Christian Engström, Pirat

31 mars 2009

Ipred, april, alla dumma politiker!

Filed under: delad kultur,Ipred — Christian Engström @ 22:02
Hoppsan!

Hoppsan!

Idag den 1 april träder privatpolislagen Ipred i kraft. Datumet kunde inte vara bättre valt. Precis så grundlurade har politikerna blivit av upphovsrättsindustrins lobbyister.

Ipred är en olämplig lag ur nästan alla synvinklar man kan tänka sig. Den låter privata företag ta över delar av polisens och åklagarens uppgifter. Den introducerar skadestånd i avskräckningssyfte för första gången i svensk rätt. Den ställer vanliga barnfamiljer mot slipade upphovsrättsadvokater i rättegångar där den anklagade måste bevisa sin oskuld.

Alldeles oberoende av om man tycker det är rätt eller fel att jaga fildelare, är Ipred en mycket dålig lag. Men när politikerna bara litar på andra och inte själva vet vad de lagstiftar, då kan det bli så här. Låter man storföretagens branschorganisationer själva bestämma hur en lag ska se ut, är det förstås inget märkligt om det blir korporativ lagstiftning. April, april.

Ipred är en ineffektiv lag, kommer det att visa sig när den har varit i kraft ett tag. Det säger erfarenheterna från alla andra länder som har infört motsvarande lagstiftning. Fildelningen får möjligen en lite svacka precis när lagen trätt i kraft, men sedan återhämtar den sig och fortsätter öka.

Då kommer upphovsrättslobbyn att kräva ännu hårdare tag och ännu sämre rättssäkerhet för vanliga människor. De har faktiskt redan börjat:

– Om Ipred inte löser problemet, vilket de flesta inte verkar tro, kommer det behövas ytterligare åtgärder, säger Per Strömbäck från Dataspelsbranschen.

Jag vet inte om politikerna röstade igenom Ipred för att de trodde att den skulle stoppa fildelningen, eller för att de trodde att den skulle få tyst på upphovsrättslobbyn. I vilket fall kommer Ipred inte att uppnå någondera. Politikerna kan känna sig blåsta.

Ipred är en onödig lag om syftet var att rädda artisternas möjligheter att tjäna pengar och förhoppningsvis försörja sig på kreativ verksamhet. Kultursektorn drar in lika mycket eller mer pengar år från år, trots fildelningen. Eller tack vare den. Det går bra för artisterna nu.

Internet och den nya tekniken har gjort att den som vill tjäna pengar på kreativa yrken kanske ibland får jobba på ett annat sätt än vad som fungerade för 10 eller 20 år sedan, men den totala kakan är lika stor eller större. Inom en del segment (speciellt musik) håller dessutom mellanhändernas (skivbolagens) andel på att pressas tillbaka, vilket ger ännu mer att dela på för artisterna och musikerna.

Medan några bygger vindskydd bygger andra väderkvarnar.

Fast om det egentliga syftet var att ge skivbolagen en sista chans att försöka behålla kontrollen över marknaden och desperat klamra sig fast vid en förlegad affärsmodell, då är lagen förstås inte lika onödig ur den synvinkeln. Men jag slår vad om att det inte var det som lobbyisterna sa när de lindade upp politikerna runt fingret.

– Luring! kan lobbyisterna säga idag och skratta gott.

Ipred är en skadlig lag som gör Sverige till ett lite mindre tryggt och trevligt land för vanliga människor att leva i. Storföretagens privatpolis drar igång verksamheten. Från första ögonblicket som lagen trätt i kraft har upphovsrättsindustrin tänkt börja utnyttja den maximalt.

– Vi kommer påbörja bevisinsamlingen direkt, säger Lars Gustafsson, vd för svenska Ifpi.

Det är alldeles säkert sant. Med ett par miljoner fildelare i Sverige är förstås risken fortfarande minimal för den enskilde att bli fångad i nätet, men ett antal vanliga familjer kommer ändå drabbas när branschen ska statuera exempel.

Kanske kommer de att vika sig inför utpressningsbreven, kanske kommer de våga ta risken att gå till domstol. Kanske kommer de vara skyldiga, kanske oskyldiga. Vad domstolen kommer fram till vet vi inte. Men det kommer kosta tid och pengar och energi för dem som har oturen att bli utvalda, och det kommer vara ytterligare en sak att oroa sig för för alla andra.

Exakt vilken omfattning fildelarjakten kommer få och hur många familjer som kommer drabbas direkt bestämmer upphovsrättsindustrin. I och med Ipred har politikerna har släppt kontrollen över hur fildelarjakten bedrivs. Storföretagen som har lobbat igenom lagen har ju lovat att uppträda måttfullt och ansvarsfullt, och det tror politikerna på.

Just det kanske möjligen är det festligaste aprilskämtet av dem alla.

Visst är det roligt med aprilskämt, och visst kan man inte låta bli att känna lite motvillig beundran. Upphovsrättslobbyn har dragit nästan hela riksdagen vid näsan totalt. Men imorgon är det den 2 april, och då är det vanlig dag igen.

Då fortsätter arbetet med att få stopp på lustigkurrarna och få Sverige att lägga om kursen i en förnuftigare riktning. För att lyckas med det lär vi få byta ut ett antal av de nuvarande politikerna. Det är tydligt varför det behövs.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 2 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

PS. För Stockholmspirater som har möjlighet att komma ifrån, delar vi ut flygblad om Ipred idag. Samling på Sergels Torg klockan 11 onsdagen den 1 april.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,

30 kommentarer

 1. Jag skulle faktiskt gissa att de kommer att vara väldigt försiktiga med att skicka ut hotbrev, för maken till val-lokomotiv för piratpartiet har sällan skådats. Vilket parti kan man annars rösta på efter att ha blivit godtyckligt beskattad av maffian?

  Cirkeln slöts idag. Det blev hotmail av alltihopa.

  Kommentar av smen — 1 april 2009 @ 0:48

 2. ”Om en människa aldrig får böter när hon gör fel, fungerar det inte. Vi tänker använda oss av den här lagen för att visa att det kan ge konsekvenser med illegal fildelning.” – Jag älskar när vinstgivande företag tar på sig förmynderi-rollen. Att människor inte vet vad rätt&fel utan att det finns lagar är ett skämt och att hån mot gemene man.

  Citatet kommer från http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2676123.svd

  Kommentar av B — 1 april 2009 @ 1:46

 3. […] musik, däremot vet man hur man driver in pengar. När man dessutom av politiker får möjlighet att göra det godtyckligt, är det bara att ta fram kniven och börja tälja […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Ipred, Ipred — vi låter oss inte luras — 1 april 2009 @ 6:55

 4. […] april och ipredlagen träder ikraft, eller som Christian Engström uttrycker det: Idag den 1 april träder privatpolislagen Ipred i kraft. Datumet kunde inte vara bättre valt. […]

  Pingback av Första april och ipredlagen träder i kraft | Kulturbloggen — 1 april 2009 @ 7:25

 5. Nja nu var det väll 5 av 7 partier som sa ja till lagen, om vänsterpartiet och miljöpartiet sa nej av populitiska själ är en annan sak.

  kan man inte uppmuntra volvo/saab o alla andra kris drabbade företag att kräva speciel lagar just för deras branch, undrar hur ex politikerna i regeringen skulle agera då.

  PP till makten för Sveriges och EU:s bästa.

  Kommentar av pros — 1 april 2009 @ 9:30

 6. Hur många kör inte för fort ibland? Visst kan man böta dessa, men det betyder inte att de aldrig kommer köra för fort igen. lagen är totalt verkningslös, ett fåtal stackare kan komma få ett helvete, resterande kommer inte märka något.

  Kommentar av Marcus — 1 april 2009 @ 10:53

 7. […] Den här artikeln berättar i princip allt du behöver veta. […]

  Pingback av Ipred, en korkad lag, börjar gälla i dag « amix music — 1 april 2009 @ 11:02

 8. Idag finns en artikel om IPRED i Norrtelje Tidning, vilket gett mig ett osökt tillfälle att även blogga därom. Även om jag ännu inte har tagit steget att bli medlem i Piratpartiet, har jag där förklarat att de senaste nio månadernas lärdomar lett till att jag blivit pirat i mitt hjärta. Inte minst har din sakliga argumentation bidragit, men kanske mest ändå Antipiratbyråns agerande och alla riksdagsledamöter, som gått deras ärenden här hemma och i EU. Jag blir helt enkelt rosenrasande när de anser att det är teleoperatörernas sak att fostra oss medborgare. Vi blir omyndigförklarade för att de inte klarar att hänga med i utvecklingen. Och sedan kommer spelutredningen – problem på individnivån ska lösas med generella åtgärder som att stänga av hela folket. Är en modern variant av motboken också på väg tillbaka?

  Kommentar av farmorgun — 1 april 2009 @ 12:22

 9. […] som bloggar om IPRED idag: Opassande, Christian Engström, Rick Falkvinge – piratpartiets senaste nyhetsbrev, Blogge Bloggelito. […]

  Pingback av Meldanya — 1 april 2009 @ 12:51

 10. Bokförlagen är redan igång: http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=16-AV_ID=889034,00.html?from=puff

  Kommentar av Erica — 1 april 2009 @ 15:31

 11. shit, kolla på thepiratebay.org typ noll seeders på alla torrents

  Kommentar av Parrot — 1 april 2009 @ 16:01

 12. För stora värden på noll. 🙂

  Kommentar av Christian Engström — 1 april 2009 @ 16:35

 13. ”Det går bra för artisterna nu.”

  om man jämför med hur det var innan folk började fildela överhuvudtaget så stämmer inte ditt påstående.
  jämför man däremot mellan två årtal där fildelning förekommit lika mycket så stämmer det nog.

  därmed inte sagt att ipred är bästa sättet att hjälpa artister tjäna så mkt pengar de förtjänar att tjäna. att ge folk mer makt än polisen är befängt.

  /Hiro

  Kommentar av att älska alex schulman — 1 april 2009 @ 19:13

 14. Så vilket år (innan fildelning fanns) omsatte kultursektorn mer pengar än 2008?

  Kommentar av Christian Engström — 1 april 2009 @ 19:24

 15. […] april och ipredlagen träder ikraft, eller som Christian Engström uttrycker det: Idag den 1 april träder privatpolislagen Ipred i kraft. Datumet kunde inte vara bättre valt. […]

  Pingback av Nej, det är inget aprilskämt | Vrålkoll — 1 april 2009 @ 19:40

 16. […] Den här artikeln berättar i princip allt du behöver veta. […]

  Pingback av Ipred, en korkad lag, börjar gälla i dag | Vrålkoll — 1 april 2009 @ 19:44

 17. Det är bra att du, likt så många andra bloggar om detta. Det här är inget annat än en juridisk katastrof…

  Kommentar av kartlaggartrion — 1 april 2009 @ 19:48

 18. […] hävdas att hela IPRED är ett stort aprilskämt – vilket den dock (förstås) inte är, som sorgset påpekats av flera bloggare. Kommer Magnusson vakna upp imorgon och inse att IPRED är verklig? […]

  Pingback av Felaktigheter i gammelmedia om IPRED « Calandrellas blogg — 1 april 2009 @ 21:29

 19. Man önskar ju att det var en stort jävla Aprilskämt!!!

  Kommentar av divina — 1 april 2009 @ 22:06

 20. Märklig, verkar som Blogge Bloggelito är blockad via OpenDNS, oxå?
  http://www.xingfu.se/blogge/

  Får upp texten ”This domain has been blocked”

  Så har det inte varit tidigare. Några andra som kan bekräfta/dementera?

  Kommentar av Dennis Nilsson — 2 april 2009 @ 0:00

 21. Skulle inte förvåna mig ifall det är ljudboksförlagen själva eller någon till dom närstående som arrangerat det här för att få gratisannonser i medierna. Här får man både gratisannonser för sina ljudböckerna och IPRED-lagen. Tala om att slå två flugor i en smäll.

  ”IPRED-böterna” är i detta sammanhang småslantar, jämfört med vad motsvarande annonsering i media skulle ha kostat. Som företagsam ”entrepenör” får man inte vara dum!

  Kommentar av Dennis Nilsson — 2 april 2009 @ 0:39

 22. Jösses… den domänen finns inte sedan ett år tillbaka…

  Kommentar av Blogge Bloggelito — 2 april 2009 @ 0:40

 23. Håller med att IPRED är ett stort skämt. Våra mänskliga rättigheter tas bort bara för att en VD för ett skivbolag inte hade råd med att köpa lyxvilla nr 2. Fattar dom inte att fildelning är reklam/promotion för artisterna i sig, lika så filmer. Tycker man nått är väldigt bra så vill man ju såklart sponsra genom att köpa en skiva eller en film. Lägre priser är ett nyckelord för musik/filmbolagens ökade försäljning, fast VD’n vill väl som sagt inte riskra att bli av med lyxvilla nr2.

  Kommentar av Nicke — 2 april 2009 @ 1:11

 24. […] Ipred, april, alla dumma politiker! Idag den 1 april träder privatpolislagen Ipred i kraft. Datumet kunde inte vara bättre valt. Precis så grundlurade […] […]

  Pingback av Top Posts « WordPress.com — 2 april 2009 @ 1:45

 25. […] skriver mer om varför IPRED är en dålig […]

  Pingback av Konstiga tider | Sanningen som jag ser den — 2 april 2009 @ 7:10

 26. Det är ett propagandakrig som eskalerar – en rad välkända tanks har rullat ut på slagfältet med den riktiga journalisten Jan Guillou i fronten. Till storms mot internet, liknar han mest en nutida Don Quijote. En patetisk figur.

  Kommentar av farmorgun — 2 april 2009 @ 8:07

 27. […] så mycket skrivet om IPRED-lagen att jag inte riktigt vet var jag skall börja… Nästan alla verkar dock vara emot den, vilket är upplyftande. Jag vill dock särskilt lyfta fram Eva Franchells […]

  Pingback av IPRED-lagen är veckans snackis « Soundness in a soundless world — 2 april 2009 @ 8:57

 28. @ farmor gun: tyvärr har landet sverige alltid varit förmyndar stat sen vi blev kristna.

  gäller inte bara internet, se på spel tjänster, alkohol, droger, läkemedel. allt handlar om att farbror staten ska stå med rottingen i handen och styra över våra liv. och lyder vi inte får vi baken varm av ett kokstyck.

  Vad sedan nöjesindustrin inte fattar är att det råder deflation på deras produkter. när varan kommer ut och är populär tas det ut ett högt pris, för att sedan ju längre tid som går, rasa i pris.

  Kommentar av pros — 2 april 2009 @ 9:15

 29. Man kanske borde trycka upp tröjjor med Henrik Ponténs motto på ”En fildelad låt är värt mer än ett mördat barn!”

  Kommentar av Joel — 2 april 2009 @ 11:18

 30. […] Svenska Dagbladet Tommy K Johansson Satmaran Christian Engström Opassande SVD 2 […]

  Pingback av Det är så synd, Ipredlagen kommer att förstöra, kanske slå sönder, kulturindustrin | Kulturbloggen — 4 april 2009 @ 13:39


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: