Christian Engström, Pirat

3 februari 2009

Välförtjänta bloggpriser till pirater

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 14:57
Stora Bloggprisets Hederspris 2009

Stora Bloggprisets Hederspris 2009

Aftonbladets Stora Bloggpris i kategorin Samhälle & Politik gick till Emma på bloggen Opassande. Väldigt välförtjänt och jättemycket grattis!

Oscar Swartz, Hax eller Blogge Bloggelito skulle i och för sig också ha varit värdiga vinnare i den kategorin. Men jag är ändå glad över att det blev Emma som fick utmärkelsen.

Men Emma var inte den enda piraten som fick pris. Mikael Nilsson och Anna Petersson fick Hederspriset för bloggen/sajten stoppaFRAlagen.nu. Även det enormt välförtjänt. Aftonbladet har en lång och läsvärd artikel om Mikael och Anna. Grattis!

Tyvärr förlorade vi ju striden om FRA 2008. Lagen har trätt i kraft, och de vittomtalade förändringarna i version 2.0 av lagen är bara kosmetika.

Vi blev lurade! är titeln på en debattartikel som Aftonbladet publicerade idag. Den är undertecknad av Mikael och Anna tillsammans med juristen Mark Klamberg och internetoperatören Bahnhofs vd Jon Karlung. Läs den.

Artikeln illusterar just det som är bloggosfärens styrka. Ingen människa kan vara expert på allting samtidigt. Det gäller vare sig man är politiker, journalist eller bloggare. Men eftersom bloggosfären är ett gigantiskt grupparbete där alla bidrar med sin bit, kan vi tillsammans pussla ihop en mycket fullständigare bild än vad någon enskild skulle klara av på egen hand. Debattartikeln om FRA i Aftonbladet är ett bra exempel på det.

Den här insikten börjar sprida sig. Det var väldigt roligt på bloggalan att höra Aftonbladets två chefsredaktörer prata om precis det. Aftonbladet verkar ha förstått. Det finns ingen motsättning mellan bloggosfären och gammelmedia. Tvärtom.

Det är fortfarande bara gammelmedia som kan nå riktigt många människor. Men när bloggosfären bidrar med engagemang, feedback och inte minst research, då kan det blir bättre artiklar och inslag i gammelmedia. Det är en symbios som alla tjänar på, och en utveckling som vi bara har sett början på. Det ligger inget nedsättande i ordet gammelmedia.

Själva bloggalan var väldigt trevlig. Det är jättekul att prata öga mot öga med människor som man redan känner utifrån vad de skriver, men som man kanske inte har tillfälle att träffa IRL så ofta. Det enda som var tråkigt var att det fanns många där som jag gärna skulle ha pratat mer med, men som jag missade i vimlet. Men förhoppningsvis blir det flera chanser.

Det är så många som har skrivit om gårddagskvällen att det knappast känns meningsfullt att samla länkar. Det är bättre att ta det via Knuff.

Tack alla som gjorde det till en trevlig kväll, och grattis alla vinnare!

Och kampen mot FRA går vidare. Aktivism räckte inte 2008. Men aktivismen mot övervakningssamhället har lagt grunden för att vi ska kunna vända trenden på parlamentarisk väg 2009. När de gamla politikerna vägrar ta till sig sakargument, då får man lov att utmana dem vid valurnorna.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 4 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Foto: Carl Johan Rehbinder

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. […] Välförtjänta bloggpriser till pirater « Christian Engström (pp) Says: 3/02, 2009 at 2:57 pm […]

  Pingback av Stora Bloggpriset - galan! « TantraBlog — 3 februari 2009 @ 17:03

 2. […] Bloggat: Jinge, Engström, Laakso, Mattias Svensson, Swartz, UpplystNedsläckt, FarmorGun, Klamberg, Hanna Fridén, BaraBen, […]

  Pingback av Kvinnor överrepresenterade | Svensson — 3 februari 2009 @ 17:53

 3. När jag läser kommentarer som ”FRA är för viktigt för Sverige och vår säkerhet och skall definitivt INTE diskuteras av bloggare, journalister och andra civilister, som inte ens är torra bakom öronen.” skrivit av en 63 årig man, blir jag aningen fundersam, och samtidigt vettskrämd. Jag vet inte hur jag ska förklara känslorna som bubblar upp inom mig, samtidigt vet jag att det är såhär som många ser det…

  Jag tycker fler måste reagera och skriva på kommentarerna till sådana poster, för det är trots allt när det syns på aftonbladet som vi har en verklig chans att nå ut med ett budskap till hela populationen, och inte bara de som läser bloggar.

  Keep up the good work!

  Kommentar av Johan — 4 februari 2009 @ 9:32

 4. […] Christian Engström – Välförtjänta bloggpriser till pirater […]

  Pingback av Bloggala « Jan Lindgren — 5 februari 2009 @ 0:59


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: