Christian Engström, Pirat

25 mars 2009

Piratpartiet gillar bibliotek

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 17:08
Läs mer hos Infallsvinkel

Läs mer hos Infallsvinkel

När folkbiblioteken kom i mitten av artonhundratalet var det precis samma debatt som vi ser om internet idag. Författare och förläggare var motståndare till att det byggdes upp bibliotek där folk kunde låna böcker gratis. De menade att det var att stjäla pengar från författarna, och att det skulle leda till att det inte skulle skrivas några nya böcker, eftersom författarna inte kunde få betalt.

Men endera hade vi klokare politiker på den tiden, eller så hade Förläggareföreningen inte lika mycket pengar att spendera på lobbyism, för politikerna struntade i gnället och domedagsprofetiorna från branschen.

– Vi bryr oss inte om ifall ni tror att ni förlorar pengar på det. Biblioteken hjälper Sverige att utvecklas som nation, och det är viktigare, så därför tänker vi satsa på det, var kontentan av det politikerna beslutade den gången.

Nu vet vi att de hade rätt när de satte allmänintresset framför ett snävt branschintresse. Folkbiblioteken där vem som helst kunde låna böcker gratis spelade en viktig roll för att ta Sverige från en fattig jordbrukarnation till ett modernt industrisamhälle. Att bromsa den utvecklingen för att bokförlagen ville det skulle uppenbarligen ha varit absurt. Och inte minst bokförlagen själva skulle ha förlorat stort på att få sin vilja igenom.

Att vem som helst kunde läsa så mycket han eller hon ville alldeles gratis ledde inte alls till att det slutade skrivas nya böcker. Tvärtom. I takt med att fler fick smak för läsning ökade efterfrågan på böcker enormt, och betydligt fler gavs ut varje år. Trots folkbiblioteken. Eller tack vare dem.

Idag bygger vi internet till att bli det mäktigaste gemensamma bibliotek världen skådat. Precis som på artonhundratalet stretar några branschintressen emot. Svenska Förläggareföreningen ser det fortfarande som stöld om en bok finns att läsa gratis i det gemensamma biblioteket, och tror fortfarande att det kommer leda till litteraturens undergång om inte gratisläsningen i biblioteket upphör. Parallellerna är uppenbara.

Men precis som förra gången, för drygt 150 år sedan, ska vi se till att bibliotekarierna vinner. Ofta kanske man inte tänker på just bibliotekarier som någon särskilt revolutionär grupp. Men då tänker man fel. Att ge människor fri tillgång till kunskap och kultur är bland det mest revolutionära man kan företa sig.

Idag är det många andra än bibliotekarier som också är med och hjälper till i arbetet med att skapa ett globalt bibliotek med precis allt man kan behöva. Några skriver ett operativsystem, några ett uppslagsverk, och några bygger upp infrastruktur för att alla ska kunna dela med sig av vad de vill till andra. Några arbetar politiskt med att undanröja hinder för det här bygget.

Andra personer gör helt andra saker. Det finns ingen centralt utarbetad plan, och det finns ingen som är chef över det hela (utom Emma). Men alltihop bidrar till att göra internet till ett gigantiskt bibliotek över hela mänsklighetens kultur och vetande. Tillgängligt gratis dygnet om i varje tonårings sovrum. Är inte det ett storslaget projekt, så säg?

Biblioteken har en viktig roll att spela i det här bygget. Dels har de massor med spännande material att dela med sig av. Dels har de massor av bibliotekarier som är experter på att hantera stora mängder material och göra det tillgängligt. Det är ännu värdefullare.

Det här gäller hela ABM-sektorn, alltså arkiv, bibliotek och museer. De sitter på fantastiska resurser, dels i form av material, men ännu mer i form av människor som är vana att verka i en miljö där man gärna vill dela med sig av saker, och dessutom vet hur man bär sig åt rent praktiskt.

Piratpartiet vill stödja biblioteken på de här allmänna grunderna, men vi har inte uttryckligen formulerat någon bibliotekspolitik hittills. För att dra igång diskussionen om ett bibliotekspolitiskt program för Piratpartiet har Infallsvinkel presenterat ett mycket genomarbetat förslag, som ligger helt i linje med vårt principprogram. Jag ser det som en utmärkt startpunkt.

Jag hoppas att många bibliotekarier och andra inom den sektorn vill vara med och hjälpa till att utveckla Piratpartiets politik på biblioteksområdet. Vi kan behöva hjälp med den konkreta politiken, men vår grundinställning är klar.

Vi gillar bibliotek. Sharing is caring. Nu bygger vi Alexandria 2.0.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 2 månader och riksdags- och kommunalval 2010.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , ,

21 kommentarer

 1. Haha… ingen chef över det hela.. förutom Emma :p

  Det är ju såhär det är… Låt oss kämpa för den nya formen av biblotek.

  Kommentar av Mats Tinnerholm — 25 mars 2009 @ 17:58

 2. Bra skrivet! Pedagogiskt, enkelt och klart med en berättelse ur verkliga livet som går att överföra direkt till dagens situation. Perfekt för att spridas.

  Kommentar av Michael Gajditza — 25 mars 2009 @ 18:15

 3. Bra. Det känns helt riktgt! Biblioteken var mycket viktiga. Och är.
  Att föra ut den tanken till allmänheten är ett fint pedagogiskt upplägg.
  Internet är ett bibliotek, som bidrar till vår utveckling.

  Ah, men det är så mycket skit på internet invänder då bekymrad vän av ordning.

  Visst, men det finns det på biblioteken också. För att inte tala om vad mycken tryckt smörja som finns i övrigt.
  Vill någon förbjuda bibliotek – eller tryckerier för det?

  Kommentar av lars-erick — 25 mars 2009 @ 18:49

 4. Det är nästan så att man skulle ana att man kan få även den äldre generation internet-analfabeter att höja på ögonbrynet och skrynkla pannan… Mkt bra! Detta borde tryckas i nån informations folder från Piratpartiet och spridas.

  Kommentar av Marcus — 25 mars 2009 @ 19:19

 5. Dissa inte bibliotekarierna, det finns många revolutionära krafter där. Efter 9/11 uppfann de system av civil olydnad för att slippa rapportera vilka titar folk lånade (ja, sånt vill Homeland Security veta). Bara en sån sak.

  Kommentar av Jonas — 25 mars 2009 @ 22:49

 6. Bra. Det är den här typen av visionär retorik som jag tror är effektiv. Inte bara prata domedag.

  Kommentar av Andreas B — 26 mars 2009 @ 0:17

 7. Lawrence Lessig skriver att bara 6% av den producerade kulturen finns kommersiellt tillgänglig. Det visar två saker:

  * Ickekommersiella alternativ är nödvändiga.
  * Den kommersiella hanteringen av kultur är världens största bokbål. Upphovsrättsindustrin kallar oss för tjuvar. Nå, jag blir mycket hellre kallad tjuv än bokbrännare!

  Kommentar av Anders Troberg — 26 mars 2009 @ 6:06

 8. Mycket bra skrivet Christian! Den här typen av debattinlägg behövs, då det ger möjlighet att nå ut till en större del av allmänheten med vår ideologi.

  Kommentar av Jens 'Spacejens' Rydholm — 26 mars 2009 @ 14:37

 9. OT men rätt konstigt … FRA-kämpen Mark Klamberg har stängt ner sin blogg för andra än för inbjudna. Luktar Alexander Bard och Liberati lång väg. Eller också är det (FP)-piskan som viner. Eller Ingvar Åkesson/FRA …. Hoppas i alla fall att Mark bjuder in dig, Christian, för det han skriver är både viktigt och klokt.

  Kommentar av Konstitutionsdomstol - NU! — 26 mars 2009 @ 16:49

 10. Det demokratiska verktyget kanske kan liknas vid en informationsdisk i det här sammanhanget?

  Kommentar av David — 26 mars 2009 @ 18:12

 11. Biblioteken är under hot. Särskilt av den nya Ipred-lagen som fick Kungliga biblioteket att överväga att stänga ned sina öppna nätverk. Men den för ju med sig annat trams, som att folks identitet kan röjas. Blir extra intressant när nätoperatörerna vilseleder i sina säljsamtal om lagen. Hoppas på bättring.

  Kommentar av Melker Ess — 26 mars 2009 @ 18:42

 12. […] del andra inlägg om piratfrågor är: Falkvinge, Christian Engström, Calandrella, Oscar Swartz, HAX, Farmorgun, opassande, <a […]

  Pingback av Svar till Thomas Bodström, nr. 2 « infallsvinkel — 26 mars 2009 @ 20:14

 13. @ Konstitutionsdomstol – NU!:

  Ja, konstigt. Jag kommer inte heller åt Mark Klambergs blogg nu. Undrar varför.

  http://klamberg.blogspot.com/

  Kommentar av Christian Engström — 26 mars 2009 @ 21:39

 14. Jättebra infallsvinkel! Biblioteken är ju som ”pappersfildelning”…Dra in den _äldre_ (gratis-)generationen och alla bokmalar – skriv för kultursidorna!

  Kommentar av Anaïs — 27 mars 2009 @ 9:56

 15. […] till människor som är precis som jag. Jo, så blir det. Vi tekniska latmaskar som tycker att internet är ju jävligt fiffigt och vi nöjer oss med att skriva på vår lilla blogg (som vi naturligtvis […]

  Pingback av drottningsylt » Blog Archive » Den tekniske latmasken som inte visste bättre — 31 mars 2009 @ 10:30

 16. […] tjänar nog för att leva på ens idag och ändå måste ha ett annat jobb vid sidan om, samt biblioteksargumentet (när de första biblioteken kom, befarade man att ingen författare någonsin skulle kunna tjäna […]

  Pingback av Erika Nilsson's Thoughtbook • Blog Archive • Intersektionalitet och argumentationsproblem — 4 april 2009 @ 19:15

 17. Uppsats om hur biblioteksersättningen kom till i Sverige:

  http://dspace.bib.hb.se:8080/dspace/handle/2320/925

  Hittat via Illinoise i källhänvisningarna till en uppsats om upphovsrättens historia.

  Kommentar av Christian Engström — 5 april 2009 @ 16:03

 18. […] principprogram, vad gäller just bibliotek. Inspirerad har Christian Engström publicerat en text om att Piratpartiet gillar bibliotek, och dragit ungefär samma liknelse som jag dragit ovan. Och […]

  Pingback av Konkurrenter med gratis i 150 år « Calandrellas blogg — 7 maj 2009 @ 17:30

 19. hej allihopa cool sak jag sprang pa http://www.youtube.com/watch?v=SdDG93d40QM
  ser vet du nagan som provat ?

  Ulla

  Kommentar av Elisabeth I — 15 maj 2009 @ 13:05

 20. […] vill jag gärna rikta uppmärksamheten på kulturutredningens slutsatser kring bibliotekspolitiken. Piratpartiet gillar nämligen bibliotek. “Det är angeläget att göra en anpassning till de nya villkor och möjligheter som […]

  Pingback av Piratpartiet och kulturutredningen « infallsvinkel — 21 maj 2009 @ 18:09

 21. […] och flera med mig har ju som bekant en förkärlek för att likna Internet vid biblioteket i Alexandria. Termer som […]

  Pingback av Enligt Min Humla » Decentralisering är framtidssäkring — 16 mars 2010 @ 9:27


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: