Christian Engström, Pirat

12 mars 2009

Antipiratbyrån hotar ”förstöra barns framtid”

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 10:41
Möt den nya privatpolisen

Möt regeringens nya privatpolis, alla barn och föräldrar!

Inlägget uppdaterat, se nedan.

Privatpolislagen Ipred klubbades av riksdagen den 25 februari. Den 1 april träder den i kraft. De lydiga riksdagsmännen från alliansen och socialdemokraterna har gjort sitt jobb och tryckt på ja-knappen som de fick order om. Upphovsrättslobbyn är nöjd.

Så vad händer nu? Det börjar vi kunna ge svar på. Eftersom lagen nu är antagen kan upphovsrättslobbyn äntligen prata öppet om hur de har tänkt tillämpa Ipred. Och klarspråket har inte låtit vänta på sig.

Häromdagen fick fildelningsverktyget OneSwarm uppmärksamhet i media när Karl Sigfrid (m) skrev en debattartikel i Aftonbladet om det, och SvD gjorde en uppföljningsartikel. Det här är en spännande ny teknik som är under utveckling, och som eventuellt kan komma att ersätta bittorrent-tekniken som The Pirate Bay är baserad på i framtiden.

I ett inlägg i OneSwarms forum skriver Antipiratbyrån någon:

Uppdatering: Henrik Pontén på Antipiratbyrån dementerar i telefon att de skulle ha skrivit det här foruminlägget, så då har de säkert inte gjort det. Såvitt jag kan se summerar dock inlägget på ett korrekt sätt de möjligheter som Antipiratbyrån och andra upphovsrättsorganisationer har om de vill utnyttja dem.

ETT MEDDELANDE FRÅN SVENSKA ANTIPIRATBYRÅN ANGÅENDE FILDELNINGSTEKNIKEN ONESWARM

Nya kommunikationstekniker på Internet, såsom OneSwarm, medför många fördelar. Man kan exempelvis snabbt och enkelt sprida sin egenskapade musik, videosekvenser eller texter till folk runt om i världen. Man måste dock samtidigt komma ihåg att upphovsrätten även gäller på Internet och att det inte är acceptabelt att sprida någon annans skyddade verk utan tillstånd.

Vi rekommenderar därför alla föräldrar att diskutera innebörden av upphovsrätten med sina barn och förklara att det inte är rätt att begå brott bara för att ”alla andra gör det”, för att det är enkelt eller för att risken för att ”åka fast” är liten. Risken finns trots allt där, och praxis i dagsläget ligger på 20.000-30.000 kr i böter för tillgängliggörande av enstaka filer. Fängelse finns dock på även på straffskalan. Fråga dig själv: Är det värt att förstöra Din eller Dina barns framtid för detta?

Vi vill med detta meddelande upplysa privatpersoner som använder OneSwarm för att olovligen sprida upphovsrättsskyddat material, i synnerhet datorspel och filmer, att detta är brottsligt och kan få allvarliga konsekvenser. Vi bevakar våra uppdragsgivares intressen även genom denna teknik och förbehåller oss rätten att vidta juridiska åtgärder, såsom polisanmälan och inhämtande av personuppgifter från operatör genom Ipred-direktivet, med efterföljande intrångsundersökning.

Vi bedriver just nu en kampanj mot OneSwarm där vi genom olika metoder spårar klienter som olovligen sprider upphovsrättsskyddat material. Vi kommer sedan att identifiera personerna bakom denna verksamhet och i de fall vi finner bevis på brottslig verksamhet lämna in en anmälan till rättsvårdande myndigheter, alternativt agera med eget mandat för att förhindra vidare spridning.

Anders Nilsson
Svenska Antipiratbyrån

Fetstilen och strykningarna är tillagt av mig.

Nu, när lagen är klubbad av riksdagen, tar alltså upphovsrättslobbyn bladet från munnen. Nu är det inte längre tal om att har upphovsrättslobbyn de här befogenherna. De behöver inte ”skicka varningsbrev” eller ”inleda en dialog” eller annat som de pratade om innan riksdagsomröstningen, för att slå blå dunster i ögonen på godtrogna riksdagsmän och en ännu mer godtrogen justitieminister. Nu är det verkligheten som gäller.

Om dina barn fildelar kommer kan Antipiratbyrån och resten av upphovsrättslobbyn göra vad de kan för att förstöra din och deras framtid. För ett rent skitbrott som fildelning. Med politikernas välsignelse.

Och att Antipiratbyrån menar vad de säger är det ingen tvekan om. Läs artiklarna Antipiratbyrån utpressar tonåringar och Antipiratbyråns tveksamma metoder hos Nyheter24. Så här blir det när staten lägger ut det som borde ha varit polisens jobb direkt på storföretagens organisationer. Låter man samhället och rättsskipningen utvecklas i korporativ riktning blir det så här. Då är det inget konstigt om de stora företagen aktivt ger sig ut för att förstöra några barns framtid för att statuera exempel.

Sedan Ipred-lagen först kom på tal har Piratpartiet varnat för det här. Vi har på alla sätt försökt förklara för de gamla politikerna att det är det här som kommer hända. Men de gamla politikerna har endera inte trott oss, eller också inte brytt sig. Nu ser vi facit.

Det finns bara ett sätt att bryta den här utvecklingen, och införa en digital allemansrätt istället.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 3 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Andra som skriver: Michael Gajditza, Satmaran, Mattias Bjärnemalm, Xor, Intensifier, Nyheter24, Badlands Hyena, Hellre upplyst, Mikael, Att älska Alex Schulman, Varför inte?, Micael Widell, projO, Karl Sigfrid

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , ,

48 kommentarer

 1. Något som kanske är självklart, men som ändå kan betonas, är att Antipiratbyråns inlägg på OneSwarm-forumen ej har verifierats av afk-källa. Dock lämnar de telefonnummer, så vilken journalist som helst kan enkelt kolla upp det.

  Forumtroll kan vara envisa ibland. Oavsett vilket instämmer jag i den övergripande kritiken.

  Kommentar av Christopher Kullenberg — 12 mars 2009 @ 10:51

 2. Snubben på OneSwarm-forumet måste vara det mest framgångsrika trollet någonsin.

  Kommentar av Jimmy — 12 mars 2009 @ 10:55

 3. […] Christian Enström hittade ett uttryckt hot på OneSwarms forum från AntiPiratbyrån. Nu visar sig demonernaas rätta […]

  Pingback av Varför inte? » Lobbyns Bagdad-Bob yrar igen — 12 mars 2009 @ 10:56

 4. Observera att det ligger under taggen ”humor” 😉

  Ring APB och hör =)

  Kommentar av J — 12 mars 2009 @ 11:42

 5. Christian du om någon borde väl veta att man inte ska lita på vad som finns skrivet på Internet och definitivt inte ett foruminlägg.

  Jag ringde precis antipiratbyrån och fick ett snabbt samtal med Henrik Ponten där han dementerade att de någonsin skriver sådana uttalanden i forum.

  Detta är vad jag minst förväntar mig att du i fortsättningen gör om jag ska rösta in dig i EU

  Kommentar av Peter — 12 mars 2009 @ 11:46

 6. Peter: Det är just detta som är styrkan med bloggar. De ingår i ett pågående samtal som har en slags självkorrigerande svärmlogik. Eftersom en blogg inte är en redaktion, utan ett distribuerat samtal blir just en sån här grej intressant.

  Oerhört bra att du ringde antipiratbyrån!

  Kommentar av Christopher Kullenberg — 12 mars 2009 @ 11:54

 7. Så man ska tvingas kontakta dom för att få veta vad som gäller? Borde det inte ligga i deras intresse att ha en korrekt bild av sig själva som möjligt ute på nätet? Eller vad? Peter kan likgärna vara någon från APB för att sprida FUD. Finns inga garantier utom en officiell dementi från APB. ALLT annat är spekulation, men att APB (och liknande organisationer) inte har några problem med att förstöra folks liv över skitbrott vet vi ju redan, det är ju deras jobb.

  Kommentar av F — 12 mars 2009 @ 12:18

 8. Jag var inne på samma forum igår, men då tänkte jag nog att det kanske var någon som jävlades. Låg och tänkte på det innan jag somnade och då slog det mig att det kanske kunde vara den riktiga APB. Bra att du tar upp det. Finns inlägget kvar är det väl inte svårare än att ringa numret och se vart det leder och om de i så fall har skrivit inlägget.

  Kommentar av leplaid — 12 mars 2009 @ 12:28

 9. leplaid: Jo och innan man ringer bör man kolla at det verkligen går till rätt ställe vilket jag förlitade mig på eniro.

  F: Nu tar jag det inte personligen men huruvida vem som helst är från APB eller inte får vi som du säger vara osagt. Det jag däremot inte håller med om är att APB eller någon annan skulle vara tvungen att dementera alla eventuella uppgifter. Dessa dementier ser jag att man gör när en diskussion gått för långt med felaktiga uppgifter och de som faktiskt diskuterar med fakta är för få för att märkas.

  Angående hur bloggar fungerar så ser jag dock en skillnad på blogg och blogg. Jag såg många andra bloggar som mer eller mindre fallit för det inlägget. Det som gjorde att jag gick åt hårdare mot just Christian var för att jag ser honom som en mer seriös part i dessa frågor än någon annan blogg som kanske annars inte tar upp dessa frågorna.

  Kommentar av Peter — 12 mars 2009 @ 12:55

 10. Peter: Det är bara att kolla in deras hemsida, samma nummer där
  http://www.antipiratbyran.com/index.htm?id=contact

  Kommentar av leplaid — 12 mars 2009 @ 13:05

 11. […] Senast i raden av uppfinningar som kommer försvåra för maffian och deras lagstiftare är OneSwarm som kommer avsevärt att försvåra för de som jagar fildelare. Dessutom kommer Ipred, med största sannolikhet, att bli i stort sett verkningslös när IP-adresser inte alls blir så synliga som de nu är. Men är Pontén och gänget nervösa. Nejdå. Inte om man ska tro deras uttalanden i alla fall. Dock känns det som att de i alla fall börjar bli lite nervösa, eftersom de blåser i den stora trumpeten för att skapa så mycket oljud som möjligt (dock kanske detta är en uppviglare, läs mer i kommentarerna här). […]

  Pingback av Tekniken snabbare än lagstiftarna « Tomas sida — 12 mars 2009 @ 13:11

 12. Ringde nyss och de säger att de inte ligger bakom inlägget.

  Kommentar av leplaid — 12 mars 2009 @ 13:23

 13. Ja detta var lite tveksamt Christian. Helt utan att veta om meddelandet är från APB så postar du detta. Vem som helst kan ju skapat ett konto som heter Anders Nilsson, tagit deras telefonnummer från siten och postat det där.

  Nej detta är IG Christian. Jag kommer dock ändå rösta lila i EU-valet, men detta kvällstidningsbasunerande gynnar inte någon.

  Kommentar av Jonas — 12 mars 2009 @ 13:48

 14. Varför inte kontrollera IP-numret bakom inlägget?…

  Kommentar av Jensa — 12 mars 2009 @ 13:52

 15. Alla kan göra misstag, jag ska så klart rösta på dig ändå. Förresten så finns det några piratparti-eu-val-banners att lägg på sin blogg? Eller ska jag bara kopiera den från den här bloggen?

  Kommentar av leplaid — 12 mars 2009 @ 13:56

 16. Ipred är en styggelse. Den kommer bara skapa onödiga skadeståndsprocesser mot finniga tonåringar. Det är dags att inse att fildelningen inte går att stoppa. Läste att Kungliga Biblioteket tvingas stoppa sina öppna nätverk. Detta sändes även på Bambuser.

  Kommentar av Elvira — 12 mars 2009 @ 14:14

 17. Det kan också vara ett ”troll” från antipiratbyrån som lagt ut kommentaren för att smutskasta och sprida lite missnöje och kaos.

  Kommentar av thomas — 12 mars 2009 @ 14:18

 18. Inte så genomtänkt, lite som Falkvinges alla knee-jerk-poster. Hjärtat sitter ju på rätt ställe, men det finns faktiskt tid att göra en faktakoll. Var inte lika illa som löpsedelesmedia!

  Kommentar av Stoffe — 12 mars 2009 @ 14:42

 19. Jag ringde och pratade med Henrik Pontén på Antipiratbyrån, och han förnekar att de har skrivit det där foruminlägget. Därför har jag uppdaterat mitt inlägg.

  Men kritiken mot att riksdagen har stiftat lagar som ger privata intresseorganisationer som Antipiratbyrån makten och möjligheten att ödelägga framtiden för i princip vilken barnfamilj som helst kvarstår.

  Kommentar av Christian Engström — 12 mars 2009 @ 15:00

 20. Inför källkritik som skolämne. 😉

  Det är kanske ett tillräckligt okontroversiellt förslag för piratpartiet att ta upp som valfråga?

  Kommentar av Anon Bast — 12 mars 2009 @ 15:05

 21. Anon Bast: Tycker att denna tråd och många andra är ett bra exempel, på gränsen till ett skolexempel. Jag tycker att det är fantastiskt bra!

  Kommentar av againstcommonsense — 12 mars 2009 @ 15:08

 22. Enligt Wikipedia – Länk till Wikipedia – så är Anders Nilsson en svensk filmskapare. Han verkar ha medverkat i ett debattinlägg daterat idag 2009-03-12 på Antipiratbyråns hemsida – Länk här – under titeln ”Sverige ett paradis för pirater”.

  Anders Nilsson verkar ha varit pigg på avtryckaren och redan igår skjutit ett skott i Antipiratbyråns namn!

  Kommentar av Hans J — 12 mars 2009 @ 15:09

 23. RÄTTELSE

  Anders Nilsson sköt det där skottet redan 2004-08-26!

  Han måste ha varit förbannad väldigt länge! 🙂

  Kommentar av Hans J — 12 mars 2009 @ 15:13

 24. Känner jag Anders Nilsson rätt (och jag känner honom hyfsat) skulle han mycket väl personligen kunna skriva ett sånt inlägg… och mer än gärna medverka till att barn får skulder upp över öronen innan myndig ålder.

  Kommentar av Jenny L. — 12 mars 2009 @ 15:18

 25. Det finns en Anders Nilsson som jobbar på Antipiratbyrån också, sa de i växeln där. Fast utan att veta något närmare om saken gissar jag att det inte är samma person som filmskaparen.

  Kommentar av Christian Engström — 12 mars 2009 @ 15:23

 26. Anders Nilsson var med på TPB-rättegången:

  Huvudförhandlingsplan

  ”Dag 7 – 24 feb

  10.00 vt-förhör Anders Nilsson”

  Projo rapporterar

  Kommentar av Hans J — 12 mars 2009 @ 15:39

 27. […] FÖr en mer utförlig beskrivning hänvisar jag till Christian Engströms blogg-inlägg. […]

  Pingback av Även Christian Engstöm har varit på OneSwarms forum « lePlaid — 12 mars 2009 @ 16:00

 28. Snälla, skriv inte sånt här utan att ha någon slags bekräftelse på att det är sant först. Det ser väldigt illa ur när det är fel.

  Kommentar av Lars — 12 mars 2009 @ 16:26

 29. Naturligtvis röstar jag på er (öh… skulle rösta om jag fick… tss, detta så kallade demokratiska styrelsesätt…) trots detta inlägg, men använd gärna lite mer källkritik i framtiden (typ att du skriver att ”Detta kan förstås vara en bluff.” eller så).

  Kommentar av calandrella — 12 mars 2009 @ 16:51

 30. […] Christian Engström citerar Antipiratbyrån [ej verifierat], som säger sig driva en kampanj mot OneSwarm just nu. I ärlighetens namn tror jag snarare det handlar om att de måste se ut som att de gör något. De kan inte bara sitta passiva och se på när ny teknik gör deras tidigare IP-jagande till en omöjlighet. […]

  Pingback av projO’s blog » Blog Archive » Mer om OneSwarm — 12 mars 2009 @ 17:03

 31. Lite pirathumor här 🙂

  Kommentar av Emma — 12 mars 2009 @ 17:06

 32. Anon Bast: källkritik får man lära sig på gymnasiet i både samhällskunskap c och svenska c

  Kommentar av Patrik — 12 mars 2009 @ 17:51

 33. Intressant det här. Frågan är om inte internet även börjar bli självkorrigerande pga av all interaktivitet.

  Internet routar inte bara runt censur utan numer även självkorrigerande, vad blir nästa steg?

  Kommentar av Perty — 12 mars 2009 @ 18:24

 34. Tidningar skriver ju ganska stora fel dagligen som inte blir korrigerat, och folk gnäller tänderna av sig när Christian skriver ett bloginlägg fel – som han sedan snabbt korrigerar. Är det plötsligt mer ”IG” när någon faktiskt erkänner att dom hade fel?

  Sure, det är dumt att inte kolla upp sina källor först, men vi är alla ganska godtrogna med det vi läser. Jag har inte läst igenom FRA-lagförslaget t.ex men litar på att de som gjort det vet vad de talar om.

  Kommentar av KarmaSlave — 12 mars 2009 @ 19:00

 35. Det är så ledsamt att ”våra” politiker har klubbat en lag som i praktiken gör att en ”pirat”kopierare som åker dit får värre och mer långtgående konsekvenser än en mördare eller våldtäktsman. Det räcker med att du är 18 inte har ett jobb, och har kanske 30-40 ”skyddade” verk så kommer det slå så hårt att du _önskar_ du kunde ha sluppit undan med 8 års fängelse.

  Jävla rövare är vad de är.

  Kommentar av Björn — 12 mars 2009 @ 20:14

 36. […] Somalia. Men det känns som om det lika gärna kunde handlat om att jaga svenska tonåringar. Som Christian Engström tar upp i sin blogg: Antipiratbyrån hotar “förstöra barns framtid”. Det är ju faktiskt så att Antipiratbyrån […]

  Pingback av Debatten om upphovsrätten har havererat | Kulturbloggen — 12 mars 2009 @ 20:34

 37. Hur ska Antipiratbyrån och Piratbyrån kunna kommunicera? Räcker det med sådana pressmeddelanden eller inlägg på DN Debatt? varför har ingen Antipiratbyrån en blogg?

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/154493-antipiratbyran-har-ingen-blogg

  Kommentar av raz — 12 mars 2009 @ 20:59

 38. Man blir inte lite mörkrädd när man ser hur era metoder ser ut, först plantera falska inlägg (ja jag tror det är i era egna led) sedan ta upp det som en sanning, bli upprörda och diskutera det utifrån någon slags ”möjlig sanning”. Du borde skämmas, detta stinker!

  Kommentar av stenakesuccen — 12 mars 2009 @ 21:03

 39. […] såg ut att bli en dyster och snöslaskig månad. Inom mig har grott en halsfluss och ilska på att människor helt utan att reflektera och med en äcklig klient börjat bilda darknets istället för […]

  Pingback av Hejdå OneSwarm, väkommen LittleShoot! « >> hannes2peer — 12 mars 2009 @ 21:16

 40. […] Engström (pp) kommenterade det här meddelandet på sin blogg och beskriver vilken hemsk makt Antipiratbyrån kommer att få i […]

  Pingback av Hur ska Antipiratbyrån lyckas? « — 12 mars 2009 @ 22:00

 41. jag är helt emot IPRED. däremot är det där om digital allemansrätt komplett skit tyvärr. lite som att patenträtten bör tas bort som viss vill (vem vill uppfinna något om man ej får patent på sin egen uppfinning?) .

  digital allemansrätt är lika uselt som ipred. klart upphovsrättsmakare bör få tjäna pengar på sina verk,,men IPRED är fel sätt att göra det på.

  /Hiro

  Kommentar av att älska alex schulman — 12 mars 2009 @ 22:29

 42. […] mars 2009 · 9 kommentarer UPPDATERING: Enligt Christian Engström från Piratpartiet förnekar Antipiratbyråns Henrik Pontén att APB ligger bakom det diskuterade […]

  Pingback av Affärsmodell enligt APB: Förstöra barns framtid « Badlands Hyena — 12 mars 2009 @ 23:07

 43. […] Antipiratbyrån hotar “förstöra barns framtid” Inlägget uppdaterat, se nedan. Privatpolislagen Ipred klubbades av riksdagen den 25 februari. Den 1 april träder den […] […]

  Pingback av Top Posts « WordPress.com — 13 mars 2009 @ 1:44

 44. Det var väll jättebra att vi had fel då. Men är det inte så att APB vill framföra hotbilden av detta? Dom kanske inte vill säga det rakt ut, men som företag tycker jag det är märkligt att man inte officielt dementerade det direkt. Jag menar om nån sprider uppenbara felaktigheter om min verksamhet och mål borde jag ju vara mån om att informera folket om vad som gäller, eller?

  Vi vet ju exakt vad det handlar om från andra länder, utpressning. Sen att APB inte vänder sig ifrån att använda tvivelaktiga metoder vet vi ju sen tidigare. Så ja, jag själv ser inte hoppet från utpressningsbrev till direkta hot som speciellt stort.

  Kommentar av F — 13 mars 2009 @ 5:46

 45. […] måste absolut få ett slut och de ansvariga åtalas. Det är både rent rättsvidrigt och hotar våra barns framtid. En sådan utveckling av våran rättsstat, är inte önskvärd. Men det får pågå obehindrat och […]

  Pingback av Jens O. » Blog Archive » Det demokratiska sönderfallet, belyses bättre i bloggosfären — 13 mars 2009 @ 5:51

 46. Efter att ha studerat ”OneSwarm” som näms bland ovanstående kommentarer är jag förmodligen okunnig i denna teknik efter att ha använt den gamla torrent delaren under en lång tid men blir ytterst tveksam till oskyddade ip adresser genom denna fildelning bara för att det är en svärm som det nu kallas samt att man förmedlar nycklar till höger och vänster på detta ”OneSwarm” forum där även såkallad lag och ordning kan lägga upp vilka nycklar som helst och veva in bytet.Mer än så begär jag nog om det inte finns minsta skydd genom proxy skydd mm för att använda denna tjänst.Påminner ju mer om att ha tio beväpnade personer i en grupp där en av dessa avfyrara ett skott och det blir upp till en andra part att identifiera skytten som trots denna grupp skjutit med fullt synlig identitet i gruppen.Som sagt , kan ju ha helt fel men om denna nya teknik förhåller sig på detta vis att man samtidigt måste skaffa egna klienter att ladda upp och ner till för att få tag i en film / musik / mjukvara genom dessa forum där man mycket väl kan stå inför en situation att man givit ut sin nyckel till Piratbyrån … !? lär det nog få stanna vid den gamla torrent tekniken med möjlighet att skydda sig som användare av en fullt pålitlig proxy adress till t ex Bahamas samt möjligheten att hämta torrent filen precis var som helst utan uppladdarens vetskap om vem jag är oavsett skyddad identitet eller ej.Eller som det stod i en rad på ”One Swarm” forumet , ”dela filer med vänner som du litar på” … !?.

  Kommentar av Emilio — 13 mars 2009 @ 9:13

 47. […] och surfade runt lite nyss och halkade in på Christian Engströms blogg och läste hans inlägg “Antipiratbyrån hotar första barns framtid”. Gå in och läs inlägget, sjukt är […]

  Pingback av Antipiratbyrån “Är det värt att förstöra Din eller Dina barns framtid för detta?” « Fear nothing — 13 mars 2009 @ 17:45

 48. […] Om det är något som har retat gallfeber på mig på sistone så är det att du och alla du känner, jag och alla jag känner, alla våra gemensamma bekantskaper är bekanta med och alla dessas släkt och vänner klart och tydligt uppmanas att bli bekanta med konceptet att ständigt vara misstänkta för orent spel och kriminalitet. […]

  Pingback av Corporational Singularity » Teflonminne — 17 mars 2009 @ 0:28


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: