Christian Engström, Pirat

2 mars 2009

DN vitaliserar FRA-motståndet

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 16:44

DN den 11 juni 2008 (annons)

Dagens Nyheter missade årets politiska story under 2008. En vecka innan riksdagsomröstningen om FRA-lagen hade DN inte skrivit en enda rad om FRA. De hade tryckt ett (1) TT-telegram som gav intrycket att beslutet redan var fattat, men de hade inte skrivit någonting alls själva under hela våren och försommaren.

Den 11 juni 2008 fick Dagens Nyheters läsare för första gången höra talas om FRA-frågan. Inte på ledarplats, och definitivt inte på politiksidorna. Där var det tyst. Istället kom premiären för FRA-frågan i DN i form av en betald helsidesannons från stoppaFRAlagen.nu.

Minnet av fiaskot gör tydligen fortfarande ont för Dagens Nyheters politik- och ledarredaktioner. På annat sätt kan jag inte tolka det faktum att DN igår söndag presenterade en lång artikel som smutskastar FRA-motståndet genom att påstå att det var en fejkad gräsrotsrörelse betald av PR-konsulter, och sedan vidhåller sin version i en lika oinformerad ledare idag.

Men medialandskapet i Sverige ser inte ut exakt som det gjorde för tjugo år sedan. Då kunde en stor tidning som DN köra en viss linje och räkna med att de skulle slippa bli motsagda även om de hade fel. Så fungerar det inte idag i frågor där det finns människor som bryr sig.

Bloggosfären har reagerat på DN-artikeln i en omfattning som kanske inte är helt jämförbar med bloggbävningen i juni 2008, men i vart fall för tankarna dit. Inom ett dygn från det att den första artikeln landade på tidningsläsarnas frukostbord hade över 100 olika bloggare kommenterat artikeln med kritik. Just nu är siffran uppe i 146 blogginlägg enligt Twingly. 56 bloggar kommenterar dagens ledare som har legat ute några timmar nu. Och fler lär det antagligen bli.

Gammelmedia har en viktig roll, som bloggarna aldrig kommer kunna överta. Det är bara gammelmedia som når riktigt många människor, och det är bara gammelmedia som har resurserna att upprätthålla en bred och (förhoppningsvis) balanserad nyhetsrapportering.

Men tiden när traditionella media hade monopol på att beskriva verkligheten är förbi. De kan inte längre trycka vad som helst och förlita sig på att alltid få sista ordet. Inte bland läsare som också följer den politiska debatten i bloggosfären. Det går inte längre att komma undan med vad som helst bara för att man håller i en stor megafon.

Jag vill ändå tacka DN för att de på det här sättet har aktualiserat FRA-frågan igen. Isobel Hadley-Kamptz har en intressant konspirationsteori som jag i och för sig inte tror på, men som skulle vara otroligt elegant om den vore sann. (Det är bland annat därför jag inte tror på den.)

Men oavsett varför DN har valt att blåsa liv i FRA-motståndet genom att publicera en stor och välgödd tidningsanka, kunde de inte har gjort det vid en bättre tidpunkt. Vi är många som la ner massvis med (obetald) tid och engagemang på FRA-frågan under 2008, och det är nog sant att säga luften gick ur oss lite grand när lagen trädde i kraft nu vid årsskiftet. Men nu är det dags att plocka upp bollen igen.

Nu nalkas det tillfälle när vi kan göra något åt saken. Det var politikerna som bestämde att de skulle köra ner FRA i halsen på oss medborgare, och hur mycket vi än demonstrerade och protesterade behövde de bara stänga öronen för att slippa bry sig. Så skedde också.

Men nu är det snart val. Då har vi medborgare möjligheten att sända en signal till politikerna som de helt enkelt inte kan låta bli att lyssna på. Vi kan visa Fredrick Federley och hans kollegor att vi inte har glömt vad de gjorde förra sommaren.

Det ska bli riktigt, riktigt roligt att få göra det.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 3 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Det är som sagt väldigt många som kommenterar frågan, men här är några stycken: Deep Edition, Opassande, Blogge Bloggelito, Johanna Nylander, Björn Mellstrand, Rick Falkvinge, Mary X Jensen, Henrik Alexandersson, Mitt i steget, Anna Troberg, Mårtensson, Anders Widén, Fridholm, Scaber Nestor, Bloggsam, Hanna Wagenius, Farmor Gun, Michael Gajditza, Louise P, Liberal och långsint, Caught in the act, Peter Sunde

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , ,

18 kommentarer

 1. Bra skrivet Christian. På ett eller annat sätt, går nu kampen vidare. Det känns bra, att lyfta FRA frågan. Vi får tacka Dagens Nyheter, för det åtrupptagna intresset. 😉

  Kommentar av Jens O — 2 mars 2009 @ 17:40

 2. Väl uttryckt.
  DN’s tolkning av detta med att vara den granskande makten har skiftat från att granska makten till att granska folket. Helt i linje med regeringens politik. Sade upp min prenumeration på DN idag (med viss sorg efter 20 år som prenumerant)

  Kommentar av connyt — 2 mars 2009 @ 18:01

 3. […] fundera över sin identitet. Om man numera får finna sig i att vara nummer två på allt, vad kan man kontra med? En kritiskt granskande attityd kanske, tendentiösa artiklar, med […]

  Pingback av Portaler, CMS och Web 2.0 :: Trygga DN ställer allt till rätta :: March :: 2009 — 2 mars 2009 @ 18:14

 4. Min teori är mycket enklare: De skiter inte där de äter.

  Kommentar av Tompa — 2 mars 2009 @ 18:45

 5. Ja, jag har svårt tro att DN ville blåsa liv i FRA-motståndet. Men det blir ju effekten av ngt så idiotiskt skrivet, när man inte vet om det till och med är satir, om än dålig sådan.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/03/satir-eller-verklighet.html

  Jag vill nämna också att på Liberal 2010 finns en intressant text av Ola Berg om DNs dumheter och hur de kan avklädas.

  http://liberal2010.blogspot.com/2009/03/dn-sa-har-granskar-man-bloggare.html

  Kommentar av lars-erick — 2 mars 2009 @ 18:46

 6. Men Christian, vet du inte att ALLT är en konspiration:

  http://infallsvinkel.wordpress.com/2009/03/02/fra-motstandet-ar-en-konspiration/

  🙂

  Kommentar av infallsvinkel — 2 mars 2009 @ 18:59

 7. Efter mer än 30år som prenumerant har jag nu fått nog
  Pravda är nu uppsagd

  Kommentar av Tommy F — 2 mars 2009 @ 19:15

 8. Inför kommande val kan det ju vara en bra idé att komma ihåg exakt vilka det var som röstade JA för FRA ^^

  Kommentar av KarmaSlave — 2 mars 2009 @ 19:39

 9. […] den numera berömda PR-artikeln kan man finna i den containerteoretiska sociologin. Visserligen har Christian Engström den mest uppenbara; att de missade årets scoop och såg först FRA-skalvet efter det att en helsidesannons hade satts […]

  Pingback av Sociologi pre-internets; Ett kvitter från arkiven. : Intensifier — 2 mars 2009 @ 20:46

 10. Finns det nåt som heter tidningsgås? Känns lite tunt med anka även om den är välgödd……. Nu saknas bara ett par normalkorkade Tolgforskommentarer också så känns det snart som sommar igen! Gårdagens artikel i DN kallade han för en ”djupare genomgång”, vilket säger en hel del om den mannens brist på eget djup.

  Kommentar av Michael Gajditza — 2 mars 2009 @ 21:09

 11. […] att sommarens s.k. bloggbävning mot FRA-lagen hade flera PR-byråer bakom sig.  Reaktionerna lät förstås inte vänta på sig. Med tanke på volymen av den massiva kritik som riktades mot detta lagförslag […]

  Pingback av DN om FRA och bloggosfären « de docta — 2 mars 2009 @ 23:05

 12. […] om detta: Christian Engström, MiNimaliteter, Isobel Hadley-Kamptz, Anna Troberg, Scaber Nestor, […]

  Pingback av projO’s blog » Blog Archive » Kränkt av DN, men vänta nu…? — 3 mars 2009 @ 0:50

 13. Bra inlägg – uppenbarligen tillhör jag dem som sponsrats av pr-byråer utan att ens märka det. Klart man måste slå ner på dom som inte vill ha sony och säpo boende på hårddisken!

  Kommentar av jofen — 3 mars 2009 @ 23:16

 14. […] 1. Läs DNs ledare HÄR, 2. Läs Christian Engströms inlägg HÄR, […]

  Pingback av DN tappar fotfästet totalt « Jofens blogg — 3 mars 2009 @ 23:31

 15. Jag hoppas att Peter Sunde tänker om. Han behövs i pp. Särskilt när mp:s partisekreterare inte ens har koll på vad som har hänt.

  Kommentar av Martin — 4 mars 2009 @ 12:07

 16. Dikt eller Verklighet

  Kommentar av Josef Boberg — 4 mars 2009 @ 12:39

 17. […] mars 2009 DN vitaliserar FRA-motståndet Dagens Nyheter gör ett smutskastningsförsökmot FRA-motståndet och menar att den var ett verk av […]

  Pingback av Christian Engström: bloggat om FRA « Christian Engström (pp) — 4 mars 2009 @ 21:35


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: