal ansökningar till domstol om att få ut personnummer, säger han till Dagens Nyheter dagen efter att Ipred-lagen har trätt i kraft.

Jag hoppas att Lars Gustafsson lever i åtminstone hundra år till, och stannar kvar på samma jobb på Ifpi. Tänk så många fantastiska teknologiska framsteg  han kommer kunna vara motståndare till med exakt samma argument!

Begreppet ”hack i skivan” uppstod ju när stenkakan kom för ungefär hundra år sedan, men skivbolagen har verkligen förfinat den argumentationstekniken till perfektion. Still going strong in a new millenium, still without a clue!

Det enda som jag inte förstår är varför politikerna fortsätter att lyssna på gråtvalsen från skivindustrin. Såhär i efterhand kanske vi kan vara överens om att kassettbandspelaren faktiskt inte lyckades döda musiken, trots alla domedagsprofetior när teknologin var ny. Precis som varken radion, ljudfilmen eller det självspelande pianot gjorde, för den delen.

Varför går politikerna på precis samma fint ifrån storföretagens intresseorganisationer varje gång det dyker upp någonting nytt och spännande? Den frågan har jag alltså tyvärr inget svar på.

Däremot vet jag vad man kan göra rent praktiskt för att lösa problemet med politiker som inte förmår följa med den tid de lever i, och/eller har hamnat i lite väl nära symbios med de korporativa intressena. Man byter ut dem.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 2 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Några andra röster om Ipred:

Fildelningslagen är en ekonomisk katastrof för Sverige
Ipredia – Så vill motståndarna kringgå Ipred
Tragiskt att Guillou svikit sina ideal för pengarna
Peter J Olsson: Ipred dåligt för alla
Mer än snabba cash
Välkommen till hatdebatten, Johan Hakelius

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , ,

49 kommentarer

  1. ”Jag klandrar inte Tomas Ledin för det här idiotiska uttalandet. Det är trots allt trettio år sedan, så det får väl anses vara preskriberat vid det här laget. Till skillnad från vissa av de andra stora namnen från 80-talet har Tomas Ledin (såvitt jag vet) inte gjort bort sig genom att klampa in i dagens fildelningsdebatt med reaktionära krav på att allt nytt ska förbjudas.”

    För upplysnings skull så vill jag påpeka att saker och ting kanske inte ändrats så jättemycket inom den Ledinska sfären

    Kommentar av Thomas Tvivlaren — 3 april 2009 @ 14:55

  2. Det här måste vara en av de vettigaste bloggarna jag läst sen bloggandets födelse.
    EU-valet kan inte komma nog fort, och oj vad jag längtar till valet 2010, då ska bakåtsträvarna bort och medvetna personer som du in.

    Grymt inlägg som vanligt, tack för en bra och framförallt viktig blogg.

    Kommentar av JL — 3 april 2009 @ 14:56

  3. Sjukt trist att det måste tas till ord som ”idiotiskt” även om något som är 30 år gammalt (men underförstått är idiotiskt även idag). Inte undra på att det är vilt skyttegravskrig, jag hade heller inte lyssnat i ett sånt fall. ”Varför ska jag lyssna på Christian Engström, han kallar mig ju bara idiot varje gång jag talar om hur jag känner?”

    Ledin var orolig. Guillou är orolig. Fan, man måste ta den oron på allvar, inte håna och förnedra! Visa att du är en större man än de. De har gjotr bort sig, om och om igen, men det blir ju bara värre när man kastar paj och drar ner byxorna på dem, då får man ju bara fiender som aldrig kommer ge sig. Piratpartiet knep en massa billig sympati genom att vara kaxiga rebeller och att låta som TPB-killarna, men nu är det dags att visa lite ledarskap och knipa den stora massan. Ska vi alla dela samhälle måste det finnas någon form av grundförståelse. Deras gamla affärsmodell är död, det är inte ditt ansvar, inte heller att lösa problemet åt dem. Men hur ska man någonsin komma framåt om man inte känns vid andra lagets åsikter och försöker åtminstone förstå dem?

    Kommentar av Stoffe — 3 april 2009 @ 15:05

  4. Kära artister: härmed lovar jag att sluta kopiera musik till kassetter. (Tack och lov att i artikel inte nämns USB-minne för då vet jag inte vad jag skull lova).

    Kommentar av Gregor — 3 april 2009 @ 15:10

  5. Jag håller med Stoffe. Du, Christian, brukar vara noggrannare än Rick med att inte ta till fula ord, men det är väldigt viktigt att man aldrig framstår som kaxig och aggressiv, hur idiotiska man än tycker saker är.

    Kommentar av Edvin — 3 april 2009 @ 15:43

  6. @Stoffe
    Men samtidigt så ska man väl inte behöva linda in vad man själv tycker, och trots allt var det där ett idiotiskt uttalande. Att det här skulle vara pajkastning och att dra ner byxorna på dem är väl ändå en rätt rejäl överdrift. Det låter nästan som om du tycker Ledin och Guillou är idioter och inte fattar något själv och därför måste ”vi” vara snälla och gosiga med dem så dem inte blir ledsna i ögat. Tyvärr, jag håller inte riktigt med i det du säger. Man måste klara av lite hårda ord, speciellt om man inte gör annat än att anklaga större delen av Sveriges befolkning för snatteri, stöld etc etc.

    Kommentar av JL — 3 april 2009 @ 15:43

  7. @Stoffe: Jag förstår absolut vad du säger och har reflekterat över liknande tankar. Problemet med Guillou och våra kära folkvalda är dock att de, precis som upphovsrättsindustrin, haft 10 (eller egentligen 15) jämrans år på sig att förstå den verklighet vi nu lever i. Om inte 10 (eller 15) år räcker så var ska vi då sätta ribban? Snart har vi inget längre kvar att försvara med den här takten på den demokratiska nedmonteringen… Vad gäller Guillou så har jag dock ett litet hopp om att han nu är så trängd han kan bli för var det inte någon mer än jag som reagerade när han slängde in ”IB” som ett härskarargument då han telefonintervjuades av Ekdahl? Man använder inte sitt trumfkort om det inte är sista utvägen.

    Kanske än viktigare är dock den roll som politiker och Guillou har i relation till oss ”vanliga dödliga”. Det är de som är ledare. Våra folkvalda är valda just för att vi gett dem förtroendet att leda. Vi har lagt våra röster åt någon som vi förväntar oss ledarskap. Förmågan att tänka klart, öppet och förhoppningsvis längre än näsan räcker. Vi har valt dessa ledare i tron att de har ryggrad, integritet och andra ledarskapsattribut. Det borde inte vara vi som ska agera mentorer åt våra ledare.

    Guillou är också en form av ledare då han sitter på en maktposition som kanske den främste svenske journalisten i modern tid. Hur jäkla mycket dumheter han än slänger ur sig så hyser jag ändå något slags respekt för mannen pga hans tidigare meriter. Jag ska villigt erkänna att i den mån jag haft några hjältar och förebilder så har han de facto varit en sådan för mig. Han har haft modet att tycka annorlunda trots att drev gått eller logik och rationellt tänkande släppts vind för våg av övrig media eller samhällsopinion. Sedan kom Internet. Och då kramade Guillou, hjälten och den fullkomligt orädde och principfaste och okrönte nestorn bland svenska journalister, helt plötsligt sin skrivmaskin så att knogarna vitnade. Viktiga principer som rättssäkerhet, demokrati var inte längre lika viktiga som de sköna slantar som Piratförlaget renderade. Tankarna bubblar på högtryck: Vad betydde hans försvar av Keith Cederholm och rättssäkerheten? Hur ska man tolka hans brandtal i tryck om USA:s övergrepp mot demokratin och folkrätten? Fanns det egentligen någon verklig egen grund till hans försvar mot rättsäkerhet och ideologisk fundamentalism som de som neofeminismen drivit? Och hur var det egentligen med de ofta mycket underhållande kolumnerna om/mot rovdjurskapitalismen? Var allt bara jäkligt välskrivna floskler?

    Som jag redan skrivit annorstädes så skulle jag vara den första att förlåta om han svängde. Men Guillou är Guillou. På gott och ont. Hans styrkor ligger honom nu säkert till last så jag förväntar mig inte någon förändring av hans åsikter…även om det någonstans inom mig finns ett hopp om att så ska ske.

    Ursäkta att jag blev lite OT här. Men min poäng är i varje fall att av ledare, faktiskt såväl som praktiska, måste man dels kunna kräva mer av. Jag skulle exempelvis inte raljera så mycket mot någon stackars underhuggare men talar vi statsminister, elitmediaprofil eller liknande så har de/måste de ha skinn på näsan.

    Kommentar av Thomas Tvivlaren — 3 april 2009 @ 15:47

  8. @Gregor: +1. Om artikeln hade nämnt USB-minne hade det ju bara varit att byta till typ CD-RW, eller hålla sig på så få hårddiskar som möjligt. 🙂

    ”Sluta knycka vår musik”-profeterna – Still going strong. Vad ska man säga?

    Kommentar av narnigrin — 3 april 2009 @ 15:52

  9. @Stoffe: Ovanstående var skrivet i all hast därav märkligheter och symptom på temporär dyslexi… Glömde dock en sak.

    ”Inte undra på att det är vilt skyttegravskrig, jag hade heller inte lyssnat i ett sånt fall.”

    Det där argumentet är jag faktiskt lite trött på. Vem är det egentligen man ska lasta för ovanstående? Hur hederlig och genomtänkt argumentation har vi egentligen sett från upphovsrättslobby eller Guillou (i nätrelaterade frågor). Vi pratar om legaliserade skojare och upphovsrättsprofitörer som MAQS som skamlöst har mottot: ”Our aim is clear and simple. To be the best at finding the solutions that help strengthen your business. Even if it means challenging the conventions of how a law firm should act. Lobbyism handlar som sagt inte om hederlighet, rättvisa eller något annat som tarvar moral. Det handlar om att generera så mycket profit åt uppdragsgivaren som möjligt och inget annat.

    Det är svårt att undvika skyttegravskrig om det inte finns någon intention eller önskan från en av parterna att sluta gräva ned sig i sitt värn…

    Kommentar av Thomas Tvivlaren — 3 april 2009 @ 16:00

  10. Glöm inte gamle filmbolagföreningsordföranden Jack Valentis uttalande från 80-talet; ”I say to you that the VCR is to the American film producer and the American public as the Boston strangler is to the woman home alone”.

    Sen blev VCR:erna (alltså videobandarna) en av Hollywoods allra största inkomstkällor. Tänk, va?

    Kommentar av John E Thelin — 3 april 2009 @ 16:06

  11. Stoffe och Edvin, det problemet lider alla politiker av när det gäller argumentation mot ej likatyckande. Det är väldigt svårt att inte bemöta hårt med hårt, även ifall det lönar sig ibland. När jag blir kallad snål, girig, omoralisk, nörd osv på grund av min åsikt svarar jag 9 fall av 10 med något hårt tillbaka.

    Kommentar av Rasmus — 3 april 2009 @ 16:28

  12. Stoffe,

    Den andra sidan drivs av absolut fanatism. Att anse att upphovsrätten som skapades och utvecklades i ett helt analogt samhälle, kan oförändrad tillämpas i en digital värld, är fundamentalism. Att tro att människor skapar därför att förlag och arvingar 70 år efter skaparens död fortfarande har kontroll över verket, är vansinnigt. Att stämma AllofMP3 på $1,65 tusen miljarder dollar är rent vansinne. Listan kan göras hur lång som helst..

    Vi kan inte vara medgörliga om de är tokfanatiska. Upphovsrätten som den ser idag måste elimineras och göras om från grunden, med utgångspunkten att den digitala världen skapat helt nya och långt överlägsna förutsättningar än den analoga.

    Vi ska inte ta hänsyn tlll dem som inte på något sätt tar hänsyn till oss.

    Kommentar av jeffer — 3 april 2009 @ 16:42

  13. in these tryin’ times it feels confusin, that’s why I came to y’all to dance to the music unless, we face it first and try not to lose it
    even if it gets worse, IPRED Can’t Stop This
    I want my peoples to rock this
    Bang this music in your speakers and boxes

    felicianordqvist.blogg.se

    Kommentar av Felicia — 3 april 2009 @ 16:49

  14. kasettbanden utgjorde ingen egentlig fara. däremot kunde man inte se splitternya filmer mha kasettbanden, det kan man via internet.

    alla som laddar ner filmer hade naturligvis inte sett filmen på bio, att tänka så är absurt. Däremot skule nog minst 10-15% av dessa nerladdare ha sett filmen på bio istället….DET är en inkomst som faller bort . Är det något ledin borde klagat på är det detta.

    /Hiro

    Kommentar av att älska alex schulman — 3 april 2009 @ 17:01

  15. @jeffer mfl: Det handlar inte om att ta hänsyn. Det handlar om att alltid alltid vara saklig och framstå som proffsig och förtroendeingivande, även om det innebär att man måste uttrycka sig på sätt som känns larviga och inte visar hur upprörd man är. Gör vi inte det så kommer vi aldrig ses som likvärdiga andra politiska rörelser. Och det är väl trots allt sådana vi vill bli jämförda med, inte verka vara av samma sort som upphovsrättsindustrin?

    Kommentar av Edvin — 3 april 2009 @ 17:31

  16. Jo, politikerna går på det därför att människan inte lär sig av sina misstag. Det verkar dessutom vara just många människor av den sorten som hopar sig i politiken. Dumt med svärord när man skriver Christian. Håller med om att det är svårt att låta bli att ta till det grövre ordkalibret när man skrivert men försök nästa gång, det ger ett seriösare intryck.
    Tänk sedan på att Internet faktiskt fanns 1980, det hade ju inte på långa vägar den spridningen eller de protokoll som finns idag. Utan att gå in på alla hålldatum och detaljer i dess utveckling så startades det 1969 och kommersialiserades 1988. Kolla fakta Christian!

    /Matthias

    Kommentar av Matthias — 3 april 2009 @ 17:45

  17. Edvin: huvudet på spiken. En liknande debatt förs här apropos Rick Falkvinges bruk av kraftuttryck, som jag själv reagerat på. Inte för att jag tar illa upp, utan för att det ser förbannat oproffsigt ut.

    Kommentar av Helena — 3 april 2009 @ 18:16

  18. ”…Däremot vet jag vad man kan göra rent praktiskt för att lösa problemet med politiker som inte förmår följa med den tid de lever i, och/eller har hamnat i lite väl nära symbios med de korporativa intressena. …”

    Jomänvisst… – nog är det så att dom vanligen så MainStreamade politikerna (= politiken) har väldigt svårt för att stå på barrikaderna och visa vägen för nytänkande i samhället, tyvärr tyvärr… 😥

    Det här är ju ett gott exempel på det.

    censuren drabbar dom ju själva också – Tack och Löv ❗

    Så i grund och botten så gäller det väl bara att få dom själva att inse – att det urgamla tänke- och talesättet: ”Det Wi gör för eller emot någon eller några andra – det gör Wi ju ALLTID för eller emot oss själva också – och ej alls så sällan minst lika mycket.”

    När dom väl har ”kommit ihåg det” – då är nog så många ”polletter” hemma – att dom skulle kunna vara användbara som politiker mm, tror jag… 💡

    Kommentar av Josef Boberg — 3 april 2009 @ 18:21

  19. Detta får mig att tänka på ett ganska klassiskt SVT-klipp från sent sjuttiotal:

    …det är nästan lite tröttsamt att se hur de klagar, klagar och klagar på den nya teknologin.

    Kommentar av Robin — 3 april 2009 @ 18:25


  20. högre upplösning

    Kommentar av Fredde — 3 april 2009 @ 18:59

  21. Helena,

    Det är oftast bäst och mest trevligt om man kan vara resonabel, mild och hänsynsfull. Men det har ingen som helst effekt relativt upphovsrättslobbyn och deras anhängare bland politiker och myndigheter.

    Tvärtom är det precis lobbyns absolutism, kombinerad med gräshoppssvärmar av advokater och pr-byråer som metodiskt under lång tid lyckats strålande, trots att deras linje är till nackdel för hela det övriga samhället.

    Det ”mjuka” motståndet mot lobbyn har bara haft en svagt bromsande effekt på deras framfart.

    Det är möjligt att lobbyn har på sig silkeshandskar för skenets skull – de använder framgångsrikt två-steg-fram-ett-steg-tillbaka-metoden. Men under finns den hårda näven, driven av fanatism, som inte tvekar att använda alla tänkbara manipulativa metoder för att skydda sina monopol. Se Peter Drahos – Information Feudalism.

    Ska vi medborgare fortsätta att vara ”mjuka mål” åt den hårda lobbyn som triumferar just på grund av sin kompromisslösa brutalitet?

    Kommentar av jeffer — 3 april 2009 @ 20:06

  22. @jeffer: Vi kommer aldrig att få den stora massans sympatier om vi inte beter oss och uttrycker oss anständigt.

    Kommentar av Edvin — 3 april 2009 @ 20:16

  23. Fy faan vilken bra artikel Christian! Jag hade nästan glömt att det var samme Lars Gustafsson som pajasserat i tidigare sammanhang med förbudsförsök och gråtvalser. Tack för att du påminde mig.

    Kommentar av miberg — 3 april 2009 @ 21:06

  24. Edvin,

    Den vanliga medborgaren har alltid varit undfallande och vänlig och har alltid förlorat mot lobbyn… Visa det mjuka sättet att krossa lobbyn – jag hänger gärna på.

    Kommentar av jeffer — 3 april 2009 @ 21:06

  25. Edvin,

    Jag har funderat lite mer.. Ibland kan mjuka metoder fungera. Exvis Aikido där man så att säga sidsteppar motparten och låter honom falla på sin egen kraft. Men aikido är inte passivt – det har en strategi.

    Hur eliminerar, modifierar vi den militanta upphovsrätten, eller gör den obsolet, så att den inte längre hotar vår frihet och vårt privatliv?

    Kommentar av jeffer — 3 april 2009 @ 21:50

  26. >> Hur eliminerar, modifierar vi den militanta upphovsrätten, eller gör den obsolet, så att den inte längre hotar vår frihet och vårt privatliv?

    Genom att ta oss in i EU-parlamentet och riksdagen. Och det kommer vi inte göra om vi kallar folk för idioter och framstår som oseriösa.

    Kommentar av Edvin — 3 april 2009 @ 23:14

  27. De flesta yrkesarbetande får betalt för utfört arbete per timme/dag/vecka/månad. Uppfattningen att ”skapande” (i grunden icke välståndsskapande) prestationer, under låt oss säga ett år för en halvtaskig roman/skiva, skall ge inkomster i resten av kreatörens liv + ett antal år efter kreatörens död är förnedrande för den majoritet av befolkningen som faktiskt bidrar till det reella välståndet. T.ex. de underbara sköterskorna som med sin yrkesskicklighet, humor och medmänsklighet gjorde min vistelse på en kirurgklinik lindrig. Dom måste göra samma jobb varje dag för sin lön medan författare och musiker förväntar sig i praktiken eviga inkomster från sina arbetsprestationer. Eller: Vi behöver mat, bostäder, transporter, el, sjukvård, skolor, etc. Behöver vi de giriga film/musikbolagen? Tveksamt!

    Kommentar av Pravda — 4 april 2009 @ 0:04

  28. Jag tror att den idiotiska privatpolislagen faktiskt får fler att rösta i EU valet, människor som tidigare bara gäspat o inte brytt sig. Ett rekorddeltagande kanske?

    Kommentar av Go och glad — 4 april 2009 @ 0:10

  29. Mot nöjesmaffian hjälper bara hårda metoder är jag rädd för. Den hårdaste av alla dessa metoder är då att rösta in Piratpartiet in i EU, där vi kan slå tillbaka mot IPRED och andra liknande saker som gangstrarna försöker driva igenom. Så, jag kan bara hålla med Edvin i hans kommentar. Kan även glädja mig åt att min köpbojkott har pågått i 3 dagar. Med ett medelinköp på ca 100 kr/dag, betyder det att maffian har förlorat 300 kr på mig. Pengar som jag kan skänka till Piratpartiet i deras kamp.

    Kommentar av Dick Thorén — 4 april 2009 @ 0:11

  30. […] Artister rasar mot hemkopieringen – Nu går svenska musiker och artister till angrepp mot den alltmer utbredda hemkopieringen av musik, skriver […] […]

    Pingback av Top Posts « WordPress.com — 4 april 2009 @ 1:14

  31. Finns det ingen bra sammanställning över alla tekniska framsteg som upphovsrättslobbyn varit emot och velat reglera?

    Kommentar av Andreas B — 4 april 2009 @ 6:53

  32. En sammanställning av tekniska framsteg, måste nog börja med den första skriften, vilket var kilskriften.

    Kommentar av Jens O — 4 april 2009 @ 7:39

  33. Bra skrivet Christian! Jag kan inte förstå kritiken i några av kommentarerna, ska man inte få använda ordet ”idiotiskt” i en blogg? Någon kallade det svordom!! Är det meningen att vi ska krypa in under en matta och be makten hoppa på oss medan vi ber om ursäkt?
    Tycker att det alltid är ett mycket bra tonläge på bloggen.

    Kommentar av Ylva — 4 april 2009 @ 8:38

  34. Edvin, du vet säkert lika vä som andra att de allra flesta författare/artister inte _alls_ skapar en enda produkt de sen förutästter leva av i resten av sitt liv.

    En bra grund för att skapa förståelse för ”er” problematik kanske skulle vara att sluta köra med de här ”kultur skapas bara av lata”-argument?

    T om Jan Guillou, mannen som alla tycks hata av någon sorts automatik bara därför att han inte håller med, har arbetat sig fram till sin rikedom. Genom skrivandet av artiklar, manus, böcker.

    Kommentar av klokbok — 4 april 2009 @ 8:58

  35. […] ipred: läs gärna Christian Engströms sköna inlägg om hur bakåtsträvarna förr trettio år sedan ville förbjuda […]

    Pingback av Kan Reinfeldt tacka LO för framgångarna? | Kulturbloggen — 4 april 2009 @ 8:59

  36. klokbok, och det har Jan Guilliu även gjort de senaste 10 åren, då fildelning samtidigt pågått för fullt. Klart att han som alla andra skulle vilja tjäna mer, men vi har ett samhälle som det ställs bredare krav på än att bara föda enstaka kulturskapare lite extra. Skulle man applicera samma tänk vad gäller upphovsrätt på andra typer av arbetsformer så skulle det bli absurt. Köper jag några burkar sill på ICA kan de inte hindra mig att servera det på min patetiska midsommarfest för nynazister, även om de kanske skulle vilja. De kan inte ens hindra mig från att läsa innehållsförteckningen och återskapa egna sillburkar på egen hand. Ingen höjer rösten för snickarens rättigheter, som säkert gärna skulle vilja ha möjlighet att ta ut en royalty för varje gång någon nyttjar den dörr han byggt och satt upp i min villa. Han har ju skapat dörren, varför ska inte han ha rätten att styra hur den nyttjas? Svaret är för att det skulle bli absurt – alldeles oavsett om snickaren får svälta eller inte.

    Kommentar av Andreas B — 4 april 2009 @ 9:18

  37. Det är så många som missar poängen i den här debatten. Nej, vi behöver inte vara mjuka, mesiga och krypa in under en matta. Men tror ni verkligen att ni skadar motståndarna genom att kalla dem idioter? Tror ni att de skakar i skorna när Rick kallar deras argument för ”bollocks”? Vem tror ni förlorar mest på provokationerna?

    Själv tror jag på väl underbyggda, sakliga argument.

    Kommentar av Helena — 4 april 2009 @ 10:08

  38. […] På gränsen till det olagliga 1980 4 april 2009, 10:31 Sparat under: Uncategorized Christian Engström skriver om ett skoj utspel Ifpi gjorde 1980 angående den hemkopiering som riskerade att förstöra […]

    Pingback av På gränsen till det olagliga 1980 « V, fildelning & upphovsrätt — 4 april 2009 @ 10:39

  39. Restaurerad bild av pressklippet, hög upplösning:

    Kommentar av Flux — 4 april 2009 @ 10:48

  40. *”Att kopiera en skiva till kassett” och att ”lägga ut en skiva på nätet så att miljontals människor kan ladda ner den” går ju verkligen att jämföra!!

    *Att författare som kanske arbetat med en bok i ett år eller två vill ha betalt av den som läser den är ju ruskigt sniket och egoistiskt!

    *Självklart ska vi knäcka bakåtsträvarna. All utveckling är ju bra. Förstår exempelvis inte dem som vill stoppa alla invandrargäng här i Stockholm som rånar kidsen på mobiler. Det är ju en del av utvecklingen!

    *Alla fildelare vill ju egentligen betala för sig! Speciellt de högstadie- och gymnasieeleverna jag möter dagligen.

    *Många fildelar för att de inte vill stödja de stora elaka bolagen. Att de sedan dricker Coca Cola, käkar på mc Donalds och har Sony E-telefoner hör inte hit!

    *Skivbolagen behövs inte längre. Nu kan ju alla(!) spela in en skiva hemma som låter exakt lika bra som det skulle göra i en dyr studio ( alla har nämligen den kunskapen och vet allt om eq, compressor, uppmickning etc!). Sen kan man lägga ut den på nätet och vips lyssnar alla på den, eftersom just ens egen skiva blir så lätt att upptäcka bland alla andra som oxå lagt ut sina fantastiskt bra inspelade ”hemma i datorn-produktioner”.

    *Alla artister och författare är dessutom miljonärer! De behöver inga mer pengar!

    *Fildelning är inte stöld, eftersom den nedladdade filen finns kvar. Använder själv liknande argument när jag plankar på museum, konserter, bio och t-bana och sist när jag anlitade en advokat utan att betala.

    Kommentar av Peter — 4 april 2009 @ 14:20

  41. […] vi vänta 29 år. Efter så lång tid blir det nämligen uppenbart hur korkade vissa argument är. Vissa ändrar inte uppfattning i första taget nämligen. Christian Engström påminner om kassettdebatten på […]

    Pingback av Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Pirater = tjuvar och pack? — 4 april 2009 @ 15:49

  42. Tack för detta inlägg, Christian. Ren humor 🙂

    Kommentar av skribb — 4 april 2009 @ 15:59

  43. @klokbok: Ehm… va? Jag förstår inte riktigt vad du menar? Jag står självklart på Piratpartiets sida. Jag menar bara att vi inte tjänar någonting på att framstå arroganta och aggressiva och använda fula ord. Vi behöver inte ta till sådana fula grepp för att få igenom våra frågor, det skadar bara oss mer än någon annan. Det tycker jag borde vara självklart.

    Kommentar av Edvin — 4 april 2009 @ 17:49

  44. Jag undrar om det är samma upprop som detta (1981).

    Kommentar av Rasmus — 4 april 2009 @ 20:56

  45. @ Edvin (och Helena, J, Stoffe, m.fl.)
    — Skärp dig(er) för i helvete! Vad är ert jävla problem? Vad är det för idiotier ni framför? —

    Oh! Jag svor! Jag kallade era åsikter för idiotiska!

    So slap my butt and call me Sally! Om du anser att du har rätt att bestämma över mig och hur jag pratar/sakriver/uttrycker mig vill säga.

    Jag håller alltså inte med. Det är enligt mig min rättighet att använda det språk som jag vill, det är sedan mitt val att anpassa mitt språk efter hur jag vill bli tolkad/bemött–det är fanimig inte någon annans val, varesig de tillhör samma parti som jag, samma kön som jag, samma åldersgrupp som jag, samma sexualitet som jag, samma nationalitet som jag, samma religion som jag, samma familj som jag osv osv i all oändlighet.

    Visst, alla andra som jag kan kopplas ihop med har självklart rätt att uttala sin åsikt om hur jag yttrar mig/mitt ordval–men era inlägg/protester här och hos Rick verkar inte enbart vara ett ”eh… du kanske borde tänka på….” (något som jag själv gör, dock sparsamt även om det nyligen skedde hos Opassande) utan faktiskt ett rent och skärt ”du SKA” blandat lite fint med ett ”VI blir smutsiga annars” *snyft och hulk*.

    Ärligt talat, jag (och jag talar enbart för mig själv och ingen annan) skiter högaktningsfullt i om/att ni som framför dessa protester (om att säga ”bollocks” om ett påstående och om att kalla ett uttalande för ”idiotiskt”) är piratpartister eller inte. Det verkar som om ni är det och att ni därmed anser er ha rätt att påtala ”fel” i ledningen (vilket ni iofs har även om ni inte är piratpartister) men jag blir lite less över att ni missat att individens val bör komma före gruppens när valet gäller just individen. Och less blir jag just för att det verkar som om ni faktsiskt är piratpartister.

    Hur man uttrycker sig och vilka ord man väljer är och förblir indivdens val–detta borde vara självklart för en pirat, men tydligen så är det inte så för er. Så jag upprepar–vad är ert problem?

    Och jag vill inte främst höra nåt om hur ”gruppen” påverkas, utan initialt vad som är just ERT problem. På individnåvå alltså…

    Kommentar av nef — 4 april 2009 @ 21:25

  46. Ingen har sagt att någon inte har /rättigheten/ att säga vad den vill. Det är klart att var och en har /rätt/ att bestämma hur de vill uttrycka sig.

    Men hur man än slingrar sig och argumenterar så kvarstår ju faktum att om personer inom piratrörelsen, oavsett orsak, oavsett hur de rättfärdigar det, uttrycker sig på ett sätt som vanligt folk inte uppfattar som seriöst, så drabbar det hela rörelsen. Och det gör det mycket svårare att komma någon vart.

    Man kan prata hit och dit om ”individens val”, men i det här sammanhanget är det inte det som är relevant. Det är klart att yttrandefrihet är jätteviktigt, men det betyder inte att man inte behöver ta hänsyn till vad man vill åstadkomma när man uttrycker sig. Det är inte censur jag vill ha. Jag säger bara att det är dumt att medvetet uttrycka sig på ett sätt som gör att folk inte är villiga att ta rörelsen på allvar.

    Yttrandefrihet betyder inte att det alltid är lämpligt att säga precis vad som faller en in. Man måste kunna anpassa kommunikationen efter syftet. Att kalla motståndaren för idiot och säga fula ord är dagisargumentation. Du är i din fulla rätt att göra det om du så vill, men tänk då på att du är en bidragande orsak till att vi har svårt att få gehör hos en stor del av befolkningen.

    Kommentar av Edvin — 4 april 2009 @ 22:51

  47. […] Relaterat: Ännu en misstänkt fildelare anhållen. Massor om fildelning hos Sydsvenskan via Mindpark. Artister rasar mot hemkopieringen hos Christian Engström. […]

    Pingback av Flo Rida tror inte att fildelare skadar musikindustrin | Kulturbloggen — 5 april 2009 @ 9:59

  48. […] kommentarer 1980 protesterade svenska artister mot hemkopieringen, skriver Daniel Svensson och Christian Engström. Rubriken var “Sluta knycka vår musik!” och artisterna rasade mot kopiering av musik […]

    Pingback av Kassettbanden dödade nästan musiken « Badlands Hyena — 6 april 2009 @ 1:38

  49. Lär av Gandhi, kära pirater! – http://erik.urgott.se/2009/04/lar-av-gandhi-kara-pirater.html

    Kommentar av Erik Sundvall — 10 april 2009 @ 0:54


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: