Christian Engström, Pirat

3 februari 2009

Köp inte en CD!

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 12:42

Michael Gajditza på bloggen Svensk Myndighetskontroll har föreslagit tre veckors total köpbojkott mot mediaindustrin i protest mot Ipred-lagen. Kulturbloggen undrar hur jag (i egenskap av EU-kandidat för Piratpartiet) ställer mig till det.

Jag tycker det är ett bra initiativ. Jag tackat ja till Facebook-eventet, och jag uppmanar gärna andra att göra det också.

Tanken är att vi under tiden från den 9 februari till den 1 mars:

 • Inte köper några cd-skivor
 • Inte köper några filmer
 • Inte köper några datorspel
 • Inte går på bio
 • Inte hyr några filmer

Rent tekniskt borde man väl lägga till ”från major-bolagen” på var och en av punkterna ovan. Det är förstås ingenting fel alls i att köpa en cd-skiva direkt från bandet om man går på en konsert, eller att köpa från skivor från de små oberoende skivbolagen som har förstått att utnyttja fildelningen istället för att fåfängt försöka bekämpa den.

Men att det är de stora mediajättarna som är målet för bojkotten tror jag alla förstår. Det är ju de stora bolagen som driver på genom sina lobbyister i både EU och Sverige för att få igenom lagar som Ipred.

Nu ska jag väl i ärlighetens namn erkänna att mediaindustrin knappast lär märka särskilt mycket av just min mediabojkott. Jag tror det är fem år sedan jag köpte min senaste cd-skiva, och jag hade inga planer på att köpa någon ytterligare den närmaste månaden i alla fall.

Jag bojkottar redan cd-skivor och köp av musik på nätet. Förr tyckte jag att det var kul att köpa en skiva då och då, men sedan flera år tillbaka har jag tröttnat. Det känns inget kul att betala pengar för en produkt när man vet att en stor del av de pengarna går oavkortat till lobbyism för ett slutet övervakningssamhälle som syftar till att låta gamla storföretag behålla kontrollen och försöka bromsa den tekniska och kulturella utvecklingen.

Därför stödjer jag den här mediabojkotten. För att parafrasera Povel Ramels klassiska låt ”Köp inte en zebra”:

Köp inte en cd — nej, nej, nej, nej, nej, nej! Köp nåt som du har glädje av!

…………

Andra som skriver om bojkotten: Scaber Nestor, Svensk myndighetskontroll, Jens O, Farmor Gun i Norrtälje, Sidvind, Olofs blogg, Mina Moderata Karameller, Calandrella, Argast Nu, Anna Troberg, Anohito, Christian Engström

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,

25 kommentarer

 1. Att köpa en cd är som att sitta med Svarte Petter!
  Losers förlorar sina pengar.

  Frikänn Pirate Bay!!!

  Kommentar av Svarte Petter — 3 februari 2009 @ 13:14

 2. Det känns inget kul att betala pengar för en produkt när man vet att en försvinnande liten del av de pengarna går till Artisten! Det går absolut att få fram smartare alternativ!

  Kommentar av Kashve — 3 februari 2009 @ 14:00

 3. Det räckte med att jag såg rubriken på det här blogginlägget för att jag skulle börja nynna på ”Köp inte en zebra”! 😀

  Har f.ö. tackat ja till Facebook-eventet och bjudit in alla mina vänner! Här ska bojkottas!

  Kommentar av Nedmyr — 3 februari 2009 @ 14:59

 4. Visst är bojkotten just nu lite som ”preaching for the choir”, men så är alla bojkotter i början.

  Men når det ut i gammelmedia och om tillräckligt många går med så sprider det sig till slut utanför gruppen och tar fart även bland de som fortfarande köper fysisk media.

  Det är mitt mål med att promota denna bojkott, att nå ut till fler.

  Kommentar av scaber nestor — 3 februari 2009 @ 15:26

 5. Jag är inte sur, men följ gärna licenskraven för användning av bilden. Mig behöver du inte nämna, men nämn originalskaparen som skänkte bilden under en fri licens (alltså inte Public Domain) och uppfyll de villkoren. I mitt blogginlägg har jag beskrivit hur man uppfyller licensen.

  Kommentar av calandrella — 3 februari 2009 @ 17:42

 6. Precis som för Nedmyr gick Povels låt igång direkt jag såg rubriken.

  Jag ser personligen inga problem med att köpa musik online så länge artisterna själva har fattat galoppen, oavsett skivbolag. Det hjälper säkerligen om mönstret börjar bli lite klarare även där. Tyvärr går en viss del av dessa pengar till organisationen, men jag vill gärna belöna detta tänkande enligt Pavlovs alla experiment.

  Bojkotten mot filmer och TV ställer jag dock upp på (och följer ändå av princip) tack vare dessa industriers rabiata ställningstagande. Det är milsvid skillnad mellan t.ex. EMI — som själva insåg att det här med kopieringsskydd är något som borde väck, har vädrat ämnet ”gå ur RIAA” (och därmed den industrilobby som stämmer folk och författar översittardirektiv som IPRED) och lyssnade på sina kunder — och filmindustrin, vars hörntänder växer likt gödslad bambu.

  Kommentar av Jesper — 3 februari 2009 @ 20:41

 7. Tyvärr kommer jag inte att göra någon skillnad eftersom jag inte handlar något av ovanstående i vanliga fall. Det jag undrar är: Hur skall vi kunna tala om för artisterna att, ”Vi vill gärna betala en skälig summa för era alster, men inte på skivbolagens vilkor:” ?

  Kommentar av Svaje — 4 februari 2009 @ 8:40

 8. @ Calandrella: Jag länkade till dit jag hittade bilden. Tycker du inte det räcker?

  Kommentar av Christian Engström — 5 februari 2009 @ 22:49

 9. Bra initiativ! Vi måste bara se till att nå ut till folk med detta. Genom multimail, Facebook, Bilddagboken, forum, osv. Gärna också genom någon artikel i gammelmedia!

  Kommentar av Adam — 6 februari 2009 @ 9:58

 10. Man kan undra om ni har någon dialog som helst med omvärlden och med de som gör alstren ?
  Att en liten klick bojkottar hjälper föga.
  Dessutom är det inte bara som artist att lansera en skiva hur som helst själv. Den behöver spelas in någonstans, reklam behöver göras för skivan, spelningar. Allt det kräver att andra personer är inblandade och de vill med ha betalt. Alltå folks, tänk längre än näsan räcker….. .

  Kommentar av I — 7 februari 2009 @ 17:35

 11. […] Christian Engström (pp), […]

  Pingback av Jens O. » Blog Archive » Bojkotten mot mediaindustrin startar i morgon: 090209-090301 — 8 februari 2009 @ 17:54

 12. Borde man inte skriva en notis om att bojkotten även bör gälla nedladdning. Jag tror att budskapet blir så mycket starkare om bojkotten sammanfaller med en dipp i nedladdandet. Då blir underhållningsindustrin verkligen varse om att det inte är livsnödvändigheter de producerar.

  Kommentar av David — 8 februari 2009 @ 19:04

 13. Christian Engström: Tycker och tycker… Det räcker inte enligt licensvillkoren (du begår helt enkelt upphovsrättsbrott). Bli inte sur på mig, utan bli sur på dåliga licenser. Inte för att någon lär bry sig…

  Kommentar av calandrella — 8 februari 2009 @ 21:37

 14. Calandrella: Jag delar inte din uppfattning. Jag anser definitivt att det är att uppfylla licensvillkoren för attribution att länka tillbaka till källan.

  Hur praxis ska bli på den här punkten är ju inte riktigt spikat ännu, och jag vill inte göra någonting som skulle styrka den upphovsrättsmaximalistiska tolkning som du företräder. Därför tänker jag inte lägga in någon ytterligare attribution.

  Men om det är du som är upphovsman till bilden vill jag inte använda den om du inte vill se den använd. Därför har jag tagit bort illustrationen.

  Kommentar av Christian Engström — 9 februari 2009 @ 9:53

 15. […] 9, 2009 at 2:45 pm (Kultur: Övergripande, fildelning) Som tur var hade den föreslagna mediabojkotten trädit ikraft igår, så jag och flickvännen passade på att konsumera lite ostulen media. Visst, […]

  Pingback av Mediakonsumtion « Harald Åberg — 9 februari 2009 @ 15:45

 16. […] Bitches, Bruises, Booze & Blackouts. Christian Engström (pp) […]

  Pingback av Mediebojkott dag ett « Calandrellas blogg — 9 februari 2009 @ 18:28

 17. Christian Engström: Okej. Visst, i praktiken lär ingen bry sig om licensvillkoren (”For any reuse or distribution, you must make clear to others the license terms of this work. The best way to do this is with a link to this web page.” samt ”Attribution. You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor (but not in any way that suggests that they endorse you or your use of the work).” står det på http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/, licensens webbsida). Jag är dock bara upphovsman såtillvida att jag lade in krysset… Mina verk vill jag gärna ska bli använda utan att bry sig om någon licens (därför släpper jag dem så fritt det går), men det där var är inte mitt verk, utan någon annans verk.

  Kommentar av calandrella — 9 februari 2009 @ 18:43

 18. Calandrella: I så fall vill jag som sagt inte ha med ditt verk att göra. Jag vill inte medverka till att det utbildas en praxis som innebär att man måste tynga ner varenda websida och allt annat man gör men en massa explicita attributions i textform.

  Dock tycker jag att det är märkligt att du insisterar på så strikta villkor på en bild som var framställd för att användas för just den aktuella facebookgruppen. Men det är förstås ditt beslut.

  Men som sagt, mig gör det detsamma, för jag vill inte befatta mig med bilden längre.

  Kommentar av Christian Engström — 9 februari 2009 @ 19:49

 19. Christian Engström: Som sagt var är inte jag den som skapade bilden, och den framställdes inte för bojkotten… Det var inte meningen att verka otrevlig.

  Kommentar av calandrella — 9 februari 2009 @ 21:01

 20. Nyheter24 uppmärksammar och länkar till alla bloggare som bojkottar:

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/130589-dessa-bloggare-bojkottar-medierna

  Kommentar av Navid — 9 februari 2009 @ 22:55

 21. Hur gynnar detta de små bolagen som inte har med de stora att göra? Vill du att de ska gå i konkurs?

  Kommentar av Mikael Persson — 10 februari 2009 @ 19:07

 22. Mikael Persson: Om de tar avstånd från IPRED ingår de inte i bojkotten.

  Kommentar av calandrella — 11 februari 2009 @ 20:29

 23. […] El Rubio, Anohito, Sanna: Mina ord, A. Mikael Eriksson, Bitches, Bruises, Booze & Blackouts, Christian Engström (pp), Törnebohms Hotspot, Kattkorgen, Sagor från livbåten, Tango för enbenta, Sultans Blogg, […]

  Pingback av Jens O. » Blog Archive » Svenska Dagbladet, Varför detta osakliga och felaktiga angrepp, var har ni fått uppgifterna från? — 18 februari 2009 @ 4:41

 24. […] El Rubio, Anohito, Sanna: Mina ord, A. Mikael Eriksson, Bitches, Bruises, Booze & Blackouts, Christian Engström (pp), Törnebohms Hotspot, Kattkorgen, Sagor från livbåten, Tango för enbenta, Sultans Blogg, […]

  Pingback av Jens O. » Blog Archive » Slutet på mediabojkotten, men vi kommer att fortsätta försvara de mänskliga fri- och rättigheterna — 28 februari 2009 @ 14:46

 25. […] bojkotta alla störra mediabolag och inte köpa cd, dvd eller gå på bio. Inspirerat av en post av Christian Engström. Läs bara vad  SF bios vd säger, hittat via […]

  Pingback av Bojkotta de stora mediabolagen | Aspiebloggen — 29 juni 2015 @ 12:54


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: