Christian Engström, Pirat

23 mars 2009

Internet under attack i Frankrike

Filed under: yttrandefrihet — Christian Engström @ 15:03

march_of_censurersNär Frankrike nämns i samband med internet är det nuförtiden nästan alltid som ett varnande exempel. Där har etablissemanget lyckats koppla greppet på internet, och håller i rask takt på att inskränka både yttrandefrihet och rättssäkerhet för franska medborgare.

Anaïs på svenska bloggen Le domaine d’Anais har följt med i den franska debatten och ger lite exempel på hur tongångarna går. Ett smakprov:

Par le biais de ce projet de loi, l’idée maîtresse est ainsi de faire de la pédagogie, et non de la répression.

Kort sagt: meningen med lagen är inte att förtrycka, utan att uppfostra. Den är ”pedagogisk”.

Kalla mig gärna gammaldags, men jag har faktiskt ingen lust att bli ”uppfostrad” med ”pedagogiska” lagar. I synnerhet inte av en överhet som allt mer närmar sig korporativismen. Läs mer hos Anaïs.

Illustrationen till det här inlägget hittade jag hos Global Voices Online, som är en engelskspråkig sajt som är motståndare till censur. De har mycket att skriva om i dessa dagar, när till och med svenska debattörer ser Kina som ett föredöme. Vi måste se till att vända utvecklingen innan det är för sent.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 2 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Det är för mig en gåta att de Franska medborgarna inte redan ordentligt ställt sig upp?! Jag menar, jag vet inga andra medborgare som har sådan lång tradition mot överhöghet som just det Franska folket!

    Kommentar av Danne — 23 mars 2009 @ 19:31

  2. Jag kommer ihåg när jag gick på mellanstadiet och såg på tv hur berlinmuren föll och totalitarismen drog sitt sista andetag europa. En ny tid av frihet och fred stod för dörren. Men frihet och integritet känns tyvärr inte alls lika självklart idag. I allt snabbare takt byggs nya sorters osynliga murar upp som inskränker vår frihet samtidigt som övervakningen utökas för att skrämma oss till självcensur. Det känns fortfarande overkligt att detta faktiskt är en realitet här, i en demokrati som enligt grundlag ska skydda vår frihet som individ genom bl.a. förbud mot censur, meddelarfrihet, rätten att vara anonym och förbud att efterforska källor.
    Det kanske mest upprörande är att det inte längre är statsmakten själv som styr skutan utan tillåter att ekonomiska intressen är med och lägger kursen. Samtidigt har media helt somnat på sin post som kritisk granskare av den lagda kursen. Ibland hjälper media t.o.m. till att hissa segel på skutan. Det börjar bli hög tid att borda den här skutan och ta tillbaka kontrollen.

    Kommentar av Jocke — 23 mars 2009 @ 19:54


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: