Christian Engström, Pirat

27 mars 2009

EU-parlamentet vill bevara internet

Filed under: skyddat privatliv,yttrandefrihet — Christian Engström @ 10:34

banner_mujer– Med stor majoritet godkände Europaparlamentet idag ett initiativbetänkande om den personliga integriteten på internet, skriver Svenska Dagbladet. Det är mycket bra. Nyheten rapporteras även på Slashdot. Det antagna EU-dokumentet finns här.

Parlamentet säger

 • Nej till att stänga av människor från internet för att de fildelat, som i första hand den franska regeringen vill. Tanken på att internetoperatörerna ska stänga av människor från internet brukar omväxlande kallas för ”3 strikes and you’re out” eller ”graduated response”. EU-parlamentet har sagt nej till den tanken vid åtminstone ett par tidigare tillfällen, men lobbyisterna har fortsatt att försöka driva igenom den ändå i olika sammanhang. Nu säger alltså EU-parlamentet nej en gång till.
 • Nej till systematisk övervakning av medborgarna på internet. Aktuella exempel i Sverige är ju FRA-lagen och datalagringsdirktivet. Bägge handlar om systematisk massövervakning av människor som inte på något sätt är misstänkta för brott. Sådant vill EU-parlamentet slippa se.
 • Nej till censur och filtrering av internet. Det här är också en högaktuell fråga. Både i Sverige och resten av den demokratiska världen breder censurivrarna ut sig. Olika länder vill censurera olika saker, från att säga att norska flaggan är ful till pornografi och utländska spelsajter, men att det finns starka krafter som vill censurera är det ingen tvekan om. EU-parlamentet säger att det är fel väg att gå.

Nu ska man inte dra alltför stora växlar på det här initiativbetänkandet från EU-parlamentet. Det är mycket långt ifrån att vara någonting bindande ännu. Såvitt jag förstår är nästa steg att det ska gå till ministerrådet, där medlemsländernas regeringar är representerade. Vad som händer där vet ingen.

Till exempel den franska regeringen ser ju just censur, övervakning och hot om godtyckliga avstängningar som själva grunden för sin internetpolitik. Den svenska regeringen är ju i princip likadan – behöver jag nämna FRA, Ipred, datalagringen, polismetodutredningen…?

Det är positivt att EU-parlamentet uttalar sig som det gör, och det är positivt att samtliga de svenska EU-parlamentarikerna (såvitt jag förstår) har ställt sig bakom initiativet. Men vi måste behålla verklighetsförankringen.

En röst på socialdemokraterna är fortfarande en röst på partiet som var pådrivande för att få igenom datalagringsdirektivet under Bodströms tid. En röst på något av allianspartierna är fortfarande en röst på ett parti som satsade all sin prestige på att driva igenom FRA-lagen.

Ska vi bevara de medborgerliga rättigheter som EU-parlamentet just har uttalat sitt stöd för, då måste vi fortfarande sända en signal till de styrande politikerna i Sverige om att det här är frågor som de kommer att tappa röster på om de inte lägger om kursen omedelbart.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 2 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Andra som skriver om EU-initiativet: Farmor Gun, In your face, Fritänk, Sådd bland tistlar, Anohito, Inquietum, Patrik Öhman, Norah4you, Yastory, Opassande, Varför inte?, Republikens röst, Hund-Dolores, Mårtensson, Anaïs

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

13 kommentarer

 1. Seeing is believing. EU-parlamentets betänkande är inte mer än vackra ord och tomma fraser förrän det får juridisk bindning…

  Kommentar av Thomas Tvivlaren — 27 mars 2009 @ 11:21

 2. Än finns det hopp ^^

  Kommentar av Yamiko — 27 mars 2009 @ 11:22

 3. Handling är det enda som räknas. Vackra ord har inget med verkligheten att göra.
  Regering och Riksdag har med handling visat vad de vill.

  Kommentar av Fritt Fall — 27 mars 2009 @ 11:31

 4. Nä, nu saknar jag verkligen tunga allvarsord om varför Sverige behöver FRA, IPRED m.fl lagar som håller ordning på oss och ger oss mer TRYGGHET och lite mindre frihet. Glöm aldrig det tunga inlägget i FRA-debatten från en känd överste i GRU.

  http://www.expressen.se/nyheter/fra-lagen/1.1229612/stig-bergling-darfor-behover-vi-fra-lagen

  Det verkar som om majoriiteten av våra partier – S, M, KD, C och FP fortsatt ger Bergling sitt stöd. Tänk att man ska behöva påminna om det!!!

  Kommentar av Konstitutionsdomstol - NU! — 27 mars 2009 @ 12:29

 5. […] Christian Engström tar även han upp detta. HAX förklarar också han varför vi inte ska “ropa […]

  Pingback av Varför inte? » Mer luftslott från EU — 27 mars 2009 @ 12:33

 6. *leker ordpolis och pekar på ”dirktivet”*

  Kommentar av Aiue — 27 mars 2009 @ 13:52

 7. […] har Europaparlamentet röstat igenom ett initiativbetänkande som säger att den personliga integriteten på internet måste stärkas! […]

  Pingback av En ljusglimt i integritetsmörkret | Moppa's Hörna — 28 mars 2009 @ 0:26

 8. Men betänkandet har ändå ett symboliskt värde som man inte bör underskatta! I Frankrike tas det emot med glädje av den politiska oppositionen – och av medborgarna. Liksom i Sverige är detta ett politiskt elitprojekt som saknar folklig förankring. Utslaget i EU visar tydligt att Europa ändå kan fungera som motkraft då stater vill förtrampa sina medborgares rättigheter. Även om vi inte sett vad detta betyder i realiteten så är det ändå, redan nu, ”en käftsmäll” (läsarkommentar i Le Monde) – för vissa franska politiker med totalitära ambitioner.

  Kommentar av Anaïs — 28 mars 2009 @ 10:10

 9. @Anaïs: Jag hoppas innerligt att du har rätt enligt ”hoppas på det bästa, ställ in dig på det värsta”.

  Kommentar av Thomas Tvivlaren — 28 mars 2009 @ 12:48

 10. […] mitt i all snurr kom det ett liten positivt besked, eller i varje fall något som kan inge hopp: Christian Engström berättar: – Med stor majoritet godkände Europaparlamentet idag ett initiativbetänkande om den personliga […]

  Pingback av Två suckar och ett hopp: Könsdiskriminerande regler, rasister och EU-parlamentet | Kulturbloggen — 29 mars 2009 @ 16:11

 11. Som sagt, alldeles för tidigt att ropa hej, men samtidigt är det oerhört skönt med en positiv nyhet som omväxling.

  Och tack till dig Christian för att du outtröttligt arbetar vidare.

  Kommentar av Peter F — 9 april 2009 @ 10:41


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: