Christian Engström, Pirat

13 mars 2009

Bloggcensur föreslås i Italien

Filed under: bilder,yttrandefrihet — Christian Engström @ 14:03
Christian Engström (pp)

Christian Engström (pp)

Italienska bloggare ber om internationell hjälp. Medier kontrolleras stenhårt där och den sista bastionen är just bloggarna – vilket bekämpas från statligt håll. Beppe Grillo ber om foton på människor som håller upp en lapp med “Free Blogger”. Redan har tusentals foton skickats in, skriver Opassande.

Enligt artikeln hos BoingBoing ligger det just nu ett förslag i den italienska senaten som ska tvinga alla ISP:er att blockera godtyckliga sajter, bloggar och sociala media om inrikesministern beordrar det för att sajten uttrycker ”olämpliga åsikter”. Någon domstol ska inte vara inblandad.

Ett annat lagförslag ska göra det olagligt att överhuvudtaget publicera någon form av material anonymt, enligt samma artikel.

Om du vill stödja de italienska protesterna mot censur av bloggare gör du så här:

Skicka ett mejl till freeblogger@beppegrillo.it med:
– Subject: ditt namn
– Text: adressen till din blogg
– Attached: ett foto av dig själv med en skylt som säger ”FREE BLOGGER”

Jag skickade just ett foto på mig själv. Friheten på internet är under attack i hela Europa, och vi kommer behöva hjälpas åt för att vända den nuvarande trenden mot ökad censur och övervakning.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 3 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Bilden är fri för publicering, CC0. Fotograf Karin Engström, men det behöver inte anges.

Andra som skriver om censur:  Opassande, SvD, Tommy K Johansson, Jens O, AlertSweden, Politikerförakt 2.0, Utrikesbloggen, Stefan Stenudd, Staffan Appelros, Svennegreken, Pär Ström, Karl Sigfrid

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

36 kommentarer

 1. Det låter synnerligen allvarligt, så här krävs stora gemensamma kraftansamlingar, för att förhindra censur.
  Det började med Marianne Micko och det fortsätter nu i Italien.

  Kommentar av Jens O — 13 mars 2009 @ 17:46

 2. Det kan inte vara möjligt. Gammelmedia, var är ni när ni behövs?

  Kommentar av calandrella — 13 mars 2009 @ 17:46

 3. […] Staten där kontrollerar redan gammelmedia och nu är bloggarna under attack. Christian Engström skriver lite mer. Men en kampanj har startats där internationella bloggare uppmanas skicka in en blid på sig […]

  Pingback av Varför inte? » I’m a free blogger — 13 mars 2009 @ 17:50

 4. Var står det om att ”tvinga alla ISP:er att blockera godtyckliga sajter, bloggar och sociala media om inrikesministern beordrar det för att sajten uttrycker “olämpliga åsikter”. Någon domstol ska inte vara inblandad”?

  Kommentar av calandrella — 13 mars 2009 @ 18:02

 5. […] när vice ordförande Christian Engström nu ber oss hoppa för att visa vårt stöd för det fria och anonyma ordet svarar jag entusiastiskt: Hur […]

  Pingback av Enligt Min Humla » Politikern — 13 mars 2009 @ 18:18

 6. @4

  ”Then Senator D’Alia comes along wanting to black out the Internet. He has proposed an amendment, that has been approved in the Senate, to a draft law put forward by Minister Brunetta, that will oblige the ISPs to black out a site, a blog or a social media like YouTube or Facebook (the whole site) at the request of the Minister of the Interior for crimes of opinion, for example a film clip or a group that invites people not to observe a law that is considered to be unjust. Without any verdict from a magistrate.”

  Där.

  Kommentar av F — 13 mars 2009 @ 18:32

 7. Det blir snart fred och frihet när alla tvingas hålla käft.
  EU är som när en alkoholist försöker köra bilen i diket och han som sitter brevid törs inget göra. Själv sitter man i baksätet och håller för ögonen och hoppas på det bästa.

  Kommentar av Fritt Fall — 13 mars 2009 @ 18:53

 8. […] om detta rapporterar Christian Engström (pp). Varför inte?, Enligt Min Humla och opassande har även de tagit upp […]

  Pingback av Pirata aktualiteter « Calandrellas blogg — 13 mars 2009 @ 21:00

 9. […] in Uncategorized | Tags: cencur, Free Blogger, Italien, opassande, yttrandefrihet opassande och Christian med flera uppmärksammar läget i Italien, där italienska bloggare ber om internationell hjälp. […]

  Pingback av Free Blogger « maloki — 13 mars 2009 @ 22:13

 10. […] jag i förbigående nämnde i mitt förra inlägg så vill man i Italien börja censurera bloggare. Christian skriver bra, så jag citerar honom istället: Italienska bloggare ber om internationell hjälp. […]

  Pingback av Free Blogger « Jacob Dexe — 13 mars 2009 @ 23:26

 11. […] dag ser vi hur det dras fram uppmärksamhet runt att den italienska staten vill censurera bloggar – detta diskuteras och stöts i bloggarna […]

  Pingback av Hur makten demokratiseras « Stormhierta - utveckling NU — 13 mars 2009 @ 23:57

 12. Har media vart så kontrollerad tidigare också i Italien eller är detta något nytt som börjat skapas? Man kan tro att det är ett korrupt u-land eller nåt.

  Kommentar av David — 14 mars 2009 @ 0:30

 13. Sen vill jag lägga till en sak också. Är det ingen som kan få igång media på detta? Det är ju hur allvarligt som helst, jag är helt häpen faktiskt. Detta är ju PRECIS vad man gör i Kina, blockerar siter som inte passar staten. Om EU’s röster inte höjs emot detta vet jag inte vad man ska göra. Detta kan jag bara inte tänka mig att någon MEP sitter och försvarar, hur fan försvarar man en sån sak? I så fall är det bara erkänna Kina som en demokrati.

  Kommentar av David — 14 mars 2009 @ 0:45

 14. […] citerar Christian Engström (pp) med inlägget Bloggcensur föreslås i Italien och vidarebefodrar […]

  Pingback av Free Blogger-kampanjen « när överklassen går på operakällaren… — 14 mars 2009 @ 1:17

 15. Mörkrets krafter är i rörelse. Västerlandets demokrati är hotad. Vi måste vara ytterst vaksamma på att dylika tendenser kan komma in över Sverige via EU.

  Kommentar av Peter Ingestad — 14 mars 2009 @ 1:43

 16. […] Sparat under: Censur — adamelter @ 2:12 Tags: Censur, Datorrelaterat, Politik Jag läste just ett inlägg hos Christian Engström och jag började nästan skaka av både rädsla och ilska. Det handlar om att Italiens […]

  Pingback av Free Blogger! « Piratpartisten — 14 mars 2009 @ 2:12

 17. […] Bloggcensur föreslås i Italien « Christian Engström (pp) […]

  Pingback av Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-03-14 — 14 mars 2009 @ 6:00

 18. Det är som vanligt som så att den stora skara som förmedlar och upptäcker varandras tänkande och åsikter på ett Internet som många gånger myndigheter sällan eller aldrig förstått sig på naturligtvis upplevs som ett hot när denna Internet information sprids blixtsnabbt där den vanlige dödlige medborgaren kan sätta sig in i det moderna samhället utan pekpinnar och påtryckningar från dessa tidigare nämda myndigheter.Inte så konstigt att de gör allt för att stoppa denna informationskälla när det strider mot överhetens väl och ve om vad vi ska kunna tänka och tycka samt förmedla mellan varandra.Hemska öde måste ju många styrande tänka när detta Internet tagit ifrån dem deras ibland tidigare och rakt igenom felaktiga bestämmande samt tyckande jämfört med resten av befolkningen i landet.Sådant måste ju bara stoppas enligt dessa bror och syster duktig individer.Se bara på t ex dessa rena stölder rent ekonomiskt av kapital i landet mellan chefer på större privata och staligt styrda bolag där denna information fick bla SEB ledningen att blixtsnabbt komma med en krystad ursäkt … även om dessa ursäkter knappast är allvarligt menade … det är ett som är garanterat.Men fram kom som sagt även denna information i en hissnande fart till garanterat många chefers stora förtret där dessa är satta att styra över ett helt folk … Tro fan att det går åt helvete när dessa uppför sig som om det var första dagen på lekis och folket i sin tur kan beskåda detta elände på som sagt var I-N-T-E-R-N-E-T.

  Kommentar av Pelle — 14 mars 2009 @ 12:57

 19. Hur intresserade kan egentligen ”gammalmedia” vara av att komma bloggare till hjälp…. Men med lite press (haha) så kommer de att vara tvungna eftersom de vill framstå som ledande och demokratiska.

  Självklart är dette en synnerligen viktig fråga! Vi får aldrig släppa in censuren, det fria ordet är ju demokratins hörnpelare och grundbult.

  Kommentar av janne — 14 mars 2009 @ 14:34

 20. Ja, jag är ganska kritisk till påståendet att Kina är internets värsta fiende. Medan deras frihet ökar så i samma takt eller raskare takt tar våra egna regeringar bort vår frihet.
  Att peka fingret på t.ex. Kina är nog för att folk ska titta dit istället för att titta på vad som pågår i vårt eget land och federation.

  Kommentar av pernordin — 14 mars 2009 @ 15:37

 21. […] I Italia foreslås det nå sensur av blogger. […]

  Pingback av Litt helgelesning? | Sonitus — 14 mars 2009 @ 17:08

 22. I Italien skall det finnas många independent radiostationer.
  Ifall jag minns rätt så var Italien det land i världen som hade mest radiostationer per invånare.

  Enligt CIA World Factbook så kan man utläsa en mängd intressanta uppgifter om Italien;
  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/it.html

  Som antalet radiostationer: 4 600 på FM, 100 på AM och 9 på kortvåg. Befolkningsmängd 58 milj. 66.3% av befolkningen är mellan 15-64 år. Förväntad livslängd är 80 år. Det finns 79 miljoner mobiltelefoner. Antal Internet-användare är 32 milj.

  Här finns några hundra italienska radiostationer på Internet;
  http://www.listenlive.eu/italy.html

  Kommentar av Dennis Nilsson — 15 mars 2009 @ 3:16

 23. […] mars 2009 · Inga kommentarer Christian Engström har gjort det. Josh har gjort det. Nu gör jag det! Jag kommer ut som en Free Blogger med anledning […]

  Pingback av Jag är en Fri Bloggare « 4 trappor över gården — 15 mars 2009 @ 20:16

 24. […] hur man i Italien föreslår att man ska censurera bloggarna. Tro fan då all annan media ägs av politiker eller staten. I efterdyningarna till […]

  Pingback av Daniel och de små tomtarna — 16 mars 2009 @ 0:46

 25. Ok, är det bara jag som som tycker att det största problemet inte är att Italien hotar stänga ner bloggar. Jag tycker det allvarligaste är att man vill förbjuda åsikter, oavsett medium.

  Kommentar av Madmax — 16 mars 2009 @ 8:38

 26. […] för mig största nyheten i helgens flöde var Italiens förslag till bloggcensur. Jag kan inte säga att jag är förvånad över tilltaget, men lite […]

  Pingback av Demokratisk tillit « Tomas sida — 16 mars 2009 @ 11:45

 27. har videresendt budskapet ditt om å sende mail til beppegrillo til Norge!

  Kommentar av Roy André — 16 mars 2009 @ 19:38

 28. […] klart och tydligt uppmanas att bli bekanta med konceptet att ständigt vara misstänkta för orent spel och […]

  Pingback av Corporational Singularity » Teflonminne — 17 mars 2009 @ 0:28

 29. […] “Bloggcensur föreslås i Italien” (Christian Engström) […]

  Pingback av “ksA”… | Blog we Gently 2.0 — 17 mars 2009 @ 17:33

 30. […] Att Kina gillar censur är förstås ingen nyhet. Det som är oroväckande är att allt fler demokratier verkar vilja slå in på samma väg. “Turkiet och Australien är värst, och Norge arbetar på ett mycket omfattande förslag” skriver DN. Nya Zeeland vill låta privata företag stänga av människor från internet utan domstolsprövning. Italien vill censurera bloggar. […]

  Pingback av Liza Marklund hyllar kinesisk censur « Christian Engström (pp) — 22 mars 2009 @ 19:31

 31. […] ifrån Australien som vill sätta upp en egen gigantisk brandmur i stil med Kinas, och ifrån Italien som vill förbjuda medborgare att publicera åsikter som anses opassande av den sittande regimen, […]

  Pingback av Förenta Kinesiska Nationerna « Blag — 22 mars 2009 @ 20:51

 32. […] isnande tystnaden i svenska medier? Tack och lov för bloggosfären, som naturligtvis också är under attack. I Italien vill man nu införa godtycklig bloggcensur, samtidigt som ett annat lagförslag vill […]

  Pingback av Mars 2009 « Lilli Severin – backup — 9 maj 2009 @ 15:49

 33. Något slog mig precis. SNÄLLA titta på detta klipp så skall jag påvisa det utan tvivel största hotet mot frihet vi sett på länge.
  Dom flesta är väl redan medvetna om detta men jag vill ändå påvisa ”sanningen” i argumentationen.
  Filmen handlar om Sjukförsäkringsföretagen i USA och Läkemedelsindustrin/Lobbykrafterna i allmänhet.
  Klippet finns på PBS (en erkänd nyhetskanal) och är en intervju mellan Bill Moyers och ”whistleblowern” Wendell Potter.
  Även om sakämnet skiljer sig från ”bloggcensur” så sammanlänkas deras relevans allt eftersom man tittar på filmen.

  Åter till filmen.
  Den tar upp Läkemedelsindustrins, sjukförsäkringsindustrins, lobbyorganens kraft, amerikansk politik och metodik i påtryckningsarbete från den privata sektorn.
  Detta görs på ett ögonöppnande sätt, och man får en ypperlig inblick i vad det är som driver företag och människor vid topp positioner.
  Titta nu på filmen, transkript finns på sidan:
  http://www.pbs.org/moyers/journal/07312009/watch.html

  Föreställ er sedan en värld med låt oss säga fildelning, eller vänta, ännu hellre BLOGGCENSUR.
  En värld där blotta misstanken om ”smutskastning” medför att ett legitimt åtal kan väckas gentemot blogg/privatperson/webtv/tidning.
  Åtalets legitimitet är ju dessutom sekundärt och all information/text måste tas bort i väntan på åtal/rättegång.
  Låt oss nu säga att du har kommit över detta klipp (som du precis har sett hoppas jag) och att Läkemedelsindustrins lobbyorgan bestämmer sig för att din film inte ska visas.
  Varken du (bloggaren/webtv/privatpersonen) eller Youtube har en chans när dessa krafter sätts i rullning.
  Dom kan driva processen tills du hamnar på ålderdomshem och dom kommer fortfarande inte vinna.
  Den enda chansen du har är att du skulle vinna PR och på något sätt få opinionen och ”mainstream media” att täcka nyheten, men inte ens det är en garanti för upprättelse. Det eller något som inte faller lång från en ”internetrevolution”! (bloggrevolten någon, snälla?) 😀
  Så ut slutändan har vi en värld där privata intressen STYR nyhetsbilden och informationsflödet. Och jag menar till 100%.
  Effektiv Censur och ”consumer categorization” (google GIG ”global informations grid”).
  IPRED, FRA, LISSABONFÖRDRAG, BLOGGCENSUR, PIRATEBAY, GIG. U name it.

  Dessutom är information kring den privata sjukförsäkringen ALLTID aktuell vid tanke på dom starka krafter som verkar i Sverige och Europa FÖR detta system och jag kan bara hoppas att PP är starkt EMOT denna ”abomination”.

  PS. Ni får alltid skapa eran privata åsikt i ämnet, men jag står för min. Min ”dramatisering” utav ämnet beror på att JAG anser att mina åsikter stämmer överens med den världsbild jag har och personligen bryr jag mig inte om vad ni anser om detta.
  Många kommer säkert utbrista ”konspirationsteorier” och ”foliehatt”. Snälla bespara mig detta. Jag varken på aliens eller chemtrails.
  Dessutom; kan detta ens kallas teorier längre?
  ”Face-it”: företagen och intresseorganen dikterar villkoren för hur framtiden kommer att se ut, en framtid som inte jag är säker på att jag ställer upp på utan motstånd, och vår politiker driver i sin naivitet igenom ”sin” agenda. Ofta med fula medel (senaste röstningen om finansinformationsflödet med USA någon?).

  Tack för ordet och hoppas att ni verkligen har reflekterat/sett filminslaget.

  Kommentar av Christian — 1 augusti 2009 @ 14:44

 34. Ps.

  “Ideas are far more powerful than guns. We don’t allow our enemies to have guns, why should we allow them to have ideas?”
  – Joseph Stalin

  Kommentar av Christian — 1 augusti 2009 @ 15:21

 35. […] Christian Engström I just found out that there’s a proposition going on in Italy to shut down all blogs and […]

  Pingback av Free blogger. « Lily of the Valley — 6 januari 2010 @ 16:12


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: