Christian Engström, Pirat

18 mars 2009

Att skylla på offret

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 0:33
.

Svenska Dagbladet har en artikel om Ipred där Per Strömbäck från Dataspelsbranschen och jag uttalar olika åsikter.

– Om Ipred inte löser problemet, vilket de flesta inte verkar tror, kommer det behövas ytterligare åtgärder, säger Per Strömbäck.

Det är ju i alla fall befriande klarspråk. Det kommer att komma ytterligare krav från upphovsrättslobbyn. Det är bra att de inte sticker under stol med det.

Per Strömbäck menar också att det är vi pirater som driver fram övervakningssamhället vi kritiserar genom att ”odla dogmen om att inget får styra utvecklingen på internet”. Han tycker också att ”aktörerna på internet” ska sätta sig ner och komma överens om regler, annars blir det lagstiftning.

I slutet av artikeln får jag komma till tals:

I det andra lägret har man en helt annan syn på frågan.

Christian Engström, vice ordförande i Piratpartiet, är överens med Per Strömbäck på en punkt – vi kommer få se ännu hårdare lagstiftning i framtiden. Men att skylla det på piraterna är helt fel, anser Engström.

– Det är som att skylla på offret. ”Hade hon bara uppfört sig så hade jag inte behövt slå henne” – det är ett argument som från en hustrumisshandlare, säger han.

Inte heller håller Christian Engström med om att det går att sätta sig ner och skapa någon slags självreglering på internet. Det finns helt enkelt ingen part hos dem som fildelar att diskutera frågan med.

– Att prata om olika parter är så typiskt för det korporativa tänkandet. Det är stora organisationer tillsammans med staten som ska bestämma lagstiftning. Men det är vanliga medborgare som tagit till sig det här med fildelning, och det går inte att kalla medborgarna för en part.

Läs artikeln hos SvD.

Svensson, Oscar Swartz och många andra bloggar kommenterar.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 3 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,

11 kommentarer

 1. Det är härligt att se att Pirater får komma till tals i ”gammelmedia” nu när dessa frågor är aktuella. Det kanske inbringar ett par extra röster i valet. 🙂

  Kommentar av rdj — 18 mars 2009 @ 1:00

 2. Bra sagt, och trevligt att du faktiskt fick sista ordet i artikeln ^^

  Kommentar av Karma — 18 mars 2009 @ 1:44

 3. Tankegången Per Strömbäck utgår från är övervakningsdeterminism, logiken att sålänge någon någonstans gör något fel så är mer övervakning alltid motiverad, och tro mig, någon någonstans gör alltid något ”fel” enligt makten. Kontentan blir att vi kommer bli mer och mer och mer övervakade, och enligt övervakarna är det alltid ”vårt eget fel” eftersom vi som grupp inte ”skärpte oss”. Det är fantastiskt vad blind man kan bli när man tror att man har rätt.

  Kommentar av Björn — 18 mars 2009 @ 7:39

 4. Hur hade dom tänkt mäta hur effektiv IPRED är då? När dom går med mer vinst eller? Väldigt behändigt resonemang måste jag säga. Med den logiken går det ju köra på med övervakning och annat trams tills alla sitter där med en kamera&mikrofon uppkörd i varje kroppsöppning.

  Kommentar av F — 18 mars 2009 @ 8:34

 5. Har Per Strömbäck slutat slå sin fru?

  Kommentar av Johan Svensson — 18 mars 2009 @ 8:36

 6. Det är lätt att tro att Per försöker säga åt alla användare att sluta upp med att piratkopiera, så han slipper förespråka hårdare lagstiftning. Men har du funderat på om han ens ser dem som en part i målet? Jag är inte så säker på det.

  ”Aktörerna på internet” kan mycket väl vara inernetleverantörerna. Pressar man honom lite tror jag han vill att de ska filtrera och logga allt de förmedlar, så de kan varna och stänga av på eget bevåg. Det skulle passa bra in i modellen att alla kunder måste vallas och övervakas så de gör som de ska.

  Kommentar av Anonym fegis — 18 mars 2009 @ 9:17

 7. För åttio år sedan var det en annan propagandist (jmf. Godwins lag) som skyllde på ett annat offer.

  ”De skulle passa sig noga för en dag kunde tålamodet ta slut”.

  Kommentar av Hans J — 18 mars 2009 @ 9:35

 8. […] lagstiftares vilja att inskränka på våra rättigheter och friheter att röra oss och kommunicera. Christian Engström bemöter det hela väldigt bra med liknelsen: ” Det är som att skylla på offret. “Hade […]

  Pingback av Motstånd mot IPRED - Bara en fluga… « Blag — 18 mars 2009 @ 17:40

 9. […] av de som bestämmer i tjuvpacket “skriver” (som sagt, jag återkommer till detta) på sin “blogg” att den kära dataspelsföreträdarens argument likar sådana som hustrumisshandlare har: “Hade […]

  Pingback av Calendern: Skyll er själva tjuvar! « Calandrellas blogg — 18 mars 2009 @ 20:03

 10. ”…å ena sidan fildelarlobbyn som vill ha ett helt fritt internet och å andra sidan upphovsrättsindustrin…”
  Fildelarlobbyn? Vart kom den ifrån? o.o

  Kommentar av Aiue — 23 mars 2009 @ 16:27

 11. […] Då kommer upphovsrättslobbyn att kräva ännu hårdare tag och ännu sämre rättssäkerhet för vanliga människor. De har faktiskt redan börjat: […]

  Pingback av Ipred, april, alla dumma politiker! « Christian Engström (pp) — 31 mars 2009 @ 23:14


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: