Christian Engström, Pirat

5 februari 2009

Censurpsykosen

Filed under: yttrandefrihet — Christian Engström @ 15:45

censorshipUte i världen finns det en massa krig och terror och vapen och sex. Det tycker chefen för regeringens förvaltningsavdelning är otäckt. Därför vill han förbjuda regeringen och alla tjänstemän på departementen att besöka webbsidor som behandlar de ämnena, rapporterar DN, SvD och andra.

Ja, det är på riktigt.

Tjänstemän som jobbar på UD ska inte få gå in på sidor som handlar om krig och konflikter i världen, tycker förvaltningschefen. De som jobbar med datasäkerhet ska inte få gå in på sidor som handlar om hur man begår dataintrång. De som jobbar med sexuellt överförbara sjukdomar ska inte få läsa medicinska beskrivningar, eftersom det finns sex med i bilden. Tycker förvaltningschefen.

Ja, det är på riktigt.

Just det här förslaget kommer rimligen förpassas till papperskorgen. Kriterierna för vad som skulle blockeras är skrivna så att samtliga dagstidningar i Sverige skulle bli förbjudna. De behandlar ju ofta ämnen som terror och krig. För att inte tala om att de ibland skriver om sex. Jätteläskigt, tycker förvaltningschefen.

Riktigt så fort går det inte att koka en groda. Därför lär det inte bli något av just det här förslaget. Inte den här gången. Det är så många bloggare som sågar förslaget att det är övermäktigt att samla länkar. Men det finns gott om andra som tycker censur är bra.

Tjänstemännen på regeringskansliet är redan utsatta för välmenande censur. Sommaren 2007 bestämde socialminister Göran Hägglund sig för att installera ett filter som skyddar dem från ”porr och annat olämpligt”. Piratpartiet protesterade, men det hjälpte förstås inte. Filtret har varit i drift sedan dess. Mot den bakgrunden är det kanske inte så märkligt att förvaltningschefen vill gå ett steg till och censurera ännu mer. Även om han råkade ta i lite för mycket just den här gången.

Danska domstolar har fått alla danska internetleverantörer att blockera The Pirate Bay. Skivbolagen tänker kräva detsamma i Sverige. Vd:n för Svensk Filmindustri vill censurera hela internet, alternativt stänga det. Beatrice Ask säger att ”vuxna och branscherna ska se till att få ordning på det här”, och syftar på internet. Censur, censur, överallt censur.

Vad är det för samhällsklimat vi har fått helt plötsligt? För bara ett par år sedan framhöll vi länder som Kina och Nordkorea och Saudiarabien som varnande exempel, och kritiserade dem för att de censurerade medborgarnas tillgång till information. Nu tycks alla från mediaföretagens representanter till ministrar i regeringen tycka att det är rätt väg att gå. Vad är det som har hänt?

Det verkar som om ett stort antal människor i ledande befattningar plötsligt har drabbats av en gemensam psykos. Nu är censur svaret på alla problem, enligt dem som har makten.

Det är faktiskt farligt på riktigt. Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 4 månader och riksdagsvalet 2010. Vi måste välja en annan väg.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , ,

23 kommentarer

 1. Fast… om vi lägger ner internet kommer vi ju inte ha hela problemet med piraterna.

  Kommentar av Lilleman — 5 februari 2009 @ 16:54

 2. Jag håller på att få psykos för att ”folk” inte märker vad som händer, eller kanske snarare är så att alla andra människor är i psykos, jag ser allt i HD kvalite, och det gör mig psykiskt illamående.

  Människor, öppna era ögon.

  Kommentar av Marcus — 5 februari 2009 @ 17:22

 3. Tja, kanske en viss politiker får rätt till sist. Internet blev en fluga. Öppnades för allmänheten i början på nittiotalet och stängdes igen tio år senare för att det blev för farligt för folkhälsan. 10 år, en parentes i historien och glömd om 20 år.

  Kommentar av Sidvind — 5 februari 2009 @ 17:33

 4. Hehe, Bildt har skrivit om krig på sin blogg… Han kommer inte få läsa vad han själv skrivit under arbetstid, tydligen… Hehe….

  Kommentar av calandrella — 5 februari 2009 @ 17:43

 5. Det enda jag kan göra är att citera Arne Anka, ”Ibland undrar man om man lever i ett land eller i ett skämt”

  Kommentar av Sibs — 5 februari 2009 @ 18:00

 6. Calandrella: Underbar observation! Hoppas Christian lyfter upp den som exempel i eventuell uppföljningspost. 🙂

  Kommentar av Peter Andersson — 5 februari 2009 @ 18:05

 7. Inser du inte, som informationstekniskt insatt, att detta handlar om främmande makt? Vilken makt tror du man får över ett land om man kan kontrollera informationsflödet till och från det, framförallt då vilken information som går till landets beslutsfattare? Det handlar om att kunna påverka den konsensusverklighet vi lever i. Finns det något SÄPO borde rota i så är det detta, men tyvärr tror jag de pojkarna redan arbetar för andra intressen. Gissa vilka det är som genom detta får kontrollen över filtren och samtidigt kan gräva i loggarna och där se vad den svenska staten för tilfället intresserar sig för. Spioneri blir liksom överflödigt..

  Kolla upp vilka programvaror det är frågan om, allt är helt säkert sluten programvara där användaren är helt utelämnad till sin tro att leverantören är vit som snö och att programmen gör vad som utlovats. Brandväggar i dessa sammanhang är det lika illa med om inte användaren har full tillgång till källkoden även i dess program. Kolla upp vilken IT-entreprenör som är inblandad, och gärna då också vilka kopplingar som kan göras från dem – Ja, en sorts sociogram.

  Någon kanske tycker: Nämen sååå utstuderad kan väl ingen vara, det måste vara rena konspirationsteorier? Den som tänker så bör nog fundera en gång till. Denne bör då först fundera hur mycket pengar och resurser som lagts ned sedan 60-talet på att skaffa sig öron och ögon på världen, hur mycket politiska det tagits genom spioneri och kontraspionage osv., vi snackar rymdraketer, satelliter, främmande ubåtar och fartyg i andra länders territorialvatten osv.. i dessa sammanhang är kostnaderna, besvären och resurserna för att lägga vantarna på ett lands administrations informationsflöden mycket små och närmast busenkla. Rent av bekväma skulle man kunna säga. Men det börjar bli brottom, för de sittande politikerna är antagligen sista generationen politiker som går på det genom sin infantilitet och godtrogenhet inom IT, detsamma gäller inom näringslivets toppar. Jag skulle nog kunna gå så långt att påstå att varje VD inom ett ett tungt och strategiskt viktigt företag bör ha sin laptop avslagen på möten, oddsen att dess inbyggda mikrofon är påslagen är annars rätt stor.

  En del av liknande saker upptäcktes dagarna efter den 11:e september 2001, och publicerades av nyhetskanalen FOX. Några araber arresterades av NY-polisen när de dansade av lycka när tvillingtornen rasade till marken. Det vara bara det att de var inga araber, de var Israeliska militärer, mossadagenter och IT-folk utklädda till araber. Här nystade FOX upp hur Isarel kunnat lyssna på amerikansk administration, politik och säkerhetstjänst tämligen obehindrat genom hård- och mjukvaror levererade av ett par israeliska företag, journalisterna fick också tag på dokument från CIA som bekräftade saken. Sök på ”Israeli spy ring 2001” och ni kommer att halvt drunkna i sökträffar. Alla nyhetsinslag från FOX kan hittas på både youtube google video, men även annorstädes (dock inte hos FOX som tagit bort dem ur arkivet). Spioneri är inte något som upphört de senaste åren, snarare tvärt om, och givetvis nyttjas nätet när så är möjligt.

  Jag tror att vi med 100% säkerhet kan utgå ifrån att om någon med tillräckliga beogenheter börjar gräva i detta, var förslaget kommer ifrån ursprungligen, så kommer man bland godtrogna, okunniga och lättlurade personer hitta en eller några kallt beräknande landsförrädare arbetandes för främmande makt. Det är för mig fullkomligt uppenbart.

  Kommentar av Egon S. — 5 februari 2009 @ 18:15

 8. Man känner sig tämligen maktlös mot dessa censurivrare, IFPI- ACTA- och FRAkramare!

  Kommentar av Globetrotter — 5 februari 2009 @ 18:48

 9. Vi ska tydligen inte få det staten och makthavarna inte vill att vi ska se. Men de ska få se på oss hur mycket de vill. Mycket tråkig utveckling..
  För övrigt finns min uppsats, som jag nämnde i inlägget du länkade till här på bloggen den 23:e januari, ute på nätet för vem som helst att läsa. Uppsatsen är skriven i ett försök att överblicka situationen för den personliga integriteten i Sverige. Länk finns på min blogg. Sharing is Caring 🙂

  Kommentar av Pure Nandi — 5 februari 2009 @ 19:26

 10. Censur är så jävla vidrigt, fan ska dom leka förmyndare för. Politikerna kommer i slutändan förstöra internet, jag är fan rätt säker på det, eftersom folk inte gör NÅNTING varje gång skitförslag kommer upp.

  Kommentar av David — 5 februari 2009 @ 19:38

 11. Usch, när censurvidrigheterna radas upp sådär får man nästan andnöd.

  Kommentar av larserick — 5 februari 2009 @ 20:25

 12. Men Christina, om du har tur får du en kollega i EU-parlamentet som ligger väldigt nära dig i frågor om internet, integritet, upphovsrätt etc. Olle Schmidt, fp.
  Om nu inte Marit Paulsen slår ut henne. Eller pp tar för mkt röster fr fp.

  http://schmidtblogg.blogspot.com/2009/02/internet-integritet-och-upphovsratt.html

  Kommentar av larserick — 5 februari 2009 @ 20:27

 13. @ Calandrella: 😀
  @ Peter Andersson: Done.

  Kommentar av Christian Engström — 5 februari 2009 @ 20:38

 14. Information om tsunami (som är en otäck, skräckinjagande och våldsam företeelse) var uppenbarligen blockerad hos UD redan 2004.

  Kommentar av Bengt Svensson — 5 februari 2009 @ 21:31

 15. Skygglappar för lyckligt ovetande politiker! 🙂
  Annars får jag vissa associationer till Kinas eller Sovjets kontroll av massmedia, som ansågs nödvändig för att folket inte skulle få fel åsikter. Vad är det man vill ha kontroll över nu?

  Kommentar av Kattsand — 6 februari 2009 @ 2:01

 16. […] Danskarna har tillgång till lite tips och råd för hur man kringgår spärrfilter, och tänkte att personalen i regeringskansliet och utrikesdepartementet nog behöver något dylikt, nu när de faktiskt inte är betrodda längre. […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Självcensur i all sin ruttna uppriktighet — 6 februari 2009 @ 7:34

 17. Man önskar verkligen att man kunde skratta åt såna här förslag! Det låter som ett dåligt skämt men skrattet byts snabbt till sura uppstötningar. Det här är helt sjukt. Kan någon sätta ihop en lathund till alla stackars censurdrabbade tjänstemän och politiker om hur man tar sig förbi sådana spärrar? På bebisspråk för de flesta verkar inte särskilt tekniskt kunniga. Och snabbt innan sådan information blir förbjuden att ta del av!

  Kommentar av neophilus — 6 februari 2009 @ 12:49

 18. […] februari 6, 2009 · Inga kommentarer Läste på DN om förlaget till filtrering av internetaccess för samtlig personal på regeringskansli och departement inklusive ministrarna. Christan Engström tyckte detta om censurpsykosen. […]

  Pingback av Sverige som komedi « Om Frihet — 6 februari 2009 @ 13:19

 19. Fy faen

  Kommentar av Josef Boberg — 6 februari 2009 @ 22:13

 20. […] riksdag och departement från det dom är satta att besluta om (mer än de själva redan gör), som många redan skrivit om. Jag sitter och tänker på vem den där Jan Landahl är. Han skulle ju kunna vara […]

  Pingback av Lår inte riksdagen få kontakt med världen! « Jeppelin — 7 februari 2009 @ 10:35

 21. […] finns ett förslag om att den svenska regeringen inte ska få se på läskiga sidor på internet. Lite konstigt – jag föreställde mig att det fanns nedre åldersgräns för […]

  Pingback av Mandala | I nätverkligheten — 8 februari 2009 @ 11:07

 22. […] Kina i P1:s Studio ett igår bekräftade det som senaste året (minst!) snackats om på de bloggar jag brukar följa, nämligen det att Kinas syn på internet och censur ligger rätt nära hur vi ser […]

  Pingback av Kina som förebild i människorättsfrågor « Jeppelin — 12 februari 2009 @ 14:13

 23. Censur. Både On och Off Topic men jag fick nyss ett tips om att Youtube tydligen har börjat syssla med landsberoende nätcensur (föga förvånande egentligen):

  This video is not available in your country or domain.

  Videon skall enl. uppgift innehålla stillbilder på amerikanska hangarfartyg och kringtrupper tillsammans med musik som någon sorts strids-porr. Folket på Youtube känner givetvis till hur urbota dum en sån här begränsning är och hur lätt det är att gå runt, det i sig säger en del om dem när de ändå uppenbarligen gått med på det.

  Kommentar av Lind — 15 februari 2009 @ 1:34


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: