Christian Engström, Pirat

2 april 2009

Korporativt organ för fildelarjakt i EU

Filed under: delad kultur,IP Observatory — Christian Engström @ 13:06
Charlie McCreevy, EU-kommissionär

Charlie McCreevy, EU-kommissionär

– EU-kommissionen inrättar ett nytt organ som ska förstärka och samordna kampen mot piratkopiering. Det tillkännages på en konferens som anordnas idag torsdag i Bryssel, rapporterar DN. Det nya organet ska kallas för EOCP, European Observatory on Counterfeiting and Piracy.

Bakom initiativet står den irländske kommissionären Charlie McCreevy, som är kommissionär för den inre marknaden. Från striden mot mjukvarupatenten minns vi Charlie McCreevy som en av ”the bad guys” som helt gick lobbyisternas ärenden. Han är en hök rent allmänt i immaterialrättsfrågor, och var bland annat drivande bakom förslaget om att EU ska förlänga upphovsrätten. På det viset finns det ingen anledning att bli förvånad över det här senaste utspelet.

Sammansättningen av EOCP är också helt symptomatisk för vad som är det grundläggande felet med EU. DN skriver:

Bland annat representanter för näringslivet, rättsskipande myndigheter och det civila samhället uppges stå bakom initiativet att instifta EOCP.

Jämför det med det här utdraget ur en Wikipediaartikel om en politisk åskådning:

…består den lagstiftande/rådgivande församlingen (beroende på utformning) av representanter för olika grupper i samhället, som till exempel näringsliv, arbetarorganisationer, sammanslutningar, församlingar och liknande.

Någon som ser några likheter? Jag gör det i alla fall. Det här är ytterligare ett skrämmande exempel på hur EU tyvärr håller på att utvecklas allt mer i rent korporativ riktning.

Kampen för fildelningen som Piratpartiet driver handlar inte bara om att det är positivt med kulturspridning och att vi ska ta tillvara de fantastiska möjligheter som den nya tekniken erbjuder. Det är viktiga aspekter, men inte de enda.

Minst lika viktigt är att få stopp på EU:s utveckling mot en korporativ superstat. Det korporativa synsättet genomsyrar i och för sig hela EU-etablissemanget (även om de själva inte nädvändigtvis har förstått det), så det berör naturligtvis inte bara synen på fildelning och immaterialrätt. Men det är extra tydligt när det gäller just piratfrågorna, så det är en bra plats att ta striden mot korporativismen.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 2 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Andra som skriver om EOCP: Henrik Alexandersson, Erik Josefsson. Om korporativism: Blogge, Satmaran, Satmaran, Dagens Samhälle, Neo, Anaïs, Calandrella, Calandrella, Farmor Gun, Lars-Erick, Copyriot

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

14 kommentarer

 1. ”Den korporativa superstaten”…Om jag inte minns fel är det själva grunddefinitionen för fascism, så som den definierades innan Mussolini försökte implementera den i Italien. Via google hittar jag följande citat av Mussolini:

  ”Fascism should more properly be called corporatism because it is the merger of state and corporate power.”

  Kommentar av L.J. — 2 april 2009 @ 13:49

 2. L.J., uttrycket korporativism i det Italienska sammanhanget är inte helt och hållet samma sak. Det ”korporativa” där menat är alltså inte ett företag, utan en samlingsgrupp av människor, ett kollektiv eller organisation (som dock även kan vara ett företag). Uttrycket lånas ofta, på basis av sitt namn, för att referera en stat där företags inflytande utmanövrerar allmänt, personligt och/eller individuellt intresse, men det är inte riktigt dess ursprungliga betydelse.

  Kommentar av Emiru — 2 april 2009 @ 15:39

 3. […] upphovsrätt, läs gärna Anders Widéns blogginlägg i ämnet. Angående jakt på fildelare, läs gärna också Christian Engströms inlägg och Erik […]

  Pingback av Kasabian ger bort ny låt | Kulturbloggen — 2 april 2009 @ 17:34

 4. FRA – avlyssnar och registrerar allt som går över landets gränser
  IPRED – lämnar ut dina IP-nummer till en girig och lysten ”upphovsrättsindustri”
  Datalagringsdirektivet – grejar så att STOREBROR vet exakt var du befann dig för ett halvår sedan och till vem du ringde då
  EOCP – ska åstadkomma så att skivindustrin kan använda sig av polisen direkt???
  ACTA – ska du bara AKTA dig för!

  Det är dags att SKRIKA RAKT UT!
  VI TAR INTE MER NU!

  Kommentar av Hans J — 2 april 2009 @ 18:09

 5. Charlie McCreevy får vä se upp så att nedanstående ordspråk inte besannas.
  Han är bara en människa, som inte är ofelbar, och gör också misstag.

  ”Den som gräver grop åt andra, faller ofta själv däri””

  – behöver ingen förklaring

  Kommentar av Dennis Nilsson — 2 april 2009 @ 18:26

 6. Jag har tidigare struntat i Piratpartiet och har istället tänkt att fildelning är helt omöjligt att stoppa utan att stänga av Internet. Det var så otänkbart för mig att jag inte brydde mig om frågan utan räknade med att det skulle lösa sig självt så småningom.

  Nu ser det dock annorlunda ut, fildelning har blivit en ursäkt för att genomföra ett antal fullkomligt vansinniga lagar som jag för ett par år sedan hade trott vara omöjligt utan att resultera i upplopp på gatorna. Vi går allt snabbare mot den korporativa (fascistiska) superstaten med hjälp av medias härjande om ”barnporr” (måste censurera mer), ”fildelning” (ingen får vara anonym), ”terrorism / organiserad brottslighet” (all kommunikation måste spåras och registreras)

  I Stockholm finns numera RFID-kort för att resa med lokaltrafiken. Det dröjer nog inte länge innan det blir enda alternativet för att resa. Detta följs säkert av en diskussion i media om hur problematiskt det är att någon kan låna eller stjäla en annan persons månadskort och plötsligt kommer någon ny bestämmelse där man måste legitimera sig när man köper sitt kort. Vips så kan de spåra hur du rör dig även om du inte använder din mobiltelefon!

  Projektet med trängselskatt har gått back flera miljarder, pengar som hade kunnat spenderas på att bygga ut lokaltrafiken istället. Kanske är syftet istället att spåra hur folk rör sig?

  Kommentar av Henrik — 2 april 2009 @ 18:26

 7. trodde EU var ett liberalt/höger projekt, fast nu verkar det mer o mer gå åt vänster håll med att det är ”vi” och inte enskilda personer.

  Kommentar av pros — 2 april 2009 @ 18:44

 8. Detta visar bara hur viktigt det är för Piratpartiet att komma in i EU!

  Kommentar av Kapten Rödskägg — 2 april 2009 @ 20:27

 9. Christian – Sant det du säger, men icke destå mindre: Ditt mandat från piratpartiet är att slå vakt om PPs kärnfrågor. Att förändra EU står inte på vår agenda (för tillfället, agendor tenderar att förändras) och därför bör vi försöka låta bli att grotta in frågor som inte är _direkt_ relaterade till vår politik.

  I fallet EOCP är det dock befogat att kämpa med näbbar och klor mot att ta in särintressen i ”rättsvårdande” myndigheter.

  Kommentar av Coniella — 3 april 2009 @ 13:19

 10. Lycka till med inträdet i EU

  Kommentar av Josef Boberg — 3 april 2009 @ 13:21

 11. @ Coniella:

  Ur Piratpartiets principprogram 3.2:

  Piratpartiet tar inte ställning till det faktum att Sverige är medlem i EU, men när vi nu är det har vi rätt att kräva att det ska vara demokratiskt. Det demokratiska underskottet inom EU måste på sikt åtgärdas, och första steget är att förhindra det från att permanentas genom en illa genomtänkt konstitution. Det förslag till EU-konstitution som Nederländerna och Frankrike röstade nej till ska inte antas, vare sig i sin ursprungliga form eller med kosmetiska ändringar.

  Beslutsfattandet och förvaltningen i både Sverige och EU ska präglas av transparens och öppenhet. Svenska representanter i EU ska på alla sätt verka för att EU närmar sig den svenska offentlighetsprincipen.

  Demokratins grundvalar ska värnas, både i Sverige och inom EU.

  Så, jo, det ingår. Däremot är det förstås en jätteuppgift att få till ett demokratiskt EU, så det är knappast någonting vi med trovärdighet kan lova att klara av på en mandatperiod. Men även en tusenmilaresa måste bårja med ett steg någonstans.

  Och att bara bekämpa allt dåligt som kommer från Bryssel (Ipred, Acta, datalagring, Eocp etc.) utan att ens försöka ge sig på den underliggande orsaken skulle kännas dumt. Vi måste göra bägge.

  Jag har utvecklat det här resonemanget i några av inläggen som jag länkar till från sidan Piratpartiet om EU.

  Kommentar av Christian Engström — 3 april 2009 @ 15:10

 12. Man blir ju som många ggr förr nedslagen. Det är ju inte bara EU-apparaten som mer o mer bygger på lobbyism (ensidig sådan, framför allt, var syns de mindre o alternativa lobbyisterna? Utan pengar o redan stor makt, inget inflytande…) – all internationell politik färgas avd et sedan länge, o det tycks bli än starkare. Kanske beroende på att de utan politiskt ämbete, men med reell makt (stora aktörer som lobbar mot EU, USA etc), under lång tid fått igenom sina ”önskemål” o nu har EU blivit mer av deras verktyg än innan?

  Man talar om att korruptionen i tex Sverige knappast existerar, men korruption är ju i princip tjänster o gentjänster, skyldigheter o skuld-tillvarande. Dessa verkar bli vanligare, ibland tom helt lagligt, inom Sveriges poltik. Man kan titta bara på FRA-lagens tillkomst. Vad är den typen av påverkan om inte korruption? En ”vänskap” som den mellan en stor aktör och politikens alla skikt måste kunna anses vara en typ av korruption -eller? Hur som tycker jag att det är en modern utveckling av korruption i viss mån, vissa med makt/inflytande och pengar – stora aktörer i samhället (nationellt som internationellt) – ”köper” till sig lagstiftning genom att påverka politikerna. Hade Kreti o Pleti haft samma makt när de velat ha igenom en lag? Jag tvivlar.

  Inget nytt i sig, men problemet är väl att medan man säger sig motverka korruption o maffiametoder, skapar man aktivt möjgliheter till påverkan på dessa sätt. Man blir ledsen o arg för mindre…

  Kommentar av En medborgare — 3 april 2009 @ 15:19

 13. […] bloggar i ämnet: Marys Moderata Karameller, Opassande,Scaber Nestor, Rick Falkvinge, Christian Engström och Jon Karlung på Newsmill och Anders […]

  Pingback av Antipiratbyrån begår brott - för att hitta bevis, är det denna värld vi vill ha? | Kulturbloggen — 6 april 2009 @ 9:00


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: