Christian Engström, Pirat

26 februari 2009

Roger Wallis om fildelning för ett drygt år sedan

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 22:12
Roger Wallis i oktober 2007

Roger Wallis i oktober 2007

Idag vittnade KTH-professorn Roger Wallis i rättegången mot The Pirate Bay. SvD, Oscar Swartz, Nyheter24, Ny Teknik och IDG har rapporter. Vittnesmålet resulterade i ett hav av blommor hemma hos familjen Wallis.

Under dagen har han varit ett hett sökord på Google. I WordPress-statistiken för den här bloggen ser jag att 236 personer har sökt på ”roger wallis” och hamnat på inlägget Roger Wallis om fildelning. Det handlar om vad han sa då på ett seminarium som diskuterades i rättssalen idag.

Inlägget är skrivet i oktober 2007, men det är fortfarande lika aktuellt. Problemställningarna är desamma, och de styrande politikerna är lika långt från att förstå frågan nu som då.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 3 månader och riksdagsvalet 2010.

Uppdatering:

Här är ett par bilder på blommorna. Foto Roger Wallis. ”Up to over 40K SEK now – quite a logistic problem” skriver han i en kommentar. 🙂

img_2203

Blommor

img_2207

Görel Wallis med blommor

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , ,

10 kommentarer

 1. Tycker att åklagarsidan har gjort en blek insats tidigare, men idag var det en riktig katastrof media-mässigt för dom… Har väldigt svårt att se att det kan bli en fällande dom på detta.

  Kommentar av connyt — 26 februari 2009 @ 23:21

 2. Toppen att Roger Wallis har kommit till insikt och ändrat ståndpunkt.
  Tack Roger för din modiga insats, att du stod på dig!

  När motståndarsidan inte hade några argument, så nyttjade de de dåliga argumenten.

  För den som inte känner till det så var Roger Wallis tidigare ordförande och riktig rabiat företrädare för SKAP, Föreningen Svenska Kompositörer Av Populärmusik. Han var tidigare även styrelseledamot i STIM:s styrelse. Roger var med också och startade proggrörelsen skivbolag Musiknätet Waxholm. Har jobbat som BBC:s korrespondent i Sverige och för Sveriges Radio som programledare för utlandsprogrammet Radio Sweden.

  ——————

  Om ”bredbandsskatten” borde Roger Wallis tänka om, för den gynnar bara de stora och etablerade artisterna, ooch förändrar ingenting, från rådande förhållanden.

  Istället måste upphovsrätten reformeras tillbaka det den urspringligen skapades för. Nämligen att gynna utvecklingen av våra samhällen. EDRI:s skrivelse till EU-kommissione om en reformerad upphovsrätt är en bra grund att börja på: http://www.edri.org/files/edri_response_review.pdf

  EDRI föreslår ett antal (åter)reformer av upphovsrättslagstiftningen. Bl.a att upphovsrätten skall gälla ett begränsat antal år och att copyrighten skall återgå från skivbolag till artist efter ett antal år o.s.v

  ——————

  Man kan alltid hoppas att de rabiata upphovsrättstalibanerna så småningom kommer till samma insikt.
  Det är ju aldrig försent att komma till insikt och tänka om.

  Ledaren och grundaren för Microsoft, Bill Gates, gjorde det i mitten av 90-talet, när Microsoft anammade Internet, istället för att bekämpa det.

  Vill du rabiate upphovsrättstaliban bli lika rik som Bill Gates, så är det en förutsättning att du kommer till insikt och tänker om. 🙂

  För oss gräsrötter/medborgare är det bara att fortsätta med utbildningen, tills det går hem.

  Kommentar av Dennis Nilsson — 27 februari 2009 @ 0:37

 3. […] egna åsikter som emellanåt går emot piratrörelsens ideologiska ansatser, men är trots allt respekterad, kanske just för att han är obunden. Hans vandel ansatt för att han hade en avvikande slutsats […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Fildelning, fördelning och fin-fina ungdomar — 27 februari 2009 @ 8:03

 4. Jag är lite nyfiken på om PP gjort någon undersökning eller så om hur många röster de tror de kommer få i EU-valet? 😮

  Kommentar av Tomb — 27 februari 2009 @ 10:04

 5. @Tomb:

  Det ser fruktansvärt bekymmersamt ut!

  Med anledning av den senare tidens katastrofala medlemsutveckling (Det borde ha blivit tio gånger fler nya medlemmar) ser det dystert ut.

  Vi måste öka våra ansträngningar! Tomb, har du några tips att komma med i denna prekära situation så fram med dom – fort!

  Låt oss kämpa tillsammans!

  Kommentar av Hans J — 27 februari 2009 @ 11:23

 6. […] jag med min lilla fjuttiga postning igår har precis som Christian Engström märkt en ordentlig tillströmning av besökare som använt sig av söktermerna “roger […]

  Pingback av polymeriska tankar » Söktermer–Curriculum Vitae — 27 februari 2009 @ 13:06

 7. […] Roger Wallis om fildelning för ett drygt år sedan Idag vittnade KTH-professorn Roger Wallis i rättegången mot The Pirate Bay. SvD, Oscar Swartz, Nyheter24, Ny Teknik […] […]

  Pingback av Top Posts « WordPress.com — 1 mars 2009 @ 1:11

 8. Tyvärr får jag inte rösta i EU-Valet men i riksdagsvalet 2010 får pp min röst.

  Kommentar av swedol — 1 mars 2009 @ 14:09

 9. Jag hade gärna velat visa en bild. Bilden vid sidanf öreställer en mycket viktig iaktagelse. Det är nedplåttrat -(Spara den vid sidan om) -Detta är insikten om rörelsen från en matrialistiskt funktions samhälle till den rörelse där mjukvaror blir lika livsviktiga som när du skall be och få låna en penna för annars kan du inte skriva din namnteckning. Denna insikt är så brutal att följdkonsekvensen för de åtal som exempelvis piratebay och allt som har med intellektuell egendom kommer in i ett annat ljus.

  Heltplötsligt; kommer frågan in om hur nätverkandet och de verktyg och de sätt som samhället funkar med datorer – möjliggör scenarier som om man skall följa begrepp som mänskliga och humana system i disharmoni, att vi faktiskt är här för att älska och tycka om varandra. Försätts ur spel eftersom pengar i många fall Styr över huvudet på mänskligt liv. Du kan kort och gott säga att avlyssningslagar och all annan verksamhet är en som konsekvens som graverar hål på inegriteten i syfte att försvara denna sort av ”oskick” till varje pris. Där allt helt plötsligt blir tillåtet att ladda ner gratis och där igenom; Igenom denna förflyttning från en sk fysiskt realitet hur varor och tjänster alltid varit fysiska – till den rena galenskapen där internet med dess öppna arkitektur desginad för krigsscenarier – blir ett minfält för entreprenörer och fest för åklagare. Insikten handlar om respekfull förflyttning mellan vad vi har i fickan till ett mellanting mellan hjärta och ficka. Helst mer hjärta.

  Denna gamla värld innebär nu en frtontalkrock på motorväg med många lidanden. En lidelsefull avslutning på en epok som byggde på en helt annan struktur/sätt/boxad/livsföring fullt av lidande för de som just förstått broderskapets och nätverkens harmoniska betydelse bortom pengar.

  Om man analyserar bilden kommer man fram till att vi är påväg förr eller senare med mycken blodspillan / koncentrationsläger för oliktänkande / att datortekniken i långa loppet kan ta två vägar. För de som hävdar att den nuvarande (korrupta) strukturen går i förlust och måste till varje pris prioriteras -till när någon laddar ner något och påstås förutsaka denna förlust till enär den som laddade ner, knappt hade till mat.

  (OCH VÄRRE LÄR DET BLI)

  samt i det andra att kunskap i de program som laddas ned är en nyckel till att vara värd någonting i den gamla världens arbetsmarknad.. Det är inte längre utbildning utan hur pass flink i fingrarna jag är på ett datorprogram som avgör om jag är nyttig för samhället eller inte. Och hur dessa program beroende på verksamhetens art även påverkar skeenden i samhället. Oviktiga för ett ekonomiskt samtal; men för ett samtal om mänsklighet – urviktig.

  Den digitala verkligheten kan tyckas för många som en produkt; Men när vi förflyttar oss från denna produkt till något som kan beskrivas som ren poesi och tankekonst – och rent av till användbara ord – på ett välkänt språk. är denna digitala teknik inte längre en produkt utan ett språk. Där rätten att tala detta språk begränsas eftersom där finns vissa ”kapitalistiska intressen” i detta språk att få använda en ”dynamisk beskrivningsform” av en given funktionallitet.

  Denna funktionallitet kan vidare utvecklas till rätten att kunna få skriva och tycka vad man vill –
  pch det är inte så rationellt enkelt som de flesta föreställer sig – att egendom just så går att beskriva i en digital värld. Det kan kan skrivas som rätten till att få faktiskt tadel h botanisera och lära sig de program och verktyg, med hänsyn till mänskliga rättigheter som finns på marknaden av rent humana skäl.

  Så avslutningsvis – skall jag be och få låna en penna.. (givetvis defingerar vi pennan som värsta systemet med de värsta programvarorna) föresten skall jag skriva ut min egna stol.

  se själva:

  http://www.fejmtv.se/videoklipp/ca31ac68a48ebeb6

  Kommentar av makel — 1 mars 2009 @ 17:17

 10. Bild:

  Kommentar av makel — 1 mars 2009 @ 17:21


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: